Symaskinsolja & Bensin i margarin! Bluffen med Becél! Ät naturligt smör!

MargarinfabrikenVälkommen till fabriken där man försöker få margarin att likna smör!

Här tillverkas svenskt Becel, Flora, Lätta och Milda-margarin. Inte så flott – Bilderna inifrån Unilevers fabrik i Helsingborg visar på en miljö som mer liknar ett kemiskt laboratorium än en matfabrik. Här är det margarin som har läckt ut på golvet.  

Förutom vatten så är den största ingrediensen i svenskt margarin och lättmargarin palmolja. För att kunna odla palmolja röjs det tusentals kvadratkilometer regnskog årligen, där både djurliv och växtliv får betala med sitt liv. När det skövlade området sedan kultiverats och dom odlade palmerna växt färdig skickas palmerna till ett raffinaderi där oljan genomgår kemiska processer, bland annat blekning. Man häller sedan över oljan i stora pråmar, som ofta fraktat andra kemikalier i samma behållare med undermålig rengöring däremellan. Vad har margarin och toalettstolar gemensamt? När den allt annat än trevliga sörjan sedan anländer till en margarinfabrik måste den genomgå en reningsprocess, för man önskar nämligen att få bort all otrevlig stank och smak ur oljan.

När man tar bort råvarornas naturliga egenskaper använder man natronlut (natriumhydroxid, samma ämne som finns i medel för rengöring av toalettstolar), fosforsyra eller citronsyra samt blekmedel (bentonitlera som regenereras med svavelsyra). Sedan använder man aceton för att skilja det fleromättade fettet från det mättade fettet. För att få margarinet att likna smör, måste man omestra fettmassan så den blir mindre klumpig. Detta görs genom att tillsätta en frätande lösning som heter natriummetylat. Enligt livsmedelsverket blir metanol (träsprit) ett av de ämnen som skapas i den så kallade omestringen, men inte tillräckligt stora mängder för att de ska tycka att det är alarmerande.

Gunnar Lindgren, som är en av Sveriges största experter på margarinframställning om omestringsprocessen säger så här: ”Detta är en av de mest riskabla kemikalier jag stött på och borde aldrig få förekomma i livsmedelssammanhang. Enligt en beskrivning rör sig hela fettmassan under reaktionen och svarta stråk bildas som i en science-fiction film. Efter processen inaktiveras natriummetylatet och resultatet är så sotigt att det måste blekas (igen).”

Finns det bensin i margarinet? När Livsmedelsverket för ett antal år sedan analyserade margarinerna ”Milda” och ”Becél” fanns betydande mängder bensin i dessa livsmedel. Dessförinnan hade tillverkaren Unilever kategoriskt förnekat att bensin fanns med i tillverkningsprocessen. Man använder sig nämligen av en extraktionsbensin i många av de vegetabiliska oljorna som tillsätts i margarin. Även i sojalecitinet som är en av ingredienserna i margarinet behövs extraktionsbensin för att kunna utvinna lecitinet. Det är extremt svårt att göra sig av med bensinen när den väl är med i margarinet så gränsvärdena för vad som är tillåtet har medvetet höjts rejält av ansvariga statliga verk. Så enligt Livsmedelsverket är det tydligen helt okej för oss att äta cancerogent och allergiframkallande bensin utan att vi vet om det. Inte nog med det, alla barn i förskolor och skolor ”tvingas” äta det då de anser att margarin är nyttigare än smör.

Man tillsätter färgämnen och mängder av aromämnen för att få den kemiska sörjan att mer likna det naturliga smöret. En väldigt lång kemisk process. Man går verkligen över ån efter vattnet.
Gunnar Lindgren: ”Problemet med margarintillverkning är att man försöker imitera ett annat livsmedel – smör. Om man försöker göra ett margarin på ett naturligt sätt av exempelvis olivolja skulle det bli gröngrått, lukta och smaka oliver, samt bli flytande. Skulle man använda naturlig rapsolja skulle det på samma sätt bli gulaktigt, lukta och smaka raps och vara flytande. Vill vi ha ett fast margarin måste vi använda något fast vegetabiliskt – fett exempelvis, kokosfett eller palmolja, men detta skulle smaka och lukta kokos/palmolja och ha en mer skokrämsliknande konsistens. Slutligen skall jag beröra vad jag anser var det sämsta med margarin. Eftersom man så grundligt utplånar de ursprungliga råvarornas identitet kan man inte påstå att margarin innehåller rapsolja. Kvar finns näringsmässigt ”döda” fettmolekyler utan identitet – ungefär som i symaskinsolja. En analys av ett margarin kan därför knappast ange vilken råvara den är gjord av.”

Forskaren Renaud 1989 visat att bildning av blodproppar ökar hos råttor när man omestrar palmolja. Forskaren Innis 1996 visade att smågrisar får förändrad lungfunktion och Elwood 1991 visade ökad risk för hjärtinfarkt hos människan. Läs mer på Gunnar Lindgrens hemsida.

Barnen på skolorna får margarin och lättmjölk istället för dom riktiga varorna. Klara som går i femman tyckte inte om lunchen igår. Men du drack väl mjölk och åt smörgås inflikade jag som vill att hon ska äta. Näe, dricker inte den där äckliga gröna mjölken. Det smakar konstigt, sa hon indignerat (förståeligt – grön mjölk är lättmjölk och med tanke på att hon är bondebarn och dricker mjölken som den kommer från lagårn). Hon har berättat hur det går till en dag i veckan när barnen får Bregott. En dag i veckan får dom Bregott! Då köar barnen. Barn känner att dom behöver riktigt fett. Annars blir dom inte mätta? Hur svårt ska det vara för Livsmedelsverket att förstå? Och hur långt tid ska det ta att förstå att det här med mättat fett inte är farligt. Att det inte är fettet som är orsak till blodproppar. Fettskräcken och kolesterolmyten är stark! Det som gör att det bildas en propp i kärlet är en inflammation initialt. Sen kloggar det igen och proppen bildas. Märk väl: De som kommer in med hotande hjärtinfarkt har alla för lågt kolesterol i blodet. Läs mer i docent Uffe Ravnskogs bok Kolesterolmyten.

Nästa gång du ser reklamen Om du tänker på ditt hjärta – Ät Becél så gå inte på bluffen! Vill du hålla dig frisk och inte äta bensin, aceton och andra processkemikalier bör du nog sluta med margarin och gå direkt på orginalet: Smöret!

Smör

P.S Idag får barnen på Klaras skola Bregott varje dag sen en tid tillbaka. D.S (14 februari 2014)

Uppdatering: Margarinet säljer dåligt. VD:n för Unilever – Paul Polman – har bestämt att man ska blanda smör i margarinet!

Vissa delar av inlägget kommer från Appelgren (Matfusket)

Hälsingeostkaka görs på opastöriserad mjölk

Om palmolja     Matfusket

Här finns all info om smör och margarin

Bengt Ingerstams blogg

USA dömer ut transfetter

dn dn svd ab intressant Kjöller om margarinet

…….

Detta inlägg publicerades i Mat & Dryck och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

265 kommentarer till Symaskinsolja & Bensin i margarin! Bluffen med Becél! Ät naturligt smör!

  1. Berit Birin skriver:

    Heja, heja Helena som sprider berättelser om onyttigheter. Bra gjort.
    Själv har jag använt Bregott och Smör sen lång tid tillbaka.
    Håller på att blanda äggoljetempera till trätomtarna som jag håller på att färdigställa.
    En annan berättelse att sprida till de som skall måla ditt och datt. Sök ”Äggoljetempera” på nätet.
    Kram Berit Maria

    Gilla

  2. Helena Palena skriver:

    Berit Maria: Kul med dina tomtar. Klart vi ska käka the real stuff. Vill man ha problem med kärlen ska man äta konstgjord smörja. Och roligare och godare kan man ju ha det! 😛

    Gilla

  3. ÅMÅL skriver:

    Otroligt att detta ”livsmedel” varit tillåtet hittills?!?!

    Gilla

  4. Helena Palena skriver:

    Åmål: Ja, verkligen Och det är fortfarande tillåtet. Allt bra förbjuds men låter massor med annat få vara kvar. Säger bara det som finns i salvor och krämer o s v. Men det får jag ta en annan gång.

    Gilla

  5. anders skriver:

    Burlesk humor om kosmetika:

    Gilla

  6. Eva skriver:

    I Sverige är all mat som smakar pyton både nyttig och hälsosam. Enligt experterna.
    För många frikyrkliga bland dem, tror jag.
    Hur många gånger i olika caféer högg jag i en underbar räkmacka bara för att få den äckliga margarinsmaken i munnen? I lunchrestauranger smakar all mat lika, oavsett fisk, kött eller kyckling. Jag går inte mer och äter ute.
    Nu är allt utländskt också så bra! Tänk på kebab. Kött av okänt ursprung roterar långsamt dagarna i ända i rumsvärme (bara ett litet värmerör bakom). Bakteriehärd utan dess like. Men smakar det lite ruttet hör det säkert till, enligt experterna. Man kan ju alltid ta starka kryddor till!
    Gubbar som aldrig har varit i köket i sina hemländer tillagar pizza på löpande band. Pizzorna blir i alla fall steriliserade i den höga ugnsvärmen. Men ingredienserna? Dem vill man gärna inte veta av!

    Hur kommer det att människor lever över hundra år nuförtiden? Även här i Sverige inte bara i Italien och Japan?

    Gilla

  7. Dubbel Henke skriver:

    Vad ÄCKLIGT VIDRIGT! Jag besökte andliga människor idag…andligare än jag antar jag, men vilken mat!! Juswt sån där smörja…jag sa: Är ni tokiga?! Jag ska skicka nåt så ni ser vad ni håller på med, och så kommer Stefan Frost med denna i sin underbara Kundalinigrupp på FB, men han tog den fr Helena Palena. Tack för den!

    https://www.facebook.com/groups/516131961744622/

    Gilla

  8. Pål Börje skriver:

    Det är bara kemi… Vi vet fortfarande för lite om ämnet för att med säkerhet kunna säga ”A” eller”B”. Däremot kan vi konstatera att girigheten gör att försiktigheten får stryk på foten och åker ut.
    Men varför bekymra oss? Det har redan gått för långt så det är bättre att lägga tid på att hitta en lämplig plats där man kan multna ner till den jord man nu kom från.

    Gilla

  9. cecilia baxter skriver:

    Tack Helena för du sprider sanningen om margarinet! Vi är så hjärntvättade med reklam och behöver höra detta flera gånger.

    Gilla

  10. Helena Palena skriver:

    Anders: Ska titta på videon sen. Denna dator är så trög. Men har hört från initierad källa att man avskiljer och tvättar fett från reningsverk och har i kakor t ex Ballerinakex! Yekk om det är sant. Ska snoka vidare.

    Eva: Många bra poänger där. Har också undrat över detta kebabkött. Äter det inte. Nej, jag vill helst inte äta ute längre. Och det här med margarin – Lätta – Lätt och Lagom – Becél – på en räkmacka är ju sånt nerköp för smakupplevelsen. Förstör hela måltiden. Att några blir hundra är inte så konstigt. De äter lite och rätt skulle jag tro. Och naturen lägger väl in en klut så att alla inte ska dö på samma gång. Några måste vara kvar och före seder och traditioner vidare. Så enkelt kan det vara.

    Dubbel Henke. Kristna kan vara nog så rigida. Om överkuckun säger att dom ska äta Becél så gör dom det.

    PålBörje: Märker att du inte vet hur man gör margarin! Bara kemi! Och det är bra tror du? Har du läst inlägget?

    Cecilia: Hjärntvättade är ordet! Jag kan göra smör. Man tvättar smöret på slutet för att få ut resten av vasslan o s v. Det är kul. Härligt. Naturligt. Traditionsrikt. Underbart. Men det ungarna får i skolan p g a idiotmyndigheter med åtföljande tjänstemän som alla går i ledband är ju bara för mycket. Lättmjölk och lättmargarin till barn som växer. Man blir inte mätt på det. Stackars barn!

    Gilla

  11. Anne-lie Petersson skriver:

    En undran!!!!
    Vad är personen i fråga utbildad till??
    Som kock/ kokerska har jag läst näringslära ett antal gånger!
    Detta stämmer inte!
    Tex milda, är gjort på rapsolja och innehåller mindre mättat fett mesans smör innehåller mycket mättat fett.
    Milda innehåller även omega 3 och d- vitamin det gör inte smör!
    Va källkritiska!
    Kolla vad och vem källan är och vilken utbildning och kunskap källan har!

    Gilla

  12. Helena Palena skriver:

    Anne-Lie: Hur gör man Milda då? Om du inte vet det kan du gå till Gunnar Lindgrens hemsida. Han kan allt om tillverkningen av margarin. Är Milda ett margarin? Du hittar länken till Gunnar under inlägget. Vi ska ha mättat fett. Det är bäst för våra kroppar. Och det här med omega 3 får du i dig om du äter lax eller valnötter. Inte behöver man äta margarin för den sakens skull.

    Som kokerska bör du nog känna till vilket dåligt fett du jobbar med och serverar dina matgäster. Bra läsning om margarin:

    ”Det finns inte en enda studie som har visat att margarin skulle vara hälsosammare än smör, utan de flesta studier visar raka motsatsen. De positiva studier som lanserats till margarinernas fördel har i samtliga fall kommit från experter som
    margarinföretagen själva anlitat eller har anställda.”

    Klicka för att komma åt nyhetsbrev.5.2007.pdf

    Gilla

  13. Anne-lie Petersson skriver:

    Mättat fett e det fett du ska i dig minst av. Däremot fleromättat fett!!!!
    Ja Milda är ett margarin som framställs v just rapsolja, likaså flytande margarin !
    Alla feta mejeriprodukter innehåller en avsevärd mängd mättat fett som inte är bra för kroppen!
    Skulle vilja veta om han gått någon näringsläraurbildning!
    I Sverige är detta mycket kontrollerat av Livsmedelsverket , tror inte att dom annars har i princip samma SNR kost som dom rekommenderade på 70-talet!
    Som kokerska vet jag mycket väl vad jag ska servera mina gäster så dom får den mat dom är mest näringsriktig!
    Det är mycket forskning bakom detta och alla som gör det är just utbildade i näringslära!

    Gilla

  14. Anne-lie Petersson skriver:

    Liten fråga!
    Är du Helena utbildad i näringslära?
    Dessutom innehåller alla feta mejeriprodukter transfetter och det ska vi absolut inte ha i oss!
    Uppdaterade min näringslära i veckan av en utbildad dietist, tror att hon vet vad hon pratar om.
    Tack för mig!

    Gilla

  15. Helena Palena skriver:

    Anne-Lie: Herregud så hjärttvättad du är. Du hänger ju inte med för fem öre. Läs inlägget en gång till. Min utbildningar har inget med detta att göra. Vi ska äta mättat fett. Det känner våra kroppar igen. Men dom känner inte igen det kemiskt processade som margarin innebär. Hur svårt ska du ha att förstå det.

    För att få margarinet att få samma konsistens som smör måste man använda palmolja. Läs igenom länkarna och häng med. Människan har alltid ätit mättat fett. Sen vi började med den den konstgjorda skiten har människan bara blivit sjukare och sjukare.

    Det dröjer inte länge innan Livsmedelsverket ändrar sina kostråd. Vad gör du då? Serverar margarin i alla fall. Dietister i all ära men alla är styrda av LMV.

    Gilla

  16. Anne-lie Petersson skriver:

    Inte ett dugg hjärntvättad!!!!!!
    Bara bra insatt i näringslära som vissa andra uppenbarligen inte är!
    Tänk !!!! Uppköpta? vad lever du i ?
    Jo i Sverige inte Syrien !
    Men för all del, ta reda på källan och vilken utbildning den har i näringslära !

    Gilla

  17. Helena Palena skriver:

    Anne-Lie: Uppmanar dig att läsa inlägget en gång till. Läs sen Kolesterolmyten skriven av en docent utbildad till tänderna i frågan. Alla dietister är hjärntvättade av staten.
    Syrien i all ära men jag tror att folk äter bättre fett där än vad vi gör. Mättat fett = SMÖR! GRÄDDE! Och FET MJÖLk!

    Förresten har du helt missat doktor Annika Dahlqvist och hennes fettdiet som fått folk så friska så dom kunna sluta med insulin.

    ”Svenskarna äter inte som Livsmedelsverket vill. Boven i myndighetens ögon är LCHF-dieten. Men verkets kostråd när det gäller fett är föråldrade hävdar kritiker.
    Professor Göran Berglund: ”…Att mättat fett skulle orsaka hjärt- och kärlsjukdomar, som Livsmedelsverket har hävdat i årtionden, stämmer inte.”
    Professor Göran Petersson: ”Livmedelsverkets kostråd är helt föråldrade – det är obegripligt att de håller fast vid dem”
    En undersökning av TNS Sifo som Livsmedelsverket har låtit göra visar att en tredjedel av svenskarna anser att verkets kostråd om fett är fel.”

    Svenskar struntar i myndighetens kostråd

    Gilla

  18. Torbjörn skriver:

    Anne-lie:

    De små mängder transfetter som finns i bl.a. smör är inte farliga för kroppen utan tvärtom nyttiga. Det finns få produkter som i dag innehåller farliga transfetter, dvs de där man härdar flytande fett till en stearinliknande massa, nästan allt är borta efter de senaste årens granskning. Det är kanske Du kanske ska läsa på. Och du ska kalla dig utbildad i näringslära?

    Livsmedelsindustrin och de stora multiföretagen som McDonalds har ju själva erkänt att icke processade naturliga matvaror är bättre och nyttigare, så hur du kan tro att margarin kan vara bättre än smör, det förblir en gåta.

    Heja Helena. Fortsätt med ditt arbete att upplysa dumskallar som Anne-lie.

    Gilla

  19. Anneli skriver:

    Åh va bra att du skriver om detta!! Att det finns människor som fortfarande tror att processat margarin är nyttigare än smör är för mig en gåta!! Smör är övervispad grädde med salt tillsatt. Punkt! Jämför det med margarintillverkning… Jösses!! Det går ju inte ens att prata om på samma dag!!
    Dags att vakna nu!!!

    Gilla

  20. Mathilda skriver:

    ”undermålig rengöring däremellan” vad har du för källa på detta med tankarna?

    Gilla

  21. Isse skriver:

    tråkiga är att typ den ända smören som finns producerad av arla. Arla håller på gå över till helt gmo med stöd av lrf… pest lr kolera lixom 😦

    Gilla

  22. Helena Palena skriver:

    Torbjörn: Gissa vilken som äger Flora? Jo, Unilever! Så gulligt det låter med Flora. Från wiki: Flora är ett varumärke för bredbart margarin, ägt av Unilever sedan 1965. Flora tillverkas i Helsingborg. 2003 försvann namnet Flora då Unilever övergick till att kalla det Milda. Milda var annars främst ett margarin avsett för stekning och bakning men därefter fick alltså även smörgåsmargarinet Flora heta Milda.

    Från och med hösten 2010 har namnet Flora återuppstått. Unilever säger att det fanns en stor efterfrågan efter produkten igen. En ny förpackning för nya Flora har tagits fram designad av Lars Wallin. Även den nya förpackningen är försedd med klöverblommor. Man har precis som förr i tiden återgått till att ha en normal variant av Flora och en extrasaltad. Precis som förr känns den extrasaltade varianten igen genom att klöverblommorna är röda. Den normala varianten har däremot vita klöverblommor numera istället för gula som det var förr i tiden.

    Anneli: Man kan inte prata om smör och margarin på samma dag! Inte ens på samma vecka eller år! Never!

    Mathilda: Läs inlägger så hittar du länkar. Du vet väl att oljebåtar tömmer sina tankar olagligt till havs. Svårt att göra rent stora tankar med olja i. Resterna finns där.

    Isse: Pest eller kolera! Sant. Arla är en multijätte och snart har vi GMO i allt. Hemska saker. Än så länge är det i alla fall inte GMO-foder i svensk mjölk. Men om dom fraktar över dansk mjölk för att göra smör i Sverige blir det GMO. Ekologiskt Bregott är visst garanteras GMO-fritt.

    Gilla

  23. Vincent skriver:

    Kan börja med att säga att jag i alla lägen väljer smör till mackan, bakning, matlagning osv. Detta mest för att smör smakar ljuvligt, men margarin smakar [censurerat]. Vill gärna se att margarin är hemskt onyttigt, men jag är inte övertygad.

    Jag vill gärna se flera trovärdiga källor som styrker dina påståenden. Det mesta margarinet som säljs i Sverige görs på vegetabilisk olja/fett tillverkad i Sverige. Det palmoljebaserade margarinet finns generellt inte att tillgå i din vanliga ICA utan går till industri/storbagerin osv.

