Årets Förvillare: Livsmedelsverket! Alla borde dricka opastöriserad mjölk!

Separator: I ena röret kommer grädde som man kan göra smör av.

Alfa Laval Separator: I ena röret kommer grädde som man kan göra smör av. I det andra skummjölk.

Samtidigt som Sverige gärna ser att ostkake-traditionen (den småländska) sprids över kontinenten föreslår alltså Livsmedelsverket ett förbud mot försäljning av opastöriserad mjölk till privatpersoner. Det är mycket olyckligt och innebär i praktiken ett kulturmord där privatpersoners historiskt traditionella matlagning faktiskt bli omöjlig, eftersom själva anskaffandet av råvaror inte skulle vara tillåtet. Frågan är väl om vi som bor på gårdar med mjölkproduktion kan skutta ner till lagårn och hämta och dricka vår mjölk som vi gör nu.

Men Livsmedelsverket kör på med hänvisning till att EU:s lagstiftning medger att EU-länder gör på olika sätt när det gäller opastöriserad mjölk. LMV ser risker med utbrott av Ehec och Campylobakter därför vill dom förbjuda den opastöriserade mjölken. Och det i ett av världens mest hygieniska länder! Har dom inget annat att syssla med där på verket kan man undra.

Klart vi ska ha opastöriserad mjölk. Tänk om dom skulle komma på ett sånt idiotiskt förslag i Frankrike t ex att förbjuda riktig mjölk. Hur skulle det då gå med fransmännens fina osttillverkning. Nä, där skulle man inte ens tänka tanken! Det verkar vara mycket godtycke i detta med pastöringen av mjölken. I USA är det tillåtet att sälja opastöriserad mjölk i hälften av delstaterna. Borde vi inte alla dricka opastöriserade mjölk egentligen? Här kan ni läsa om faran med den pastöriserade mjölken: Homogeniserad mjölk kan bli din död!

Här kan ni rösta på Årets Förvillare. Kan tala om att Stig Orustfjord på Livsmedelsverket toppar listan.

Läs gärna mitt inlägg om ostkakan: Löpe! Solgul ostkaka! Trevlig midsommar!

USA dömer ut transfetter

dn dn intressant svd svd

…….

Detta inlägg publicerades i Mat & Dryck och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Årets Förvillare: Livsmedelsverket! Alla borde dricka opastöriserad mjölk!

 1. Antonia skriver:

  Jag ställer alltid frågan när jag läser sånt – HUR I HELVETE ÖVERLEVDE MÄNNISKAN UTAN DESSA FÖRBUD!!!!. Kan man inte lägga till manken och tajta upp mer vad det gäller brottsligheten istället. För det är mycket större problem än opastöriserat mjölk, eller mycket kanel i kanelbullen eller huruvida gurkan är rak eller ej!
  Har de verkligen inget bättre att lyfta lön för?

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Antonia: Människan har alltid ätit oprocessat. Men idag är det farligt. Vi ska äta omstuvat och med tillsatser. Nyckelhålsmärkt och kolesterolsänkande. Det finns ingen hejd på buden. Ingen vågar tro på sig själv. Följer kostråden och blir sjuka på kuppen! Hur kul är det på ens skala?

  Gilla

 3. Antonia skriver:

  Det gynnar definitivt läkemedelskartellen.

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  Antonia: Verkligen! Vilket samarbete! Tänk alla som blir sjuka av maten och sen får piller som dom blir sjuka av! Vilken rundgång i elände! Men kartellerna sväller som parasiter på en värdkropp.

  Gilla

 5. Antonia skriver:

  Ja…Världen är ur led. 😦

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  Syftet med EU verkar vara att göra individen så lite självförsörjande som möjligt. Byråkrati och tjänstemannavälde står högt i kurs. Syftet med EU är nog att införa planekonomi bakvägen så att säga. Till slut finns bara statliga jordbruk kvar.

  Gilla

 7. anders skriver:

  Jamen, om bara de statliga jordbruken finns kvar, hur skall man då tjäna ihop till maten?

  För när alla andra gått i konken så måste ju alla få socialbidrag eller nåt, och då kan ju inte staten tjäna något alls. TÄNKTE INTE PÅ DET. HEJ DÅ.

  Gilla

 8. Helena Palena skriver:

  Anders: Så tänker jag med! Men dom som styr har annat i skallen evidently! Det handlar om makt över massan. Inte över eliten.

  Gilla

 9. Anneli skriver:

  När jag gick en kurs i Livsmedelshygien i våras pratade vi om opastöriserad mjölk och läraren sa att det fanns risker med att dricka sån. Jag berättade då att jag var uppväxt på opastöriserad mjölk och aldrig blivit dålig av den (och ingen annan i min familj heller) och då sa läraren att det var nog för att min kropp var van vid den sen barnsben, men att andra inte skulle dricka av den.
  Oj jösses tänkte jag men orkade inte diskutera saken eftersom jag visste att hon ändå skulle fortsätta tro det hon tror. Men jag är inte det minsta orolig för att bli sjuk av opastöriserad mjölk, eller att nån annan skulle bli det heller! I Sverige ska vi visst ha bilbälte, hjälm, flytväst och knäskydd!! Helst påtvingat…! 😦

  Gilla

 10. Helena Palena skriver:

  Anneli: Människan är van att dricka oprocessad mjölk. Så har vi gjort fram till början på 1900-talet. Nu ökar barndiabetesen i Sverige. För att inte tala om hur det ser ut i Kina och Indien. Tror transfetterna + socker + vetemjöl (alltså tillsammans) är den stora boven.

  Gilla

 11. Anneli skriver:

  Tror som du!!!

  Gilla

 12. anders skriver:

  http://www.milkycreamseparator.com/cream-separator-machine.html

  Se till att få kärlen i SS-304 och inte i aluminium.

  Gilla

 13. Josef Boberg skriver:

  ”Tror transfetterna + socker + vetemjöl (alltså tillsammans) är den stora boven.”

  Jag tror att de beroendeframkallande giftiga kolhydraterna är den allra största ”boven” i dramat sämre och sämre folkhälsa.

  I o f s så kan jag ha fel i det – men det kan jag ej föreställa mig att jag har. Vad tror Du ?

  Gilla

 14. Josef Boberg skriver:

  …inkluderar även kolhydraterna i grönsaker, all slags socker såväl som ej minst druvsocker i frukt osv.

  Gilla

 15. Liljeros skriver:

  Hej,

  Här har du mer information om mjölken:

  Gilla

 16. Lena Dahlberg skriver:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.