Spinn! Spinn! Spinnrock!

spinnrock En vacker dag kanske vi måste gå tillbaka till hur vi levde under allmogetiden. Men frågan är väl hur många som kan det folk kunde då för att överleva. Som att väva, spinna, snickra, slakta grisen, göra smör och filbunke o s v. Vi är ju vana att gå till affären efter allt nu för tiden. Tänk så sårbara vi är.  Det du ser i affären på hyllorna är allt som finns. Det finns inget lager. Blir vi avstängda från yttervärlden blir det nog krig och huggsexa på gator och torg när folk börjar bli hungriga.

Vi som går på loppisar och auktioner har ju märkt att en spinnrock kan man få för 20 kronor. Står inte högt i kurs.  Jag har två spinnrockar. En gång gick jag och lärde mig spinna ull. Det var kul. Barnbarnen gillar rockarna eftersom hjulet snurrar när dom trampar.  Står dock mest som prydnad hos folk som har en.

Bara för hundra år sen – innan radio och tv – gick kvinnorna samman här i Hälsingland och spann tillsammans . Det kallades för rockstuga. De turades om med att träffas hos varandra. Då kom dom bärandes på sina spinnrockar under armen. Det var före syjuntornas tid. Spinnrocken har sitt ursprung i hjulrocken som är av orientaliskt ursprung. I Europa är hjulrocken känd från 1338. Spinnrocken, som till skillnad från hjulrocken är försedd med vingspindel, och senare även trampa, är mer effektiv än hjulrocken, och ger en hårdare snodd tråd. Den tidigaste kända avbildningen av en spinnrock härrör från en tysk handskrift från omkring 1480.  I Dalarna och Hälsingland har spinnrocken kallats ”tyskrock”, vilket antyder varifrån spinnrocken kommit tillSverige. I Olof Broman Glysisvallur sägs spinnrocken vara en nyhet i Hälsingland, och det antas att det även i övriga Sverige var i början av 1700-talet den började få större spridning.

intressant  svd  dn sr

…….

Detta inlägg publicerades i Kuriosa och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Spinn! Spinn! Spinnrock!

 1. stefan skriver:

  Intressant Helena. Kolla upp om vävstolar och sådana kan man få gratis och finare för någon hundring fast jag har ingen plats för det tyvärr. Vävar är ju rätt användbara i många ting speciellt om det är av riktigt material som till mig synes är nästan omöjligt att få tag på om man inte gör allt själv med införskaffning/rötning/torkning kardning spinning vävning osv. Jag har ju inte ens en symaskin och de flesta vet ju hur bra en sådan är när man inte har en hehe.

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Stefan: De kastar vävstolar efter folk också. En vacker dag får man ångra det. Jag har tre vävstolar. Fina möbler om inte annat. Det kommer tider då allt kommer till användning igen. Maten på hyllorna måste bara ta slut först.

  Gilla

 3. Hans K Nilsson skriver:

  Det som jag anser bör vara bland det allra viktigaste man ska ha är jaktvapen. Ett kulvapen och en hagelbössa är det minsta man bör ha i sin vaprengarderob för att fixa kött i skogen och ha möjlighet att försvara sitt hem och nära och kära.

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  Hans: Klart man borde ha ett vapen. Då kan man som sagt jaga och freda sig. Men i Sverige får man ju inte ens gå med kniv på offentlig plats. Ett vapen kan man inte skaffa på en kafferast precis om det ska vara enligt lagen. Man kanske skulle gå en jägarexamen. Kan visst göra det på en helg numera. Annars får det bli ett luftgevär. En sån salva kan säkert också däcka en inkräktare.

  Gilla

 5. Hans K Nilsson skriver:

  Helena ta jägarexamen men tid är. Skulle det bli oro i landet kommer myndigheterna garanterat att skärpa kraven att inneha jaktvapen och detta rejält. Det finns redan förespråkare som vill göra begränsningar för att inneha jaktvapen. Att inneha revolver och pistol är kraven lite större man måste ha medlemskap i en skytteförening bla.

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  Hans: Skulle gärna vilja ha en Glock, Browning eller Luger. Tror jag går med i en skytteklubb. Det är kul att skjuta. Är bra på att pricka rätt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.