    Angående påståendet att det finns spår av bensin i vissa margarinprodukter så minns jag att det gjordes en studie kring detta. Resultatet styrkte att produkten innehöll hexan. Hexan är inte bensin, utan ett lätt kolväte som förekommer i små koncentrationer i vissa lätta petroliumdestillat (bl.a bensin). Därav är det en ren lögn att hävda att margarin innehåller bensin. Ämnet förekommer naturligt i vissa grönsaker, bla kålrabbi, blomkål m.fl. Det är bl.a hexan som ger kålen dess gaslika lukt. Studien visade att margarinet innehöll hexan, men i så låga koncentrationer att det varken gjorde till eller från med tanke på alla cancerogena kolväten vi andas in varje dag. Tyvärr minns jag inte vem som genomförde studien, kan inte hitta den nu men vet att jag har den utskriven någonstans.

    Sedan undrar jag hur man kan hävda att människans kropp ”ska” få i sig mättat fett? Ja, Människokroppen är gjord för att äta enkelmättat fett under de första månaderna i livet (Via modersmjölken). Men att fortsätta att äta mättat fett efter ammningen ligger inte i människans natur, eftersom vi är vegetarianer i grund och botten. All form av vegetabiliskt fett är omättat (såvida det inte processats genom upphettning, härdning etc) medan animaliskt fett innehåller stora delar mättat fett.

    Anledningen till att barnen du skriver om köar för att få Bregott på mackan är för att äkta smör smakar fantastiskt gott, vilket man inte kan säga om margarin. De kan inte ”känna av” om fettet de äter är mättat eller ej.

    Vidare skriver du:
    ”När man tar bort råvarornas naturliga egenskaper använder man natronlut (natriumhydroxid, samma ämne som finns i medel för rengöring av toalettstolar), fosforsyra eller citronsyra samt blekmedel (bentonitlera som regenereras med svavelsyra).”

    Natronlut/natriumhydroxid är kaustiksoda och används bl.a i de flesta vattenreningsverk som levererar vatten till våra kranar. Natronlut används även vid tillverkning av lutfisk, inläggning av oliver, tvåltillverkning osv. Ja, ämnet är frätande och skadligt, men dricker du kommunalt kranvatten och äter inlagda oliver så behöver du inte oroa dig för margarin. Det är lite som att säga ”-Drick inte läsk, den baserad på diväteoxid som även finns i toalettrengörningsmedel.”

    Betonitleran används i produktionen, det är en ren absorbent. Ungefär samma sak som kattsand. Svavelsyran används för att regenerera (rena/tvätta) leran så att den går att återanvända. Syran är aldrig i kontakt med Margarinmassan.

    Allt kan låta farligt, det handlar bara om hur man väljer att formulera sig. Sök runt lite om de olika ämnena samt hur de används i tillverkningen innan du bestämmer dig för att artikeln är trovärdig.
    För mig är det skrämmande att folk tror blint på källösa inlägg som detta. Att döma av författarens skriv/kemi-kunskaper skulle texten lika gärna kunna vara skriven av Malin, 13 år.

    Kan tipsa författaren att ett debattinlägg blir mer trovärdigt och tas på allvar om man undviker stavfel, grammatiska fel och formulerar sig sakligt utan att blanda in personliga åsikter och talspråk.

    Vill avsluta med att jag inte försvarar användning/tillverkning av margarin på något sätt, men förstår att bagerier och halvfabrikatsindustrin använder sig av det. Margarin är billigt, smör är dyrt, alla vill tjäna pengar = Fabrikörerna väljer margarin med smörarom. Dessutom är den allmänna uppfattningen att margarin är nyttigare än smör.

    För allas trevnad kan vi väl vara sakliga och hålla en god ton utan personliga påhopp på dagisnivå.

    Gilla

  24. Torbjörn skriver:

    När folk påpekar för mig att jag ser så mycket yngre ut än min verkliga ålder, svarar jag alltid att jag äter mat med mycket konserveringsmedel.

    Gilla

  25. Pingback: Varför man ska dumpa margarin och äta smör. | emmapeace

  26. magnus skriver:

    Bra Vincent! Du skrev allt som jag tänkte skriva. Kan säga att även jag föredrar smör alla gånger i veckan, både av smakskäl, men även ur ekologisk och processkemisk synvinkel.

    Det jag skulle vilja tillägga är att det givetvis är bra att kunna hänvisa till forskare och/eller forskning istället för personligt tyckande, men man ska komma ihåg att studier ibland kommer fram till olika slutsatser (beroende på studiedesign, kontext etc) vilket gör att det alltid finns studier som visar just det som stärker ens åsikt. Givetvis så stärks denna misstanke när forksningsreferenserna handlar om enstaka forskare och studier, de flesta med 25 år på nacken. Antar att det inte finns några metaanlyser eller systematiska översikter på området, eller? Tydligast blir det i påståendet ”De som kommer in med hotande hjärtinfarkt har alla för lågt kolesterol i blodet” där du endast lutar dig mot docent Uffe Ravnskog. Det krävs inte många sekunders sökande innan man hittar personer inom forksningsvärlden som påstår motsatsen. Märk väl att jag inte uttalar mig om vem som har rätt eller fel medan du säger att ”_alla_har_för_lågt_”. Antar att det påståendet inte är grundat i den medicinska litteraturen, utan endast på Uffes utsagor.

    Just att det finns studier som visar olika saker är det som får livsmedelsverket att inte ändra sina rekommendationer. De kan inet ändra rekommendationerna efter varje studie som kommer ut, eftersom de då ena veckan skulle säga att gluten är farligt för att nästa säga att det är det bästa du kan äta, dvs. de hade förlorat all sin trovärdighet. De måste istället först bedömma varje studies kvalitet och sedan väga samman alla gjorda studier med god kvalitet till någon form av konklusion (SBU och Socialstyrelsen arbetar på samma sätt). Är bevisen för att margarin är fraligt svaga eller motstridiga bör man inte ändra rekommendationen utan istället vänta tills det kommer fler/bättre/större studier där detta framkommer. Att istället bemöta denna medvetet inbyggda tröghet och alla motargument med att de är ”hjärntvättade” bidrar inte till en konstruktiv debatt utan visar bara tydligt hur bristande och svag argumentationen är.

    Jag skulle vilja säga att det är lika farligt att blint lint på margarintillverkarna farligt som att lita blint på denna typ av onyanserade inlägg.

    Gilla

  27. Ann skriver:

    Bra skriver Vincent! Äntligen ett inlägg i debatten som inte glänser av foliehattar.

    Gilla

  28. Persson skriver:

    Nu vet inte jag bestämmelserna i hela landet men alla förskolor jag besökt i Värmland (framförallt Hammarö) serverar endast Bregott till frukost och mellanmål. Den målgrupp man ska bekymra sig om är de som väljer margarin då det är en tredjedel så dyrt, antingen måste margarinpriset höjas eller smör/Bregott-priserna sänkas..

    Gilla

  29. Helena Palena skriver:

    Klockan är nu 11:55 och 18 673 besök har det varit på detta inlägg. Över 9 000 delningar på Facebook. Bravo! Återkommer med svar till er anonyma som tycks älska konstgjorda saker – tasktalg helt enkelt. 😛

    Gilla

  30. Tova skriver:

    Jag tänkte bara påpeka att påståendet om att grön mjölk skulle vara sämre för kroppen är totalt befäng. Vill du ha naturlig mjölk så får du köpa den direkt från bonden – det är nämligen ingen skillnad i tillverkningsprocessen mellan lätt-, mellan- och helmjölk. All mjölk som säljs i butik tillverkas på samma sätt. Den pastöriseras och allt fett separeras från mjölken. Alltså tar man fram en helt fettfri mjölk. Sedan återblandas fettet i mjölken för att få fram de olika exakta fettprocenten. Röd mjölk har helt enkelt bara mer fett återblandat än grön mjölk, det är den enda skillnaden. Vad man föredrar smakmässigt handlar ofta om vad man är van vid, jag är personligen uppväxt med röd mjölk (för att mina föräldrar hade samma idé om att det skulle vara mer naturligt) men köper numera mellanmjölk för det längre kaloriinnehållet. Under uppväxten hade jag vänner som fick mini-, lätt- eller mellanmjölk hemma, och de klagade ofta på att röd mjölk smakade grädde medan jag tyckte mjölken hos dem var relativt smaklös och blaskig. Det handlar om vanor, inte om barns magiska förmåga att automatiskt veta vad de behöver näringsmässigt – hade de en sådan skulle de sönderfriterade ”maträtterna” som serveras i många delar av världen lämnas orörda och grönsaksdisken länsad, vilket är långt ifrån fallet.

    Gilla

  31. Kenneth Sernevi skriver:

    Att det bara kan skrivas så mycket tyckande och osakligheter utan att över huvud taget ha en gnutta kunskap om hur de olika vegetabiliska oljorna behandlas innan de blir till råvaror för bla margarin. Det finns faktiskt en hel del litteratur i ämnet som kan ge en smula kunskap. Att sedan bondekoorperationen vill få bättre betalt för sin mjölk och grädde genom ökande efterfråga är en annan del av debatten.

    Gilla

  32. Sven skriver:

    Jag är inget jättestort fan av margarin men efter att ha läst din ”artikel” är det tre saker som slår mig.

    1. Din ”källa” är en man vid namn Gunnar Lindgren, jag har varit inne på hans sida och tittat runt. Kan du förklara på vilket sätt han är specialist på området hälsa och kost? Han verkar dessvärre inte ha någon utbildning i detta och det är således lite märkligt att han är din primära källa som du så gärna refererar till. Han verkar vara musiklärare, det kanske är därför han har så många strängar på sin lyra?

    2. Du skriver: ”Eftersom man så grundligt utplånar de ursprungliga råvarornas identitet kan man inte påstå att margarin innehåller rapsolja. Kvar finns näringsmässigt ”döda” fettmolekyler utan identitet – ungefär som i symaskinsolja.” ”Ungefär som i symaskinsolja”. Men vänta nu, i rubriken står det ju: ”Symaskinsolja och bensin i margarin!” Så, i rubriken påstår du alltså att det finns symaskinsolja i margarin, men i artikeln skriver du att det är ”ungefär som i symaskinsolja”. Hur ska du ha det? Finns det eller finns det inte symaskinsolja i margarin? För om det inte finns det så skulle man ju kunna säga att du ljuger. Eller? Du skrev att artikeln delats 9000 gånger på facebook, hur känns det i så fall att ljuga för 9000 personer som nu går runt och sprider din sanning som inte stämmer?

    3. Du bemöter en oliktänkande med argumentet: ”Herregud så hjärttvättad du är.”

    Wow. Bra argumenterat där. Snyggt! Helena, här får du några välmenta tips inför dina kommande ”artiklar”: Allt är inte svart och vitt. Man kan ha fel. Man får ha fel. Man kan dessutom erkänna att man har fel. Om du nu lyckas komma med så pass bra argument att jag tänker; Wow, Helena har rätt! Då lovar jag på heder och samvete att erkänna det. Dock tror jag att du kommer bemöta mitt inlägg med 1-2 meningar där du skriver att jag är hjärntvättad eller liknande. Snälla, bevisa mig fel!

    Gilla

  33. Helena Palena skriver:

    Någon skrev här uppe att vi är gjorda för att vara vegetarianer. Detta ska jag svara på i ett eget inlägg. Vi är nämligen gjorda för att äta blandkost. Att man sen VILL att vi ska vara vegetarianer är en helt annan sak.

    Sven: Tycker du ska fortsätta med konstgjort fett. Kanske bra för dig. Annars finns här en hälsning från en professor. Om ni bemödar er om att titta på länkarna finner ni bra saker. Men det gör ni inte.
    Forskaren: Becel är farligt för ditt hjärta
    ”Jag avråder från att äta det”

    –Jag avråder från att äta Becel. Det innehåller alldeles för mycket omega-6 som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar, säger Göran Petersson vid Chalmers som forskat kring livsmedelsfrågor i över tio år.

    http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15684671.ab

    Gilla

  34. Anders O skriver:

    Anledningen till att detta inlägg har delats så mycket på Facebook är nog snarare p.g.a. hur otroligt onyanserat och larvigt det är skrivet. Inte en enda källa, utan bara skribentens personliga åsikter. Att dessutom kalla de som påpekar bristen på fakta för ”hjärntvättade” hjälper inte heller trovärdigheten. Pinsamt att så många bara sväljer sån här dynga utan att tänka lite kritiskt.

    Gilla

  35. Helena Palena skriver:

    Anders O: Nu har det delats över 10 000 gånger och runt 20 000 har läst inlägget. The more the merrier! 😛

    Gilla

  36. Anders Lindgren skriver:

    Helena: Kan du svara på det Vincent skrev? Jag är nyfiken på vad du har att säga.

    Gilla

  37. erik@ibek.se skriver:

    Vincent sammanfattade lite av vad jag tänkte fråga också. Sammanfattningsvis kan man väl säga – antingen så backar du upp uttalanden med vettiga källor (läs: inte andra privata bloggar) eller så hoppar man över att skriva ”fakta” på nätet. Tilläggas ska kanske att jag mer eller mindre alltid jobbar mer riktigt smör osv.

    Så – hur blir det med att svara på Vincents post ?

    Gilla

  38. Pingback: Mer om Naturlig mat i skolan – margarin | Lisas miljöblogg

  39. Madde skriver:

    Ja, jag håller med om att smör är både godare och naturligare, jag tror också att det är hälsosammare för kroppen, baserat på olika artiklar och metaanalyser jag läst på ämnet (det både med mer eller mindre trovärdig källa). Rent känslomässigt känner jag mer för smöret och det känns helt enkelt bättre för kroppen och miljön.

    Däremot tycker jag att du som skribent är otroligt slarvig. Du får riktigt genomtänkta svar i kommentarfältet – som utmanar dig till att se över dina källor och utgångspunkter. För att bli trovärdiga måste vi alltid kunna granska information, möta den och vinkla den och se den från olika håll. Argumentera för och emot, gärna med olika källor. Om man inte gör det blir man lika hjärntvättad som du påstår att margarinätarna är. Men istället för att ge ett genomtänkt svar tillbaka skriver du bara att ”fortsätt du med med ditt konstgjorda fett” när personen i fråga inte ens någonstans nämnde att margarin skulle vara bättre. Men du hade inget bättre svar än att attackera – och återigen gå tillbaka till din enda källa.

    Ja, ditt inlägg har blivit delat och läst många gånger – för folk är lika lättövertalade oavsett om man står på smörets eller margarinets sida. Det är på trend att ogilla processerad mat (med all rätt) men man kan väl i alla fall uppvisa att man har lite kunskap i argumenation och källkritik?

    Gilla

  40. Pingback: Symaskinsolja & Bensin i margarin! Bluffen med Becél! Ät naturligt smör! | Trebarnsmorsa - ♡

  41. Danne skriver:

    Jag är också väldigt nyfiken på att höra vad du har för källor till det du skriver. Vetenskapliga studier, inte en till bloggare.

    Gilla

  42. DVIN skriver:

    bra skrivit! visste inte mycket om detta innan, så tack!

    Gilla

  43. Jimmy skriver:

    Så här ser det ut på smörfabriken.

    Inte någon nämnvärd skillnad i utseende från margarinfabriken, eller hur?

    Gilla

  44. Jimmy skriver:

    Därtill, människor som tror att det är bättre för miljön att äta animaliskt fett än att äta vegetabiliskt fett måste ju gå om grundskolan. Självklart har mejeriprodukter större miljöpåverkan än vad vegetabilier har. Jävla idioti att tro annat.

    Gilla

  45. Helena Palena skriver:

    Vincent: Du har en rad fel och saknar kunskap, t ex:
    1. Hexan kallas inom fettindustrin för extraktionsbensin.

    2. Alla fasta margariner innehåller mättat fett (eller transfett). Det mättade fettet fås i Sverige från i huvudsak palmolja eller kokosfett.

    3. ” All form av vegetabiliskt fett är omättat” är helt fel. Både palmolja och kokosfett är rik på mättat fett och används för att få margarinet fast.

    4.” Människokroppen är gjord för att äta enkelmättat fett under de första månaderna i livet”. Här menar du troligen enkelomättat fett. Men detta är fel. Modersmjölk är rik på mättat fett.

    5. Du känner inte till att lösningsmedlet aceton används vid fraktioneringen av margarinfetterna, samt att acetonrester får förekomma i margarin i en viss halt.

    6. På samma sätt får lösningsmedlet metanol förekomma i margarin efter processen ”omestring” som svenska margariner genomgått.

    Slutligen Vincent, du har bristfälliga kunskaper inom kemi samt processerna inom margarintillverkning. Du borde läsa på ordentligt innan du yttrar dig i detta ämne och upphöra med att sprida nonsens.

    Gilla

  46. Sussi skriver:

    Anne-lie Petersson…men herregud har du inte förstått att kostråden om mättat fett är föråldrade. Man behöver BÅDE mättat och fleromättat fett, Margariner och döda smaklösa oljor är direkt hälsovådliga. Har du inte märkt att folk mår jättebra av att också äta bra mättat fett, Värdena i kroppen normaliseras och folk mår bättre. Titta omkring dig i samhället, det är ju bara så. T.om läkare börjar nu långsamt erkänna det. Följer du inte alls med forskningen? Jag har studerat näringslära i många år 🙂

    Gilla

  47. Jimmy skriver:

    Sussi

    Har du ”studerat” eller har du läst på Annika Dahlqvist & co’s bloggar?

    Tror inte att du har studerat näringslära i akademisk bemärkelse, faktiskt.

    Gilla

  48. Jessica skriver:

    Jag skulle vilja se bilder på där alla andra ”smör” görs. =) Få se skillnaden tack innan man säljer ut ett företag eller produkt då man inte vet hur det där bredgott eller annat görs mer än någons ord!!

    Gilla

  49. Maija Johansson skriver:

    Detta var intressant, för ca 20 år sedan var det en kemist som besökte ett program i svensk TV som hette Sköna söndag, han varnade redan då om bensen och nickel i margarintillverkningen. Skulle vara intressant att se denna intervju igen. Från den dagen har vår familj inte ätit margarin eller liknande fetter. Och vi lever än och har hälsan fast vi är småmulliga 🙂

    Gilla

  50. Mikael Fors skriver:

    Fascinerande ordkrigande. Hur gör du när du har tre barn som är allergiska mot mjölkprotein som ändå behöver ha fett på mackan? 5-56? Castrol? Arméns hudsalva? Parafin? Hela blogginlägget är så fullt med skitsnack och sakfel så det är löjeväckande, men på nätet saknas ansvarig utgivare utan det hänvisas till EN knasboll. Åh vad trött jag blir på sådana här trångsyntheter. Släpp datorn och börja odla rovor eller något ute i skogen istället. Om du är så påläst som du påstår och har läst det på nätet garvar jag bara, för på nätet existerar inte ansvarig utgivare utan vilken blådåre som helst kan skriva vad som helst om vad som helst. Det är så sekter byggs också förresten….

    Gilla

  51. Mikael Fors skriver:

    Det ni borde oroa er för är snarare att blanda E211 (natriumbensoat) med E300 (askorbinsyra) i er hemkokta saft eller sylt eftersom det då under nedbrytningen i kroppen ofta skapas bensen (INTE bensin) eller som det vackert också heter cyklohexa-1,3,5-trien som inte är extremt, men väldigt cancerogent. Gissa vad ni använder själva hemma när ni kokar t.ex. saft och sylt? Hela diskutionen verkar som tagen ur en ärkehoax på internet…Kuriosa: Sänker ni ner en glasstav i en bägare med bensen försvinner glasstaven. Därför att dom har samma brytningsindex. Testa .-)

    Gilla

  52. Mikael Fors skriver:

    Ingen som klagar på att ett mejeri är just en kemisk fabrik? Rostfria rör, mejerikopplingar Lavalcentrifuger, Pasteurisering och homogenisering. Men ingen tycks heller klaga på palmoljeindustrin som skövlar våra regnskogar för att odla oljepalmer och dödar djurlivet? Det viktiga är mättade, omättade och fleromättade fetter. Eller hur.

    Gilla

  53. fred skriver:

    VIlseledande och oiniterat. Var får du ifrån att margarin innehåller symaskinsolja? Foliehatt!

    Gilla

  54. Mikael Fors skriver:

    Till Jessica: Bregott är smör utblandat med valfri olja, oftast raps? eller majs? Palm? Solros? för att få det lättare bredbart i kyld form än enbart smör som man behöver ha en betongborr för att ta sig igenom när paketet inte fått vila en timme i rumstemperatur. Kylskåpskallt smör ska man inte ha smörkniv till. Man ska ha trähyvel. Men ack så gott.

