Gud så superblåsta vi är! Bankerna får 600 miljarder per år från politikerna!

Från politikerna = Från oss skattesubjekt!

DEN STORA BANKKUPPEN 2008. AKTÖRERNA BAKOM KRISEN SÄTTER REGLERNA GENOM BIS-BANKEN

skriver Christer Brandt:

En årlig gåva på 5 600 miljarder kronor ifrån skattebetalare skänks årligen till eurozonens banker från Europas politiker. Det har två holländska forskare kommit fram till.

Michiel Bijlsma and Remco Mocking presenterar i en artikel på Vox att bankerna i eurozonen får låna till en så låg ränta att man mer eller mindre får 650 miljoner euro per år från politikerna.

”Hittills har EU:s banksektor hållit huvudet ovanför vattenytan genom implicita statliga garantier för praktiskt taget alla skulder. /…/ En årlig finansieringsfördel på 0,3 procent av tillgångarna kan kapitaliseras för att motsvara 2 procent av de totala tillgångarna om man antar en diskonteringsränta på 15 procent i proportion till bankernas osäkra vinstutsikter. Med tanke på de totala banktillgångarna på av 33 triljoner euro i eurozonen, talar vi om en implicit garanti på ca 650 miljoner euro”, skriver man i artikeln.

Att bankerna med de nya Basel III-reglerna endast behöver ha 3 procent i kapital är en av anledningarna till varför bankerna får pengar från staten. Det är någonting som ekonomijournalisten Andreas Cervenka har uppmärksammat i en krönika på SvD Näringsliv.

”Litet eget kapital är lika med hög avkastning som är lika med hög bonus och dessutom lika med hög risk vilket i sin tur är samma sak som hög sannolikhet för att staten rycker ut med stora famnen om det går illa”, skriver Cervenka.

Stora banker som JP Morgan, Bank of America och Citigroup har enligt Andreas Cervenka mellan 7 och 9 procent eget kapital av de totala tillgångarna.

Europa skänker bort 600 miljarder till bankerna!

Den BIS-ARRA banken!

Svd Svd DN DN DN SR

……. 

Detta inlägg publicerades i Pengar och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Gud så superblåsta vi är! Bankerna får 600 miljarder per år från politikerna!

 1. Antonia skriver:

  Idag ens svårt att veta vad pengar är för nåt och varifrån det kommer. Typ alla lån och dylikt. Och hur kan man betala tillbaka allt.
  Eller så gör man ju inte..betalar tillbaka.
  Ja jag tror också att vi är blåsta. Ständigt och jämnt.

  Gilla

 2. Bergfast skriver:

  Det finns kanske en hel del som kan vara lite snårigt. Man kan plocka upp pusselbitar lite är och var som ger andra beskrivningar av olika politiska, ekonomiska och samhälleliga händelseförlopp.
  Kanske är det ett evigt pusslande för att försöka få någon slags helhetsbild, vem vet..

  Här är en bit:

  Gilla

 3. ÅMÅL skriver:

  Jag lutar nu åt denna lösning; hur tänker ni andra?
  http://vaken.se/modules/smartsection/item.php?itemid=2263

  Gilla

 4. stefan skriver:

  Åmål . Att vara fri betyder lite att kunna vara självförsörjande men det är inte alla vissa länder har mer frihet en andra det är också i konstruktionen .Alltså frihet är en handelsvara. Och då kan man tänka sig om man nu kan ha ”egna tankar få har det de upprepar bara vad de hört av i grund från de som kan tänka” .

  Gilla

 5. Helena Palena skriver:

  Antonia. Att vi är lurade kan vi enas om!

  Bergfast: Klart vi måste snickra när vi inte får lära oss sanningen om pengarna i skolan! Alla borde få läsa Sutton plus många andra men dom flesta känner inte till vad som finns.

  Åmål: Måste kolla länken men har inte tid just nu.

  Stefan: Att vara fri är att vara självförsörjande. Men hur många är det? Och färre blir det för den innersta kärnan i EU ser till att vi blir så lite självförsörjande så möjligt. Vi ska konsumera oss till döds plus äta syntetiska tabletter på det att läkemedelsbolagen kan svälla och bli rika. Så rika!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.