Tinkturer och diskriminerade EU-medborgare!

Tinkturer Foto Helena Palena

Foto: Helena Palena

Ni som undrar vad min nya headerbild (förvrängd dock) föreställer så är det helt enkelt tinkturer som står i köksfönstret i höstas. Till vänster är det oregano och till höger salvia. Underbart! Tinkturer görs på örter och sprit (50 – 90 %) som får stå och dra i ett par veckor. Sen kan man sila ifrån och då har man en vätska som håller i evighet. Potent till tusen.

Våren är två veckor försenat minst. Det kan ha sin tjusning för blir det för hett på en gång går allt så fort. Inte kul det heller. Nu är det dags att tappa björken på sav. När bladen är som musöron är det dags att plugga igen för annarst blir det för starkt och beskt.

I Italien t ex kan man köpa 90 %-ig sprit i livsmedelsaffären (alltså på Konsum och Ica!). Det kan man inte här. Det kan man inte ens köpa på Systemet! Fy så olika det är. EUs snack om harmonisering och marknad kan ta sig där bak!

I Estland kan man köpa sprit som håller 80 % – få ta och köpa en flaska till mina tinkturer nästa gång jag åker dit. Eller, så får jag helt enkelt bränna själv.

dn dn svd svd

…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Tinkturer och diskriminerade EU-medborgare!

 1. BRÄNN!!!:-)))

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Burn! Burn! Burn! 😛 😛 😛

  Gilla

 3. Antonia skriver:

  Haha…din häxa..;)
  Men vad du har mysigt i din gård. Hälsosamt och vore inte helt fel att kunna bo på egna villkor och överleva. 🙂
  Min farmor gjorde också det ena och det andra. Kommer aldrig glömma lukten när hon gjorde sprit till farfar. Luktade inget vidare. Så jag var inte så nyfiken hur processen gick till.
  Men jag vet att någon i vårt hus för något år sen försökte på samma sak. Kände igen lukten som spred sig i heeeeela trapphuset.

  Gilla

 4. Antonia skriver:

  Jag gillar den tillplattade pilden i headern. Det blir mer suggestivt. 🙂

  Gilla

 5. Antonia skriver:

  Jag är inte förkyld alls. Det ska så bilden förstår. 🙂

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  Antonia: Ja, jag kommer mer och mer att botanisera i naturen. Alla hudvårdsprodukter innehåller så mycket kemikalier. Har kastat ut allt och gör eget. Underbart.

  Har man känt lukten av hembränt glömmer man det aldrig. Samma sak med lukten av en joint. That´s for sure! 😛

  Gilla

 7. Maja Dacke skriver:

  Men vad är det som lurar vid buskträdet på gräsmattan – en isbjörn eller bara en fotboll? Härlig bild.

  Och det är så typiskt för det sämsta svenska att man måste åka utomlands för att handla livsmedel i livsmedelsaffären. Kontroll- och förmyndarmentaliteten ovanifrån …

  Glad vår, Helena! I Skåne är den redan långt kommen, men jag är nöjd med att övervärmen dröjer så att vi kan njuta av våren i år. En tvådagarsvår vill väl ingen ha?!

  Visserligen dröjer det … men att stoppa bär (svarta vinbär t ex) i en flaska och hälla på ‘rent’ är också ett gott sätt.

  Gilla

 8. Helena Palena skriver:

  Maja: Glad vår på dig med! Idag är det sol här och blå himmel. Inte så varmt. Men det är skönt. Bara solen skiner. Vi har en och annan snöhög kvar. Ploghögar.

  Ser ut som ett litet djur ja, men det är en fotboll. Buskträdet är en morell som sattes 1994. Och gissa jag har plockat massor med bär under åren som jag gjort körsbärslikör på. Plus fryst in och haft som isbitar i drinkar. Plus lagt kärnor i sprit och gjort tinktur på. Kärnorna innehåller amygdalin – finns även i häggbär, plommon och aprikoser. Bra mot cancer.

  Bär och sprit är verkligen gott! 😛

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.