    Sen gillar jag det här citatet. Studera det lite närmare…..

    ”Svenskarna äter inte som Livsmedelsverket vill. Boven i myndighetens ögon är LCHF-dieten. Men verkets kostråd när det gäller fett är föråldrade hävdar kritiker.
    Professor Göran Berglund: ”…Att mättat

    Just det. ”Professor Göran” är en helt ny mening inom citatet, dvs, korrekt citerat men taget ur sitt ursprung så det sjunger om det hihi texten nämner egentligen ingenting om att det skulle komma från Professor Göran Berglund ens. Källkritiken, vart tog den vägen. Någon form av saklighet måste du väl kunna ha som bloggare eftersom du tycks veta mer än utbildade kokerskor och allt jag fått lära mig under nästan 15 år av dietister?

    Gilla

  55. Madeleine skriver:

    Intressant om man läser alla inlägg…och direkt undrade jag också vad jag skulle ge mina barn som inte tål mjölkprotein…vill ju ge dom smör men det går ju inte tyvärr.

    Gilla

  56. Heidi Larsen skriver:

    Finns det inte några smörgåsmargariner som inte innehåller dessa ämnen? Jag har hört att Bregott är ok?

    Gilla

  57. Pingback: Dolda ingredienser i kosten.. | Maria Mollstedt – Learn to love it, Live to make it

  58. Göte Mäkitalo skriver:

    Madeleine och andra; Jag vet flera som inte ”tål” mjölkprodukter med som inte får några problem alls med äkta vara. Ex får laktosöverkänslighetsreaktioner av vanlig mjölk men inte reagerar alls av mjölk som inte homogeniserats (processas mindre) som Arlas gammaldags mjölk och Åsens lantmjölk.

    Gilla

  59. marcus skriver:

    Sluta ät då! Vit ni alls vad som finns i vår mat utöver detta?

    Gilla

  60. Sussi skriver:

    Jimmy.
    Jag har studerat både akademiskt och numera följer med många nyhetsbrev från hela världen. Det senare är också en väldigt bra skola om man sållar lite förstås. Det finns så många framstående forskare i världen att lära sig av. Och ju mer man lär sig ju mindre märker man att man kan..

    Gilla

  61. Danni (DJE) skriver:

    Just to inform the Helena and the readers of this blog…a blogger is not a scientist…and as such be critical to the bloggers ‘proof’. It can be based on none accepted scientific information or from some group that does not agree with the rest of the scientific world.
    Here is an article which handles this issue about Margerine more factual:
    http://my.clevelandclinic.org/heart/prevention/askdietician/margarine.aspx

    Gilla

  62. Anneli skriver:

    Jösses vilken storm det blev bland kommentarerna! Att detta var ett sånt infekterat ämne hade jag inte kunnat föreställa mig innan jag av en slump hittade hit!
    Det är tråkigt att tonen av många är så hård – människor får väl tycka som de vill – de gör de ju ändå liksom..!! 😛
    Som ni kan se av min första kommentar så är jag personligen för smör och emot margarin av den enkla anledningen att smör är ett väldigt lite processat livsmedel som människan har ätit länge, länge – nästan sen Hedenhös. Om smör – och mättat fett för den delen – var så farligt; hur kommer det sig då att vi människor fortfarande vandrar på denna jord? Borde vi inte dukat under som ras för länge sen??
    Modersmjölk innehåller en stor del mättat fett vilket säger mig att mättat fett är något vi behöver! Dessutom höjs fler och fler röster som säger att allt det här med att kolesterol skulle vara farligt bara är en bluff för att läkemedelsbolagen ska kunna tjäna pengar på kolesterolsänkande mediciner… Men vad vet jag? Jag är ingen forskare… Jag bara tänker att det som är naturligt och så oprocessat som möjligt borde vara det som är lämpligast för oss att äta, Margarin är fruktansvärt processat både med kemikalier och stark värme!!
    Tyvärr har jag inga källor som backar upp det jag skriver men eftersom ni läser detta så förmodar jag att ni har tillgång till en dator med internetuppkoppling och då är det ju bara att googla vetja! Sen får var och en välja vilken linje man vill gå på! Själv tar jag inte i margarin med tång ens!

    Och förresten: En blogg är en blogg och inte ett vetenskapligt forum. En blogg brukar ju spegla bloggarens personliga tankar och åsikter – så också denna som jag förstår det! Det kan ju vara bra att tänka på innan man skriver hårda kommentarer…!

    Gilla

  63. Helena Palena skriver:

    Heidi: Bregott är inte margarin! Man kan säga att Bregott är ett praktiskt smör eftersom det är smör som man tillsatt rapsolja så att det ska bli bredbart. 😛

    Gilla

  64. Helena Palena skriver:

    Anneli: Mycket bra kommentar! Kunde inte skrivit den bättre själv. Har också tänkt att varför googlar man inte själv. Det vimlar ju av info. Men dom flesta är så auktoritetsbundna så dom tror inte att man kan tänka själv ens.

    Hade inte folk ätit mättat fett tidigare hade dom aldrig klarat av sitt hårda kroppsarbete. Då var grädde, smör, fett fläsk ett måste. Säger bara kolbullen som skogsarbetarna åt – i regel bara på vatten, mjöl och amerikafläsk med decimetertjock fettrand. Som räddade tillställningen.

    För övrigt har jag nämnt Uffe Ravnskogs bok Kolesterolmyeten i mitt inlägg. Men det vill man inte se. Ravnskog är docent och kan allt om kolesterol. Han plus många andra. Jordens bluff som man kan tjäna pengar på. Säger bara statiner som gör folk sjuka. Du har rätt Anneli!

    Gilla

  65. Lisa Nilsson skriver:

    Tack Helena! Uppskattar ditt arbete!

    Gilla

  66. Barbro skriver:

    En mataffär på norska sidan vid gränsen hade i somras ett högt berg, ca 145 cm, av margarin på golvet i butiken och jag frågade :Köper inte folk margarin längre? Nej och speciellt inte svenskar, blev svaret. Men ska inte margarinet in i kylen innan det smälter? frågade jag. Nej, det är så bra behandlat att det inte behövs, svarade innehavaren. Tack och adjö.

    Gilla

  67. Helena Palena skriver:

    Lisa: Tack och välkommen hit!

    Barbro: Herregud! Tack och adjö var just rätta orden!

    Upplysningvis har nu 47 816 läst detta inlägg om margarin. Att detta ämne var så känsligt kan man ju verkligen undra över. Kostråden står som spön i backen över vad vi ska äta. Jag brukar tänka hur människan har ätit genom tiderna innan Konsum och Ica fanns. Då blir det lättare.

    Gilla

  68. johan reistad skriver:

    Gott bords margarin är mest bara att tillsätta salt. .Vanligt smör kan med fördel förvaras i en blomkruka .På sommaren så doppar man krukan i vatten blir det varmt och krukan börjar torka så doppa den igen .. Skulle nu detta ej vara nog för att få bredbart bords margarin så blanda ut smöret med lite raps olja och vips så har du ett perfa bords margarin ….

    Gilla

  69. Berra skriver:

    Jag som bor på ”Canarias” just nu undrar om ”Medelhavsdiet” är uteslutet helt här…
    Vi använder olivolja på brödet, hur ser ni på det!?

    Gilla

  70. Helena Palena skriver:

    Johan: Hur ska du ha det? Vet du skillnaden på smör och margarin? Om inte: Läs inlägget och alla kommentarerna! 😛

    Gilla

  71. Nej skriver:

    Källor?

    Gilla

  72. Jonas skriver:

    Vad enkelt för stora företag att lura folk med internets hjälp och folk tror pá vad som helst. Själv använder jag varket Smör eler Margarin. Men skulle jag bli tvungen att välja sá skulle det bli ett vegetariskt Margarin.tillverkat sedan i mitten av 1800 talet. Dá fanns inte dessa kemikalier. Alldrig i livet mjölkprudukter med sá starka hormoner. Tacka vet jag i sá fall den makrobiotiska kosten med en láng erfarenhet.

    Gilla

  73. Linus skriver:

    Det här är gamla nyheter som Helena nu skriver om. Allt är i princip kopierat från Aftonbladets artikel från ett år sedan, inklusive bilden: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article15684616.ab.

    Läs hellre den för en mer saklig rapportering.

    Det finns mycket som är tokigt med modern livsmedelsframställning. Men jag är verkligen allergisk mot är folk håller på med sådan här konspiratorisk sensationsrapportering. Smartare människor undviker ju bara den här formen av konspiratoriskt skrivande, som både saknar saklighet och källhänvisning.

    Gilla

  74. Jonas skriver:

    Viss Det finns olika prudukter Av margarin Vegetariskt, lättmargarin kopia pá smör, billig tillverkning. mm. Se hur man själv kan göra sitt margarin och sluta tro pá tomten http://www.youtube.com/watch?v=PkEigaUrx9U

    Gilla

  75. Åsa skriver:

    Göte: beklämmande att kunskaps bristen i ämnet allergi är så stor. Laktosintolerans är aldrig livshotande, till skillnad mot mjölkproteinallergi, i vardagligt tal kallat mjölkallergi! För dessa , ofta barn, är hela diskussionen i det närmaste ointressant. Möjligtvis har inlägget om medelhavskost och olivolja på brödet en poäng . Det är kanske till och med det bästa rådet för oss alla 😉

    Gilla

  76. Mats skriver:

    Kunde inte låta bli att prova…. Sprang ut i köket hällde 3 dl grädde 40 % fett i en bunke, vispa upp den med lite salt till en klump, tog en ren handduk hällde upp o krama ur vätskan. Vips så var där en stor klick smör som smaka riktigt gott. Säger inget om debatten men att laga o göra mer själv hemma är säkert inte fel, både gott o kul när hela familjen var med o avnjöt fikastunden som kom till av debatten här.

    Gilla

  77. Anneli skriver:

    Jonas: Bara för att man KAN göra margarin på ett naturligt/schysst sätt så betyder inte det att margarintillverkarna gör på det sättet…!! Tro på tomten kan du göra själv!

    Gilla

  78. Erik skriver:

    Har någon varit i ett vanligt mejeri någon gång? Likheten är slående. Själv är jag inte överraskad.

    Gilla

  79. johan skriver:

    Hej,

    Tycker ditt inlägg är intressant och skulle vilja veta mera. Jag äter själv becel och skulle gärna veta vart du hämtat denna infromationen?

    Mvh Johan

    Gilla

  80. Helena Palena skriver:

    Linus: Jag har länkat till den artikeln i mitt inlägg. Ändå frågar folk efter källor. Vissa kan inte läsa innantill verkar det som. Så Aftonbladet har mer saklig rapportering. Tror du på det som står där? Det här är ingen konspiration. Om du går till Livsmedelsverket och frågar efter dokumentation över hur man gör margarin så får du det. Och det går till som jag har beskrivit det. Är således ingen konspiration hur mycket du än vill få det till det.

    Gilla

  81. Helena Palena skriver:

    Jonas: Kladda ihop ditt margarin och var nöjd med det men säg inte att det är en kopia på smör. Läs inlägget en gång till!

    Gilla

  82. Helena Palena skriver:

    Johan: Becél är inte bra för ditt hjärta. Varför läser du inte inlägget ordentligt eller kommentarerna. Där har jag skrivit om docent Uffe Ravnskog och hans forskning om kolesterol. Har länkat i inlägget. Kolla! Sen kan du via honom hitta fler experter på området. 😛

    Gilla

  83. Helena Palena skriver:

    Mats: Det är jättekul att göra smör. Vätskan är kärnmjölk. Den kan du smeta på huden.
    Tips: Ska du vispa grädde går det fortare om den är rumsvarm. Ha gärna i lite socker. Jag vispar för hand fast jag har massor med elektriska saker. Orkar inte ta fram dom bara. Går lika fort att vispa för hand om man har rumsvarm grädde.

    Gilla

  84. Helena Palena skriver:

    Åsa: Olivolja i all ära men oliver växer inte här i nord. Mättat fett är bäst för oss. Tänk på eskimåerna. Vad har dom överlevt på?

    Gilla

  85. Helena Palena skriver:

    Upplysningsvis har 67 140 kollar på detta inlägg. 🙂

    Gilla

  86. Läs ” Forskningsfusket! ” av Docent Ralf Sundberg
    undertext: SÅ BLIR DU LURAD AV KOST-OCH-LÄKEMEDELSINDUSTRIN
    Så förstår ni hur de kan hålla på sådär.
    // Susanne

    Gilla

  87. Vet ej vad jag skall tro på efter olika informationer.Tackar för upplysningen o.skall försöka ta reda på mer om margarin o. smör . Bra att det finns människor som bryr sig !!

    Gilla

  88. Har precis (försökt) läsa igenom alla kommentarerna till denna posten och man blir mörkrädd av somligas indoktrinerade ”kunskaper”…
    Hade för några år sedan ett samtal med en dietist – och som snabbt blev en diskussion – angående den svenska skolmaten. Mina barn är autistiska och är extremt svåra att få att äta varierad skolmat och personalen på HAB tyckte att jag skulle prata med henne och få lite tips.
    Hursomhaver, det visade sig ganska snabbt att till skillnad mot min rent ut sagt hatiska inställning till den vitaminberikade lättmjölken som skall ersätta den skrala ”maten” de får stod hon inte bara bakom den – hon hade dessutom varit med och bestämt att det skulle vara så i skolan!
    -”Barnen blir feta av vanlig mjölk” sade hon och jag höll på att ramla baklänges…
    Jag började då pressa henne om hennes egna matvanor och kunskaper i ämnet och det visade sig ganska snabbt att hon var tämligen gastronomiskt inkompetent och hade noll koll på var maten hon köpte i sina lågprisbutiker kom från och hur många tillsatser som var tillförda!

    Mina barn äter till största del vilt eller fågel (höns, kalkon och gås) och detta enbart från frigående djur som har haft ett någorlunda drägligt liv. Grönsakerna är antingen odlade hemma eller i mitt närområde och finns det ekologiska alternativ så är det det som serveras. Mjölk dricker de i måttliga mängder eftersom de ibland reagerar negativt på gluten och mjölkproteiner, men det är halvpastöriserad mjölk som dricks och den funkar deras magar betydligt bättre på än den vitaminberikade lättmjölken i skolan.

    Jag har själv sett hur man tillverkar margarin i England och det finns ingen chans i världen att jag kommer att äta margarin! Kroppen behöver fett i rätt mängder och rätt fetter och här är det smör som gäller utan tvekan. När man har sett en grå illaluktande sörja blekas och emulgerad med vatten i högtryck, ja då blir man inte direkt sugen på att bre det på en smörgås efteråt!

    Efter att ha bott utomlands i 10 år så var det med stort vemod jag flyttade hem igen för aldrig mer får man stå i en grönsaksavdelning i en affär och lukta på riktiga tomater och gurkor och dessutom bara när det är säsong för dessa grönsaker… Här hittar man tomater som visserligen nästan ser ut som tomater, men inte fan smakar de något!
    Jag tror svensken förstördes på 70-talet när konservburkarna tågade in och i dag skiter man fullständigt vilka tillsatser som finns i maten eller hur illa djuren har behandlats – bara det är billigt!
    Sen kan man köpa latte ett par gånger om dagen för 20-30 kr per kopp och tycka det är helt ok, men att betala mer än 29 kr/kg för en kyckling är kriminellt… suck.

    Palmolja är fortfarande huvudingrediensen i nästan alla vegetabiliska oljebaserade produkter och detta eftersom det är billigt och saknar karaktär. Rapsoljan är mycket mer komplicerad att neutralisera vad gäller smaken och de få ställen där man faktiskt använder rapsolja är det inte i någon naturlig form utan i en kemisk process med en massa otrevligheter som denna artikeln presenterade.

    Ja, det är lättare att likt strutsen stoppa huvudet i sanden och intala sig själv att margarin är nyttigt, men vakna upp och sök information så skall ni få se hur det egentligen ligger till!

    p.s Att skolmaten i dag är så horribel beror också till stor del på att den personal som jobbar med detta i dag mest är glorifierade kartongsprättare och burköppnare och helt enkelt saknar både kunskap och intresse i riktig matlagning från råvaror. Borta är personalen som lagade skolmat när jag gick i skolan och man fick nystekta pannkakor och handgjorda köttbullar på riktig köttfärs och inte några bulkmedel!

    Tack för en bra artikel! Synd bara att vissa vägrar inse fakta 😦

    Gilla

  89. Anneli skriver:

    Word, Farsan!! 😛

    Gilla

  90. Nej skriver:

    ”Barn känner att dom behöver riktigt fett. Annras blir dom inte mätta?”
    Vad är detta för ett jävla påstående?

    Gilla

  91. Sussi skriver:

    Jag tror det kanske ligger till så här: alla som utbildade sig till näringsterapeuter, kostrådgivare och kockar för x antal år sen fick lära sig att mättat fett är farligt. Det riktigt pumpades in i huvudet på en. Har man sen jobbat med det sen dess, och inte följt med forskningen, läst på och varit intresserad, så tror man felaktigt ännu att så är fallet. Hemskt med tanke på att det skadar folks hälsa. Det är säkert inte så kul att få mycket av det man lärt sig förklarat värdelöst. Jag älskar att läsa forskningsresultat, lyssna på föreläsningar av duktiga forskare runtom i världen. Det finns så mycket kunskap, men man måste kolla vem som är beställaren. Hemskt med tanke på att det skadar folks hälsa. Jag tror inte att det dröjer alltför länge innan de allmänna kost rekommendationerna ändras till att äta mera naturligt mättat fett.

    Gilla

  92. fqa skriver:

    Hej Medmänniskor! =)

    Jag har aldrig hört detta diskuteras förr, men intresserar mig för faktan kring detta. Det är viktigt att veta sanningen om det man sätter i sig, speciellt med de otaliga myter som sitter i och nya konspirationsteorier som sprids och obfuskerar verkligheten.

    Jag har läst artikeln. Jag har läst kommentarerna. Var är källorna?

    I grundskolan fick vi lära oss ange källan exakt; vilket uttalande som stöds av vilken källa, var man hittar källan, och var i källan man hittar det som stödjer uttalandet – för varje uttalande – och ”Läs vidare på Wikipedia, Aftonbladet eller ” var icke-godkänt.

    På mer avancerad nivå fick vi också visa, med källor, vad som talade emot våra ståndpunkter, och andra teorier som också skulle kunna förklara fenomenen.

    Om man vill skriva en bra artikel i upplysningssyfte får man göra jobbet – och ja, det är svårt. Jag ser fram emot att någon gör detta med denna artikel, då den skulle kunna vara en bra en – jag skulle vara ytterst tacksam, då jag själv har begränsad med tid att gå genom allt verk som producerats krings ämnet. Vi behöver Er experter att avmystifiera och förklara detta för oss.

    Ytterligare, att be en kritiker att åter läsa påståenden tills denne inser sanningen låter farligt nära ”religösa kuko”-methodologin. Och att kalla kritiker för idioter och heja på redan konverterade att läxa upp ”dumskallarna” gynnar inte någon att komma snabbare fram till sanningen och sprida det så fler kan ta del av nyttan.

    Gilla

  93. Helena Palena skriver:

    fqa: Här har du Livsmedelsverkets beskrivning av margarintillverkning:

    Livsmedelsverkets beskrivning av margarinframställning

    Sammanfattning:

    Livsmedelsverket anger nedan hur fetterna vid margarinframställningen behandlas med:

    Extraktionsbensin (hexan)
    Fosforsyra
    Lut
    Blekmedel
    Nickelkatalysator (vid härdning)
    Natriummetylat (vid omestring)
    Lösningsmedel från fraktionering
    Föroreningar som får förekomma i margariner:
    Bensin (hexan)
    Nickelrester (vid härdning)
    Metanol (vid omestring)
    Kemikalier från båttankar
    Lösningsmedel från fraktionering (vanligen aceton)

    Livsmedelsverkets yttrande som svar på skrivelse den 8 sept 2000 (dnr 1:287/00)

    1 Livsmedel

    I Sverige definieras ett livsmedel i 1 § i livsmedelslagen (SFS 1971:511; senaste lydelse 1992:1680), såsom ”matvara, dryckesvara, njutningsmedel eller annan vara som är avsedd att förtäras av människor med undantag av vara på vilken läkemedelslagen (1992:859) är tillämplig”.

    2 Margarin

    I princip skall alla livsmedel som saluhålls i våra butiker vara säkra och kunna ingå i en varierad kost. Margarin utgör inget undantag. Det finns en rad olika margariner på marknaden och som beroende på fetthalt och fettsammansättning är lämpade för olika ändamål. Ur näringssynpunkt är mjuka och flytande fetter att föredra framför hårda.

