Bisarrt: Försvaret leker krig! Rekryterar arbetslösa på AF!

SoldatHar man inget land att försvara kan man ju alltid leka! Är du arbetslös och kan prata engelska och kan spela nyhetsankare eller reporter kan du få jobb av Försvarsmakten. I skiftet mars/april ska en stor militärövning hållas i Enköping.

Då är ett viktigt moment att hantera mediernas frågor under den fiktiva FN-insatsen. Många av deltagarna kommer från utlandet och därför söker nu Försvarsmakten engelskspråkiga skådisar som ska kunna spela nyhetsankare, kameramän och reportrar.

Det ställs inga speciella krav. Uppdraget är att agera som journalist för att försvarspersonalen ska tränas i mediahantering, bland annat med hjälp av fiktiva nyhetssändningar. Både frivilliga, skådespelare och mediafolk är välkomna att söka rollerna. Inspelning är planerad till några dagar i februari, säger Carl Edelhjelm, ansvarig för media i övningen på Försvarsmakten (se annonsen på AF).

Det hela uppmärksammas av bloggare Greenslade på The Guardian. Han undrar om inte detta är det mest bisarra han sett i journalistväg:

”Wanted by the Swedish army: an ”American-speaking” actor to portray a news anchor who must make fictitious broadcasts.”

Fem personer sökes till rollerna. Alla kan söka. Ersättningen är 1 988 kronor per dag. Fria måltider, fria resor och möjligheten att få spendera natten i ett ”privat rum” på militärbasen i Enköping i östra Sverige, skriver Greenslade. Avslutar lite cyniskt med: ”Don’t all rush.”

Expr Svd  Svd intressant dn dn

…….

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

43 kommentarer till Bisarrt: Försvaret leker krig! Rekryterar arbetslösa på AF!

  1. Sofia skriver:

    Sverige är nu så absurt så jag måste nypa mig i armen varje dag och kolla så jag befinner mig i verkligheten.

    Gilla

  2. Helena Palena skriver:

    Sofia: Du är inte ensam!

    Gilla

  3. Antonia skriver:

    Så Sverige har inte skämt ut sig tillräckligt än. Säg att det är första april och allt bara är ett dåligt skämt så att vi vaknar ur dvalan politiker har försatt oss i.

    Gilla

  4. Helena Palena skriver:

    Antonia: Vi kan ju söka och leka lite. Extraknäck! Tror inte man behöver vara arbetslös ens. Här är annonsen:

    http://www.arbetsformedlingen.se/4.1799db4911df80d2fa9800024.html?id=10286801#.UrveTwDjs8A.facebook

    Gilla

  5. Antonia skriver:

    Jag vill inte skämma ut mig! Dessutom min engelska räcker verkligen inte för att låta som en speaker.
    2000 per dag. 10 dagar.
    Det är verkligen sanslöst.

    Gilla

  6. Helena Palena skriver:

    Antonia: Min amerikanska är perfekt men jag har ingen lust. Tycker det hela verkar löjligt. För att inte säga out of order!

    Gilla

  7. Antonia skriver:

    Bisarrt, löjligt och efterblivet. Vem har kläckt idén, har han ens alla tomtar hemma?

    Gilla

  8. Antonia skriver:

    Det är bara en enda människa de söker. Är man tvungen att gå till AF för det?

    Gilla

  9. Helena Palena skriver:

    Antonia: Nej, dom söker flera.

    Gilla

  10. Gösta Lilja skriver:

    Var det Orson Welles som skrämde slag på allmogen i USA med ett fejkat nyhetsinslag om stjärnornas krig? Själv är man till stor del felprogrammerad av SR/SVT och den israeliska arméradion.
    Det är bara att hålla med Olof Lagercrantz när han säger. ”Jag ser mitt liv som ett långsamt
    uppvaknande till verklighet. Vid sjuttiofem börjar jag känna mig klarvaken, men då är jag redan på väg ut ur samhället….Strindberg visade på den samhälleliga lögnen, som regerar i alla skikt. Han, den sunde, blev också förklarad galen. Samhällets sätt att skydda och dölja sin egen galenskap.”

    Gilla

  11. Hans K Nilsson skriver:

    Det är mer än hög tid att VI folket tar över kontrollen över detta land.

    Gilla

  12. Helena Palena skriver:

    Gösta: Det var Orson Welles. På den tiden fanns inte så många kanaler. Det var radion. Folk blev panikslagna och stack ut på gatan.
    Det är många som börjar säga sanningen när dom inte har en position att förlora längre. Dock kämpade Strindberg på hela tiden. Tur att han fick 20 000 av Bonniers för sina samlade verk. Så kunde han dö i alla fall med ekonomin i ordning. Ge till sina barn och gottgöra Siri von Essen lite.

