Var mångmiljonär! Blev en fattig poet!

Sven-Erik Forslin håller tal.

Sven-Erik Forslin håller tal.

Sven-Erik Forslin – poet och författare – från Bjuråker i Hälsingland har skrivit flera böcker (se nedan).  För ett tag sedan kom diktboken Offer ut.

Vad har du sysslat med under livets gång?

Började min karriar vid tre års ålder som ”vedlårsfyllnadsansvarstagare”. Vid 12 timmer-och massavedshuggare, samt tjyvskytt. Vid 17 smörgåsnisse på Statt i Glada Hudik samt kypare på Berns Salonger i Stockholm samt sjöman. Vid 20 rekryt, flottist. Vid 21 hårt tränad i boxning av rikstränare Sten Suvio (1956). 22 och framåt: byggjobbare, lastbilschaufför, säljare, säljledare, försäljningschef, platschef, egen företagare, ”mångmiljonär”, vid 55 års ålder. Poet och  ruinerad vid 60 men skriver idag på oförtrutet eftersom det gör mig lycklig.

Varför och när började du skriva?

OFFER. Framsidan

OFFER. Framsidan

Jag började skriva 1990. Orsaken: Som förärad födsel och rotfäste i väglös vildmark, i genuint självhushåll, ett gammalt finntorp, Kaskan, (Blomstersvedja) 5-6 kilometer syd Furuberg, ett rent himmelskt vackert Paradis, med mångmilavid, gudmomligt skön utsikt över glittrande tjärn; om sommrar grönskande dalar, blånande berg i våg efter våg, där små byar och ensatakagårdar här och var tindrade och den friska eteriska luften doftade blommor, kåda, grönska och alla vatten var kristallklara, friska, varje tjärn, sjö och bäck vimlade av fisk, och skogen varje år bjöd ofantliga gåvor av vilt och olika bär, all mat och dryck var ”hemodlade” giftfria … och skyar av fåglar, humlor, bin, gräshoppor om vårar och somrar bjöd ljuvligaste körsång.

OFFER. Baksidan

OFFER. Baksidan

1989 visades i SVTs rapport bilder från Australien: Blåglittrande hav, totalt tom, inbjudande vit sandstrand, höga palmer, ingen som badade. Barn, påpälsade långärmade skjortor, långbyxor eller kjolar och vidbrättad hatt satt i palmers mörka skuggor. Reporten meddelade att ozonet i skyn, vårt skydd mot solens farliga uv-strålning, nu var trasigt, att ett växande hål i skyddet var iakttaget, och att barnen därför inte fick utsättas för solen då de i så fall riskerade blindhet; och kanske måste i framtiden våra efterkommande barn tvingas till ständig inomhusvistelse.

Rapporten slog mig som en blixt! Jag måste göra något! Hur skulle jag, rotfäst i ett paradis, där allt i hela verkligheten och solen var vänner, svara ett kommande barnbarn, som alltid måste leva inomhus, på barnets fråga: ”Vad gjorde du, morfar, för att hjälpa oss?” Otänkbart skulle vara att slänga upp en stinn bankbok på bordet och svara: ” Jag samlade pengar!”
Därför började jag skriva. Varför just dikt? Därför att jag mindes Hövding Seattles tal, som jag i ungdomen läst i Svenska Sjömanskyrkan i Kualalumpur i Malaysia.
Därför första diktsamlingen med Hövdingens tal (ett av de vackraste, mest adekvata talen ever, relativt vår situation på jorden – enligt mig) i centrum, med mina rimmade, rytmiska diktförsök lagda som ”inramning” av Hövdingens gudomliga tal.

Är du poet eller författare eller är du både ock?

Hmmm … undrar … försöker så gott jag kan att med poesi väcka folk till hjälp att ”Vända jorden upponer för att ”ruska lopporna ur pälsen”, dvs byta till livsstil i samverkan med naturen/jorden – för barnens skull – och i romanerna gör jag så gott jag kan att gestalta personer, miljö, skeenden … Nää, jag vet inte, men brukar känna glädje när någon presenterar mig som poet.