    2a, b Extraktion

    Det är tillåtet att använda extraktionsbensin för utvinning av fett ur oljefröer. Resthalten av lösningsmedel i oljan får vara högst 1 mg/kg (SLV FS 1993:17). Gränsvärdet baseras på en toxikologisk utvärdering av EU:s vetenskapliga råd.

    Det finns inga krav på att man t.ex. på en margarinförpackning ska uppge om den innehåller lösningsmedelsextraherad råvara. Däremot ska det uppges om fettet är härdat, därför att härdningen är en process som påverkar råvarans egenskaper.

    2c, d Raffinering

    Generellt:

    För att kunna användas för margarinframställning måste fettråvarorna raffineras för att uppnå lämplig hållbarhet (härskningsstabilitet), konsistens och smak.

    *Syrabehandling med fosforsyra och neutralisering med lut där man tar bort bl.a. lecitin och fria fettsyror,

    *Blekning (med blekjord) som minskar mängden färgämnen och

    *Deodorisering (med vattenånga) där man tar bort smak och luktämnen samt eventuella lösningsmedelsrester.

    För vissa fettråvaror:

    Vissa fettråvaror härdas eller omestras för att ges en önskvärd smältpunkt och konsistens.

    *Härdning: Genom behandling med vätgas och nickekatalysator adderas väte till de omättade fettsyrornas dubbelbindningar varvid mättnadsgraden och smältpunkten höjs. Nickelallergi är en s.k. kontaktallergi och nickelresthalter i margarin anses inte kunna ge upphov till nickelallergier.

    *Vid omestringen spjälkas fettsyrorna från glyceroldelen och återesterifieras till nya triglycerider. Detta är i princip vad som sker i mag-tarmkanalen när fett tas upp från maten. Vid omesterifieringen används natriummetylat och efter raffinering kan små rester av metanol förekomma.

    Beträffande metanolresthalter kan nämnas att om metanol används som extraktionsmedel är den högsta tillåtna resthalten 10 mg/kg (SLVFS 1993:17). Frågan om omesterifiering har bl.a. kommenterats av i Vår Föda nr 7 1996 och i Näringsforskning nr 4 1996.

    * Fraktionering: Vissa oljor t.ex. palmolja kan delas upp i olika fraktioner med olika smältpunkt; en fast (palmstearin) och en mera flytande (palmolein). Processen sker genom långsam nedkylning i kombination med filtrering, ibland tillsammans med lösningsmedel.

    Ytterligare frågor kan ställas till producenterna; Carlshamns Mejeri eller Van den Bergh Foods.

    2e Bulktransporter av fetter och oljor

    Regleras i SLVFS 1996:5

    Huvudregeln för bulktransporter av livsmedel är att det ska ske i tankar avsedda endast för livsmedel. Följande undantag gäller för fartygstransporter av fetter och oljor och under vissa villkor:

    *om fett eller olja raffineras efter transport skall, beroende på väggmaterial (lättrengörbarhet) i tankarna, närmast föregående eller de tre närmast föregående lasterna utgöras av livsmedel eller ett antal specificerade icke livsmedelsprodukter.

    *om fett eller olja inte raffineras efter transport ska de tre
    närmast föregående lasterna utgöras av livsmedel.

    Dessa undantag är också kopplade till krav på uppgifter om föregående laster och rengöringsåtgärder, som ska finnas dokumenterade hos fartygets befälhavare.

    Avslutning
    Det finns ingen anledning att oroa sig för margarin såsom livsmedel. Genom att äta varierad kost enligt våra kost- och näringsrekommendationer ges förutsättningar för en god hälsa. Våra fettrekommendationer innebär för befolkningen som helhet ett något lägre intag än idag samt att hårda fetter i större grad ersätts med mjuka eller flytande.

    Med vänlig hälsning
    Wulf Becker Lars-Börje Croon

    Kort sagt:
    På kemisk väg gör man oljan hård, antingen genom härdning eller omestring. Därefter tvättar man bort smaken och bleker bort den naturliga grå färgen. Rester av lösningsmedel blir kvar i margarinet. Till sist tillsätter man smak och färgar margarinet gult, så att det ska likna smör.

    Gilla

  94. Gugge P skriver:

    Tova, nu snurrar du till det när du skriver att röd mjölk är fetare än grön mjölk? Hos mig är det nämligen precis tvärtom. Grön mjölk (3%) är fetare än röd mjölk (1,5%) där jag bor. Grön mjölk är gott och nyttigt.

    För att undvika missförstånd är det väl enklare att skriva standardmjölk, mellanmjölk och lättmjölk så kan alla förstå vad du menar.

    Gilla

  95. Per skriver:

    Hehehe, snacka om att Helena är hjärntvättad! 😀
    Finns några pålästa som skrivit här dock. Många vill påstå att så mycket var bättre och sundare förr. Varför har då medellivslängden ökat?

    Gilla

  96. Sussi skriver:

    Per
    Orsaken till att LCHF har fått så stort genomslag är att så många mår så otroligt bra av det. Blodfettvärdena normaliseras och dom går ner i vikt och blir av med olika krämpor. Även om jag aldrig skulle ha sett ett enda forskningsresultat,(har sett massor) så skulle jag tro på det, eftersom jag känner så många som äntligen har fått sina liv på fötter, börjat må bra och gått ner i vikt. Tycker inte du att det är bevis också. Det är ju inte bara en eller två som har börjat må bättre av det.

    Gilla

  97. Sandra skriver:

    Per: jo därför att det finns tillgång till läkarvård på annat vis än förr, många kvinnor dog i barnsäng, hygienen var inte så viktig så många dog av ex kikhosta eller influensa på den tiden, digerdöden o pest, har du hört talas om det? hur var tandvården förr, jo de drog ut tänder med osteriliserade tänger o som alla vet så finns det mest bakterier i munnen så många dog av infektioner. svält och fattigdom. KRIG! osv. arbetet var också betydligt hårdare än idag. tror du någon förtidspensionerades förr när de blev sjuka? nä de arbetade tills de dog!

    inte konstigt att medellivsåldern var lägre. idag skulle väl folk då som flugor om man hade levt då. idag dör de flesta människor till orsak av självmord och trafikolyckor. men vi är INTE ett friskare folk idag pga livsmedelsverket, en massa ”moderna” sjukdomar har tillkommit som orsak av dåliga kostråd o övervikt, rökning o droger av olika slag, men de flesta sjukdomar idag är behandlingsbara vilket gör att prognosen att leva ett långt liv finns kvar. läkemedelsföretagen tjänar multum på den fysiska och psykiska ohälsa som finns i landet just nu.

    Så det finns fler orsaker än enbart kosten att ta med i beräkningen vad gäller medellivslängden.

    Gilla

  98. Sussi skriver:

    Bra skrivet Sandra. Per: dessutom kan vi ju också byta ut kroppsdelar som slutar fungera på ett annat sätt än förr, installera apparater och ge mediciner som håller folk i liv. Folk är sjukare än någonsin men hålls vid liv på konsgjort sätt. Inte går det att jämföra förr och nu.

    Gilla

  99. Magnus skriver:

    Mycket intressant att folja inlaggen och se hur latt det ar att elda upp stamningen med skramselpropaganda.

    Jag tanker inte lagga mig i debatten om huruvida margarin ar bra eller daligt. Det far var och en bilda sig en egen uppfattning om. Dock kan jag saga att saker och ting sallan ar sa svarta eller vita som de forst kan verka.

    Gilla

  100. Sussi skriver:

    Samtidigt som jag har sett fantastiska resultat med LCHF hos väldigt många människor, så måste jag ändå tillägga att den dieten inte passar precis alla. Man måste lyssna på sin kropp och äta därefter. (fast det kan ju ta en tid att omställa sig och få igång högre lipas produktion ordentligt, så ge det lite tid innan du ger upp) Det finns ju dom som har svårt att tolerera annat än minimalt med fett,och protein och som kan hantera bröd och gryn riktigt ok. Men ingen mår bra av att äta vitt bröd, pasta kakor o godis o läsk över huvudtaget. Jag tror också att många av de som misslyckas inte har läst på så bra, så att de äter snabba kolhydrater utan att veta det (en bekant åt t.ex kolhydrat bomberna majskolvar) Så fort man äter snabba kolhydrater så höjs insulinet för att hjälpa in sockret i cellerna och insulin är ett lagringshormon, som lagrar fett och hindrar fettförbränningen.

    Gilla

  101. Sussi skriver:

    jag tycker att det är så underligt att folk kan vara så negativa till LCHF då det bevisligen finns så otroligt många som mår så bra av det och verkligen blir av med sina sjukdomar o går ner i vikt.

    Gilla

  102. Andreas skriver:

    Jag skulle vilja besvara Magnus inlägg med att för det första säga att Gunnar råkar vara docent i musik så man skulle nog utan problem kunna påstå att han har en hel del med musk att göra.

    Sedan tror jag att en av hans stora drivkrafter för att lyfta den här frågan inte i första hand har med hälsa att göra. Utan han verkar uppenbarligen vara väldigt miljövänlig och detta kan troligtvis ha påverkat varför han lyft frågan.
    Läs mer på: http://www.gunnarlindgren.com/

    Hur kan man sen börja ifrågasätta hur margarin tillverkas bara för att Helena kanske inte är Professor eller liknande? Tillverkningsprocessen är absolut ingen hemlighet och vilka tillsatser som använd är välkända. Sen är det självklart upp till var och en att bestämma själv om man vill stoppa i sig de eller inte. Precis som alla själva får bestämma om de ska äta saker med vaniljsmak utan att veta vart smaken kommer ifrån.

    Gilla

  103. johan skriver:

    Grymt! Har alltid käkat smör och kommer alltid käka smör. Fett var då inte farligt för 50 år sedan och jag tror inte fett har blivit så mycket farligare nu heller. Ät naturliga produkter, välkomna fett och kolhydrater (i normala mängder), MOTIONERA, och du kommer må så mycket bättre.

    Gilla

  104. Sussi skriver:

    jag tycker att det skulle vara viktigt att undvika alla snabba kolhydrater i skolmaten. Man matar i barnen en massa snabba kolhydrater (t.ex vit pasta)och så kräver man att dom ska kunna sitta stilla på lektionerna. Dom kan inte bli av med all energi då dom tvingas vara stilla, så då blir dom oroliga, rastlösa och sätter på sig vikt i stället. Man blir inte fet av fett utan av snabba kolhydrater (=socker i blodet= höjt insulin= fettinlagring). Fruktjuice (även utan tillsatt socker) är också en stor sockerbov då många tror att det är så hälsosamt.

    Gilla

  105. Helena Palena skriver:

    Sandra: Bra svar till Pär där! Han tror att livslängden ökat p g a margarinet. Det konstgjorda fettet kan absolut inte ta åt sig äran för det.

    Sussi: Jag kan förstå det. Man får aldrig bli fanatisk. Man kan inte bara äta mättat fett. Vi behöver lite annat också. Men vi behöver rätt fett.

    Andreas. Du hann tydligen läsa andra halvan på Magnus kommentar. Tog bort den för han kastade skit få Gunnar och hans familj. Förstår inte vad det har med saken att göra. Gunnar L är mycket kunnig i detta ämne. Tack för en mycket bra kommentar.

    Johan. Kossan har fött upp fler än hon har slagit ihjäl. Utan hennes feta produkter och fett fläsk hade människan stått sig slätt. Men sen att vi fick det bättre och folk måste gå på gym för att få lite kondition är en helt annan sak. Man började skylla på riktigt fett som orsak till fetman. Nej. Folk rörde på sig för lite. Och så var det helt plötsligt nyttigare med konstgjort fett. Vi är lurade. Den som kan tänka sig in i förloppet förstår.

    Gilla

  106. Helena Palena skriver:

    Sussi: Du har rätt. Det kommer dröja innan kostråden ändras. De som jobbar åt stat och kommun måste ju följa myndigheternas rekommendationer. Vi är omgärdade av konstgjorda produkter fulla med socker och transfetter. Man måste nästan vara kemist för att veta vad man kan stoppa i sig. Sen är det inte kul att det finns folk som sitter på två-tre stolar som experter åt myndigheterna och samtidigt får lön från margarinbolagen. Skumt minst sagt.

    Gilla

  107. JanneN skriver:

    Håller med Helena där. Mycke skit används vid tillverkning, men gäller de mesta. Däremot får man oxå tänka på att man inte kan dra alla över en kam, vad gäller att äta/dricka onyttigt. Mycket ligger i generna. Alla dör inte vid 45 år i cancer/skrumplever för att dom röker/super. Tänk på ”dom gamla ryssarna”, som både röker och dricker vodka som vatten, å blir 100 år. Nej, hur man blir är genetiskt. Visst, det är en bidragande orsak, men alla dör inte samtidigt.

    Gilla

  108. Ines skriver:

    själv äter jag inte margarin, slutade med det när jag fick reda på att de flesta sorter innehåller palmolja. Det finns dock ekologiskt margarin som inte innehåller en massa skit. Håller mig till olivolja, cocosolja etc. Angående smör, en ko måste vara gravid, konstant, hela livet för att producera mjölk. När en kalv föds, förs den bort ifrån sin mamma, så vi människor kan få mjölken. Hemskt, sjukt som fan. Idag producerar en ko 4 ggr mer mjölk än vad som är naturligt. Korna lider något så offantligt…Smör, NEJ TACK!

    Gilla

  109. Sussi skriver:

    Ines: en ko måste inte vara dräktig hela livet för att producera mjölk, varför tror du så? Dom mjölkkossor jag har träffat har inte sett ut att lida alls. Men det är säkert olika, visst finns det säkert dom som lever under dåliga förhållanden också.Välj ekologiskt så tror jag nog kossorna är ok.

    Gilla

  110. ebbe skriver:

    All forskning skall ses med källkritiskt öga och här faller tyvärr texten på just detta. Källorna ska skrivas rätt och framför allt hänvisa till korrekt och relevant forskning av artiklar eller publicerade verk. Dina källor är bland annat tagna från en kille med intresse för ”matfusk” som studerar på gymnasiet. En annan är docent inom musik med ett intresse för hälsa etc.

    Du bör göra om och göra rätt för att detta ämnet ska bli relevant för allmänheten, självklart finns det säker människor som tror på detta rakt och dessa personer ger du svar direkt i kommentarsfältet med positiv syn. De som verkligen läser igenom din text och är källkritiska just för att se faktan i texten får två typer av svar: Antingen svarar du inte alls eller så kliver du på personangrepp och ber oss läsa om texten vilket är irrelevant när en motfråga ställs. Du som författare av texten måste kunna se kritiken som en relevant del vid publicering.

    Gilla

  111. Benita Stefansson skriver:

    Jag blir så äcklad av allt skit i mat o hur människor hanterar moder jord. Får panik!! hur långt får det gå? jag vill inte äta gifter speciellt inte till mina barn, man kan inte äta pengar eftersom det är tydligen det allt handlar om. när människan kommer på det! är det redan försent!! Då har vi förintat moder jord o oss själva..

    Gilla

  112. Helena Palena skriver:

    Ebbe: Låter din dryga kommentar stå kvar. Har du läst inlägget? Har du läst alla kommentarer? Min blogg är inget universitet! Här är det jag som är redaktör. Det är jag som bestämmer. Inte du!

    Antingen gör man margarin på ett visst sätt eller så gör man det inte? 😛
    Nästa vecka ska Livsmedelsverket få berätta hur man gör när man färgar det gråa margarinet så att det blir gult som smör. Och vad man tillsätter för ämne så att det ska LUKTA smör!

    Gilla

  113. ebbe skriver:

    Helena: Direkt är du tillbaka på en ren dagisnivå i argument, sätt dig ner reflektera över de kommentarer med källkritik du fått istället. Den frågeställningen som går rakt igenom alla kommentarer är svart på vitt i fakta, dina källor håller inte.

    Jag ifrågasätter inte margarinets tillverkning eller margarinet överhuvudtaget då det krävs källhänvisning innan jag kan gå in på ämnet. Flertalet andra har frågat samma som mig, presentera ett svar istället för att hänvisa oss att läsa igen, tro mig det har vi alla gjort därför kan vi hänvisa till din ”källor” som icke trovärdiga samtidigt hänvisar jag till de kommentarer som är trovärdiga i form av krav på källor till din text.

    Gilla

  114. Helena Palena skriver:

    Ebbe: Om inte Livsmedelsverket duger åt dig som källa får du ta och ragga fram fakta själv. Ska du skriva på min blogg får du allt vara lite hövligare i tonen. 😛

    Gilla

  115. EB skriver:

    Helena – får man stilla fråga vilken form av utbildning du har? Oavsett källor så måste de ju tolkas tänker jag.

    Gilla

  116. emilia skriver:

    det är inte palmerna som pressas till olja, det är palmens frukt.

    Gilla

  117. Ines skriver:

    Sussi, jag tror inte, jag vet att det är så. En ko kan ej producera mjölk om den inte varit gravid, det är den sanna verkligeten. Du har väl inte mjölk i dina bröst om du inte varit gravid och nyligen fått barn? Samma fenomen gäller för kor. De insemineras (tvångsmässig graviditet) för att konstant kunna producera mjölk. Ekologisk mjölk är inte bra, för skulle kon få problem och behöva antibiotika, så får den inte det. Har kon fått antibiotika så kan mjölken inte kallas ekologisk. Det finns massor med fakta, det är bara till och googla!

    Gilla

  118. Anneli skriver:

    Ines: Mycket riktigt behöver en ko först få en kalv innan hon kan producera mjölk! MEN; hon behöver inte vara dräktig hela tiden – snarare tvärt om! När hon blir dräktig igen så sinar mjölken!
    Men jag förstår vad du menar och det är en av anledningarna till att jag egentligen skulle vilja vara vegan! Men jag väljer ändå smör framför margarin!

    Gilla

  119. Sussi skriver:

    precis som Anneli skriver..en mjölkko behöver och är inte dräktig hela tiden. Om man inte slutar mjölka efter att kalven fått sitt, så slutar inte mjölken produceras. Fortsätter du amma, så fortsätter mjölken komma då också .Ekologiska kossor hålls mycket friskare.än vanliga kossor. De kossorna jag har träffat (3 olika gårdar) får gå i lösdrift, har sköna ryggskrapare 🙂 , får minimalt med kraftfoder eftersom det inte passar deras alla magar och såg allmänt lyckliga ut. Men som sagt, det kan finnas vad som helst där ute, jag har bara sett nån enstaka.

    Gilla

  120. Camilla Landén skriver:

    Var o en äter det den tror är bäst. Våra skolor serverar bra mat tycker jag. Att palmolja inte är bra för miljön är en faktor som ska vägas in!
    En reflektion; Under detta århundrade har livslängden ökat kraftigt, från 49.2 till 75.7 år i förenta staterna. I andra länder, där medelåldern var betydligt lägre från början, har ökningen varit ännu mer markant, i flera fall mer än en fördubbling; idag är den globala medellivslängden 66 år och beräknas nå 73 år 2025. Ökningen är också dramatisk om man jämför med att medellivslängden var 22 år under den tidiga järnåldern och 33 år under medeltiden.
    Kanske detta hänger samman med att vi faktiskt lärt oss en väldig massa om vad som är bra och mindre bra för kroppen – ändrat vår kost och livsstil – och minskat riskerna genom bra läkarvård så klart. Att vi blir sjukare hänger alltså samman med att vi lever längre och inte med nödvändighet något annat. Dessutom har jag efter att ha arbetat på olika myndigheter i snart 30 år stor tilltro till våra centrala verk. Så min rekommendation är att ni njuter av den goda smörsmaken när ni har lust OCH räkmackan trots lättmargarinet. Gläds över att barnen äter i skolan – det är trots allt det allra viktigaste för att orka med en skoldag 🙂

    Gilla

  121. Lina skriver:

    Helena, jag håller med dig i sak. Det finns tusen och tusen anledningar att strunta i att äta processad mat och margarinet står i fokus av den anledningen att det framhålls som nyttigare än smör och bregott. Den främsta anledningen är att man leds att tro att margarin är en mejeriråvara. En annan anledning är att en stor ingrediens i margarin är palmolja och det finns miljoner anledningar att inte ta i livsmedel som innehåller palmolja. Inte så mycket för att det är giftigt, det är det inte. Men av etiska anledningar som skövlingen av regnskog och avdödandet av organgutanger och tigrar och de högst oetiska förhållanden som urbefolkningen lever i i skuggan av palmoljeindustrin.
    Kom nu ihåg att jag har sagt att jag håller med dig i sak – margarin borde vara förbjudet. MEN det är helt osant det du säger om att mättat fett är ofarligt. Du skriver att det ska till en inflammation först, i våra blodkärl. Vad uppkommer inflammationen av? Vet du det? Vet du vilken typ av kolesterol man har ont om när man kommer in till akuten med hjärtproblem?