    Gilla

  13. Helena Palena skriver:

    Hans: Verkligen! Tror det kommer! Det jäser.

    Gilla

  14. Conny Larsson skriver:

    Jag tror att ni missförstått vad det handlar om. Givetvis har FM en infoavdelning som har som uppgift att hålla kontakt med media. Men den personalen sitter inne på HKV i Stockholm och inte ute på fältet där saker händer.

    Bl.a. CNN är ute på fältet och rapporterar det som sker. De kommer inte att vänta till infoavdelningen i Stockholm kommer och gör ett uttalande, utan de tar i bästa fall kontakt med chefen på platsen eller i annat fall närmaste soldat. Även de måste ha viss mediaträning således.
    Det krävs träning för att hantera den situationen och det är inte rätt mot den enskilda plutonchefen, gruppchefen eller soldaten att utsätta honom/henne för det. Därav mediaträning.

    Vi pratar dessutom bara om anställning av dessa personer i några dagar – under övningen.

    Gilla

  15. Helena Palena skriver:

    Conny: Varför måste folk på marken i stridens hetta medietränas? Så att dom säger rätt saker eller vad? När man medietränar en informatör eller politiker t ex så får dom lära sig att inte svara på frågan. Hur man pratar sig förbi och ur prekära situationer o s v. Medieträning har kommit till för att hjälpa företrädare för företag och myndigheter och politiker att kunna slippa ur obehagliga situationer och mörka sanningen.

    Gilla

  16. simon skriver:

    Under ex bosnienkriget så var media närvarande i flera fall och FN-soldaterna fick allt som oftast interagera med utländska journalister. Anthony Lloyd har ex beskrivit sina möten med svenska FN-soldater i Bosnien. (i väldigt positiva ordalag). Då var ofta problemet att media inte ville/vågade dokumentera krigsförbrytelser när soldaterna ville ha dem med. Det finns definitivt en poäng i att träna soldater i att ha kontakt med media eftersom många situationer är svåra att hantera, Hur ska man agera vid ex ett fall som massakern i Stupni Do?

    Sen kan man ha synpunkter på det praktiska genomförandet, det vore bättre att ha riktiga journalister och då gärna såna som inte är styrda av försvaret för att få det mer realistiskt.

    Gilla

  17. Hans K Nilsson skriver:

    Helena: ditt svar till Conny är mitt i prick på den verklighet som råder idag i detta land.

    Gilla

  18. Conny Larsson skriver:

    Helena:
    Det är inte i stridens hetta de skall mediatränas…

    Självklart är det viktigt att det som sägs är korrekt. Det är också väldigt viktigt att ingenting sägs som kan försätta någon annan i fara längre fram. Journalister är tränade för att pressa fram uppgifter ur dem de intervjuar. Således ska de övas att säga det de ska säga och inget mer.

    Många politiker kan den här konsten till fullo, det håller jag med dig om. De svarar sällan på frågor som de kan ställas till svars för längre fram. Inte samma i det här fallet. Detta handlar inte om att bli synad, utan ytterst för att rädda liv.

    Gilla

  19. Helena Palena skriver:

    Conny: Måste man vara medietränad för att rädda liv? Har det gått så långt! 😛

    Gilla

  20. Conny Larsson skriver:

    Helena:
    Uppenbarligen. Hade det varit ditt liv som var beroende av det hade du nog sett lite annorlunda på saken. Men när man är hemma i Sverige och det farligaste man gör är att gå över gatan utan att se sig om kan det nog verka barnsligt… 😉

    Gilla

  21. Helena Palena skriver:

    Conny: Berätta varför militären ska vara medietränad?

    Gilla

  22. Pär A Bellum skriver:

    Helena: jag misstänker att din erfarenhet av hur militär arbetar inte sträcker sig längre än dina egna åsikter. Jag misstänker att du inte har en aning om hur saker och ting egentligen går till.
    Det är helt OK, du måste inte ha det i Sverige, men dins åsikter blir såklart mycket mer värda om du vet vad det är du pratar om.

    Soldater måste medietränas för att de skall kunna hantera media på ett bra sätt. Det kan röra saker som att lära sig reporterns rättighetero och skyldigheter, soldatens egna rättigheter och skyldigheter, att lära sig vilka talepunkter som skall användas och hur man på säkrast sätt genomför exempelvis en intervju i fält.

