Bankerna lurar kunder med dyrt skräp! Borde dödskallemärkas

Tomas Hedberg VD Swedbank Robur

Tomas Hedberg VD Swedbank Robur

Brage Norin – fysiker och forskare – skriver här om den pyramidspelande finansmarknaden.

VARNING: Läs inte Cervenkas artikel  om ni har lätt för att hata. Då förstör ni julefriden för er själva. Vi måste lära oss att förlåta – även Tomas Hedberg. Han är nämligen bara en av många miljoner skadade människor på vår planet. Tyvärr har många mänskliga skal blivit fondförvaltare. Våra pensionspengar dräneras in till fickorna hos dessa ”moraliska svarta hål”. Det är våra politiker som har ansvaret för att det ska finnas regler för denna oerhört viktiga verksamhet. Den obekväma sanningen är att våra folkvalda politiker låter detta ske.

Analys: Andreas Cervenka (Ekonomisk krönikör på SvD) Ledningen i Swedbank borde rodna av skam. Roburs vd Tomas Hedberg bröt mot finansvärldens största tabu: Han sade som det var. Bluff-fonderna är den smutsiga lilla hemlighet som alla i branschen känt till men gjort allt för att skydda.

Att Tomas Hedberg till en början inte ens verkade ha insett konsekvenserna av sitt uttalande säger kanske allt. Att lura sina kunder verkar vara en så integrerad del i vissa finansföretags DNA att det tas för självklart. Om vi medvetet säljer på kunderna dyrt skräp? Jag förstår inte frågan, det gör väl alla?

När Roburs vd blev varse sitt lilla klavertramp försökte han retirera, tyvärr på ett inte alltför rakryggat sätt. I ett mejl till SvD Näringslivs Joel Dahlberg skriver han: ”Både nu och då har det varit Swedbank Roburs ambition att slå index i de aktivt förvaltade fonderna”.

För nytillkomna läsare kan det vara värt att påminna om att själva problemet med bluff-fonderna handlar om att de legat så nära index att den matematiska sannolikheten för att denna ambition ska infrias är lika med noll.

Men för att ta ut en saftig förvaltningsavgift räcker det alltså enligt Roburchefen med att vilja slå index. Även om det är omöjligt. Ungefär som att sälja en påse bajs för tiotusen kronor med hänvisning till en ambition om att den ska innehålla gotländsk tryffel.

Som en ledarskribent en gång skrev om centerledaren Annie Lööfs floskler: Det borde vara utsläppsskatt på sånt skitsnack. Med sin förklaring avslöjar Hedberg också, återigen utan att förstå det, hur han ser på sina kunder: som en ansiktslös massa av lättlurade idioter som med tom blick och öppen mun snällt köar för nöjet att bli befriade från sina blygsamma sparmedel. Det skulle nästan gå att skratta åt eländet om det inte vore för en sak: det är inte ett dugg roligt.

Föreställ er Agda 87 år, som efter ett långt och slitsamt yrkesliv fått ihop 100 000 kronor. Eftersom hon tror människor om gott lyder hon intet ont anande sitt Swedbankkontors uppmaning om att investera i Roburs Allemansfond. Bara på det överpris hon betalar för denna svindlarprodukt har hon tio år senare förlorat 10000 kronor. Inte mycket för en fonddirektör förstås, men en pensionär kan säkert komma på bättre saker att göra för pengarna än att bidra till Roburchefernas bonus.

Men det är inte bara Swedbanks ledning som, om de har minsta spårämne av skam kvar i kroppen, borde rodna när de ser sig själva i spegeln. Flera andra fondjättar har sysslat med samma bedrägeri. Detta är inte på något sätt nytt. Alla i branschen har känt till det. Joel Dahlberg har skrivit om det i flera år. Ändå har det kunnat fortgå ända fram till den dag då en fondchef råkade säga sanningen.

Detta väcker förstås frågan vad de instanser sysslat med som påstår sig stå på den så kallade lille mannens sida. Branschorganisationen Fondbolagens förening har till exempel varit tyst i frågan. Trots att det på hemsidan går att läsa att de har som ”uppgift att ta tillvara fondspararnas och fondbolagens intressen.” Fondspararnas intressen? Snälla, säg att ni skämtar.

