Rölleka stärker nerverna! Får håret att växa! Fästingar skyr doften!

Röllekan är vanligtvis vit. Här en rosa variant. Foto: Helena Palena

Röllekan är vanligtvis vit. Här en rosa variant. Foto: Helena Palena

Det finns ingen hejd på vad denna lilla blomma kan åstadkomma när det gäller hälsan! Örten rölleka har använts länge till hudvård bl a. ”Färsk och sönderstött mellan stenar pålägges den av bönderna till läkande av sår”, berättar Linné. Röllika eller rölleka (Achillea millefolium) är en art av korgblommiga växter. Den är vanligtvis vit och står stoiskt kvar länge i markerna. Ända tills snön kommer. Den här blomman växer bakom gården på ett ställe och så har jag några som kommer alldeles intill bakstugan som är rosa. Det måste vara något i jorden som ger den färgen. Örten har en bitter, stark kryddlukt eftersom den innehåller en flyktig blåfärgad olja och bitterämnet achillein. Fästingar skyr lukten som pesten enligt ny forskning. Jag duttar på lite salva runt halsen på mina katter. Tror det fungerar för katterna hade inte en enda fästing i somras.

Rölleka är verkligen bra mot mycket. Utvärtes kan rölleka användas som olja, salva, te, eller kompress vid muskel- och ledvärk, blåmärken och insektbett. Röllekate stärker njurarna och fungerar svagt diuretiskt. Blodkärlen mår bättre om man regelbundet dricker te på rölleka. Örten ökar blodets ytspänning så det bildas mindre plack. Och lymfan cirkulerar bättre. Utvärtes är örten också bra för små sår, eftersom den är sammandragande, antibakteriell, sårläkande, och styptisk (stoppar blödningar). Rölleka kan användas mot återbråck och hemorrojder.

Det är en bitter ört som ökar sekretionen i magen och som således ger bättre matsmältning. Den förbättrar leverns funktion och den stöder gallblåsan. Vill man kurera sig efter en matförgiftning är röllekan ett bra val. Vid förkylning ökar den motståndskraften, vid feber driver den svett. Örten motverkar virus, bakterier, infektioner och inflammationer. Den hjälper vid hosta eftersom den ökar lungornas slemproduktion, och den är bra vid täppt näsa för att den ökar slemutsöndringen även i näsans slemhinnor. Ett ångbad med röllekate får också mildare täppta bihålor att öppnas. Är du riktigt täppt kan du stärka på genom att äta lite stark senap, några vitlöksklyftor eller riva en bit färsk pepparrot.

Vid menskramper hjälper rölleka, för den verkar även kramplösande. Svåra kramper kräver dock starkare örter, t ex pionrot som tinktur, i små doser. Eller den inre barken av olvon (Viburnum opulus), likaså som tinktur i små doser.
Rötterna kan också användas. Torka dom och tillsätt en matsked whisky i den glasburk där du förvarar din torkade rot. Tugga sedan på fem cm rot när du har tandvärk. Om du är allergisk mot någon korgblommig växt, t ex gråbo, är det bäst att börja försiktigt med rölleka. Får du allergiska besvär av den är det bara att testa någon annan av naturens tusentals örter. Sist men inte minst: Örten stärker nerverna och den lär få håret att växa!

…….

Detta inlägg publicerades i Växter och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till Rölleka stärker nerverna! Får håret att växa! Fästingar skyr doften!

  1. Shawn skriver:

    Blatta betyder Kackerlacka.
    Betyder det att man kan slippa blattar (kackerlackor) med denna blomma? Kanske åka till Rinkeby och testa… (kackerlackor. Och *hint* kackerlackor är ingen folkgrupp = inte hets mot folkgrupp. Kanske hets mot kryp.)

    Gilla

  2. Sofia skriver:

    Om man läser
    http://de.wikipedia.org/wiki/Gemeine_Schafgarbe under rubriken ”Namensherkunft” förstår man hur stor betydelse Rölleka haft inom folkmedicinen sedan lång tid tillbaka. Varje område hade sitt eget namn på växten.
    Det svenska namnet har tydligen kommit från nordtyskan.
    Rölleka kan tydligen färga textil gult.
    (Svenskar som ej behärskar tyska förstår ändå).