    Tycker du inte att det är bra att soldater är så vältränade som det bara går inom de områden de skall verka? Tycker du exempelvis inte att det är viktigt att soldater är väl tränade inom områden som folkrätt, mänskliga rättigheter och sjukvårdstjänst?

    Att medieträna någon handlar inte alls om att denne skall lära sig att ljuga. Det handlar om att kunna förhålla sig till media på ett så bra sätt som möjligt.

    Du kan hitta flera exempel på när svenska soldater har samverkat tätt med reportrar, både under bosnienkriget och i Afghanistan. Serien ”Krig för fred” på SVT samt Johanne Hildebrandts bok ”Krigare” är sådana exempel och dessa hade aldrig kommit till om inte soldaterna hade fått utbildning i området innan.

    Gilla

  23. Gösta Lilja skriver:

    Det borde räcka med att hålla sig till sanningen. Var kommer t.ex.Snowden och Manning in i den här bilden? Saknar grabbarna utbildning i mediahantering? Om alla höll sig till sanningen skulle den med lätthet nagla fast den själlösa girighet som föröder planeten.

    Gilla

  24. Pär A Bellum skriver:

    Det handlar inte om att hålla sig till sanningen eller inte, det handlar om att lära soldaterna hur de kan hantera press och reportrar i fältförhållanden.
    Många unga män och kvinnor har ingen som helst vana vid att bli intervjuade eller för hur en reporter arbetar, då är det väl bra att de får öva här hemma innan det händer på riktigt, så att de kan göra en bra intervju när de väl blir intervjuade?

    Jag kan lova dig att både manning och Assange har fått tillräcklig medieträning i sina karriärer.
    Varför tror ni att detta handlar om att lära sig ljuga?

    Gilla

  25. Hans K Nilsson skriver:

    När väl helvetet brakar loss är det till 100% inte bra intervjuer som står högst på dagsordningen. När USA invaderade Irak var journalister med i stridsvagnarna med två syften att göra bra TV för det amerikanska folket och ge de förljugna makthavarna ros att det var rätt att få bort den sk Diktatorn. Nu ett antal år senare vet vi att detta krig och många andra oftast är helt meningslösa. Det märks på alla förståsigpåare att Sverige inte har varit i krig på 200 år. När jag gjorde lumpen vid KA2 i Karlskrona på 70 talet gick befälen ofta och dillade om ett ”litet” krig. hur litet fick man aldrig riktigt klart för sig. Då hade vi i varje fall något som kunde likna ett försvar att tala om. Med dagens försvar bör ett sådant litet krig inte vara i större omfattning än till platsen där de parkerade sina privata bilar.

    Gilla

  26. Gösta Lilja skriver:

    En halv sanning är också en lögn är en bok från 2013 av Hanne Kjöller. I boken beskriver Kjöller en utveckling där journalister har gått från att vara journalister till att bli aktivister som driver ärenden, främst inom det hon kallar ”offerjournalistiken”, istället för att rapportera om verkliga förhållanden. En olycklig utveckling och ingenting fotfolket bör lära sig att hantera.

    I krig är sanningen det första offret sägs det. Kanske dags att ändra till ”I krig och fredsuppdrag (vi kan ju ta Lybien som exempel) är sanningen det första offret.”

    Gilla

  27. Pär A Bellum skriver:

    Men oavsett vad ni må tycka om krigets maskineri och kapitalets förljugenhet osv så måste ni väl förstå att någonstans längst fram i linjen kommer soldater och chefer på låga nivåer att möta på press och media?
    Eller?

    Gilla

  28. Hans K Nilsson skriver:

    Jag tror (för jag har aldrig varit där i skarpt läge) att när man är längst fram är man i skottlinjen och har förmodligen då en hel del annat att tänka på. Att då ta sig tid att föra samtal med frågvisa journalister finner jag föga troligt och heller inte önskvärt. Jag kan ha fel för jag har som sagt aldrig haft kulor vinande om öronen.

    Gilla

  29. Pär A Bellum skriver:

    Men om då försvarsmakten, som de facto HAR sådan erfarenhet, tycker att det är lämpligt med den här typen av övningar- kan det då inte vara så att behovet faktiskt finns?

    Gilla

  30. Helena Palena skriver:

    Pär: Vad ska man säga? Jo, vi bäddar in dom i vadd så får vi som vi vill!
    Under Irakkriget myntades begreppet ”inbäddad” om journalister som följde dom amerikanska och brittiska trupperna under sin rapportering. Hur oberoende kan man vara, frågade kritikerna, om man reser med, äter med och sover med soldaterna. Ja! Hur oberoende kan man vara? Hur blir det om man biter den hand som föder en?