Vilken dikt är din absolut bästa? Eller kan man inte rangordna på det viset?

Åjjj … min bästa dikt … nää, jag kan inte själv … bland vimlet av dikter … nä, jag vet inte … dikt är för mig gestaltning av någon känsla, tanke eller något skeende … kanske håller dikten på sid. 88 i OFFER bäst för professionell skärskådning:
”människan bär sina stumma himlar”.

människan bär sina stumma himlar
kalla solar spruckna månar
och årens aska
i sliten blick

med käppen
petar hon undan några
sekunder

de trillar
som pärlor av glas
i den sköra asken av tid.

Vilken av dina böcker skulle du sticka i handen på en människa som du vill göra intryck på?

Jaa … mina diktsamlingar är ju ämnade som Väckarklockor, syftar till att väcka människor, få stopp på mänsklighetens nuvarande ”dödsmarsch” mot ofrånkomlig katastrof – (pga fixeringen vid Penningen, som MÅL i stället för Medel) – men samlingen – i – kanske vore värd ”utmärkelsen” som representant av mina ”väckarklockor” .

Du har fått många recensioner? Vilken har varit den bästa?

Det är nog Urban Johansson recension i Världen i dag (2005) med rubriken Ordmusketör med Gud i världsbilden. Han recenserar diktboken -i- och tog med flera dikter:

”Jag tolkar viss osäkerhet i ett par av dikterna, inte i ordvalen men i hur författaren valt att sprida diktens ord över boksidan, likt höstlöv i vinden. Har han fruktat att orden i sig själv inte haft egen styrka, sin egen bärkraft, och i så fall varför? I bokens längsta dikt får vi plötsligt ett slags svar genom besöket av en icke alltför avlägsen släkting till Lots usla tröstare, Ordlös Apostel, ivrigt nedslående den bräcklige poetens hopp med föraktets storslägga. Är det poetens egen kamp mot Jante som beskrivs, måhända? Nå, Matchen är över, Forslin vann.
Sven-Erik Forslin har i recensioner jämförts med såväl Bellman, Fröding, Dan Andersson som Ferlin. Tidvatten vänder – snart kan Forslin mycket väl vara den man önskar att man blev jämförd med.”

Vad tycker du om tillståndet i världen?

Jaa, Helena, vad i helsike säga om tillståndet i världen i dag??? Accelererande KAOS är väl mest adekvat uttryck relativt den faktiska, just nu pågående upplösningen av hela världsekonomin och därmed hela I-världen, ekonomistiska livsstilen, kapitalismen – konsumismen.

Mänsklighetens enda livboj är, som jag ser det, häst och vagn, genuint självhushåll till alla familjer på jorden – OM vi vill till våra barnbarn överlämna möjlighet till framtid på beboelig Jord!

Sven-Eriks böcker:
Poesi
1991: Hövding Seattles tal – Slipstenar och dansande reflexer (såld i mellan 32-35 tusen ex)
1992: Milda Makter
2005: – i –
2007: Nynn ande
2009: … än jag då (under foto på liten, storögd jänta)
2013: Offer

Prosa
2000: Kaskran
2008: Kaskran II – Gudsfolket
(2014 Kaskran III – Syndafloden … ännu blott ca 160 sidor ”klara”, fattas nog ca 300).

En annan som bloggar om Forslin.

dn dn svd svd svd

…….

Detta inlägg publicerades i Människor och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Var mångmiljonär! Blev en fattig poet!