    Det är många som har kommenterat på din text som är pålästa, lika pålästa som du. Men det är så viktigt att se bortom det man först läser och läsa flera vinklar på samma historia och läsa referensernas referens innan man bestämmer sig för vad som är sant.

    Gilla

  122. Lina skriver:

    Ebbe: Läste inte din kommentar innan jag skrev en egen.

    Sorgligt Helena, att du inte kan ta åt dig bättre av kritiken. Bara för att det är DIN blogg så betyder inte det att du inte borde ta lite mer ansvar för att det du skriver är helt sant. Det är ju trots allt ganska många som läser. Det hade varit så mycket lättare att tycka om ditt inlägg och sprida det om det var mer nyanserat och ordentligt underbyggt, för i sak håller jag fortfarande med dig.

    Gilla

  123. Jenny skriver:

    För oss som inte kan äta smör, eftersom det innehåller mjölkprotein så har vi inte så mycket annat att välja på…

    Gilla

  124. Edvin skriver:

    anne-lie pettersson:

    Är du helt rubbad? läs texten igen, du kan lita på ditt livsmedelsverk men i texten står det att de själva har höjt gränsvärderna m.m. Du kan skryta med din utbildning som kock, men frågan är om du är utbildad i kritiskt och analytiskt tänkande.

    Gilla

  125. Gerard Boeke skriver:

    Efter att ha läst detta inlägg och kommentarerna är jag bara säker på en sak: Det är farligt att leva. Man kan dö!

    Gilla

  126. Anneli skriver:

    Precis Gerard!! Jag har hört att dödligheten i Sverige är rafflande 100 %!!! 😉
    MEN; det handlar inte bara om att leva länge – det handlar om att vara så frisk man kan under den tid vi har!

    Gilla

  127. Helena Palena skriver:

    Här kommer lite länkar till bra källor för er som vill veta om smör och margarin.

    http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/fettdebatt/margarin.htm

    Bengt Ingerstam jobbar med kontumentsamverkan. Kolla på hans blogg.

    http://bengtingerstam.wordpress.com/

    När det gäller kor är det så att hon får en kalv. Sen mjölkas hon i cirka sju månader. Sen sinas hon i tre månader. Alltså mjölkas inte. Innan det har hon blivit inseminerad igen. Det görs cirka tre månader efter förlossningen.

    Gilla

  128. Helena Palena skriver:

    EB: Blir mitt inlägg bättre om jag har hög utbildning? Kan inte texten stå för sig själv? Vem ska tolka källorna? Det har ju jag redan gjort. Nu är det upp till dig att göra detsamma! 😛

    Gilla

  129. Gerard Boeke skriver:

    Ja Anneli, man vill gärna vara ”så frisk man kan under den tid vi har!” Men poängen med min kommentar är att om man läser inlägget och kommentarerna blir man bara mer osäker på hur det går till. Ett bättre råd: Don´t worry, be happy!

    Gilla

  130. Ostälskaren skriver:

    Nu har jag läst lite i början och kollat genom alla kommentarer.
    Och min fråga är då vad ska man använda??
    Bregott, margarin el nåt annat????

    Tacksam för svar.

    Gilla

  131. Helena Palena skriver:

    Ostälskaren: Smör eller Bregott så klart! 🙂

    Gilla

  132. Sussi skriver:

    jag har fått lära mig att högt blodsocker ökar inflammationen i kroppen och också processade små täta partiklar av fett fastnar och orsakar inflammation. Så vanligt smör är ofarligt, för där är partiklarna stora och fluffiga

    Gilla

  133. Ostälskaren skriver:

    Helena Palena:

    Är du säker på att bregott är okej?
    Tyckte jag såg någonstans att även det var farligt.
    Man blir ju sjuk av allt nuförtiden, kanske dags och köpa en tält och flytta tillbaks till naturen och leva på bär och löv 😛

    Gilla

  134. Helena Palena skriver:

    Sussi: Kroppen känner inte igen konstgjort fett. Vi har ätit mättat fett sen hur länge som helst tillbaka. Jägarstadiet. Cancer trivs förmodligen i kroppar med sött blod. Cancerceller kan överleva i sura kroppar. Kan leva utan syre! Hjälp! Får skriva ett inlägg om det det senare.

    Gilla

  135. Helena Palena skriver:

    Ostälskaren: Ja, det är jag säker på. Bregott är ett praktiskt smör. Man har tillsatt rapsolja så det ska bli bredbart fast det kommer från kylen.

    Gilla

  136. Ostälskaren skriver:

    Helena Palena:

    Okdå, från och med imorgon blir det bregott för mig.
    Tack igen för ditt svar.

    Gilla

  137. Helena Palena skriver:

    Ostälsakren: Vi kör med rött Bregott som är lite mer saltat än grönt. Så har vi smör när vi steker bl a. Det här med salt är inte farligt. Var och en känner hur mycket man vill ha. Salt har ju också varit farligt enligt myndigheterna. Det tror jag inte. Litar på min kropp och på mina inälvor! I denna värld gäller det att ha guts! 😛 😛 😛

    Gilla

  138. Ostälskaren skriver:

    Helena Palena:

    Jaha, jag får prova rött Bregott då. Ja precis det var det första jag tänkte på när jag läste ordet salt, att det kanske är farligt. Men i rätt mängd så kanske det är lugnt.
    Haha, det har du rätt i 😀
    Nu längtar jag tills imorgon. Yumyum 😀

    Gilla

  139. Sussi skriver:

    Helena: jo precis, jag har också fått lära mig att kroppen inte känner igen konstgjorda fetter eller omestrade fetter, transfetter osv. och därför kan den inte riktigt hantera dom. Och t.ex nyttigt fiskfett blir också transfett om man överhettar det, Och äggröra är sämsta sättet att tillreda dom annars så supernyttiga äggen, för då du vispar om äggen så de får syre i samband med hetta så förstörs fetterna till en del också.

    Gilla

  140. källan skriver:

    I många kommentarer skriver läser jag ”Källa”, ”källa på detta” mm, behöver vi verkligen det?? Är vi så blåögda att vi inte ser hur vi blir sjukare med tiden, dom flesta av oss känner nog någon som har eller har haft cancer, är sjuk men läkarna kan inte medicinera bort problemet, är fet, och vi blir ju bara fetare och fetare.
    Om den här ”källan” kanske inte har något att komma med ”Vetenskapligt bevisat” betyder det då att den har fått allt om bakfoten och bara är en idiot som svamlar i det blå?!
    Jag själv tänker att valet är självklart, ät inte något som har processats med kemikalier för att ens göra det ätbart. Ja jag har jobbat på matfabrik, som reparatör, och jag kan Lova er att jag ALDRIG kommer ge mina barn färdiglagad mat, margarin mm.

    Gilla

  141. Irene Pettersson skriver:

    Jo heta diskussioner är bra för folket. Och man borde ifrågasätta vad man stoppar i sig. Allt som är processat till något borde ifrågasättas. Djur, grönsaker, hälsokost, mejerivaror etc. Har slutat med mediciner och tänker oftast mig för innan jag stoppar i mig något som jag inte vet ett dugg om. Men faktum skulle jag vara död nu enligt min medicinering. Har aldrig känt mig mer levande. Har försökt få i min nu 10-åriga gosse smärstillande preperat men nada, han vägrar ta dom. Ska våra ungar vara vettigare än forskare och förståsigpåare, så borde vi tänka om. Min unge vill odla sina egna grönsaker, slakta sina djur och dricka standardmjölk!

    Gilla

  142. Sanna Olsson skriver:

    Någon därute som vet vad vi mjölkallergiker kan äta för smör? Någon som har koll? Dethär med becel är ju helt sjukt!!
    /Sanna

    Gilla

  143. Helena Palena skriver:

    Livsmedelsverket medger enl SLV FS 1999:22 att följande tillsatser får finnas i margarin:
    Antioxidationsmedel och konserveringsmedel:
    Sorbinsyra E 200, sorbater E 202-203

    Färgämnen:
    Kurkumin E 100, Karotener E 160a, Annattoextrakt E 160b

    Smakförstärkare: Neohesperidin-dihydrochalcon E 959

    Tillsatta aromämnen är okända, men en vanlig smörarom är diacetyl – en starkt luktande och i koncentrerad form brandfarlig kemikalie.

    Övriga:
    Fosforsyra E 338, fosfater E 339-341, E 343, E 450-452, Propylenglykol-alginat E 405, Polyoxietylen-sorbitanestrar E 432-436, Sackaroseestrar av fettsyror E 473, Sackarosestrar i blandning med mono- och diglycerider av fettsyror E 474, Propylenglykol-estrar av fettsyror E 477, Polyglycerol-estrar av fettsyror E 475, Termiskt oxiderad sojaolja i reaktion med mono- och diglycerider av fettsyror E 479b, Stearoyllaktylater E 481-482, Sorbitanestrar E 491-495, Kiseldioxid och silikater E 551, E 552-556, E 559, Glutaminsyra och glutamater E 620-625, Guanylsyra och guanylater E 626-629, Inosinsyra och inosinater E 630-633, Ribonukleotider E 634-635, Sorbitol och sorbitolsirap E 420, Mannitol E 421, Isomalt E 953, Maltitol och maltitolsirap E 965, Laktitol E 966, Xylitol E 967

    http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/saker/m-fakta.html#tillsats

    http://bengtingerstam.wordpress.com/

    Gilla

  144. Helena Palena skriver:

    Sanna Olsson: Här kommer ett svar från naturläkaren Ingela Sjöquist: ”Substitutsprodukter för mjölkprotein livsmedel kan vara Avokado, Kokosfett, Rapsolja, Olivolja, Ghee (klarnat smör), vissa tål i viss mån smör trots de är mjölkproteinallergiker! eftersom det innehåller så små doser. Man får prova sej fram. Matintoleranser är lite olika från person till person. Beror oftast på enzymbrist.”

    Fråga från Johan: ”Laktatenzymen som har pastöriserats bort! Stämmer detta påstående? alla jag känner som dricker opastöriserad mjölk får inga symtomer….. Kan det vara så?”

    ”Japp helt rätt Johan. Vi dricker långt ifrån den mjölk som kommer ur kons spenar. Innan den hamnar i vårt glas har den pastöriserats, separerats, homogeniserats, standardiserats och vitaminiserats. Samtidigt har den tappat en del av sin smak, sina näringsämnen och sina enzymer som förstörs vid pastöriseringen. Enzymer som exempelvis laktas som bryter ner laktos, det som allt fler blir intoleranta mot.”

    https://www.facebook.com/ingela.sjoquist

    Gilla

  145. Mållgan skriver:

    Varför visar du inte också en bild från ett mejeri där de gör smör? Där finns det precis samma varningsskyltar för ”Natronlut”, som på denna bild. Helt enkelt för att lut används för att rengöra rörsystem.

    Gilla

  146. Helena Palena skriver:

    Mållgan: Tack för info! Men nu handlar det om hur man kemiskt tillverkar margarin så att det ska likna smör. Det vore väl bättre om produkten kunde stå för sig själv utan färgämnen och alla tillsatser.

    Gilla

  147. Anneli skriver:

    Till er som undrar vad man kan äta istället för smör om man inte tål mjölkprodukter så la ju Jonas ut en länk till ett youtubeklipp där man ser hur man kan tillverka eget margarin;

    Istället för palmolja kan man ta ekologiskt kokosfett, men observera att det ska vara det ekologiska!! Det i ”silverpaketet” i vanliga mataffärer är lika illa som margarin sägs det!
    Det finns ekologiskt kokosfett både med och utan smak, och det utan smak passar bra till margarintillverkning.
    Istället för filmjölk skulle man kunna experimentera med några droppar äppelvinäger eller liknande för att få fram aningens syra.
    Sen har jag nånstans i mina gömmor ett recept på veganmargarin och om jag hittar det så kan jag posta det här!

    Gilla

  148. Petros Goltsis skriver:

    Varför inte bara äta använda kallpressad olivolja, medelhavsdieten har visat sig ge riktigt bra resultat på munkarna på Mt. Athos. Då slipper man hela huvudvärken med att försöka reda ut om mättat fett är farligt eller ej.

    Gilla

  149. Peter skriver:

    Hej. Läste denna tråd nyss via facebook. Är allt detta sant? För i så fall varför finns det fortfarande kvar?? Vem går in o stoppar detta omgående?? Ni som vet och påstår detta måste ju stoppa skiten. Denna artikel ger en bild av att jag och kanske mitt barn på förskolan kommer dö inom kort eller så kanske det inte är så farligt.? Hur orolig ska jag vara? Hoppas det naturliga smöret verkligen är helt naturligt….

    Gilla

  150. Gerard Boeke skriver:

    I Spanien äter man ofta ”tostada aceite”. Ett bra alternativ för er som vill slippa både margarin och smör på smörgås. Man tar helt enkelt rostat bröd. Sticker några hål i ytan med en gaffel. Häller på lagom (efter smak) med olivolja. Faktiskt riktigt gott.

    Gilla

  151. Simon skriver:

    ”Inte ett dugg hjärntvättad!!!!!!
    Bara bra insatt i näringslära som vissa andra uppenbarligen inte är!
    Tänk !!!! Uppköpta? vad lever du i ?”

    Anne-Lie. Varför bestrida det uppenbara? Svenska livsmedelsverket är margarin- och nyckelhålsmaffians högra hand.

    Jag och Helena lever i Sverige och där är livsmedelsverket sedan länge ”uppköpt” (kalla det vad du vill) av just margarin- och nyckelhålsmaffian. Staten har ju inget intresse av att driva anti-smörkampanjer och lyfta margarinet som guds gåva till svenska folket. Ändå ägnar de sig åt den aktiviteten…

    Gilla

  152. Patrick skriver:

    Jag tycker att det är så himla roligt att Helena Palena svarar på allt genom att skriva samma sak om och om igen, eller enbart hänvisa till diverse professorer som enbart står på din sida.
    Sen hur du struntade totalt i att svara på Vincents text – 17 november 2013 kl. 23:17 – är bara komiskt. Sen när någon väl påpekar detta, först då svarar du.

    Anders O skriver:
    18 november 2013 kl. 21:58

    Anledningen till att detta inlägg har delats så mycket på Facebook är nog snarare p.g.a. hur otroligt onyanserat och larvigt det är skrivet. Inte en enda källa, utan bara skribentens personliga åsikter. Att dessutom kalla de som påpekar bristen på fakta för ”hjärntvättade” hjälper inte heller trovärdigheten. Pinsamt att så många bara sväljer sån här dynga utan att tänka lite kritiskt.
    Jag är beredd att håla om detta.
    Många som jag känner som gillat och delat detta på facebook har ENBART läst rubriken, vilket i sig är skrämande.

    Sen håller jag såklart med dig Helena Palena till viss del. Men jag kan inte förstå hur så många kan gå på det här med ALLT är svart eller ALLT är vitt.
    För så enkelt är det inte.

    Gilla

  153. Helena Palena skriver:

    Patrick: Jag har svarat på Vincents kommentar. Och det gör väl jag när det passar mig. Jag har ingen rapporteringsskyldighet till någon på min blogg. Jag kan stänga av kommentarerna helt om jag vill.

    Gilla

  154. Gerard Boeke skriver:

    Mord och politik är de vanligaste etiketterna här. Livsmedelsverket ljuger, Alvedon är livsfarligt, margarin är livsfarligt, IPCC är kriminella, smittskyddsinstitutet luras, banker och politiker samverkar för att suga ut folket. Världen går snart under. Det saknas totalt resonemang av typen ”å ena sidan …. men å andra sidan ….” Därför är det inte meningsfullt att bemöta inlägget.

    Gilla

  155. Helena Palena skriver:

    Gerard: I denna slätstrukna soppa vi lever i där pengarna styr allt kan det vara bra med någon som går emot. Eller hur? Bemöta inlägget! Det är ingen som tvingar dig till någonting.

    Gilla

  156. Gerard Boeke skriver:

    Jag är faktiskt också skeptisk till IPCC’s slutsatser, men som sagt, ditt resonemang är för polariserat och ensidigt. Du blir då en ointressant debattör.

    Gilla

  157. Helena Palena skriver:

    Gerard: Tror jag inte jag blir! Är en van debattör. Har många år på nacken i gebitet. Många vill ta ner mig. Tror du har svårt att släppa det hela. Varför är du annars här och envisas?

    Gilla

  158. Gerard Boeke skriver:

    Van men onyanserad = ointressant. Inte konstigt att de vill ”ta ner dig”. Jag råkade hamna här för att inlägget länkades av en FB-vän. Häpnade över den låga debattnivån. Nu har jag delat med mig av mina synpunkter och lämnar dig.

    Gilla

  159. Helena Palena skriver:

    Gerard: ”och lämnar dig.” Får en smak av härskarteknik i dina kommentarer. Du är nog inte medveten om det själv. Men så är det kanske. Vandra i frid!

    Gilla

  160. Hans skriver:

    Hej Helena. Som många andra skriver bryr inte jag heller mig om folk äter smör eller margarin. Det finns för och nackdelar med båda. Jag råkar dock veta att mycket av det du skriver i din text är rena faktafel, och det skrämmer mig när jag ser att flera vänner på fb som inte har någon koppling till varandra sprider den här artikeln. Kul för din blogg men det betyder dock också att du har större ansvar för att det du skriver är riktigt. Jag inser dock att du har läst olika texter och väljer att tolka det efter den åsikten du vill stå för. Det betyder att du troligtvis inte bryr dig om vad jag skriver (och knappast ändra din bestämda åsikt), men jag skriver det ändå för jag hoppas du har med dig det till en annan gång när du väljer att skriva nåt liknande.

    Jag har i flera år jobbat i livsmedelsindustrin och bland annat köpt tillsatser till för exempel margarin. ifall du visste hur många säkerhetsföreskrifter som finns kring matproduktion år 2013 skulle du troligtvis inte ha några problem med att köpa och äta det mesta i en matbutik. Det vet du inte, och jag tror inte du bryr dig om att kolla upp det heller. Att du har ett argument som att bensin och symaskinsolja finns i maten gör mig otroligt förvånad att folk tror vad du skriver är rätt. Självklart är det en omöjlighet att en produkt som innehåller det skulle hamna på en hylla på iCA. Vad tror du det skulle få för konsekvenser för producenten när det kom ut?

    Sen vill jag kommentera bilden. Det är samma bild som aftonbladet publicerade för ca ett år sen. Ja, den bilden kan mycket väl vara från en margarinfabrik (jag har sett många innifrån själv), men att påstå att den bilden ger bevis för att det är farliga kemikalier i margarin är som att påstå att det är kobajs i smör för att kon skiter i mjölkkarusellen(jag har faktiskt jobbar i mjölkproduktion också). Poängen är att det som är på golvet självklart inte kommer in i livsmedlet.

    Sen nämner du att det är ”en väldigt lång process” för att producera margarin. Vad betyder det, och varför skulle en lång process vara sämre? För många livsmedel är en lång process en kvalitetsstämpel. Att producenten lägger tid på att det ska bli bra kvalite på slutprodukten.

    Jag uppmuntrar dig till att ringa ICA imorgon och fråga hur många % av margarinet dom säljer som innehåller palmolja. Jag blir överraskad om du får ett tal över 2%. Jag kan hålla med dig om att palmolja varken är sund eller miljöhälsosam. Det vet också producenterna så därför är den borttagen från de flesta(om inte alla) margariner i Sverige. Däremot förstår jag inte varför du är negativ mot kokosolja.

    När jag ser din blogg är det inte svårt att förstå dina argument och bakgrunden varför du skriver det här. Men igen, ta ditt ansvar och kolla din fakta grundligt innan du skriver det. Många människor är tyvärr inte tillräckligt källkritiska utan tror allt dom läser.

    Slutligen, vill du besöka en margarinfabrik och följa produktionen från A till Ö får du gärna ta kontakt med mig. Det finns inget att dölja. Vi kan arrangera en heldag där du får träffa allt från näringsfysiologer och kvalitetsansvariga till prouktansvariga och produktutvecklare. Tror du hade tyckt det var intressant.

    Hoppas du tar till dig nåt av det jag har skrivit.

    Mvh
    Hans

    Gilla

  161. eductuseva skriver:

    Min son är hyper allergisk mot mjölk, har alltid köpt becel då jag trott det varit bra. Kan någon rekommendera vad jag kan köpa istället som min son kan äta!? Med vänlig hälsning, Nadja Wolmhagen

    Gilla

  162. Emily skriver:

    Vi ska heller inte glömma att det mesta färdigbakat, nog är bakat med margarin, snarare än smör. Och socalecitinet som jag personligen är väldigt allergisk mot, finns i nästan allt snart. Helt sanslöst och helt idiotiskt onödigt!

