Ett intag av 5 gram transfett per dag är lika farligt som 5-10 cigaretter! USA dömer ut fettet!

Margarin liknar smör.

Margarin liknar smör. Margarin liknar smör. 

Konstgjorda transfetter bör förbjudas, anser det mäktiga amerikanska livs- och läkemedelsverket, FDA, i en ny rapport. Hittills har Schweiz, Österrike, Danmark och Island infört förbud mot transfetter men i Sverige behövs det inte menar Livsmedelsverket, trots larmrapporter om transfetthalter på 30 procent i vissa livsmedel. Den svenska livsmedelsmyndigheten reagerade med förvåning på kollegan FDA:s rapport, som gått ut på remiss.

Nu riskerar Sverige, pinsamt nog, att bli en av de sista bastionerna för det hjärtkleggande fettet. 

Att vi har levt under den mättade fettskräcken sen 50-talet kan vi tacka en amerikan för. Ancel Benjamin Keys (January 26, 1904 – November 20, 2004) var en amerikansk forskare som studerade dieter och hälsa. Det var han som lanserade tesen att mättat fett var dåligt för människan. Att man fick hjärtinfarkt av det. Detta gjorde han efter studer på kaniner. Han gav dom fett. Det är bara det att kaniner är gräsätare – dom äter inte fett – och studier på dessa kan inte appliceras på människan. Hur som så spred sig tesen och vi i Sverige lever under den än. Mättat fett är farligt! LMV:s rekommendation till skolorna är att barnen ska äta lättmargarin och lättmjölk. Helt fel kostråd. Det är det mättat fett som är det naturliga att äta. Det ha vi alltid gjort frånsett de sista 60 åren i fettskräcks-propagandans spår.

Anciel Keys inflytande fick förödande konsekvenser. Hans teser har sannolikt bidragit starkt till den epidemi av övervikt och diabetes som startade efter spridningen av fettsnåla kostråd och light-produkter.

Transfetterna har varit en icke-fråga i flera år i Sverige. Riksdagen beslutade visserligen 2011 att förbjuda transfetterna, men när regeringen gav livsmedelsverket i uppdrag att utreda frågan, kom verket fram till att det inte behövdes något förbud. Man ansåg att de inhemska tillverkarna av livsmedel själva tagit ansvar och slutat att använda det billiga och ohälsosamma fettet, som ofta tillsatts i kex och kakor. Inhemska tillverkare ja, men det finns tillverkare i till exempel östländer som har separata fabrikslinjer där man använder transfetter för att sänka tillverkningskostnaderna. Produkterna kan sedan hamna som stapelvaror och få stort utrymme i lågprissortimentet hos butiker som Willys, ICA , Citygross, ÖB och Dollar Store.

”Ingen vettig människa kan längre påstå att partiellt härdade fetter kan betraktas som säkra, eftersom varje större organisation som tittat på frågan har kommit fram till att transfett som bildas vid partiell härdning är skadligt”, kommenterade en av världens ledande forskare på området mat och hälsa, Harvardprofessorn Walter Willett.

Bengt Ingerstam på Konsumenter i samverkan:

”Vid härdning bildas värre substanser än transfetter. Det är därför vi krävt stopp för industriell härdning av fetter. Varför Sverige inte ännu har ett förbud mot transfetter beror på att Livsmedelsverket helst inte vill skilja på industriellt framställda och de naturligt framställda via kossan. Om riksdagen får igenom ett förbud så gäller det endast de industriella transfetterna, skulle det betyda att de naturliga transfetterna inte anses farliga, vilket de heller inte är. Denna utveckling vill SLV inte ha för då tappar man sitt argument! Läs mer här!

Härdning och transfetter: Klassiskt har margarin framställts via en industriell process som betecknas härdning. Denna överför flytande fleromättat fett till mer
mättat fett med fastare konsistens. Samtidigt bildas transfetter. Kopplingen av dessa till hjärt- och kärl-sjukdomar blev ett allvarligt hot mot margarinindustrin under 1990-talet. Härdat fett är inte tillåtet i KRAV-märkta livsmedel.

I Sverige är det frivilligt för tillverkare att redovisa på innehållsförteckningen om det finns transfetter i produkten. Rekommendationen från Livsmedelsverket är att vid matlagning välja matolja eller flytande margarin och till smörgåsen matfett med låg andel mättat fett.

Livsmedelsverket bör omedelbart sluta med kostråd till allmänheten! Ingen fara med mättat fett

svd dn Netdoktor intressant

…….

Detta inlägg publicerades i Mat & Dryck och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Ett intag av 5 gram transfett per dag är lika farligt som 5-10 cigaretter! USA dömer ut fettet!

 1. Bengt Ingerstam skriver:

  Korrekt länk där du citerar mig är: http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/hardatfett/matfettsprbl.htm
  Dessutom gäller krav på märkning endast för ”icke fullhärdade fetter”, som då ska märkas ”delvis härdade fetter”. Det finns inget krav på märkning av ”transfetter”, då detta endast är en ingående del i ”delvis härdade fetter” men forsvinner när fettet blir fullhärdat, medan det då har bildats andra mycket otrevliga biprodukter.

  Gilla

 2. Antonia skriver:

  Finns det nåt gott som kommer från USA och inte är farligt egentligen?

  Gilla

 3. Anneli skriver:

  Med andra ord: Vi är FETlurade!! :-/

  Gilla

 4. Kerstin skriver:

  ”Livsmedelsverket föreslår att det får finnas högst två procent industriellt framställt transfett i det totala fettinnehållet i mat på den svenska marknaden.”

  http://www.slv.se/sv/grupp3/Pressrum/Nyheter/Pressmeddelanden/Livsmedelverket-foreslar-maxgrans-for-transfett/

  Gilla

 5. Sandra skriver:

  Kan du länka till FDAs rapport? Letade på deras sida men hittar inga rapporter sen 2012 om ämnet o då inte det du skriver om. Är nyfiken på att läsa hela rapporten.

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  Antonia: Tydligen! Amerika kan! Ligger före Sverige med hästlängder i transfettsfrågan! Men det var ju där det började så lika bra att upplösningen kommer därifrån kan jag tycka.

  Gilla

 7. Lotta skriver:

  Såg ett bra inslag om transfetter och hur dödliga hjärtsjukdomar minskade i Danmark när man förbjöd dessa.

  Gilla

 8. Helena Palena skriver:

  Lotta: Tack! Bra info! 😛

  Gilla

 9. Pingback: TRANSFETTER: Livsmedelsverkets senfärdighet kostar 38 svenskar livet varje dag | Midi-Bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.