 1. Spännande, bästa Helena … TACKKK!!!

  Gilla

 2. anders skriver:

  Om man önskar en alternativ vinkling på tex. ozonhålet så skall man lyssna på Michael Tsarion, som torgför tanken att flera av de saker vi ser som miljöförstöring har sin grund i att jorden är satt i karantän och skyddar övriga universum genom en stargate. Denna stargate upprättades då Tiamat utplånades och resterna av denna vattenplanet bildade asteroidbältet samt att vissa rester bla vatten nådde jorden. Stargaten symboliseras i de flesta traditioner av en orm som biter sig i svansen. Förstörelsen av Tiamat berodde på en förföljelse av de varelser som nu härjar på Terra Firma, och eftersom de varelserna antogs finnas på Tiamat förstördes denna planet. Som säkerhetsåtgärd upprättades stargaten ifall några av varelserna tagit sig till jorden. HAARP och flera andra tekniker antas vara ett försök att bryta sig ur denna karantän. Att skylla på människan när atomexplosioner i atmosfären, lasertest med allt större effekter, upphettning av atmosfären med miljontals av gånger större effekt än man visat offentligt.

  För just denna sammanfattning se 3:00 till slutet.
  Vad man än anser om övriga teorier så verkar just anledningen till att atmosfären degraderas falla tillbaka på militär teknisk utveckling som årligen uppgår till mer än 250 ggr FNs humanitära budget.

  Gilla

 3. Helena Palena skriver:

  Anders: Mycket intressant. Det är mycket man inte vet. Man ska inte stänga några dörrar. Tänk om Terra är en sjuk liten kula som hotar universum. Mycket troligt. Huvaligen dagar! Tsarion har skrivit en bok som man kan köpa på anarchos.se om jag inte missminner mig.

  Gilla

 4. Intressant, sannerligen! Slutsats: ”Det enda vi vet är att vi ingenting vet”, sägs det – bara att hålla med!!!

  Gilla

 5. anders skriver:

  Det kopplar till skapelsemyten Sofia, John Lash berättar om detta.

  Gilla

 6. anders skriver:

  Själva skapelseberättelsen enl. John Lash.

  Gilla

 7. Vara hur det vill, Slump eller Gud av någon sort … Förundran borde vi väl känna – åtminstone … känna vördnad och oändlig tacksamhet över Gudagåvan, över varje andetag, som skänkts oss, Livet, Alltet, det oefterhärmliga Konstverket …
  Geniet Tage Danielson:
  ”Det är ont om jordklot.”

  Tänk om
  dom är dyrare
  än möjligt
  © s-e forslin

  Gilla

 8. Maja Dacke skriver:

  Ja, Sven-Erik, vördnad! Och tacksamhet för varje stund vi har här.

  Och trist, Anders, intressanta videor men en halv dag hinner inte jag ägna åt dem. Finns det något sammanfattande i textform?

  Hala ormar och giriga ödlor i gigantformat finns det gott om lite varstans på vår jord …

  Gilla

 9. Varmtackkk, Maja, för dessa dina ord!!!

  Gilla

 10. Maja, förlåt en fråga … Inom poesigruppen ORDSTÄVAN i Delsbo fick vi glädjen av en ny, bra poet, som heter Maja … är det du?

  Gilla

 11. anders skriver:

  Första inlägget:
  http://www.di.se/artiklar/2014/1/20/bildt-vill-ha-stridsgrupp-till-centralafrikanska-republiken/

  Svar på Majas fråga:
  Personligen så anser jag att den halvtimme jag anger som Tsarion föreläser om är en utmärkt sammanfattning av nuläget. Kontexten ryms inte i en one-liner.

  Skapelsemyten om Sofia går ut på att guden Sofia skapar olika världar och blåser in sin skaparande i dessa. Vid ett tillfälle hamnar hon snett fterm hon involverat sig själv för mycket i sitt experiment, sin skapelse. Hon dras ut i en av galaxens armar och finner sig fångad där. I sin färd dit ut skapades av olika tillfälligheterna the archons som när Sofia försöker bestämma vad hon skall göra nu när hon är fast, är ett veritabelt irritationsmoment. De är ganska själlösa men hon ger dem i uppgift att skapa några planeter för att hon skall slippa dem.
  Slutligen omvandlar hon sig själv till Terra Firma. Och sedan fortsätter berättelsen i Tsarions tappning. The end.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.