    Gilla

  163. Emanuel Widmark skriver:

    STORT TACK TILL HANS! Det är dags att riktiga experter ryter till. Det är folks hälsa du leker med leker med HELENA, tänk på det. Att praktisera medicin utan att vara läkare är olagligt för att det riskerar folks hälsa och liv. Detsamma borde gälla alla typer av rådgivning kring hälsa som ges av lekmän på området.

    Gilla

  164. Helena Palena skriver:

    Hans: Bilden från AB är från Unilevers fabrik i Hälsingborg. Bilden är från en privat källa. Använder man kokosolja i margarin? Har inget emot den fina produkten. Men det står vegetabiliskt fett? Vad betyder det? Enligt artikeln i AB betyder det palmolja.
    Har egentligen inget emot margarin men tycker att man skulle köra med öppna kort. Berätta vad det är helt enkelt. En imitation av smör. Sen i reklamen och allmänna diskussionerna sägs det att margariner är bättre än smör och fet mjölk. Att det är det mättade fettet som gör oss sjuka. Det tycker jag är oförskämt med tanke på att människan alltid ätit mättade fetter. I själva verket är det kanske light-produkterna (inkl den homogeniserade mjölken) som gör oss sjuka i kärlen. Det som är nyttigt för oss får skulden. Bakvända världen.

    Gilla

  165. Fjalar skriver:

    Personligen må jag hålla med om att det smör är att föredra framför margarin av flera olika anledningar, men artikeln som sådan lämnar väldigt mycket att önska. Dessutom tycker jag att skribenten hanterar kritiken som hon får i kommentarsfältet på ett väldigt barnsligt och onyanserat sätt. Att bemöta kritik med personangrepp såsom ”Herregud så hjärttvättad du är!”, ”Du borde läsa på ordentligt innan du yttrar dig i detta ämne och upphöra med att sprida nonsens” ger ett extremt löjligt intryck med tanke på att kritiken framfördes var befogad.

    För övrigt skulle jag vilja ha en källa som styrker att margarin innehåller symaskinsolja. Det låter extremt osannolikt. Varför har du överhuvudtaget skrivit det? Om du inte kan styrka detta påstående borde du kanske överväga att ändra rubriken?

    Gilla

  166. Hans skriver:

    Tack för din replik Helena. Min huvudpoäng är att du borde ta reda på de frågorna du har i ditt svar före du skriver ett sånt här inlägg, Som till exempel vad ”Vegetabilisk fett” på deklarationen innebär i en svensk matbutik. Om AB skriver at det är detsamma som palmolja är det felaktigt. Jag menar du borde ta reda på det själv istället för att lita på vad AB skriver. Det har du snabbt gjort.

    Vem kör inte med öppna kort? Kontakta Unilever så är jag övertygad om att dom bjuder in dig på en rundvisning i fabriken. Skapa din egen uppfattning.

    Beträffande hälsoaspekter i reklamer du nämner tror jag det du skriver är en förvrängning av budskapet i reklamen. Har du en reklam som uttryckligen har med att ”margarin är bättre än smör” och att ”mättat fett gör oss sjuka” får du gärna länka till den. Min uppfattning är att man riskerar att bli stämd ifall det är med i reklamen.

    Att smör har funnits längre än margarin betyder inte att margarin är en imitation. Egenskaperna och näringinnehållet är helt olika mellan produkterna. Att däremot kalla det för substitut är rättvist.

    Slutligen, glöm inte ditt ansvar i och med att du har en välbesökt blogg. Utnyttja det till något positivt. Gör en noggrann research själv kring det du skriver istället för att gå på din magkänsla och skapa en debatt som troligtvis är väldig vilseledande (och de facto missvisande) för många.

    Gilla

  167. Helena Palena skriver:

    Fjalar: Citat från inlägget och Gunnar Lindgren – expert på margarinframställning: ”Eftersom man så grundligt utplånar de ursprungliga råvarornas identitet kan man inte påstå att margarin innehåller rapsolja. Kvar finns näringsmässigt ”döda” fettmolekyler utan identitet – ungefär som i symaskinsolja. En analys av ett margarin kan därför knappast ange vilken råvara den är gjord av.”

    Hans: Tack för att du talar om hur jag ska göra när jag skriver. Tror jag klarar den saken själv utan pekpinnar. Här kommer en gång till LMV:s beskrivning av hur det går till att framställa margarin:

    Livsmedelsverkets beskrivning av margarinframställning

    Sammanfattning:

    Livsmedelsverket anger nedan hur fetterna vid margarinframställningen behandlas med:

    Extraktionsbensin (hexan)
    Fosforsyra
    Lut
    Blekmedel
    Nickelkatalysator (vid härdning)
    Natriummetylat (vid omestring)
    Lösningsmedel från fraktionering
    Föroreningar som får förekomma i margariner:
    Bensin (hexan)
    Nickelrester (vid härdning)
    Metanol (vid omestring)
    Kemikalier från båttankar
    Lösningsmedel från fraktionering (vanligen aceton)

    Livsmedelsverkets yttrande som svar på skrivelse den 8 sept 2000 (dnr 1:287/00)

    1 Livsmedel

    I Sverige definieras ett livsmedel i 1 § i livsmedelslagen (SFS 1971:511; senaste lydelse 1992:1680), såsom ”matvara, dryckesvara, njutningsmedel eller annan vara som är avsedd att förtäras av människor med undantag av vara på vilken läkemedelslagen (1992:859) är tillämplig”.

    2 Margarin

    I princip skall alla livsmedel som saluhålls i våra butiker vara säkra och kunna ingå i en varierad kost. Margarin utgör inget undantag. Det finns en rad olika margariner på marknaden och som beroende på fetthalt och fettsammansättning är lämpade för olika ändamål. Ur näringssynpunkt är mjuka och flytande fetter att föredra framför hårda.

    2a, b Extraktion

    Det är tillåtet att använda extraktionsbensin för utvinning av fett ur oljefröer. Resthalten av lösningsmedel i oljan får vara högst 1 mg/kg (SLV FS 1993:17). Gränsvärdet baseras på en toxikologisk utvärdering av EU:s vetenskapliga råd.

    Det finns inga krav på att man t.ex. på en margarinförpackning ska uppge om den innehåller lösningsmedelsextraherad råvara. Däremot ska det uppges om fettet är härdat, därför att härdningen är en process som påverkar råvarans egenskaper.

    2c, d Raffinering

    Generellt:

    För att kunna användas för margarinframställning måste fettråvarorna raffineras för att uppnå lämplig hållbarhet (härskningsstabilitet), konsistens och smak.

    *Syrabehandling med fosforsyra och neutralisering med lut där man tar bort bl.a. lecitin och fria fettsyror,

    *Blekning (med blekjord) som minskar mängden färgämnen och

    *Deodorisering (med vattenånga) där man tar bort smak och luktämnen samt eventuella lösningsmedelsrester.

    För vissa fettråvaror:

    Vissa fettråvaror härdas eller omestras för att ges en önskvärd smältpunkt och konsistens.

    *Härdning: Genom behandling med vätgas och nickekatalysator adderas väte till de omättade fettsyrornas dubbelbindningar varvid mättnadsgraden och smältpunkten höjs. Nickelallergi är en s.k. kontaktallergi och nickelresthalter i margarin anses inte kunna ge upphov till nickelallergier.

    *Vid omestringen spjälkas fettsyrorna från glyceroldelen och återesterifieras till nya triglycerider. Detta är i princip vad som sker i mag-tarmkanalen när fett tas upp från maten. Vid omesterifieringen används natriummetylat och efter raffinering kan små rester av metanol förekomma.

    Beträffande metanolresthalter kan nämnas att om metanol används som extraktionsmedel är den högsta tillåtna resthalten 10 mg/kg (SLVFS 1993:17). Frågan om omesterifiering har bl.a. kommenterats av i Vår Föda nr 7 1996 och i Näringsforskning nr 4 1996.

    * Fraktionering: Vissa oljor t.ex. palmolja kan delas upp i olika fraktioner med olika smältpunkt; en fast (palmstearin) och en mera flytande (palmolein). Processen sker genom långsam nedkylning i kombination med filtrering, ibland tillsammans med lösningsmedel.

    Ytterligare frågor kan ställas till producenterna; Carlshamns Mejeri eller Van den Bergh Foods.

    2e Bulktransporter av fetter och oljor

    Regleras i SLVFS 1996:5

    Huvudregeln för bulktransporter av livsmedel är att det ska ske i tankar avsedda endast för livsmedel. Följande undantag gäller för fartygstransporter av fetter och oljor och under vissa villkor:

    *om fett eller olja raffineras efter transport skall, beroende på väggmaterial (lättrengörbarhet) i tankarna, närmast föregående eller de tre närmast föregående lasterna utgöras av livsmedel eller ett antal specificerade icke livsmedelsprodukter.

    *om fett eller olja inte raffineras efter transport ska de tre
    närmast föregående lasterna utgöras av livsmedel.

    Dessa undantag är också kopplade till krav på uppgifter om föregående laster och rengöringsåtgärder, som ska finnas dokumenterade hos fartygets befälhavare.

    Avslutning
    Det finns ingen anledning att oroa sig för margarin såsom livsmedel. Genom att äta varierad kost enligt våra kost- och näringsrekommendationer ges förutsättningar för en god hälsa. Våra fettrekommendationer innebär för befolkningen som helhet ett något lägre intag än idag samt att hårda fetter i större grad ersätts med mjuka eller flytande.

    Med vänlig hälsning
    Wulf Becker Lars-Börje Croon

    Kort sagt:
    På kemisk väg gör man oljan hård, antingen genom härdning eller omestring. Därefter tvättar man bort smaken och bleker bort den naturliga grå färgen. Rester av lösningsmedel (aceton) blir kvar i margarinet. Till sist tillsätter man smak (diacetyl) och färgar margarinet gult, så att det ska likna smör.

    Gilla

  168. Hans skriver:

    Helena, du väljer att misstolka det jag skriver och då är det menlöst att fortsätta diskussionen.

    Vill avsluta med att upprepa det jag tidigare skrivit:
    – Du får skriva vad du vill men tänk på ditt ansvar när du publicerar texter. Var kritisk till ifall det du hänvisar till stämmer eller inte. Tänk på att du kan lära folk nåt.
    – Lägg ned tid för att skapa din egen mening baserad på egen undersökning. Besök en margarinfabrik, kontakta en ICA-butik, ring livsmedelsverket och fråga om texten om margarintillverkning fortfarande är aktuell, osv.

    Lycka till med bloggen.

    Gilla

  169. Marit skriver:

    Reblogga detta på Stenklumpens historia and commented:
    Jag har läst en hel del av det här förut, och undvikit margarin sedan jag var liten (för att jag alltid tyckt att det smakar vidrigt), men den här texten behöver spridas! Tänk på er hälsa och ät inte alla de här äckliga kemikalierna.

    Jag vet att ”allt är gjort av kemikalier” men jag tror vi alla kan vara överens om att det inte är hälsosamt att dricka bensin, blekmedel eller aceton, ELLER att det är bra för miljön att skövla regnskog…

    Becél och liknande margarin är INTE bra att äta, så välj bregott eller smör istället och kör på moderata mängder om du nu vill tänka på kaloriintaget.

    Gilla

  170. Maja Dacke skriver:

    Åherreminje, vilken turbulens i tråden! Och efterfrågan på källor! Jag trodde inte att detta var en avhandling du skrev, Helena. Ibland är den bästa källan att gå till sig själv. Det var så jag blev mer eller mindre vegetarian. Ja, jag var nog född sådan som jag minns men tvingades äta kött.

    Det sista kött jag försökte äta var från kyckling, god, hemstekt kyckling, som mitt middagssällskap njöt av. Jag däremot kunde inte svälja en enda bit hur liten den än var och hur gott den än smakade. Min hals drog ihop sig varje gång jag försökte – jag kunde inte svälja och trodde jag blivit galen. Men de vegetariska tillbehören gick ner hur lätt som helst. Och så har det fortsatt under 30-35 år …

    På tal om lättmargariner: För så där 20-25 år sedan fick jag veta att de innehåller ett östrogenliknande ämne, som gör att män ska avstå från dem. Tydligen försämrar ämnet inte potensen men fertiliteten. Min källa är flera danska naturterapeuter. På den tiden gillade jag inte den konstiga smaken jag fick i munnen när mackan bretts med margarin. Bättre att avstå. Själv använde jag smör som jag blandade med olivolja – båda ekologiska – numera bara smör till och i allt. Olivolja i dressing.

    När den gammaldags, ohomogeniserade mjölken kom i handeln blev jag glad – det är homogeniseringen som slår sönder fettpartiklarna att de kan passera in där de inte ska vara i kroppen. Åderförfettning. Möjligen kan just detta vara det som också framkallar allergi. Vad vet jag, som inte tror att någon ännu funnit detta intressant att forska på? Lika lite som det forskas på varför så många – även i yngre år – drabbas av katarakt.

    Kolesterol – det vet ju alla att den kolesterol man behöver men som man undviker i födan får levern producera istället. Tänk så många levrar som jobbar på högvarv runt omkring oss!

    LCHF som borde vara en omöjlighet för en halvvegetarian – och nog är det i sin strikta form. Mitt morgonkaffe består av halva muggen starkt pulverkaffe, den andra halvan av vispgrädde. Under ett halvår åt jag som frukost en rejäl bit Brie och höll mig mätt 5-6 timmar, full av energi. Jag tröttnade dock på den frukosten och hade dessutom gått ner i vikt mer än 6 kg under tiden.

    Vatten – vi tror att vi i Sverige har världens bästa vatten … i våra kranar. De som är lyckliga att ha egen brunn i Bergslagen e likn kan fortsätta tro det. Många andra blir sjuka av sitt tappvatten av olika anledningar – här kan du, Helena, göra en insats och meddela hur vårt vatten misshandlas på vägen till våra kranar. För att inte tala om dem som får bisfenol genom sina nya rör. Min källa ligger på Jylland … så var det sagt.

    Gilla

  171. Helena Palena skriver:

    Hans: Har tagit mig tid att svara på din kommentar ordentligt. Mina svar är kursiverade.

    Hej Helena.
    Som många andra skriver bryr inte jag heller mig om folk äter smör eller margarin. Det finns för och nackdelar med båda. Jag råkar dock veta att mycket av det du skriver i din text är rena faktafel, och det skrämmer mig när jag ser att flera vänner på fb som inte har någon koppling till varandra sprider den här artikeln. Kul för din blogg men det betyder dock också att du har större ansvar för att det du skriver är riktigt. Jag inser dock att du har läst olika texter och väljer att tolka det efter den åsikten du vill stå för. Det betyder att du troligtvis inte bryr dig om vad jag skriver (och knappast ändra din bestämda åsikt), men jag skriver det ändå för jag hoppas du har med dig det till en annan gång när du väljer att skriva nåt liknande.
    Jag har i flera år jobbat i livsmedelsindustrin och bland annat köpt tillsatser till för exempel margarin. ifall du visste hur många säkerhetsföreskrifter som finns kring matproduktion år 2013 skulle du troligtvis inte ha några problem med att köpa och äta det mesta i en matbutik. Det vet du inte, och jag tror inte du bryr dig om att kolla upp det heller. Att du har ett argument som att bensin och symaskinsolja finns i maten gör mig otroligt förvånad att folk tror vad du skriver är rätt.

    Det är uppenbart att du inte känner till hur margarin tillverkas, t ex

    1. Enligt Livsmedelsverket används ”extraktionsbensin” (hexan) vid tillverkning av oljan, vidare används extraktionsbensin vid tillverkning av sojalecitin, vidare får fettråvaror fraktas i båttankar som tidigare innehållit extraktionsbensin. Vidare har Livsmedelsverket ett gränsvärde för hur mycket bensin som får finnas i margariner.
    2. Med ”symaskinsolja” menas här att man utgår från naturliga vegetabiliska oljor med sin färg, lukt, smak och viktiga näringsämnen som vitaminer, fosfolipider och hundratals andra viktiga ämnen för vår hälsa. Men detta tas bort med brutala, frätande och reaktiva kemikalier, som natriumhydroxid (samma som ”Kaustik Soda” man rensar toaletter med), fosforsyra m m.
    Kvar blir en färglös, smaklös, luktlös kemisk produkt som inte är ett livsmedel utan närmast symaskinsolja. Den används sedan i skäroljor i industrin, målarfärg, kosmetika, margarin mm.

    Självklart är det en omöjlighet att en produkt som innehåller det skulle hamna på en hylla på iCA. Vad tror du det skulle få för konsekvenser för producenten när det kom ut?

    Det är ju detta som är syftet med min information. Enligt Livsmedelslagstiftningen (Redlighetsprincipen) har konsumenterna rätt att få veta detta och jag hjälper till med detta.

    Sen vill jag kommentera bilden. Det är samma bild som aftonbladet publicerade för ca ett år sen. Ja, den bilden kan mycket väl vara från en margarinfabrik (jag har sett många innifrån själv), men att påstå att den bilden ger bevis för att det är farliga kemikalier i margarin är som att påstå att det är kobajs i smör för att kon skiter i mjölkkarusellen(jag har faktiskt jobbar i mjölkproduktion också). Poängen är att det som är på golvet självklart inte kommer in i livsmedlet.

    Enligt Livsmedelsverket får en lång rad kemikalier användas i processen, t ex extraktionsbensin, fosforsyra, natriumhydroxid, regenererad bentonit, aceton (fraktionering), natriummetylet (omestring) som ger rester av metanol, som också har ett gränsvärde i margarin enl Livsmedelsverket.

    Sen nämner du att det är ”en väldigt lång process” för att producera margarin. Vad betyder det, och varför skulle en lång process vara sämre? För många livsmedel är en lång process en kvalitetsstämpel. Att producenten lägger tid på att det ska bli bra kvalite på slutprodukten.

    Jag avser en lång kemikaliebemängd process.

    Jag uppmuntrar dig till att ringa ICA imorgon och fråga hur många % av margarinet dom säljer som innehåller palmolja. Jag blir överraskad om du får ett tal över 2%. Jag kan hålla med dig om att palmolja varken är sund eller miljöhälsosam. Det vet också producenterna så därför är den borttagen från de flesta(om inte alla) margariner i Sverige. Däremot förstår jag inte varför du är negativ mot kokosolja.

    Melba margarin innehåller ca 36 procent mättat fett. Sedan man upphört med härdat fett i margariner utgörs detta av palmolja enligt branschen själv, var kommer resten ifrån om palmoljan skulle stå för 2 %?

    När jag ser din blogg är det inte svårt att förstå dina argument och bakgrunden varför du skriver det här. Men igen, ta ditt ansvar och kolla din fakta grundligt innan du skriver det. Många människor är tyvärr inte tillräckligt källkritiska utan tror allt dom läser. Slutligen, vill du besöka en margarinfabrik och följa produktionen från A till Ö får du gärna ta kontakt med mig. Det finns inget att dölja. Vi kan arrangera en heldag där du får träffa allt från näringsfysiologer och kvalitetsansvariga till prouktansvariga och produktutvecklare. Tror du hade tyckt det var intressant.
    Hoppas du tar till dig nåt av det jag har skrivit.

    Jag kan inte se annat än att du knappast lärt dig något om margarintillverkning efter dina år i industrin.

    Gilla

  172. dickhead skriver:

    Skulle vara intressant med lite vetenskapliga källor,

    Gilla

  173. Henna skriver:

    Hej! Tack för fantastiskt bra inlägg om detta! Jag e 39 år, eko och miljöfantast, har vetat galet lääänge att d e massa knas i dessa produkter då jag tidigt intresserade mig för eko/naturlig mat/hudvård fri från knas o rester från kemindustri. Usch, blir så himla besviken på d faktum att detta är tillåtet o helt ok att ställa ut i butiker för fri konsumtion. Tyvärr e d så att d bara handlar om profit o klart tillverkare/säljare kör på så länge d finns en okunskap hos konsumenterna. För alltför många gånger har jag hört vänner när jag berättat om vad diverse hudvård innehåller o inte gör någon som helst nytta för huden, dom har svarat med ”att vadå, apoteket eller Åhléns skulle väl aldrig sälja något som inte va bra för människor? Eh, ursäkta mig men liiite naivt o galet o gå i tron att tillverkare alltid tänker på konsumentens hälsa…Sorgligt! Och väldigt trist då ju dessa ämnen även finns i hudvård som inte e eko/naturlig o intet ont anande används glatt av gemene man.. Näe, tycker d ska bli skärpning där.. Jag förundras verkligen varje gång jag tittar på diverse produkter/varor i matbutikerna o blir rent ut sagt mörkrädd när jag läser innehållsförteckningen, finns så mkt skit i matvaror som absolut inte har i våra kroppar att göra. Förr i tiden(lääänge sen) fanns inte dessa syntetiska tillsatser eller ämnen o folk åt ren mat=riktigt mat. Och klart d ska tillsättas socker i precis allting?! Me don´t get it?! Bra att du tar upp ämnet o att detta finns tillgängligt på fb 🙂 Keep up da good work! 🙂

    /Henna

    Gilla

  174. Linda skriver:

    ”Symaskinolja och bensin i margarin!” är titeln till detta blogginlägg. Senare visar det sig att det finns varken symaskinolja eller bensin i margarin. Du borde bli politiker eller journalist på Aftonbladet.

