Indierna har tio gånger mindre cancer än människorna i väst. Det kan bero på deras stora intag av gurkmeja. Gurkmeja (Curcuma longa) är namnet på en art i växtfamiljen ingefärsväxter. I det indiska köket är den ett måste. En genomsnittlig indier äter 80–200 milligram om dagen. I kryddblandningen curry är det gurkmejan som ger den gula färgen. Laboratorieförsök på möss visar att kryddväxten kan stoppa sjukdomsförloppet hos möss med alzheimer och hejda tillväxten av cancertumörer. Men hittills har få studier gjorts på människor. Man får testa på sig själv. Det är bara att äta en matsked om dagen av pulvret. Man kan röra ner det i olivolja eller ha det på filen istället för kanel. Finns att köpa i matvaruaffären.
Forskningen tragglar sig fram, för pengarna finns inte. Läkemedelsbolagen har inga ekonomiska intressen av att gå vidare, säger professor emeritus Stig Bengmark. Man kan undra varför. Kanske inte vill att vi människor ska kunna kurera oss själva. Gurkmejan är billig, lätt att få tag i och ofarlig för människan även i stora mängder.
Gurkmejan har flera nyttiga egenskaper. Den är en mycket kraftig antioxidant, tio gånger starkare än vitaminer. Antioxidanter ger skydd mot fria radikaler, de instabila syremolekyler som kan skada celler och viktiga molekyler i kroppen. Gurkmejan består till fem procent av färgämnet curcumin, som motverkar inflammation genom att hämma cellernas utsöndring av en signalmolekyl som är central vid inflammatoriska processer. Curcumin hämmar också cox-2-gener och förhindrar på det sättet att inflammationsproteinet cox-2 bildas. Gemensamt för många av de vanligaste kroniska sjukdomarna är just att de är inflammatoriska. För hög inflammation i kroppen är orsak till många kroniska sjukdomar enligt Stig Bengmark.
Hans genomgång omfattar flera folksjukdomar, bland annat ateroskleros, som leder till hjärt-kärlsjukdom, alzheimer och sjukdomar i bukspottskörtel, lever och lungor. Resultat från djurförsök tyder på att gurkmejan ger skydd mot dem. I laboratorieförsök har gurkmejan också visat sig hejda tillväxten av olika sorters cancertumörer, bland annat bröstcancer, lungcancer, hudcancer och prostatacancer.
Ökad effekt med svartpeppar. Piperin (dominant i svartpeppar) har visat sig öka upptaget i vävnader av curcumin (dominant i gurkmeja och därmed vanlig curry). Svartpeppar i maten kan på detta sätt öka gurkmejans eventuella anti-cancerogena effekter. Ta en en matsked mald gurkmeja i ett halvt glas vatten och drick varje morgon eller några dagar i veckan. Tillsätt en halv tesked svartpeppar för dubbel effekt. Eller kör en kur på tre veckor och håll upp några månader. Det bästa är att blanda upp pulvret med smör eller olja.
Gurkmeja stimulerar gallan som hjälper till att bryta ner fetter. Att äta stora doser av gurkmeja är inte rekommenderat om man har gallstenar eller andra akuta problem med magen eller matsmältningen. Gurkmeja innehåller bitterämnen som stimulerar matsmältningen och om gallgången är blockerad kan det leda till smärta. I djurstudier har man visat att gurkmeja minskar mängden syra i magen och skyddar mot inflammationer i magen. Gurkmeja som puder eller blandat med olja används i Asien på sår och hudsjukdomar som acne, psoriasis och andra hudproblem. Kryddan bör inte användas av gravida eftersom den kan dra samman livmodern.
…….
Torkat = koncentrerat
1 tesked per dag i stället för 1 matsked är att rekommendera.
Det är inte nyttigare ju större mängd man tillför kroppen.
”Lagom är bäst” 🙂
GillaGilla
Alzheimers vill man inte ha. Inte cancer heller men det kan ändå behandlas och ibland botas.
Kan det hjälpa den mot min pånyttfödd altros?
Det vore ju toppen. Även om jag inte vill klaga för Artrox hjälpte ganska så bra, men i år kanske inte så bra år för just artros.
GillaGilla
Äter sedan många år detta varje morgon………:)
Lyssna gärna här…….. kram alla gurkmeja vänner.
GillaGilla
Då provar vi och hoppas på att slippa en del elände.
GillaGilla
Antonia: Tror du ska pröva gurkmeja. Du har med all säkerhet en inflammation i kroppen. Ät runt en matsked om dagen i tre veckor. Det är helt ofarligt. Du känner hur mycket du vill ta. Tror du kommer att bli bättre. Det blev jag. Mitt onda knä blev mycket bättre. Nästan bra.
Idag 21 november är jag helt bra. Otroligt! Skadade knäet juni 2012. Då blir det stagnation och sen inflammation. Den tar gurkmejan bort.
GillaGilla
Mikael: Jag äter aldrig samma sak hela tiden. Brukar bryta efter tre veckor och köra med något annat. Man ska nog variera sina intag.
GillaGilla
Pingback: Alvedon och margarin är livsfarliga produkter! | Helena Palena
Hur och vart köper man? Kan man använda vanlig gurkmeja från kryddhyllan?
GillaGilla
Therese: Ja, det kan man! Du kan ha det på filen, i lite olja eller värma mjölk och röra ner pulvret i. Det finns kapslar att köpa men det behövs inte.