    Gilla

  31. Pär A Bellum skriver:

    Det verkar knappast som att ni är intresserade av att diskutera huvudfrågan.

    Svara isåfall på detta:
    Vilket är att föredra- tung och nära mediebevakning av ett krig (Afghanistan/Irak) eller ingen bevakning alls (Kongo)?

    Hur vill ni ha det?

    Gilla

  32. Gösta Lilja skriver:

    Tung och nära mediebevakning av ett krig är naturligtvis att föredra. Men då handlar det förstås om kontakter med civilbefolkningen, folkrättsfrågor och Qui bono? En uråldrig princip som menar att ansvaret för en gärning eller händelse ligger hos de intressenter som har ekonomisk vinning av eländet.

    Gilla

  33. Pär A Bellum skriver:

    Så man skall inte intervjua soldater?

    Gilla

  34. Pär A Bellum skriver:

    Nej, vi pratade om att ni menar att det är absurt att försvarsmakten hyr in brytningsfritt engelsktalande personal för att medieträna sina förband.

    Jag förklarade varför man gör det, ni föll då ut i allmänna fredsfloskler.
    Jag försökte då få tillbaka diskussionen till startspåret.
    Hans erkände att han inte visste vad han pratade om, jag svarade att försvarsmakten sannolikt vet vad de pratar om.

    Vad har ni för FAKTISKA skäl att tycka att detta är absurt, förutom er schablonmässiga avsky mot allt militärt?

    Gilla

  35. Hans K Nilsson skriver:

    Det är klart att jag inte vet vad RIKTIGT krig är för jag har inte varit inblandad i något vilket jag är tacksam för. Jag är inte helt övertygad om att försvarsmakten vet vad de talar om. Detta gäller inte bara försvarsmakten utan detta gäller stora delar av myndighetsverige. Följer man nyheterna helst då den politiskt obundna blir man mörkrädd hur illa det är ställt i detta land. Det skall vara de skarpaste knivarna i lådan som sitter i toppen men tyvärr är det inte alltid så.

    Gilla

  36. Helena Palena skriver:

    Hans: Jag är mörkrädd! Säger bar SJ och vanskötseln av spåren. Sverige är en flytande likkista.

    Gilla

  37. Gösta Lilja skriver:

    Jag kan inte förstå vitsen med att låtsasjournalister ska ställa inlärda frågor till militär personal som ska lära sig att avge godtagbara svar. Fullständigt obegripligt och knappast ägnat att skapa förtroende för vare sig massmedia eller militär.
    Man får väl saga som fredspristagaren Obama: I have a Drone

    Gilla

  38. Pär A Bellum skriver:

    Jag konstaterar att ni inte har en aning om de saker ni har åsikter om. Det är er rättighet men det hedrar er knappast.
    Lycka till i livet och med chemtrails-spanandet.

    Gilla

  39. Helena Palena skriver:

    Pär: Det är klart man har en aning om sakernas tillstånd annars kan man ju inte ha åsikter om desamma. Håller med Gösta. Man kan ju inte veta hur det blir i krig. Dessutom ska journalisterna bevaka och tala om vad som sker. De ska inte lägga orden i munnen på krigspersonalen. Det är två vitt skilda läger som inte ska flyta ihop och bli ett maktblock som vi i publiken ska se där vi sitter i våra TV-soffor. Denna min åsikt har ingenting att göra med vad jag eventuellt tycker om militären. Märk väl!

    Gilla

  40. Pingback: Var så god Pär A Bellum! Chemtrail-bild från Paris! | Helena Palena

  41. Robban skriver:

    Jo… det övas även med riktiga amputationsskador; http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2011/11/sa-nara-verkligheten-man-kan-komma/

    De som har varit utsatt för media i pressade situationer kan nog hålla med om att mediaträning är väl behövligt, särskilt i en krigssituation där minsta felsägning kan vålla enorm skada i fredsförhandlingar och lokalbefolkningens uppfattning. Ex: Kosovo, 2004.

    Att våra gubbar får en god mediaträning är i min mening helt rätt och riktigt då ett enormt ansvar läggs på dem, det finns ruggigt bra journalister, vissa inser inte vilken skada de kan göra och andra bryr sig helt enkelt inte bara det blir en fin story av det.

    Gilla

  42. Robban skriver:

    Apropå rubriken för övrigt.

    ”Rekryterar arbetslösa på AF”
    Jo, skralt med rekryter lär det bli om man rekryterar heltidsanställda på blocket, hur tycker du att rekryteringen annars skulle gå till?

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.