Brage Norin och kolpannorna i Kina: Brage Laboratory!

Brage Norin har tidigare gjort flera inlägg på denna blogg. Här en pinsam historia om månbluffen och här ett om astrofysikerna och månfärderna. Här berättar han om sina äventyr i Kina:

För cirka 10 år sedan blev jag inbjuden till Kina av ett kinesiskt pannföretag Laowan koncernen, som tillverkade små kolpannor. Uppdraget var att försöka få bort synlig rök från skorstenen när det brann i kolpannorna. I Kina finns hur många små kolpannor som helst. Att få bort den svarta röken från miljoner skorstenar var naturligtvis viktigt ur miljösynpunkt.

I västvärlden hade vedeldningstekniken utvecklats så att ingen rök från skorstenen syns när det brinner i pannorna. Endast vattenånga är synlig om det är kallt ute. Jag var helt säker på att denna förbränningsteknik skulle fungera även vid småskalig koleldning i Kina. Efter en veckas arbete dygnet runt lyckades vi över förväntan.

Brage Norin Kina

Brage Laboratory. Far och son Xing som grundade Laowanföretaget i Kina – Kinas största pannföretag för små kolpannor – omringar mig själv Brage. Sonen kallade jag alltid ”Lili” – hans engelska namn. Fadern kallade jag alltid ”Lao” Xing – som betyder den äldre (och visare) fadern. Själv kallades jag Lao Noa. ”Brage” kunde dom inte uttala – men laboratoriet fick mitt namn.

Servetten blev en PR-succé

Företagets VD blev ”eld och lågor” och bjöd in journalister från när och fjärran. Vi satte in vita servetter inne i skorstenen när det brann för fullt och efter tio minuter var servetterna fortfarande vita. Allt filmades och dokumenterades. I sju tättbefolkade provinser i Kina visades på bästa sändningstid succén med ”kolpannor utan rök”. Folkets dagblad publicerade en rapport på helsida om de nya pannorna. Tre år senare hade över 30 företag kopierat tekniken som inte skyddades av patent. Kolpannor utan rök spreds snabbt i den kinesiska marknaden.

Vid mitt nästa besök i Kina möttes jag av synen av ”Brage Laboratory”. Efter att ha undervisat och forskat om förbränning i ett halvt liv upplevde jag denna framgång med stor glädje.

(Överkurs)
En inledande kulturkrock
När jag lyckades bygga om den första kolpannan så att röken försvann från skorstenen, ville direktören för företaget genast att jag skulle försöka bygga om en annan kolpanna, så att röken försvann även i denna panna. Bägge dessa pannor var storsäljare i den kinesiska marknaden.

Då föreslog jag någonting som var helt galet – en otrolig kulturkollision. Jag föreslog att vi skulle tävla och se vem som skulle lyckas. Alla hade ju sett hur den första pannan hade byggts om så jag ville gärna att vi skulle ta fram två olika lösningar. Kanske någon av dem visade sig vara rökfri.

Under natten byggdes två nya prototyper – en som direktören för företaget designade och en som jag designat. Bägge var klara för tester dagen därpå. Min ombyggda panna var helt rökfri medan den andra spydde ut rök. Jag blev jätteglad och hoppade omkring och hojtade av glädje. DETTA BORDE JAG INTE HA GJORT!!!

I Kina var detta en oerhörd förnedring men företagets VD struntade i förnedringen. Han såg att jag bara var glad och han bet ihop. Jag förstod ingenting men jag kände i luften att mitt uppträdande var mycket främmande. I vilket fall hade hela företagets ledning bevittnat vem som skapade ”kolpannor utan rök” i Kina. Jag ångrar inte ett dugg att denna kulturkollision inträffade. Men ska man samarbeta på ett normalt sätt med företagsledare i Kina bör man ligga lågt.

intressant svd svd dn dn svd dn

…….

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Brage Norin och kolpannorna i Kina: Brage Laboratory!

  1. stefan skriver:

    Ja ligga lågt när man är glad är ju faktiskt lite dämpande tråkigt men man får tänka att tusentals år tillbaks så representera Kina kunskap om följa kraftens riktning för att utnyttja den och på så sätt kan man bygga nu för tiden utan överviktigt material hus i grunden som kan försörja sig själva utifrån individen eller organismen om man följer riktningen av naturen som exempel fast vi är väl här för att liksom expandera det hela inte förminska det ,alltså förstora möjligheterna helt enkelt.

    Gilla

  2. Josef Boberg skriver:

    ”Men ska man samarbeta på ett normalt sätt med företagsledare i Kina bör man ligga lågt.”

    Jo… – men kulturer förändras ju över lite tid sett – och då ej minst i dags dato.

    Allt som har en början har ett slut !

    Gilla

  3. Maja Dacke skriver:

    Hade jag varit i kinesens ställe och någon vuxen betett sig på det sättet – tjoa och hoppa ..? Jag hade även som svensk undrat vilken uppfostran karlen fått och blängt ut honom. Otroligt barnsligt. En sådan pajas hade jag inte velat göra affärer med, inte ens om han var duktig i sitt jobb. Avsaknad av hyfs, takt och ton. Jag hoppas verkligen inte att detta är typiskt för svenskt uppförande utomlands. Usch och fy! Man kunde ju tro att han t o m var släkt med …

    Gilla

  4. Helena Palena skriver:

    Stefan: ”alltså förstora möjligheterna helt enkelt.” Om det vore så bevänt ändå. Istället är mantrat: Nej, så kan vi inte göra. Det har vi aldrig gjort förut!

    Josef: Ja, hierarkin i Kina kommer också att falla över tid.

    Maud: Nu ska vi inte vara såna! Klatt Brage blev glad och hoppade. Att Kina och Japan har en annan kultur tänkte han inte på. Sånt måste man lära sig innan man åker till dessa länder och Italien t ex. Det finns coacher får sånt. Som berättar hur man gör affärer i varje land. Inte lätt för en svensk med andra ord. Vi har ju blivit lärda att vi är jämställda och säger du till kreti och pleti.

    Gilla

  5. Anton Greider skriver:

    Helena, det gläder mig att du kallar Brages historia för ”pinsam”, dåligt researchad som den är. 😉 Men förhoppningsvis är han mycket mer kompetent när det gäller kolpannorna. Lycka till där!

    Gilla

  6. Helena Palena skriver:

    Anton: Det är Brages egna ord i texten!

    Gilla

  7. Anton Greider skriver:

    Ja, det förstod jag ju, Helena, men jag skrev ju till dig. Med tanke på hans okunnighet och osaklighet vad gäller månfärderna så inger ”hans egna ord” inget större förtroende, men som sagt, han kan ju ha enormt mycket mer kunskap och omdöme vad gäller ämnet ovan! Bra så!

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.