    Gilla

  175. Jens skriver:

    Jag tycker att den här artikeln känns väldigt viktig. Man blir ju mörkrädd, och förbannad!
    För att den inte ska drunkna bland populärvetenskapliga skrifter så vore det toppen om det fanns referenser. Går det att få såna?
    Med vänlig hälsning,
    Jens

    Gilla

  176. Jonas skriver:

    Min Mormor dog i cancer 1990 och min morfar dog 2013. De är födda bönder och dog som bönder. Levde på det gården gav dem. Bara smör och fet mjölk!

    Gilla

  177. Dennis skriver:

    Å herregud vilket jävla skitsnack! Skulle ett uns av detta vara sant så skulle margarin inte finnas i livsmedelsbutikerna.

    Gilla

  178. Ami skriver:

    Unilever har sänt en massa Lobbyister som kommenterar på denna sida för att få det att verka som att ”allmänheten” inte håller med dig Helena. Exempel på sådana personer är Vincent, Anders, Magnus, Erik. Ann. Detta är 100% fakta. Unilever betalar företag för att sitta på nätet och leta upp sådana här artiklar och sedan spränga sönder bloggen med sin falska fakta.

    Gilla

  179. Annelie IP skriver:

    Citat: ”Och hur långt tid ska det ta att förstå att det här med mättat fett inte är farligt. Att det inte är fettet som är orsak till blodproppar. Fettskräcken och kolesterolmyten är stark! Det som gör att det bildas en propp i kärlet är en inflammation initialt. Sen kloggar det igen och proppen bildas” ….. Vill bara ställa en följdfråga på citatet; och VAD är det då som orsakar själva inflammationen? Svaret på den frågan visar att informationen om kolesterol och fetter är helt felaktiga! Läs lite fysiologi också så får du hela sammanhanget! Varsågod och googla!

    Gilla

  180. radar skriver:

    Margarin är skit, palmolja vidrigt ur alla möjliga etiska perspektiv, och dom ljuger säkert ögona ur sig i Becelreklamen… Men att göra det till ett reklaminlägg för smör, kom igen…

    Jag försöker inte försvara margarin, och det är inget fel i att upplysa om hur vidrigt detta är
    men…..

    Sanningen ser ju inte ut som i Bregott reklamen heller. Mejeri-industrin står för enorma utsläpp, och är vidrig ur alla möjliga etiska aspekter.
    Och olika läkare kan tvista sig blåa om vilka fetter osv. som är skadliga eller ej. Finns även forskning på hur dåliga våra kroppar är på att bryta ner mjölkprodukter. Sant eller ej? Det är inte min poäng.

    Gilla

  181. Emil skriver:

    Jag vill gärna ha dina källor eller vad du jobbar med. Då ökar förtroendet för artikeln om du tat med dina källor.

    Gilla

  182. nu skriver:

    trevligt att du tar upp allting som nyhetssajterna skrev för ett år sedan. inget nytt att komma med och de flesta läste väl det i tidningarna. För övrigt ser de flesta livsmedelsfabriker ut så på insidan, jag vet inte hur du tror de ser ut.

    Gilla

  183. Peter skriver:

    Jag blir bara så ledsen när skribenten Helena om och om igen använder olika härskartekniker för att skicka ut sitt budskap. Oliktänkande bemöts med nedvärderande personliga påhopp som ”hjärntvättad” osv.

    Ta till exempel frasen ”Smakförstärkare: Neohesperidin-dihydrochalcon E 959” som Helena helt frikostigt hänvisade till. Det är en helt naturlig substans, men texten upplevs som obehaglig när man inte kan kemi. Skriv istället att E959 är ett sötningsmedel som finns naturligt i citrusfrukter (motsägelsefullt, jag vet) och är ca 3000 gånger sötare än socker.

    Gilla

  184. Sjömannen skriver:

    ”undermålig rengöring däremellan” vad har du för källa på detta med tankarna?

    -”Läs inlägger så hittar du länkar. Du vet väl att oljebåtar tömmer sina tankar olagligt till havs. Svårt att göra rent stora tankar med olja i. Resterna finns där.”

    Ta av dig foliehatten och sluta fabricera egna ”fakta”.
    Det där påståendet är så dumt att jag inte ens tänker börja bemöta det.

    Gilla

  185. Marcus skriver:

    ”Jag kan inte se annat än att du knappast lärt dig något om margarintillverkning efter dina år i industrin”

    Alltså…inte ens med någon som tydligen har lång erfarenhet av den industri du fördömer ger dig rimlig kritik så tar du åt dig utan påstår istället att du vet bättre!

    Skrämmande och skrattretande.

    Gilla

  186. irene61 skriver:

    Hm. Blir så ledsen att se hur hård man kan vara mot varandra. Men så har jag fått utstå ”skitsnack” i 10 hemska år. Vissa ser inte vad man pratar om, dom går i en rak korridor och ser aldrig dörrarna på sidan, dörrar som vi borde öppna för att förstå själva. Men vi har fått lära oss att tro på myndigheter, men dom är inte guds bästa barn, inte alla i alla fall. Men för vissa är detta en självklarhet som inte ska motstridas. Men tack och lov börjar vissa personer visa vad vi håller på med, inte bara du Helena. Vi har rätt att få veta och vi har rätt att protestera och vi har rätt att välja. Vet själv hur det går till i tillverkning inom livsmedel, men tror du att man tänker på vad som används. Folk skulle väl sluta på en gång om dom visste, bättre att inte veta! Tack för att du upplyser oss Helena, tack alla som upplyser oss! Fortsätt att upplysa våra träskallar, nåt vettigt blir det väl i slutändan.

    Gilla

  187. Marcus skriver:

    Men om det hon sprider visar sig innehålla saker som kan ifrågasättas eller direkt felaktigt?
    Ska man ändå tacka för ”upplysningen”?

    mvh
    träskalle nr 1

    Gilla

  188. Elina skriver:

    Källor?

    Gilla

  189. Daniel skriver:

    Tyck vad ni vill om smör vs margarin, men snälla när jag läser att vissa tänker ändra sin kost till sina barn baserat på vad som skulle kunna vara en underkänd uppsats i 7:an är så sinnesjukt skrämmande att jag inte vet vart jag ska ta mig till.

    Men kan man få folk att skriva på för ett förbud mot diväteoxid med argument som ”surt regn består till största del av diväteoxid” så…..

    Tycker slutligen någon som är vuxen borde vara mogen nog att bemöta,ta till sig kritik men framförallt visa upp åtminstonde en gnutta ansvar när man sprider hälsokost på ett sånt här sätt.

    Gilla

  190. irene61 skriver:

    Du tar ju emot upplysningar från myndigheter som är felaktiga, eller hur. Men inte blir du fb då.

    Gilla

  191. Daniel skriver:

    Titeln är ju en ren lögn och du erkänner det t.om själv i din text, och du kan sen inte ens svara på kritik när någon påpekar detta? Istället använder du härskartekniker mot alla som inte håller med dig:s

    Gilla

  192. Anderss0n78 skriver:

    Tacka vet jag bregott, 40%-ig grädde, 3%-ig mjölk och riktigt smör, fett är gött och nödvändigt för samtliga funktioner i kroppen. Njurtransplanterad sedan många år tillbaka och därigenom väl insatt och väl kontrollerad av läkare avseende blodfetter och kroppsfunktioner. Sedan smakar ju smör så gott!

    Gilla

  193. Tack Helena!Beundrar att du orkar stå på dej efter alla dumma kommentarer.Det behövs flera som tar fram sanningar.Har slutat att använda margariner 20 år sen.Fick information av en person som jobbade på en laboratorie för en margarinbolag.Informationen var om du använder något fett,så använd SMÖR inget annat.Nu är jag LCHF:re och sökt information om det och blivit övertygat om det på alla sätt.Annika Dalhberg var den första som gjorde mej att intressera mej på ämnet.Margarin tillverkningen skulle förbjudas hellt o hållet,men dom har ju sina lobbyister.Becel duger bara till att polera bildelar.Är hälsofarligt!!!!!!

    Gilla

  194. Pingback: Voiteletko leipäsi bensalla? | Ainon blogi - Tarinoita treenaamisesta

  195. LivsNjutare med stort N skriver:

    Men lägg ner. Aktivera er, ut och rör er, träna och idrotta istället för att sitta här och skapa egna sanningar och skriva skit. Allt är cancerogent nu för tiden, men frisk luft och motion skadar aldrig. Slår vad om att jag överlever er alla trots att jag äter 300 g Flora varje dag.

    Gilla

  196. Stefan Johansson skriver:

    Klart som tusan att dina (Helena) källor är superviktiga!
    Bara det faktum att du nonchalerar detta gör att du tappar all trovärdighet.
    Vem som helst kan skriva vilken jäkla skräckpropagande som helst i olika forum….och folk går på det! ”Va? Är det verkligen så?”
    Inte många tror väl att margarin är nyttigare än smör men därifrån till den här skräckpropagandaskiten är avståndet långt….

    Gilla

  197. Stefan Johansson skriver:

    Det finns gott om sån här skitpropaganda som sprids otroligt lätt på nätet. Folk som tror på något och som sitter och hittar på egna eller sprider någon annans ”sanningar”. Den gemensamma nämnaren är att det så gott som ALDRIG finns några namngivna källor.
    Och folk går på vad som helst därför att skrivs på Internet så måste det ju vara sanning…..?
    Skrönor kallas det…

    Gilla

  198. Helena Palena skriver:

    Maja: Bästa källan är man själv. Man känner vad man vill äta. Det bästa är så organisk och oprocessad mat som möjligt. Bra att du har hittat din ätform. Snudd på vegetarian är du. Ja, det kan man vara bara man inte blir fanatisk. Vi människor är gjorda för blandkost. Alltså även kött och mättat fett. Får skriva ett inlägg om det en annan gång. Vi lever i en förgiftad värld. Vi har eget och fint vatten. Vilken lyx! Härligt! 😛

    Gilla

  199. Anneli skriver:

    Nu har jag testat att göra eget margarin/vegan”smör”. Det blev gott men väldigt hårt när det varit i kylen ett tag. Men jag ska testa vidare för att se om det inte går att förbättra!
    Det var hursom väldigt enkelt och snabbt att göra!
    http://anneli-in-da-greenhouse.blogspot.se/2013/12/ekologiskt-vegansmor.html

    Gilla

  200. Helena Palena skriver:

    Anneli: Underbart Anneli! Det där tror jag på. Och gurkmejan både färgar gult och är bra mot inflammationer. Så underbart! Och ingen palmolja som fraktas i båtar från regnskogarna heller. Suveränt! Delade på facebook. Det är ett bra alternativ till dom som inte tål smör o s v. 😛

    Gilla

  201. Anneli skriver:

    Jupp!! Och superenkelt att tillverka!! 😀 Win – win liksom!!

    Gilla

  202. Jonas Karlsson skriver:

    Här köper jag min SMÖR, det är riktig SMÖR det och godare finns inte att uppbringa 🙂

    http://www.lot-gardsmejeri.se

    Gilla

  203. Pingback: Smöret du äter kan innehålla aceton och frätande medel | Beccasfitness

  204. Pingback: 270 000 har läst Helena Palenas artikel om smör och margarin | Gotiska Klubben

  205. Patrik skriver:

    Snälla ta bort detta inlägg.
    Har man någon som helst kunskap inom ämnet förstår man vilken sörja detta inlägg är. Synd att vissa tror på dessa lögner (varav en del är en förvrängd halvsanning).

    Gilla

  206. Pingback: Vetemjöl + socker + margarin = Döden i grytan! | Helena Palena

  207. Jonny Carlberg skriver:

    Tyvärr är inte vanlig smör heller bra, och vad skulle nu vara fel med lätt mjölk eller i mitt fall mini mjölk?
    Smör och andra mejeriprodukter med hög fetthalt leder till benskörhet, orkar inte länka pga min slöa dator men en omfattande forskning har gjorts på det.

    Så du bör ta reda på lite mer, mjölk med låg eller ingen fetthalt men inget smör eller ost.

    Gilla

  208. Helena Palena skriver:

    Jonny: Det finns många som inte håller med dig! En uppsjö. Men dom syns inte så mycket i vanliga medier där fettskräcksidiomet råder. 😛

    Gilla

  209. Pingback: Symaskinsolja & Bensin i margarin! Bluffen med Becél! Ät naturligt smör! | Arab Nyheter

  210. Patric skriver:

    Hehe.. Det här var kul läsning….
    Har gått många år hos en kiropraktor, som många gånger tjatat om att jag skall sluta med mjölbrödpastapotatis, aldrig sa jag då kan jag lika gärna lägga mig ner å dö….
    -5 ok provar med lite hemmeck…. slutade med smör på mackan (bregott) 5 år senare gått upp 5 kg
    -11 Ok! tjackar en cykel?!?! 2 mil om dan går ner 8 kg på en månad…. Skitjobbigt, får ont i knäna!
    Går upp 8 kg….
    -13 vad sa kiropraktorn???? Sluta med mjöl,bröd,pasta,socker, mm. Hmmmm…..
    Käkar ägg å bacon till frukost, fisk/kött med sallad till lunch, broccoli/ blomkål med kött/ fisk till middag, dricker bara vatten…… Går ner 5 kg på en månad?!?! Wtf?? Noll motion,sport, mm.
    Tyvärr är pommes frites guds gåva till mänskligheten, gillar mat.
    Har lite ledproblem, men dom minskade när jag bara käka protein/ sallad?!?!
    -14 nu blir det nya tag med broccolin å kött å ingen mjölpastabrö mm. Eller iaf så lite som möjligt.
    Jag vill att kött skall vara kött, smör skall vara smör, grädde skall vara grädde, Öl skall vara öl, osv.
    Inget jävla genmoddat skit eller kemikaliegift, mat skall produceras i Sverige, förbjud import av mat ifrån andra sidan jorden! Hur kan kött ifrån Brasilien vara billigare än kött ifrån Sverige?
    Ät god hemlagad mat av kvalitetsprodukter, lev ett så bra liv som möjligt, förverkliga drömmar…
    Vi har ett så kort liv, gör det bästa av situationen.

    Jag TROR….. att stenåldersmänniskan åt en blandat kost av allt som fanns att äta under många hundratusentals år, kött, fisk, nötter, rötter, frukt å bär, det som fanns på den tiden…. Det har troligen programerat våra kroppar för vad som är naturligt!!!!!!!

    Med vänlig hälsning, Patric

    Four door’s no waiting!

    Gilla

  211. Pingback: Apropå bensin i margarin: 350 000 besök! Unilever kryper till smörkorset! Vill du ha plast i ådrorna? | Helena Palena

  212. hejdagmoune skriver:

    ou are being asked to login because runegeistrand@inbox.com is used by an account you are not logged into now.
    By logging in you’ll post the following comment to Symaskinsolja & Bensin i margarin! Bluffen med Becél! Ät naturligt smör!:

    Eftersom flera frågat så har Becel nästan 50% omega sex vilket ger helt fel balans och flera experter har dömt ut det, några säger det skadar hjärtat. Livsmedelsverket är också på väg ta nyckelhålsmärkningen för det (men finns väl förpackningar kvar ett tag till). Märkligt att reklamen för Becel inte ko-anmälts.

    Att inte natriummetylat nämns här, det är väl ändå den farligaste kemikalien här? Och helt försvinner det ju inte ur massan.

    Trenden mot naturlig mat, giftfri ekologisk, oprocessat var tydlig 2013 och allt tyder på att det fortsätter. Att då det processade (med starka kemikalier, hög temperatur och vilket inte nämnts mycket högt tryck) tappar i försäljning är inte förvånande. Unilever som länge krigat mot smör har fått ge sig och ska nu blanda smör i en del av sina produkter (och ska väl återta terräng med det märkliga samarbetet med Guardian).

    Ja margarin är inget för mig, inte bara för att det smakar så trist. Fick en smörgås nyligen, är det margarin på frågade jag efter första tuggan. Jo det var det. Dit går jag aldrig mer. Men att äta något så processat (och med bensin- och natriummetylatrester om än mycket litet) är ju helt otänkbart.

    Och det är inte på grund av den nya forskning som visar att Livsmedelsverket haft fel.

    Visst är mättat fett bättre och stämmer mer med vår kropps uppbyggnad men mejerivaror är också ganska processade. Högpastörisering och homogenisering som ger små små bitar av protein som passerar tarmen på fel sätt är inte heller något för mig, hade jag tyckt om mjölk hade jag valt lågpastöriserad (inte opastöriserad dock) och ohomogeniserad. Bregott är OK men då får det bli ekologisk, jag vill inte ha det minsta dansk GMO-grädde. Danska kor äter GMO-foder och tvärt mot vad GMO-fantasterna tycker så går bitar av e-colibakterie-dna över i kött främst och glyfosat hamnar i mjölken. Under gränsvärdet förvisso (men det var inte så länge som det tiodubblades i Sverige)

    Men denna danska mjölk är ju inget mot vad som händer om Arla får som de vill, då käkar mjölkkorna även här GMO-soja. Med inte bara gmo-risker utan även mer glyfosat/Roundup än idag. Nå, det finns ju ekologiskt.

    Det är märkligt att så många dietister ännu förespråkar margariner, men de utgår väl från vad Livsmedelsverket tycker, samt att i åtminstone vissa fall har margarinproducenterna varit inblandad i undervisning och tryckt material. Följer man inte alls vad ny forskning tillför?

    Lite besviken över debattnivån från båda sidor, även om marganisterna ibland är mest högljudda. Det fanns dock något enstaka kritiska inlägg från dem som var både balanserat och intressant (vilket inte gör margarinet mindre onaturligt)

    Ska avsluta vad en bekant till mig berättade (han har arbetat i Karlshamn så han har god inblick i margarintillverkning). Den lärare som en gång utbildade honom i detta var alls ingen som brydde sig om ekologiskt eller om maten var nyttig eller inte. Men EN sak sa han till sina elever .VAD NI ÄR GÖR ÄT ALDRIG MARGARIN NÅNSIN OM NI VILL HA FRISKA BLODKÄRL om jag får sammanfatta vad han berättade.

    Och den allmänna regeln är väl – ät inte så mycket processat, helst inget alls. Ät om möjligt fräsch, nyplockat, mm. Och varför äta importerat griskött som fått GMO-foder, än så länge finns svenskt kött som är nyttigare.

    Är man politiskt intresserad så titta på förhandlingarna om nytt jordbruksavtal. TTiP mellan EU och USA. Dålig insyn där. USA:s förhandlare i jordbruksfrågor kommer från Monsanto. Barosso (och Reinfeldt men han har ingen insyn) är förespråkare. Kan detta innebära att vi från USA får hormon- och antibiotikastint kött? För att inte tala om omärkta GMO-livsmedel…. Och om ett land inför en miljöregel kan landet stämmas av storföretag för förväntad utebliven vinst, i hemliga brum enligt förslaget. Detta avtal kan verkligen försämra rejält om det blir av – samt att det delvis kan tränga ut vår handel med Afrika t ex med migration som följd. Det och om vi 2015 tar in GMO-foder. Det vore ett övergrepp mot våra barn

    Nej oprocessat och naturligt är bäst.

    Och blogginlägg utan aggressivitet, tack. Man ska kämpa för sin ide, men när man använder vissa ord så tappar argumentationen kraft. Sedan behöver inte alla vara specialister i ämnet (och jag undrar om någon av dem nånsin äter margarin)

    Då jag ändå lämnade ämnet en del; var försiktig med processat. Läs Mars-Eric Nilssons bok och kolla innehållsförteckningarna (eller använd app). Finns så mycket skräp. Vete och mjölkpulver dyker upp i nya sammanhang. Sojalecitin i nästan allt. Maltodextrin triggar sötsuget. ”Modifierad majsstärkelse” är i själva verket spjälkat till socker, det värsta också, fruktos. Om de nya forskningen bekräftas av fler studier så tycks detta vara mycket inflammatoriskt. Och att tillåta en sådan beteckning? Nu går det in under kolhydrater. Men man slipper detta om man skippar allt processat, inte batra margarin.