GillaGilla
Nå’n som vet om det är ofarligt att ge gurkmeja till hund ?
GillaGilla
Maria: Rent spontant kände jag att du kan ge din hund gurkmeja. Det skulle jag göra om jag hade en hund som var knackig. Kolla på frågorna och svaren på denna chat med en veterinär på Tv4. Hör gärna av dig hur det går med din hund. Mycket intresserad. 😛
Agneta Göranson: Hejsan. jag har haft hund de sista 20 åren.2 ”rottisar” och en Schäfer.Nu en liten dvärg pinscher. alla mina hundar har med åren haft mer eller mindre problem med lederna.Jag har använt Gurkmeja till alla hundarna även min systers gamla häst.Det är helt ”outstanding”.Efter en till två veckor märks en MARKANT skillnad!!! Alla ,även veterinärer, borde få veta detta.Ca 1 kryddmått per deciliter torrfoder. Vet du kanske varför det fungerar? MVH Agneta.
Christophe Bujon: Hej Agneta! JAg tror inte någon vet hur det fungerar men jag vet att vissa ledpreparat som innehåller glukosamin nu även innehåller gurkmeja. MVH Christophe
http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/artiklar/husveteri%C3%A4n%C3%A4ren-svarar-4fbfb97f04bf72519400612b
GillaGilla
Pingback: Vetemjöl + socker + margarin = Döden i grytan! | Helena Palena
Gurkmejan måste blandas med olivolja,eller annan olja för att kunna absorberas i tarmen.
GillaGilla
Monica: Och vem bestämmer det? Verkmästaren i magen? Vi strösslar ju kanel och ingerfära på filen. Ibland strösslar jag gurkmeja på mackan tillsammans med riven färsk pepparrot. Eller så brer jag kaviar över. Gud så gott! 😛
GillaGilla
Uppgifterna kommer från prof. Charlotte Albertsson-Erlandsson. Även ingefära och kanel ska inmundigas med olja.
GillaGilla
Monica: Var och en får göra som den vill. Tror kroppen tar upp det hur man än tar in det. Tror inte jag lita på henne. Är inte hon en förespråkare för margarin o s v.
GillaGilla
Pingback: Krydda på och håll dig frisk! Curry! Curry! | Helena Palena
Pingback: Exempel på hjärntvätt » Konkursverket.se
Hittade ett mycket rörande och intressant vetenskapligt föredrag om en naturprodukt som stärker immunförsvaret kollosalt och räddar människor från onödigt tidig död:
GillaGilla
Sofia: Allt som kan hjälpa människan är av godo. Ska kolla! 🙂
GillaGilla
Sofia: Turkey tail! Vad det finns i vår herres hage som man inte känner till. Intressant!
GillaGilla
Gurkmeja är fantastiskt! 🙂 Har du källor på din text också?
GillaGilla
Alla skulle äta gurkmeja varje dag.Jag är övertygad om att många inflammatoriska sjukdommar
skulle minska kraftigt och även olika cancerformer
Detta är min övertygelse och jag skulle vilja se en studie om detta.
Visar det sig att detta skulle stämma skulle samhället tjäna enormt mycket men framfor allt skulle individen drabbbad av olika sjukdommar tjäna enormt på detta
ClaesClaes
GillaGilla
@ Claes m.fl;
min favoritvetenskapligafödoämnesinformation:
youtube.com/user/NutritionFactsOrg
GillaGilla
Ekologisk gurkmeja (och även ingefära) finns bland annat hos Skanstulls Hälsokost, i storpack upp till 1 kg.
GillaGilla
Gammal tråd men…om man blandar gurkmeja i grapefruktjuice, försvinner de positiva effekterna då? Jag tänkte på att det kan påverka olika mediciner negativt…
GillaGilla
Jag brukar blanda torkad gurkmeja med färs riven ingefära i filmjölken till frukost. Tar alltid olivolja på lingongrova brödet, är det något som jag bör ändra på?
GillaGilla
Ann: Mår du bra? Om ja är du på rätt väg.
GillaGilla
Blandar själv aldrig gurkmeja i vatten. Tar först smör på mackan, sen ett lager gurkmeja som jag mosar in i fettet. Sen ett lager kaviar över. Så himla gott! Tuggar varje tugga länge så det blandas med saliv. Saliv är återbruk av den kemiska fabriken i magen. Var rädd om saliven således! 😛
GillaGilla
Jag tror på gurkmejans effekter och prövade Stig Bengmarks ”drink” några gånger, På natten vaknade jag med hemska magsmärtor/kolik – det var riktigt otäckt. Kan det vara gurkmejan som orsakade detta? Såvitt jag vet har jag inga problem med gallsten.
Var dosen kanske för stor – i Stigs recept används 1 matsked.
Mvh
Maria
GillaGilla
Maria: Dosen var nog för stor på en gång. Ta en tsk att börja med. Det räcker. Och glöm inte tugga varje tugga länge så det blandas med saliv om du har det på mackan. 🙂
GillaGilla
Michael Mosley – läkare – bevisar att gurkmeja är bra mot cancer i detta program:
https://www.svtplay.se/video/14230560/medicin-med-mosley/medicin-med-mosley-sasong-3-kan-du-skydda-dig-fran-cancer?start=auto
GillaGilla
Fler bevis!
https://www.naturalnews.com/2018-01-04-stage-3-myeloma-cancer-eliminated-turmeric-supplement-british-medical-journal.html
GillaGilla