Krydda på och håll dig frisk! Curry! Curry!

CurryVad skulle vi göra utan naturens skafferi! Hur skulle maten smaka om inte kryddorna och saltet fanns. Rakt av ingenting. Inte nog med att örterna smakar gott – dom är nyttiga också. Curry t ex, vad är det? Inte EN krydda i alla fall! Som barn åt man kyckling, ris och curry. Det närmaste man kom lite exotism. Curry är en blandning av många kryddor. Recepten på curryblandningar varierar mycket. Ett tjugotal kryddor brukar förekomma oftare än andra. De kryddor som utgör mindre än två procent av blandningen behöver inte namnges i ingrediensförteckningen, såvida dom inte innehåller selleri, sesam eller senap.

Curry (av tamil khari) är ett ord som används för att beteckna en stor mängd varierande asiatiska maträtter. Det gemensamma för dom rätter som kallas curry är att dom vanligtvis är kraftigt kryddade och oftast såsbaserade. Curry, som är den engelska stavningen, har i Sverige även blivit benämningen på en kryddblandning som är en variant av garam masala. Det finns en mängd olika varianter som består av olika kryddblandningar.

Gurkmeja, som ger curryn den kännetecknande färgen, ska alltid ingå. Här kan ni läsa om gurkmejans läkande egenskaper. Ingefära, kanel, kardemumma, koriander, kryddnejlika, muskotblomma, svartpeppar och spiskummin ingår ofta. Finns det mindre än två procent av en ört i blandningen behöver det inte namnes i förteckningen över ingredienser, såvida det inte gäller selleri, sesam eller senap.

Allergiker får se upp. Bockhornsklöver, fänkål, muskotnöt, anis, kummin, lagerblad, saffran, senap, sesamfrö, spansk peppar (till exempel cayennepeppar), löksalt och vallmofrö kan också förekomma. Bockhornsklöver är en baljväxt. Personer som är allergiska mot baljväxter som jordnötter, sojabönor, ärter och bönor kan även reagera på bockhornsklöver. Fänkål, anis och kummin tillhör flockblommiga växter (familjen Apiaceae). Personer med allergi mot gråbo och selleri kan vara känsliga även mot dessa kryddor. Röd curry är en thailändsk variant, som är mildare i smaken än den indiska gula.

intressant Svd dn dn svd svd

…….

Detta inlägg publicerades i Mat & Dryck och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Krydda på och håll dig frisk! Curry! Curry!

  1. Tigern skriver:

    Kyckling, ris och ananas (Del Monte, dvs ananas på burk) och curry.

    En riktig klassiker där maten var inköpt hos den lokala ICA-handlaren, av föräldrarna, med högmarginalbeskattade pengar, i Palmestaten.

    Vaxduk. Tjocka, robusta glas, med olika siffror i bottnen. Som på dagis men en annan modell.

    Och givetvis lättmjölk (blå mjölk) i glasen. På Palmestatstelevisionen sade de hela tiden att man skulle dricka lättmjölk. Mellanmjölken var ännu inte ‘uppfunnen’.

    Riset var givetvis Uncle Bens, 1 kg, i kartong. Har inget minne av att det fanns ris av annat märke i tex tvåkilosförpackning av plast. Kom väl senare.

    Och curry var just bara curry. På sin höjd fanns det två olika fabrikat.

    Gilla

  2. Helena Palena skriver:

    Tiger: Det var säker okrossbara Duralex-glas som när dom gick i krasch bestod av hur många delar som helst. På currytiden var det nog inte ens kyckling. Då kokade mamma höna. Såna finns nog inte längre. För några år sen såg jag att Ica sålde fryst höna för 9:80. Man fick bara köpa två per hushåll. Har en kompis som är väldigt suger på att läsa reklamblad för att leta exptrapis. Hon kan in flera gånger för att komma över köttsoppa á 10:-/burk. Sån är inte jag, Kasta all reklam utom Elgigantens blad plus någon annan i samma genre.

    Gilla

  3. Antonia skriver:

    Jag gillar smaken. Men inte lukten.
    Jag använder en blandning som heter India Tandori Spice. Den är rödaktig och luktar inte så….jag jag vet inte, i alla fall inte som gul curry.
    Brukar ha den i min linsgryta. Blir jättegott.

    Gilla

  4. Tigern skriver:

    Ja Duralex var ett namn som jag tänkte på. 🙂 Var det säkerligen. Cylindriska på dagis, och lite mer åt det konformade hållet hemma. Och man kollade alltid siffran/orna i bottnen av glaset. En spännande och mycket viktig sak, i den relativt uniforma Palmestaten.

    Var på El-giganten, rent fysiskt alltså, och kollade datorer, mobiler och surfplattor, men inte dök det upp någon försäljare. Däremot så stod det helt plötsligt en vakt snett bakom mig och studerade mig noga som om jag vore en potentiell tjuv! @ Jag som aldrig ens har snattat. Jag bara lämnade butiken direkt för att så snabbt som möjligt avbryta denna mörka upplevelse. Egentligen borde jag skriva till huvudkontoret men istället struntar jag i El-giganten. Har dem inte ens som visningslokal för senare inköp på nätet. Köper elektroniska pinaler hos Dustin och Siba på nätet. Kanske tittar in i någon Sibabutik ibland. Fram till El-gigantsincidenten brukade jag kolla annonsbladet för att hålla mig ajour med elektronikbörsen.

    Jag undrar om mina föräldrar använde smör eller margarin då kycklingen/hönan tillagades. Måste höra, om de nu minns detta. Grädde förekom definitivt inte om det nu inte var födelsedagskallas och det skulle göras tårta. Annat var det hos farmor & farfar. Farmor lagade maten och farfar tog hand om trädgården. I deras kylskåp fanns det alltid minst två tre 3 dl grädde, och lika många smörpaket (Arla, 1/2-kgs, normalsaltat).

    Det var rejält med smör i stekpannan då farmor stekte köttbullar; dito plättlaggen. Höga travar med plättar på serveringsfat modell Gröna Anna. Och hemgjord sylt och vispad grädde till plättarna. 🙂

    Gilla

  5. Rune skriver:

    Kocken på Svea Matsalar i Örebro sade alltid, enligt Nerikes Allehanda att ”Det behövs inga andra kryddor än salt och peppar”.
    Jag är böjd att i någon mån hålla med honom mån. T.ex. kan Vitlök förstöra en maträtt som annars skulle ha varit läcker.

    Gilla

  6. Helena Palena skriver:

    Antonia: Älskar kryddor! Gärna starka. Har nog varit asiat i ett tidigare liv. Linsgryta låter gott!

    Tigern: Får man dåliga vibbar i en affär är det bara att lätta. Tur att det finns konkurrens så man slipper krusa i butikerna. Klart det ska vara riktigt smör när man steker och bryner kött o s v. Gott!

    Rune: Ja! Man klarar sig med salt och peppar. Måste säga att svartpeppar är en krydda som inte går av för hackor. Man kan till och med ha den i parfymer. Salt drar ur smak och peppar tillför smak har jag lärt mig.

    Sofia: Vad det finns i vår herres hage! Man blir rakt av stöss som dom säger här där jag bor. Och allt i naturen kan man använda snudd på. Rena medicinbutiken. 😛

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.