Älgört botar värk och sänker feber! Naturen kan!

Det här inlägget skrev jag förra året 27 juli. Allt är tidigare i år för älgörten blommar sen några dagar för fullt efter dikeskanterna. En vacker vit och fluffig blomma. Påminner om fläder och hägg. Blomman har en ljuvlig doft och är ett medicinskåp av rang. Jag har haft ont i vänster ben kring knäet flera veckor. Vred till benet när jag skulle hoppa ur en hage med en kanin i famnen. Jag äter inga tabletter – tar en Treo om det behövs. Igår drack jag älgörtsvatten. Lade blommor i kallt vatten och drack under dagen. Min ena dotter fick smaka och hon tyckte det smakade Treo. Värsta hon vet. Är en sån där Alvedontyp. Älgörten innehåller mycket riktigt salicylsyra och fungerar verkligen. Örten är bra mot feber, värk och smärta. Idag känner jag mig genast bättre och ska dricka en laddning till.

På engelska heter örten meadowsweet. Blomman har gett namn åt aspirin från växtens äldre botaniska namn Ulmaria Spiraea, som innehåller salicylsyra. Då Aspirin sedan 1900-talet har varit ett av de mest framgångsrika varumärkena inom läkemedelsindustrin, har ordet aspirin på flera språk blivit en allmän benämning på preparatet, oavsett tillverkare (dock ej på svenska). I Sverige, där det introducerades 1924 av Leo Läkemedel AB, är det istället Albyl som blivit synonymt.

Vill man inte dricka kallt kan man koka te på örten. Antingen på färska blommor och blad eller på torkade. Torka örten och förvara i burkar för kommande behov. Häll 1/2 liter uppkokt vatten över 3-4 dl färska blommor, blad eller rotskott. Låt dra i trettio minuter. Koka inte! Blommorna ger enligt analyser mest salicylater i vattnet. Riv sönder blad och rotskott om dessa används. Vätskan dricks i två portioner med 1/2 timmas mellanrum. Motsvarar cirka en halv till en hel magnecyl. Taget från boken ”Vilda växter som mat och medicin” av Stefan Källman en bra örtbok när man vill lära sig om naturen och växterna. Torkade blommor anses även verka febernedsättande samt lindra huvud- och kroppssvärk vid influensa. För bästa effekt bör 1-2 tsk torkade älggräsblommor dra i ett glas kallt vatten över natten, för att sedan silas och intas vid behov under dagen.

Av blommorna kan man göra älggrässaft. Man gör på samma sätt som när man gör fläder- eller häggblommesaft. Bladen kan även användas för smaksättning av slånbärsvin. Tyvärr växer inte slånbär i Hälsingland (tror gränsen går vid Uppsala ungefär). Plocka en älgörtsblomma och lukta! Man blir rent av salig!

Älgört eller älggräs, Filipendula ulmaria eller Spiræa ulmaria hör till familjen rosväxter (Rosaceae). Spireasläktet känner vi igen i olika väldoftande prydnadsbuskar.

Skulle inte Alshammar testa lite älggräs?

dndn intressant svd svd

…….

Detta inlägg publicerades i Växter och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Älgört botar värk och sänker feber! Naturen kan!

  1. Belle Blue skriver:

    Tack för den infon. Har för mig att mina föräldrar har i sin trädgård. Ska tipsa mamma om det. Den ser lite skum ut tycker jag. För när den blommar så ser blomman så där diffust ut. Svårt att beskriva i ord, men lite tufsig som om den har typ sockervadd på sig. De små blommorna är inte så tydliga.
    Kul att få veta varifrån vår smärtstillande härstammar ifrån. 🙂
    Antonia

    Gilla

  2. Helena Palena skriver:

    Belle. Det är ingen odlad växt. Den växer vilt i naturen. Kommer du bara utanför tullarna så ser du den nog.

    Gilla

  3. Birgitta Svedjot skriver:

    Även insekterna tycker att Älggräs luktar gott. Ser man på nära håll finner man hundratals kryp i blommorna.
    Förr använde man blommorna som krydda i kakor. Anses smaka vanilj.
    Tro det eller ej – detta lärde jag mig från tysk TV, de sa att det var en gammal unik svensk tradition.

    Gilla

  4. Skoj att få veta! Vi har älggräs i diket utanför tomten nu. Längs vår lilla väg växer också slånbär. Visste inte att de inte var tåliga längre norrut. Tack för all kunskap!

    Gilla

  5. Helena Palena skriver:

    Birgitta: Oj, ja. Allt du ser har vi använt i allt möjligt under långliga tider. Men sen kom vitrockarna och pillren och varuhusen och nästan alla växter ses som ogräs. Det är dom inte. Maskrosor, rölleka, gatkamomill o s v är bra för dig.

    Ann Helena. Gå genast ut och plocka växten. Lägg blommor och blad i en skål och häll på kallt vatten. Låt stå några timmar. Sila av lite och drick under dagen. Mycket gott och läskande.