    Gilla

  3. Helena Palena skriver:

    Sofia: Tack för input! Verkligen stor betydelse! Och har! Har just druckit röllekate med honung i. Om det är någon som kan så är det naturen. Man kan färga med alla växter. Och med löss som ger en röd färg. 😛

    Gilla

  4. Sofia skriver:

    Så synd att jag inte har löss då, ha, ha!
    Jag som gillar röda tyger! 😉

    Gilla

  5. Helena Palena skriver:

    Sofia: Vem gillar inte röda tyger. Gärna med mycket gult i det röda. Det ska vara speciella löss. Googla på cochenill! 😛

    Gilla

  6. Helena Palena skriver:

    Sofia: Man trodde länge att lössen var något slags frön eftersom spanjorernas först kallade dem grana = gryn. Senare fick de namnet cochinilla efter latin coccineus = scharlakansröd, som blev franska cochinelle, engelska cochineal (1586) och svenska kochenill (1642).

    http://www.shenet.se/ravaror/karmin.html

    Gilla

  7. Antonia skriver:

    Även läppstift får ju färgen från löss.
    Brukar undvika att direkt tänka på det när jag smetar in min mun med rö färg. 😉

    Gilla

  8. anders skriver:

    Thomas Sheridans syn på hur färger och symboler används:

    Gilla

  9. anders skriver:

    Fin sida för den som till exempel vill läsa på om medicinalväxter.
    http://www.alternativ.nu/handbok/index.html

    Gilla

  10. Sofia skriver:

    En sak till som visar röllekans stora betydelse historiskt; Egtvedpigen som begravdes i nuvarande Danmark ca 1370 f.Kr. hade rölleka i kistan:
    http://da.wikipedia.org/wiki/Egtvedpigen

    Gilla

  11. Pingback: Rölleka (Achillea millefolium) | naturliglivsstil

  12. Elena skriver:

    Utan att ha läst alla kommentarer, vill säga att bilden föreställer inte rölleka utan FLOCKARUN (Centarium erythraea).
    Rölleka är vit och bär det latinska namnet Achilea millefolium.
    Det som båda har gemensamt är att de ger ett beskt tè och innehåller kinin.
    Det är lättare att hitta örter med det latinska namnet då vanliga örtnamn kan skifta.

    Gilla

  13. Helena Palena skriver:

    Elena: Det är en rölleka. Jag har tagit bilden. Det växer ingen flockarun på mina marker. Rölleka kan vara rosa. Har olika platser där röllekan blir rosa. Vad det nu kan bero på. 😛

    Gilla

  14. Äwa skriver:

    Intressant, googlade lite. Har haft rosa rölleka, och har lite runt ridbanan. Dags att sprida dem lite mer.

    http://linnaeus.nrm.se/flora/di/astera/achil/achimil.html

    Gilla

  15. Christine skriver:

    Jag vill göra salva mot fästingar. Gör jag då på vanligt sätt med bivax och olivolja som dragit med rölleka? Eller används röllekan på något annat sätt?

    Gilla

  16. Helena Palena skriver:

    Christine: Som vanligt. Oljan och röllekan får dra o s v. Är du i skogen kan du ta färska blad och blommor och smula runt benen och handlederna. Även på hund eller katt. 😛

    Gilla

  17. Git Fors skriver:

    Rölleka är fantastiskt bra vi starka livmodersblödningar.

    Gilla

  18. Helena Palena skriver:

    Git: Stoppar blödningar ö h t. Bra även mot yrsel.

    Gilla

  19. CastoroPollux skriver:

    Tar mitt fulla ansvar i att förtälja hur förträfflig rölleka blir som smaksättare på alkohol.. I medicinskt syfte kan doseringen varieras efter behov, åkommor och symptom.. Den som har levern kvar får se.

    En bra bit från ämnet kommer Pors med sin friska mintsmak också den en enastående smaksättare av den odygdiga spriten som förvandlas till rena medicinen..

    Gilla

  20. CastoroPollux skriver:

    Kanske kan PH-värdet knytas till olika kulörer på samma blomma…

    Gilla

  21. Nadja Bono skriver:

    Torkar man den o smular till te.?

    Gilla

  22. Helena Palena skriver:

    Nadja! Man torkar växten hel. Gör knippen och hänger upp och ner i ett mörkt och svalt utrymme. När det sen är torrt förvarar man växten så hel som möjligt i en burk. Vid tillagning smular man så man får ca två teskedar och gör te som vanligt. Låt det dra runt tio – 15 minuter. Sila och drick. 😛

    Gilla

  23. Jeanette skriver:

    Vad är det för salva du smörjer på katten, vart kan jag köpa den, eller hur gör man den?

    Gilla

  24. Helena Palena skriver:

    Det är en vanlig bivaxsalva som jag gör själv. Men du kan ta röllekablad och blommor och torka och lägga i en burk. Sen gnussar du sönder lite av detta och doftar runt halsen på katterna. Och ta lite på dig själv också runt anklar och handleder. Du kan även ta växten färsk när du är ute i skog och mark. Även på katterna om dom går med dig på promenad. Gå genast ut och gnugga på växten och känn den underbara doften!

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.