Fredrika Gullfot satsar på alger

gullfot_1039166c Foto: Lars Edling När det yttre ramlar ihop kan man satsa lite på sitt inre. Först kom bina, sen blommorna och sen människorna. Säger något om hur livet och naturen har byggts upp. Nu har bina det kärvt. De dör en masse. Inte bra. Men det sprutas både det ena och det andra i luften. Plus alla föroreningar. I Kina springer folk och pollinerar med penslar. Allt började med mikrober och kommer att sluta med desamma. Under tiden får man försöka leva och ha det så bra som det nu går.

Fick hem alger igår – chlorella. Algerna fanns redan för miljarder år sedan. Fredrika Gullfot är en forskare som hoppat av och startat eget. Hon tillverkar alger och har sju anställda. Framtiden är hennes med tanke på att algerna producerar omega 3 bland annat. Företaget Simris Alg ska till en början framställa omega-3-fettsyror för hälsokost och livsmedel. Företaget startade 2010 och har bara under det senaste året lyckats locka till sig investeringar på totalt 9,7 miljoner kronor, dels från Innovationsbron, dels från fem privata investerare. Fredrika Gullfot säger: ”I dag är det affärsmässigt puckat att inte satsa på ekologiskt hållbar teknik”.

Idag används fisk som råvara till nästan all omega-3, vilket bidrar till dagens svåra problem med utfiskning av haven. Eftersom fiskar blir rika på omega-3 genom att äta alger, är det betydligt smartare att framställa oljan direkt från alger. Att gå via algodling sparar stora mängder fisk enligt Gullfot.

Att fiskbaserad omega-3 fortfarande är billigare än Simris Algs beror på att dom som står för rovdriften inom fisket inte betalar för vad dom förstör. Gullfot litar på att tillräckligt många kunder vill bidra till ett grönare samhälle och därför är beredda att betala lite mer. Dessutom håller fiskolja på att ta slut på grund av utfiskningen, det är en tidsfråga innan den blir dyrare.

Gullfot framhåller också att deras produkt framställs under mycket kontrollerade former och därför blir renare. Algerna innehåller inga tungmetaller, vilket fisk kan göra. Till en känslig produkt som modersmjölkersättning är det framförallt algbaserad omega-3 som används. Den globala marknaden för omega-3 växer med cirka åtta procent per år. I Kina är suget galet stort med en tillväxt på 23 procent per år.

Jag tänker använda algerna på filen. Beställde pulver istället för tabletter. Valde alger från Kina för i Japan är det väl så radioaktivt. Algerna hjälper till att rena kroppen. Driver ut tungmetaller bland annat. Kan vara bra för mig som fastat ett par veckor.

Alger används till: •Kosttillskott •Läkemedel •Näringsberikade livsmedel och drycker (bröd, smoothies) •Pigment till livsmedelsfärger •Djurfoder •Kosmetika •Biobränsle •Bioplast •Ersättning för palmolja (som används i exempelvis choklad, chips, matlagningsolja och rengöringsmedel)

svd svd dn svd

…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Fredrika Gullfot satsar på alger

 1. Klockrent KLOKT!

  Gilla

 2. Antonia skriver:

  Det är galet hur världen vrider sig åt fel håll.
  Alger är säkert hälsosamma men är det gott. Har svårt för att dricka saker som smakar äckligt.
  Jag brukar också fasta. Håller på ett par veckor åt gången.
  Förr blev jag alltid varnad och sas att det är farligt. Nu är det igen på ropet. Och har förklarats det bästa man kan göra för sin kropp.
  Galet är att det svänger fram och tillbaka som pendeln gör.
  Räcker att nån bloggare lyckas sälja in sina saker till pressen alternativt pressen råkar klicka på bloggarens blogg.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.