    Gilla

  6. stefan skriver:

    Läser i en bok, där står det att större delen av våra naturliga medicinal växter som växer vilt så att säga då är inplanterade av nunnor och munkar och det skedde innan femtonhundratalet och romer och zigenare är också en del av den ekvationen så det bör man nog tänka på om man nynnar den blomstertid nu kommer. Ja och infon är från expertis på området. Skriver detta i anledning att naturen är en del av människan och vill få funderíngar på vad är egentligen naturen i grund byggd på.
    Alltså människan intalas att ta bort människan som en del av naturen och det är helt vansinnigt tycker jag ,enligt mig då vad jag ser tar man bort människan så blir det sällan fullvuxna träd vilket ju är fallet nu med människan trots allt för man tar ju bort alla på en gång och det är ju inte bra menar jag.
    Typ här i Dalarna har vi mindre stora träd en i storstaden hmm Stockholm just av den anledningen, och det går ju bevisligen inte komma ifrån eller hur. Rätt intressant att läsa om Henriksson och Linne och sånt ,Linne beskrev en hel del om hur människor levde också….

    Gilla

  7. Belle Blue skriver:

    Ju, jag vet att den är inte odlad, men vi har den i vår trädgård, då mamma tog den från det vilda och den klarade sig och frodas. 🙂 Den är väl inne på sin 5-e år. Ska kolla om den har fastnat på nån av mina bilder.

    Gilla

  8. Birgitta Svedjot skriver:

    Maskrosor älskas av vår kanin som godis. De är starka, så kaninen får bara äta lite, annars uppkommer medicinska problem.
    Rölleka motverkar blödningar. Gatukamomill betraktar jag som ogräs och dessa hamnar i komposten.
    Äkta kamomill använder jag nästan dagligen. Verkan sitter i de eteriska oljorna i blommorna. De verkar antiseptiskt och anti-inflammatoriskt.

    Gilla

  9. Helena Palena skriver:

    Stefan: Munkar och nunnor kunde grejen. När det gäller träd finns det mest träd i Gävle.

    Antonia: Skulle vara roligt att få se bilder om du hittar några.

    Birgitta: Kaniner har känsliga magar. Slutar dom äta måste man få igång magen på en gång. Jag har fyra kaninen: en morfar, en mamma, en pappa och en son. De får allt möjligt gräs och växter från naturen. Ingen begränsning på maskrosen. Som godis får dom kross och pellets som korna får. Havre och korn och pelletsarna innehåller melass – sött och gott.

    Man kan använd gatkamomill som vanlig kamomill. Lika bra. Svårare dock att torka den knoppiga eftersom den är så köttig. Läs mer här:

    http://www.henriettesherbal.com/sv/hb-kamomill.html
    http://www.shenet.se/vaxter/kamomillbla.html

    Gilla

  10. ÅMÅL skriver:

    Helena Palena: Tack så jättemycket för hänvisningarna! Jag har satt bokmärke på dem.

    Gilla

  11. hjartaosmarta skriver:

    Oj! Intresant. Jag som älskar lukten och plockar hem dem som enbart blommor 🙂

    Gilla

  12. Elin Wahlgren skriver:

    Vad intressant. Jag är som vanligt ute i senaste laget men har nu plockat det jag är nästan säker på att det är älggräs. Kan jag vara säker? Nu finns det inte längre några blommor kvar men de små bollarna sitter i toppen. Är de något som också går att använda för torkning och alternativ huvudvärkslindring?

    Gilla

  13. Helena Palena skriver:

    Vad då för bollar? Älggräs smular väldigt när det är torrt. Googla så ser du bilder.

    Gilla

  14. Elin Wahlgren skriver:

    Jo jag har googlat men jag är inte 100. Bollarna jag menar är de små förkapslar eller nått sånt ca 1,5 mm stora som sitter där blommorna tidigare satt. Provade att stoppa ner några färska blad i varmt vatten och smuttade på det. Fick i mig ca 4 tsk av det. Svårt att beskriva smaken men vidare gott var det inte, dessutom har jag känt mig småsnurrig i huvudet i par timmar efteråt. Huvudvärken jag kände av innan blev värre. Undrar vad det egentligen var jag drack? Det växte i allafall som älggräs ska göra. Samma typ av blad. Dock var inte hela stjälken röd som på vissa bilder, bara bladstjälkarna.

    Gilla

  15. Helena Palena skriver:

    Om man häller kallt vatten på älggräs och låter det stå några timmar så smakar det lite som Treo när man dricker det. Ska man hålla på med örter får man räkna med att använda mer under längre tid för att få samma effekt som en tablett.

    Gilla

  16. Antonia skriver:

    De har heller inte odlat. Den bara började växa där. 🙂

    Gilla

  17. Owen W. Carr skriver:

    Kapitlet “Vikingabotanik” av Ann-Marie Hansson Man tror att man under vikingatiden även odlade rovor och olika sorters kål, som grönkål och vildtypen buskkål. I skriftliga källor förekommer också kål-, lök- och kvanngårdar. Kvanne (Angelica archangelica) omnämns i Olaf Tryggvassons saga, där det berättas om hur kung Olaf under ett besök i Nidaros år 1000 skänkte drottning Tyra en kvannestjälk.

    Gilla

  18. Helena Palena skriver:

    Antonia: Älggräs behöver man inte plantera. Den växer vilt i naturen.

    Gilla

  19. gunnardeckare skriver:

    Det var intressant att läsa. Man borde egentligen lära sig mer om naturmediciner.

    Gilla

  20. Pingback: Alvedon och margarin är livsfarliga produkter! | Helena Palena

  21. Pingback: Vetemjöl + socker + margarin = Döden i grytan! | Helena Palena

  22. Pingback: Mediciner från naturen 1 | fruprepper

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.