Järnnätterna är här!

pion_89855380 Idag är det kallt och blåsigt. Mulet! Järnlikt! Verkligen! Har inte satt ut annuellerna än. Lika bra. Jävla kånkande in och ut med plantor så att dom inte ska frysa. Det är ismännen Servatius, Bonifatius och Pankratius som gör sitt. De är tyska symboler för ismän på samma sätt som kung Bore. Bonifatius hade, som exempel, namnsdag förr i Tyskland den 5 juni, vilket också kan vara en förklaring till varför dom nämns ihop med specifika datum för frostnätter. Det har man ju alltid hört att järnätterna kommer i början på juni. Och det är det ju verkligen nu.

En vanlig uppfattning i Mellansverige är att järnnätterna inträffar första veckan i juni, speciellt natten till den 2 juni och nätterna mellan 13 och 18 juni. I Norrbottens kustland har man en definitiv uppfattning att järnnätterna slutar den 8 juni. Då kan man sätta mandelpotatisen. Ska man sätta bönor ska det vara riktigt varmt i jorden för att dom ska gro och trivas. Så man behöver inte vara så het på gröten. Det är dessutom skönare att vara ute och arbeta när solen skiner.

intressant dn dn svd svd

…….

Detta inlägg publicerades i Växter och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.