    Gilla

  213. hejdagmoune skriver:

    Gick inte att korrigera i efterhand – ursäkta stavfelen

    Gilla

  214. Maggan skriver:

    Tur att det är gott 🙂

    Gilla

  215. Helena Palena skriver:

    hejdagmo: Tack för en bra kommentar! 😛

    Gilla

  216. Yvette skriver:

    Jag är varken forskare, dietist eller super insatt i hur man tillverkar varken smör eller margarin. Men jag är mjölkprotein allergiker. Jag kan inte äta någonting som innehåller komjölksprotein. När jag läste om vad du skrivit om margarin, det enda jag kan använda till mat och bakning så blev jag ju livrädd. Kommer jag att dö i ngn hemsk cancersjukdom nu. Kommer mina barn att drabbas av hemska sjukdommar för att jag använder detta när jag lagar mat/bakar.
    Alla har inte valet att välja på ”riktigt” smör eller margarin. Jag för min del är otroligt tacksam för att det finns.
    Alternativet verkar vara tex. olivolja på frukostmackan. Nej tack.
    Jag hoppas på för både mig och mina barn att det du informerat om på din blogg inte helt stämmer annars ligger vi nog väldigt risigt till. :/

    Gilla

  217. jan skriver:

    Sen när blev det ” naturligt” för människan att äta mågot som bara är avsett till kalvar????… (mjölkprodukter)

    Gilla

  218. Pingback: Margarinet du äter kan innehålla aceton och frätande medel | beccasfitnessbeccasfitness

  219. xmaverickx skriver:

    Maj-Britt Theorin om margarin vs smör, från 12:40 in i videon https://www.youtube.com/watch?v=PjiYa2KAD7g

    Gilla

  220. Sofia skriver:

    Intressant!

    Gilla

  221. pantadbrud skriver:

    fyfan vilken pantad skribent, vinklad information så det skriker om det, personliga åsikter och omogna aggressiva svar till dina läsare dessutom.

    Gilla

  222. Sofia skriver:

    Din ”nick” är en fullträff!

    Gilla

  223. Helena Palena skriver:

    Sofia! Det var till att träffa huvudet på spiken! Formodligen en som jobbar åt industrin! Åt mejeri-industrin that is!

    Gilla

  224. Peter skriver:

    ARLA är inte ensamma att sälja SMÖR! det finns alternativ! VALIO & GARANT(Hemköp & WILLY’S) ICA har också smör tror även att COOP har eget. Efter att ARLAs beteende vid övertagandet av MILKO så bojkottar jag ARLA! Lilla Dalaupproret…. Smör framför margarin!

    Gilla

  225. Bengt Larsson skriver:

    bra arttikel, själv äter jag LCHF. Är däflr intresserad.

    Gilla

  226. Donnar skriver:

    Helena Palena har fett fel och sprider mycket okvalificerat skitprat omkring sig. Tråkigt att så många tar till sig dessa lösa tyckanden med rötter till en musiklärare som jobbar på ackord med att byta karriär till fettförkunnare. Åderförfettning är en av våra vanligaste dödsorsaker och bör kunna begränsas med kloka val av fetter och förutsätter då att okunniga amatörer som Helena Palena inte tillåts breda ut sig och missleda folk i valet av matfetter.

    Gilla

  227. xmaverickx skriver:

    http://www.mayoclinic.org/healthy-living/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/butter-vs-margarine/faq-20058152
    Bregott är det bästa av två världar, vilket man ju kan göra själv, med hälften vardera av smör (rumsvarmt) och rapsolja och gärna också med lite extra salt (inte raffinerat), som man blandar ihop. Båda förstås kravmärkta.

    Gilla

  228. Helena Palena skriver:

    Donnar: Man får inte inflammation av animaliskt fett! Man blir lycklig, glad och förnöjsam med riktigt fett. Däremot får man proppar i blodet av inflammationer i kärlen. Som kloggar igen med var och andra slemsaker. Och så skyller man på det riktiga fettet. Läkemedels- och matvarubolagen vill tjäna grova pengar på att lura i oss deras konstgjorda saker. Herregud!
    Statiner t ex är medicin som är direkt livsfarlig. Levern sköter kolesterolet i blodet. Det kan inte statiner göra. Vill man få cancer plus en massa andra sjukdomar ska man äta statiner. Annars äter man the real stuff. Läs gärna docent Ulf Ravnskogs böcker i frågan. Det är en man som inte har skallen under armen! 😛

    Gilla

  229. Helena Palena skriver:

    Donnar: Fett rätt är det fler som tycker att jag har. Hanne Kjöller på DN t ex:
    ”Handlarna borde sluta placera margarinprodukterna i smörkylen och i stället någonstans i trakterna av Klorin på den kemtekniska avdelningen Är det farligt? Ingen aning. Gunnar Lindgren hänvisar till studier som visat högre förekomst av astma och allergier hos margarinätande barn. Hur som helst är produkten onödig. Och osmaklig i dubbel bemärkelse.”
    http://www.dn.se/ledare/signerat/margarin-nar-det-finns-smor/

    Coop återkallar alla ”Coop Lätt Bordsmargarin” i förpackningsstorlekarna 400 och 600 gram.
    Orsaken är att Livsmedelsverket hittat rester av lösningsmedel som överstiger gränsvärdet.
    http://www.dn.se/ekonomi/coop-aterkallar-margarin/

    Gilla

  230. Damian Pehrson skriver:

    Man litar ju mer på en ko än en kemist…

    Gilla

  231. Lars skriver:

    Palmolja tillverkas inte av trädet utan av nöten som växer i palmoljeträdet. Tyvärr är det mycket lönsamt att odla palmoljeträdet. Det räcker med ca 20 träd för att få ihop till en Malaysisk månadslön. Har själv sett detta i Malaysia där stora områden av djungeln har förvandlats till plantager.

    Gilla

  232. Josef Boberg skriver:

    Med dr Annika Dahlqvists artegna = hälsobringande LCHF-kost, sedan mer än fem år tillbaka, så har jag blivit av med min livshotande kärlkramp är puts väck sedan ca tre år tillbaka. Jag är lagom viktig = jag mäter 1,81 m över marken jag går på, väger ca 70 kg och är numera frisk som en nötkärna.

    Om detta skrev jag ett brev till en kompis om 2013 – och det finns på nätet här. Professor Göran Sjöbergs kåseri om livsfarliga kolhydrater går ej av för hackor heller – om hen så säger.

    Tränar gör jag aldrig – men en timmes promenad i lugnt tempo blir det som vanligast varje dag. Det har jag hållit på med sedan mitten av 1970-talet. Det mår min Kropp helt enkelt utmärkt bra av.

    Gilla

  233. Charlotte B.Nilsson skriver:

    Jag kommer att köpa smör den dagen då det är helt mjölkfritt. Alltså endast gjort på vegetabiliska oljor. Idag finns det inget smör för dom som inte tål mjölk

    Gilla

  234. Helena Palena skriver:

    Charlotte: Ja, men då kan du ju inte köpa smör eftersom smör är gjort på grädde! Då kan du ju hålla till godo med surrogatet margarin som är gjort på oljor av olika slag.

    Gilla

  235. Pingback: Symaskinsolja & Bensin i margarin! Bluffen med Becél! Ät naturligt smör! -

  236. Anonym skriver:

    Hej alla människor där ute. Genom att ignorera alla källor som via kommentarerna har delats anser jag er som trångsynta. Jag vill inte attackera någon. Jag är mer eller mindre allergisk mot nickel vilket finns i margarin. Jag får eksem på mina lår och i värsta fall i mina armveck. Att det finns extraktionsbensin (Hexan) i margarinet gör inte utslagen bättre utan sämre. Jag har dessutom svårt för aceton på huden och blir otroligt torr. Jag såg någon nämna att det inte finns symaskinsolja i vet inte hur detta tillverkas. Man slår sönder fettet så mycket att det är oigenkännligt som t. ex rapsolja. Detta för att även DNA:t är sönderslaget till den gräns att det är oigenkännligt. När man försöker DNA placera symaskinsolja så går det inte. Samma sak är det med oljan i margarinet. Så jo det finns symaskinsolja it margarinet men inte på det sättet ni verkar tro. Jag är sen långt tillbaka LCHF:are och har gått ner otroligt mycket utan att ha tränat arslet av mig. Jag har dessutom byggt muskler. När jag strikt har hållit mig till lchf har mitt höftproblem och mitt fotproblem förbättrats. Min fot är tyvärr för uttänjd i ledbanden. Min höft är förskjuten vilket gör att mitt vänstra ben inte har full rörelseförmåga. Om ni inte tror på att det finns otroligt mycket hemskheter i margarin borde göra ett litet experiment. Har ni garage blir detta ett bra ställe. Lägg smör och margarin (en klick av varje) bredvid varandra i ett hörn där ni vet solen lyser in och gör varmt. Berätta sen vad som hände.
    http://www.mjolk.se/fragor-och-svar/vad-ar-skillnaden-mellan-smor-och-margarin/#!/fragor-och-svar/vad-ar-skillnaden-mellan-smor-och-margarin/
    http://www.kostdemokrati.se/margarin-som-miljohot-2/
    http://ausfoodnews.com.au/2013/02/07/past-research-slammed-margarine-now-more-harmful-than-butter.html
    http://www.aktavara.org/Guide.aspx?r_id=30069
    Inte bara är margarin farligt för oss människor utan det är skadligt för miljön. Genom både tillverkning, odling av oljepalmen och frakten med båt över hela världen bidrar detta (kanske inte jätte mycket men ändå) till växthuseffekten, koldioxidutsläpp och skövling av regnskogar.
    Margarin är inte nyttigt för någon. Inte för djur, människa eller natur. Jag tänker inte be er sluta med margarin. Men ni måste ta bort skygglapparna och se vad detta gör med naturen.

    p.s.
    Köttproduktion må stå för mycket metangas utsläpp men odling av t. ex ris ger ännu högre utsläpp. Genom att odla havre, vete, råg och andra spannmål plus ris tar man av jordens vattenresurser vilket håller på att sina. Man kan inte odla oljepalmen utan gifter då det är stor efterfrågan på palmolja och att otroligt mycket av plantagen skulle dö av svamp och insekter.

    Tack för mig 🙂

    Gilla

  237. Anonym skriver:

    Ett litet tillägg: Jag är endast 18. Min höft är inte förskjuten utan det är mitt bäcken.
    🙂 Kram

    Gilla

  238. Josef Boberg skriver:

    Apropå köttproduktion;

    ”Ökenfiering (Desertification ) är ett fint (påhittat) ord för mark som förvandlas till öken” – påbörjar Allan Savory detta fantastiska, tysta, mäktiga föredrag. Och hemskt nog håller det på att hända på omkring två tredjedelar av världens gräsmarker, accelererar klimatförändringen och gör att traditionella boskapskulturer hamnar i socialt kaos. Savory har vigt sitt liv åt att stoppa detta. Han tror nu – och hans arbetete har hittills visat – att en förvånande faktor kan skydda gräsmarkerna och till och med återta förstörd mark som blivit till öken – genom att ÖKA antalet gräsbetande flockdjur.

    – slut citat härifrån http://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change?language=sv

    Gilla

  239. Grillo Balina skriver:

    Ett två otäck tå.
    Tre fyr cykelhjul.

    Gilla

  240. Katharina skriver:

    Testa getsmör! Något av det godaste jag ätit! En ren naturprodukt (precis som ko-smör) som dessutom tåls av alla laktos/komjölks allergiker. Problemet löst för dem som inte vet vad de ska ha på macka och i matlagning, och som inte vill äta margarin. Tyvärr finns det ett annat överhängande problem… Getsmör finns ej att få tag på i Sverige! Åtminstone inte via mina Google-sökningar. Jag köpte en förpackning när jag var i Tyskland förra månaden. Där finns det flera märken att välja bland, både i vanliga livsmedelsbutiker och affärer som endast säljer ekologiska varor.
    Tråkigt att det inte går att få tag på här. Svenska mejerihyllor är så förbaskat likriktade, tänk bara på exemplet med kärnmjölken (=buttermilk).Finns inte att få tag på här alls. Är ju underbart gott! Lättfil är nog det närmaste man kommer här, men det är ändå inte det samma:-(

    Gilla

  241. Anneli skriver:

    Katharina: Getsmör låter som nåt som kan va nåt, men det löser inte problemet för veganer tyvärr…!

    Gilla

  242. Gunnel Bergman skriver:

    Fr o m idag byter jag Becel mot Bregott! –
    En mycket bra och angelägen info!
    TACK!

    Gilla

  243. RollinwithCaroline skriver:

    tack for detta. fy vad snuskigt.

    Gilla

  244. Anna skriver:

    Intressant! Men svårläst då radavstånd är så stort. Orkade inte läsa hela artikeln på grund av att det.

    Gilla

  245. lasse skriver:

    Punkt….

    Gilla

  246. Helena Palena skriver:

    Anna: Är det inte för tätt så är det för brett! 😛

    Gilla

  247. Sofia skriver:

    Helena, jag tycker att det är bra radavstånd.
    Tvärtom är det så att tät text är svårläst.

    Gilla

  248. Helena Palena skriver:

    Sofia: Visst är det så! Men tjejen gillar margarin. Där satt problemet.

    Gilla

  249. Erik Engström skriver:

    Gilla

  250. HOLY WATER skriver:

    Efter torskkolappsen 1996 gick Unilever och WWF samman och skapa blå fisk. Resten kan ni fundera ut själva.https://savethebaltic.wordpress.com/category/fiskodling/

    Gilla

  251. Kent Matsson skriver:

    Är det inte bensen som är problemet inte bensin ????

    Gilla

  252. Johan Fägerskiöld skriver:

    Det var nästan omöjligt att läsa hela vägen hit, men nu kom jag till slutet.

    Vi lider ju av massvis med folkhälsoproblem och dessa beror på så många faktorer att man knappast kan få in mycket under rubriken smör eller margarin. Jag ogillar bägge produkterna och använder olivolja för det mesta. Och äter en del avocado. Men den starka aggression som präglar kommentarerna och de kraftiga antaganden om att den andra sidan är okunnig och inte påläst och förmodligen tillhör någon påtryckningsgrupp skulle ha förvånat mig – om jag inte hade sett en del andra debatter om nutrition. Lustigt, i Indien pågick en debatt om vitamin A – om det var skadligt för spädbarn eller ej – fol blev fientliga mot varandra. På andra håll slåss nutritionister om hur järntillskott skall formuleras för att bli upptagna i blodet hos kvinnor i grossess, utan att det blir för jobbigt med tarmproblem. I nästan alla nutritionella sammanhang verkar det som om det har tagit eld i debatten – folk blir ursinniga och säger de mest otroliga saker till och om varandra – till skada för ämnet som sådant. Tyvärr tycker jag att ni har ägnat er åt att mästra varandra mer än att diskutera lugnt de olika faktorerna som påverkas av vårt val av lipider i kosten och faran med olika produkter. Det finns ju många forskningsresultat och en del är motstridiga – det tyder på att det inte är självklart enkelt att säga att en lösning är bra och en annan dålig. Det passar bättre för en del att ha fasta regler att grunda sig på och andra ändrar sig under livets gång. Kanske det inte är så viktigt att bli proselyt för en viktig fråga, folk får bestämma själva om de vill ha det på ena eller andra sättet. Missionärer behövs väl knappast i detta ämne. Att de flesta processer med livsmedel innehåller kemikalier är helt klart. Köttproduktionen är full av sånt också som alla vet. I koncentrerad form är kemikalierna ofta helt farliga, men i den dos som används är de bedömda som acceptabla av livsmedelsverket och liknande instanser. Kanske dessa är hjärntvättade, det tror jag att alla myndigheter löper risk att bli med stora företag som försöker påverka dem. Kolla bara på blodtryckssänkande medel och ändringarna av vad som ansågs vara godtagbara blodtrycksvärden. Betyder ”godkänd av socialstyrelsen” att saker är bra? Att folkhälsoaspekten av olika val kommer att bli statistiskt påvisbar först efteråt är ju beklagligt, många av oss dog nog i onödan, av faktorer vi skulle ha undvikit om det hade funnits rätt typ av information. Men det är också så att man måste få information på rätt sätt om man skall använda den för att ändra sin livsstil. Försöker man påverka folk genom att påstå att andra ingenting vet lyckas man nog styra diskussionen ur spår och alla försöker försvara sig och sin ståndpunkt istället för att försöka bringa reda i om nu denna tillverkning eller konsumtion av ett livsmedel skulle vara livsfarlig eller ej. Jag har sett tinade kycklingbitar av vissa fabrikat tvättas i restaurang innan de skall tillagas, och de kemikalier som har tillsatts – troligen för att möra – är mer löddrande än vanligt diskmedel, och det nyper i skinnet säger sådana som jobbar med sånt – de undviker alltså sådana produkter till gästernas fromma. Dessa konstigheter hamnar hela tiden i våra livsmedel och vi blir illa berörda, allergiska, och får kanske cancer. Den Hemlige kocken var en bra bok i ämnet också. Men för att vi skall kunna famla oss framåt i djungeln av galna produkter som finns överallt – förutom de gifter vi självmant använder och sprider – bör vi kunna hålla debatten på en nivå där vi respekterar varandra och försöker hitta meningsfulla inlägg – samt respekterar sådana som ser verkligheten från andra perspektiv än vi gör själva. Paulùn skrev fina nutritionsböcker också, som jag misstänker är mindre populära här. Många söker helt allvarligt efter lösningar och blir förtvivlade då de ser att de som verkar veta så mycket ägnar sig så mycket år tornerspel för att försvara någonting som liknar ego.
    Jag gissar att forskningen har lyckats ta sig ett par steg framåt igen, och kanske har vi svar på en del av de frågor som gjorde er debatt så energirik. Lycka till för alla som letar efter ett svar på vilken kost som passar just dem. Gissar att ni får leta i vidare cirklar än på en debattblogg, men det kan vara intressant att se hur folk blir då de uppfylls av en viktig tanke och vill hjälpa andra att inse samma sak samt hur förtvivlade de blir då de bemöts av folk som misstror dem. På alla sidor. Bästa välgångsönskningar!

    Gilla

  253. Helena Palena skriver:

    Hej Johan F! Ät margarin och Becel! Människorna förr åt grädde och smör. Då fanns inte det tasktalg som finns i margarin o s v. Plus att man skövlar regnskogarna för denna palmolja som ska vara i margarinet. Mina ådror vill ha rätta varor: Smör och Grädde! 🙂

    Gilla

  254. Johan Fägerskiöld skriver:

    Dvs låt var och en bli lycklig på sitt sätt. Jo jag har aldrig riktigt kunnat optimera ätandet men jag äter inte många mackor och det blir nog mest ost på dem jag äter, har inte använt smör eller margarin på mackor sen 40 år ungefär. Så inte orkar jag pyssla med det där. Gillar inte margarin eller Becel heller. Var bara intresserad av hur känslor påverkas i olika sammanhang. Det var en väldig het debatt och folk anklagade varandra för mycket, kors och tvärs.

    Regnskogarna behöver vi ju, och de skövlas av många skäl som jag hoppas kan undanröjas. Palmoljeodling är rätt stort. Har sett en del såna odlingar i Afrika. Vi har ett sånt jätteproblem med miljön, om vi någonsin kan komma till rätta med det är ju ovisst. Och så äter vi säkert fel rent globalt. Kanske egentligen inte behöver vara så viktigt på individnivå eftersom man beslutar sig för hur man vill leva och kanske inte vill maximera livslängden i alla fall.. Men på samhällelig nivå blir det ju viktigt, och hur man skulle kunna hjälpa folk att välja så det blir rätt för dem vet jag inte. Men jag har inga direkta preferenser för produkter jag äter så litet av i alla fall. Så jag var bara förbluffad över allas otroliga iver att hitta det som skulle vara rättast. Och att tala om för andra vad de själva har valt – kan det vara för att få en klapp på axeln?
    Konstigt.

    Men det är ju fint att man engagerar sig i något. Så förgår livets vackraste stunder, medan djävulen skrattar åt det, om jag minns rätt från Goethe.

    Allt gott i alla fall!

    Gilla

  255. Pingback: Eloge! Gilles pepparkakor är utan palmolja! Så bra och himla goda! | Helena Palena

  256. Pingback: Palmolja i orginalet! Inte bra för digestionen = matsmältningen! | Helena Palena

  257. Pingback: Rädda regnskogarna! Skippa margarin! | Helena Palena

  258. Pingback: Alvedon och margarin är farliga produkter! | Helena Palena

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.