Björn Söder visar stake!

Björn SöderTalmannen har fått en fråga från en riksdagsledamot om det är okej att bära kurdisk folkdräkt i riksdagens talarstol. Sju av åtta gruppledare gjorde bedömningen att man ska kunna få komma till riksdagen i folkdräkt. Folkdräkt räknas ju som högtidskläder i Sverige, säger Hans Linde, V:s gruppledare, som var med på mötet. Den åttonde var Sverigedemokraternas gruppledare Björn Söder, som varnade för att tillåta kurdisk folkdräkt i riksdagen och svarade: ”hur skulle det vara i förlängningen om det kom folk från bushen och krävde att ha sin folkdräkt: penisfodral”. Folk hade väl svårt att ta det på allvar. Det här visar vilken nedlåtande människosyn Sverigedemokraterna har enligt  Hans Linde. Men det handlar väl inte om människosyn. Det handlar väl om etikett. Man ska ha en vårdad klädsel i kammaren. Inga ytterkläder får förekomma.

Björn Söder  är glad över att frågan om folkdräkt i riksdagen ställdes till talmannen och gruppledarna. Han tycker inte att någon folkdräkt, inte heller den svenska, passar i riksdagens kammare. Han tycker att det är jättefint med folkdräkter, det är ju en högtidsdräkt. Men att det här kan öppna upp för folkdräkter som skulle bryta mot vår klädkod. Det finns säkerligen folkdräkter där man är mer eller mindre avklädd. Det är viktigt att vi har en klädkod, det vore lika olämpligt för mig att ha min häradsdräkt i parlamentet i Irak enligt Söder. Att han drog till med penisfodral var kanske ett löjligt exempel men det var ett exempel på hur det kan sluta. Vid högtidliga riksmötets öppnande är det dock okej med alla sorters folkdräkter, tycker Björn Söder.

Jag håller med! Om alla ska ha folkdräkt i plenisalen blir det ju löjligt! Folkdräkt har sin givna plats i traditionerna. Vid högtider och fester. Inte till vardags! Och man kan vända på det hela och undra om svenskar skulle få stå i sina folkdräkter i andra parlament. Våra svenska politiker och etablerade i den politiska korrekta sfären bereder gärna väg för andra nationaliteter på bekostnad av sin egen. Det är nästan rörande så beredvilliga man är. Därför är det skönt med någon som i alla fall försöker bromsa upp det hela lite.

ab svd intressant svd

…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Björn Söder visar stake!

 1. anders skriver:

  Jodå, killen bär folkdräkt, ropar att vi skall ha eget försvar, att vi skall gå ur EU.

  Men backar helhjärtat upp ett parti som röstar NEJ till att behålla offentlighetsprincipen.

  SD, om bankirerna själva får välja.

  Gilla

 2. kao skriver:

  Man bör ju klä sej efter de normer som råder i sammanhanget. Jag har inget emot vare sej folkdräkter eller annat (inte heller penisfodral 😉 , men vid lämpliga tillfällen.

  Kao

  Gilla

 3. anders skriver:

  Kao.
  Det är väl en mer angelägen fråga, om vi skall ha offentlighetsprincip än folkdräktens olika seder och bruk? Att offentlighetsprincipen är borttagen i ärenden som berör utrikes kontakter verkar inte beröra dig alls.

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  Anders: Hur kunde SD gå med på det? Kan man undra.

  Gilla

 5. Anonym skriver:

  Jimmie Åkessons folkdräkt från 2010 lär vi inte glömma i första taget.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.