Skälet till att ingen i fondbranschen velat ta itu med detta systematiska lurendrejeri är förstås mycket enkelt: Det har varit sinnessjukt lönsamt. Att se till kundernas bästa låter fint i en broschyr, men i praktiken har det ansetts vara alldeles för dyrt. Det är en cynisk arrogans som rimligen måste straffa sig i längden. Förhoppningsvis är Aktiespararnas stämning bara början.

Brage Norin höjdare

Målsägande sökes: Swedbank stäms för fondbluffen

Peter  Norman: Rimligt granska bluffonder

Läs också ”Fonderna borde dödskallemärkas”

Brage Norin -Skogså Tankesmedja

Persson stal 700 miljarder av pensionärernas pengar

…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Bankerna lurar kunder med dyrt skräp! Borde dödskallemärkas

 1. Mike skriver:

  Fyfan vilket jävla skamlöst bedrägeri system.

  Man borde bränna ner bankerna och kasta ut varenda politiker.

  Skämt till statskick.

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Mike: Vi lever i en värld där ekonomin styr politikerna. Inte tvärtom. Där privata sköter om pengaskapandet meddelst ett knapptryck på en dator. Allt makt åt banken med andra ord. En bankchef får 200 miljoner i bonus på ett år!. Han har redan fet lön. Säger väl allt!
  Dessutom har man privatiserat tillgångarna och nationaliserat skulderna! Betyder: När spelet skiter sig får skattesubjekten stå för fiolerna. Roligt? Inte ett dugg!

  Gilla

 3. Antonia skriver:

  Ångesten växer. Likaså maktlösheten.

  Gilla

 4. alfred skriver:

  Att sådant kommer till ytan visar bara att bankerna är pressade. Mer än de någonsin vill erkänna. Fortsätt att sätta krav på olika nivåer. Skriv inlägg. Avslöja saker. Driv rättsfall.
  Öka trycket, och mer kommer ut. Öppna varbölden, för allt skall ut.

  Antonia, maktlösheten är deras vapen mot dig. Fortsätt den asymmetriska krigföringen dvs det som nämns ovan.

  Gilla

 5. Lars Forslin skriver:

  Tur att det finns karma i Universum. Det är enda trösten när man läser sådant här. Mycket väl skrivet Helena!

  Gilla

 6. Kristian skriver:

  William F. Sharpe fick Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 1990. Året därefter skrev han ”The Arithmetic of Active Management”:
  http://www.stanford.edu/~wfsharpe/art/active/active.htm

  Den är kort. Läs den.

  Gilla

 7. Lars Forslin skriver:

  Generellt gäller att vi alla måste inse att aktier är ett pyramidspel och ett uttryck för parasitism och den falska affärsprincipen.

  Gilla

 8. Brage Norin skriver:

  Hänger man ut en blodig bit kött på tork kommer det dit spyflugor omedelbart – om vi inte har satt upp ett nät som skyddar köttet från flugorna. Det är helt fel att hata spyflugor. Det är den galning som hängde ut köttet utan skyddsnät som bär ansvaret. På samma sätt är det med de pensions-pengar som det svenska folket sparar till sin ålderdom. Våra folkvalda politiker har hängt ut spar- kapitalet helt utan skyddsnät. Det är bara att ta för sig. Tusentals fondförvaltare blir stormrika på att stjäla inför öppen ridå. Dom stjäl folkets pensioner utan att skämmas det minsta. Är det någon som tror att marknadskrafter som ”konkurrens” automatiskt skrämmer bort spyflugorna? Glöm det. PPM – Premie Pensions Myndigheten kommer att byta namn till Parts Per Million – om detta svineri får fortsätta. Den gigantiska stölden kommer att fortsätta så länge vi sover mentalt.

  Gilla

 9. Curres Tips skriver:

  Generellt gäller att vi alla måste inse att aktier är ett pyramidspel och ett uttryck för parasitism och den falska affärsprincipen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.