Vintersolstånd! Nu blir det ljusare igen!

Idag vänder hjulet. Vi går mot ljusare tider. Härligt! Vi nordbor har verkligen dyrkat ljuset. Är det så konstigt med tanke på hur mörkt vi har det. Nej, inte alls. Så fira lite extra ikväll. Själv blotar vi kvällen före julafton i glada vänners lag. 

Vintersolstånd är en tidpunkt, inte en dag. Inträffar: 21/12 kl. 18.11. Årets kortaste dag: 21:a . Årets längsta natt: 21:a – 22:a. Vintersolstånd 2013. Den 21 december 2013 börjar alltså vintern enligt kalendern, dvs den astronomiska vintern. Den meteorologiska vintern började redan den 1 december, dvs för statistikens skull sammanfattar man månaderna december, januari och februari till vintermånaderna. 

Kring vintersolstånd är dagarna som kortast och nätterna som längst på norra halvklotet. Tittar man i olika almanackor så ser man att vintersolstånd inträffar den 21 december kl. 18:11. Det är alltså inte en dag – det är en tidpunkt som avses, nämligen när jorden passerar en speciell punkt på sin bana runt solen, just då jordens södra halvklot lutar mest fördelaktigt mot solen. Vid sommarsolstånd är det tvärtom, då lutar jordens norra halvklot mest fördelaktigt mot solen.

Bilden nedan visar hur det ser ut om man tittar från solen mot jorden. Då behöver rotationsaxeln inte nödvändigtvis peka mot solen; det gör den bara vid sommar och vintersolstånd. Läs mer hos meteorolog André Franke. 

Bild

svd svd

…….

Detta inlägg publicerades i Kuriosa och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Vintersolstånd! Nu blir det ljusare igen!

 1. Mycket pedagogiskt förklarat. Jag tycker jordaxeln kunde låta någon grad mindre för det blir alldeles för mörkt innan det blir ljust igen. Men annars är universum självt bäst på att förklara att allt är går i cykler. Efter natt kommer dag, efter mörka vintrar en vår. Bra ordnat! God Jul och Gott Nytt År!

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Ann Helena: Antar att du menar lutar. Men låta någon grad mindre är också bra. Jorden låter nog om man lyssnar. Naturen kan! Än så så länge kan människan inte rucka på universums konstellationer. Och tur är väl det. För tänk om hon skulle välta hela jordklotet av pinn! 😛

  Gilla

 3. Antonia skriver:

  Den dagen ger mig alltid den största glädjen på året. Bra mycket större en midsommar.
  Ändå är jag inte alls besvärad av mörkret. Det är skönt att nu var vi mot vår.

  Gilla

 4. Hans K Nilsson skriver:

  Människan kan nog med ett antal rejäla kärnladdningar rucka på jorden om man så önskar. Detta kan jordens befolkning ändra på om man vill och man kan även se till att det blir betydligt ljusare och trevligare att leva och vistas i de flesta av jordens länder om så man vill. God Jul och ett Gott Nytt Supervalår 2014.

  Gilla

 5. Helena Palena skriver:

  Antonia: Förbanna inte mörkret! Tänd ett ljus! Det gör jag! 😛

  Hans: Det lackar mot storkrig men inget vi får läsa om i media. Vi kan ändra på allt. Vi skulle kunna leva i ett paradis men vi får inte. Då måste vi ändra på systemet och det vill ju inte dom som gynnas av det. Tror att vi måste ner i det mörka hålet innan det kan bli bättre. Under tiden får man försöka göra så gott man kan. 😛

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.