Göra parfym som att komponera musik!

Lever nu i dofternas rike – i alkemins underbara värld. Har gjort två parfymer som heter ”Lena” och ”Miss M”. Den första till Lena Holfve som ville ha en på lavendel och åt det blommiga hållet. Den andra till en flicka på 13 år (Mikaela) som önskar en som doftar vanilj och ros. Min syster fick en parfym som heter ”Birdie” när hon fyllde år sista maj. Den är toppad med kryddnejlika. Det är en konst att blanda dofter så det stiger upp ljuvliga toner ur krusen. Som att komponera ett musikstycke för det ska vara ackord: bas-, mellan- och toppnoter. Parfymerna ska mogna – dofterna ska gifta ihop sig. Som levande väsen som ändrar sig efter tid och temperatur. Alkemisterna sökte efter kvintessensen. Det gör ja med. Det är magiskt.

Nu ska jag ut och plocka körsbär (moreller – se bilden ovan).! Kokar saft. Fryser in in bär. Lägger bär i sprit. Lägger kärnor i sprit = Tinktur. Kärnorna doftar mandel med dragning åt malmedel. Naturligtvis eftersom dom innehåller amygdalin – så doftar även hägg- , aprikos-, plommon- o persikokärnor. Även det kan man ha i parfymer – tinkturerna alltså.

intressant dn svd svd

…….

Detta inlägg publicerades i Växter och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Göra parfym som att komponera musik!

 1. livsglimtar skriver:

  Hm skulle kunna tänka mig en doft av nytvättad och torkad av vinden tvätt blandat med citrus, en lätt luftig doft som sveper runt utan att tränga sig på. Vad kostar det att få sin egen doft?

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Maggis: Tvätt i vinden luktar ljuvligt. Om dom inte har i massa mjukmedel och starkt tvättmedel förstås. Mina parfymer blir inte påträngande. Det blir en doft mellan dig och parfymen och dom som kommer nära kan känna den. Den stinker inte och ger huvudvärk. Vad ska den heta i så fall? Inte Pölsa i alla fall!!! 🙂

  Priset är överkomligt. Skicka din mejladress till parnassen33@hotmail.com för vidare info.

  Gilla

 3. Antonia skriver:

  Du är ju tusenkonstnär. 🙂 Och hinner med otroligt mycket. Det är fart på dig. Och ingen ADHD och annat du har att skylla på utan vanligt företagsamhet.
  Jag har jättesvårt med olika dofter. Har haft bara tre parfymer året igenom.
  Brukar leta när jag har tid på flygplatsen men blir aldrig nåt som tilltalar mig.

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  Antonia: Förstår det! Det mesta kanske luktar för mycket om man är känslig. Men vad tycker du om för doft/dofter.

  Gilla

 5. Antonia skriver:

  Skogsbär, vanilj.
  Två parfymer jag har användt genom åren är Fidji (förr) och Organza (nu)

  Gilla

 6. Maja Dacke skriver:

  Se upp med tinkturen dessa varma dagar, Helena!

  Själv förlorade jag mitt dofthjärta en gång i tiden till en doft som hette L’Elu (utvald), fransk naturligtvis. Alla konventionella dofter ‘dör’ jag av och passerar i varuhusen … Men Yves Rocher (som också finns på Internet) kör med vänligare luktegott – dock kan de inte testas via nätet. Och tyvärr försvinner mina favoritdofter snabbt från sortimentet … L’Orchidée de Noir, Néblina (liten dimma på portugisiska) … Får väl börja som du, Helena, men ger mig nog inte tid …

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.