Fullmånen = Modergudinnan styr när påsken ska infalla! Vad säger Påven om denna kvinnliga influens?

flopot1sGlad Påsk!

Påskdagen infaller sedan år 325 alltid första söndagen efter första FULLMÅNEN efter vårdagjämningen.

Tidpunkten för påskens firande har varierat. Enligt judisk kalender – som är en månkalender – firas påsken den 14:e dagen i vårmånaden Nisan, då det alltid är fullmåne. De kristna började snart att flytta påskfirandet till påföljande söndag, den dag de menar att Jesus uppstod. Vid Första konciliet i Nicaea år 325 beslöts att påskdagen alltid skall infalla första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen. Det är därför vi säger att påsken är sen eller tidig i år.  När ljuset kom började hönorna värpa och ruva på äggen. Och ut kom duniga och gula kycklingar! Nu för tiden värper hönsen året om.

Att fullmånen är med och styr har att göra med att man inte kunde sopa bort spåren från den gamla tron på Modergudinnan. Gudinnan/kvinnan och månen är intimt förknippade – de förhåller sig till varandra som handen och handsken. Månen går ett varv runt jorden på 28 dagar. Månvarvet är med andra ord lika långt som menstruationscykeln = 13 x 28 =364! Oh – ve och fasa – det måste ju gömmas och glömmas i den nya religionen med den ende guden och hans son. Här har vi också roten till att siffran 13 är så hemsk och farlig. Nej, 13 är ett lyckotal!

Läs mer på Tealogen!

dn dn svd svd

——-

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Fullmånen = Modergudinnan styr när påsken ska infalla! Vad säger Påven om denna kvinnliga influens?

 1. Znogge skriver:

  Allt som kan förnekas sopas säkerligen under mattan! Den mannen är kapabel till att förneka allt…

  Gilla

 2. mrmhalland01 skriver:

  Tack för det !

  Har aldrig förstått varför påsken kan vara tidig eller sen.

  Glad Påsk !

  Gilla

 3. Antonia skriver:

  Ve och fasa…stackars Jesus som ska uppstå på så många olika dagar. Vad jobbigt det blev för honom. För de ortodoxa blir det nästa helg tex.

  Jag tror ju inte, men skulle helt klart kännas mer naturligt att uppstå på en och samma dag. Det känns nu lurt.

  Men jag tror ju inte så det spelar ju inte så stor roll, men de som tror – hur kan de finna sig i att hans uppståndelse flyter runt, medan hans födsel är en fast datum?

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  Antonia: Man kan ändra hur som helst när det gäller det här. Kyrkomötet genom tiderna har uppfunnit och tagit bort. Det är synd att folk är så lättlurade.

  Gilla

 5. fairymary skriver:

  Hej Helena och tack för ett trevlig och allmänbildande inlägg….som så ofta hos dig!

  Jag undrar också ibland över påvens relation till Madonnan…även hon är väl ett arv från gudinnekulten….det är klart att så länge hon är asexuell är hon kanske någorlunda hanterlig men man kan svårligen komma ifrån hennes livmoder och hennes bröst….

  Den niceanska trosbekännelsen är rörande i sitt försök att erövra den födande kraften till Fadern. Jag citerar:

  ”Jag tror …..
  ……och på en enda Herre, Jesus Kristus, Guds enfödde Son, född av fadern före all tid”

  Skulle man djärvas kalla det livmoderavund?

  Jag hittade en rolig artikel om det begreppet, uppmuntrande nog (för mig) skriven av en man. Läs gärna och begrunda så här under påsklovet

  http://www.fria.nu/artikel/75025

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  Mary: Bra och rolig läsning. Den mannen har förstått. Jag visst är det ett försök att ta kraften från kvinnan. Men så har vi bara haft den tron i fyra tusen år cirka. Före var det andra bullar. Då dyrkade man födandet och livet.

  Jag tror att grupper alltid har kämpat om utrymme. Men sen vi fick skriftspråket och man till och med kunde pränta in underordningen på papper så kunde man också föra vidare till nästa generation och nästa. Och se hur vi har det. Vi ska väl inte klaga för vi gick inte riktigt på doktrinerna. Men det var säkerst inte så kul att vara kvinna här under medeltiden heller.

  Gilla

 7. Helena Palena skriver:

  Mary: Född av fadern är ju bara för mycket! Men Zeus födde ju också barn genom skallen…

  Gilla

 8. mrmhalland01 skriver:

  Ska inte Muhamed återfödas av en man ?

  Gilla

 9. fairymary skriver:

  Jo du har rätt mrmhalland…det glömde jag….vissa män slutar aldrig hoppas….

  Gilla

 10. Helena Palena skriver:

  mrhalland: Jovisst ska han det! Han kan ju inte födas på natruligt väg av något så lågt som en kvinna!

  Det är många män i muslimska länder som går omkring med jallabralla – som är mycket rymliga och vida i grenen – så att Muhammed ska få plats när han kommer neddimpandes! Man vill ju rakt av skratta!

  Gilla

 11. Philippe Öhlund skriver:

  Glad Påsk, Helena! 🙂

  Gilla

 12. Josef Boberg skriver:

  ”Ve och fasa…stackars Jesus som ska uppstå på så många olika dagar. Vad jobbigt det blev för honom. För de ortodoxa blir det nästa helg tex.”

  Hmmm… – Antonia – själv är jag övertygad in i märgen – om att Jesus ger blanka faen i vad kyrkomöten och prästerna och prelaterna inom religionerna har tänkt/babblat och raljerat i skrifter om.

  2007 så sade Jesus

  Moder Teresa och Jesus verkar ju vara rätt så överens – om man så säger. 💡

  Gilla

 13. Josef Boberg skriver:

  PS. Den omisskännlige Ingmar Bergman är ju också helt överens med Jesus och Moder Teresa – om att religionernas gudDomar är hjärnförsmutsning = hjärnspöken hos dom MainStreamade. Jag skulle tro att dom är åt hållet ca 80 % av världens nuvarande befolkning = ca 0,8 x 6,5 miljarder = ca 5,2 miljarder.

  Så Wi som har vuxit ifrån det här med religionernas gudDomar – får nog kallt räkna med att bli emotsagda rätt ofta – om man så säger.

  Men hav förtröstan – för Mahatma Gandhi sa så här: ”First they ignore you, then they laugh at you, then they attack you, then…you win ❗ ”

  Det stämmer väldigt väl – enligt mina egna gjorda erfarenheter som bloggare nu under ca två år. DS.

  Gilla

 14. Helena Palena skriver:

  Boberg: Men tänk att få läsa detta på Påskdagens morgon! Du har så rätt! Man blir så glad att det i alla fall finns några som har ALLA höns hemma så här i Påsktid! Hi, hi, hi ….

  Gilla

 15. menuette skriver:

  Sent omsider, hoppas påsken varit bra!

  Det var fullmåne på torsdagen oj, oj det kändes kan jag lova 🙂

  Gilla

 16. elina skriver:

  Vi som har arbetat på mödravården/förlossningen vet att vattenavgångar och akuta snitt ökade markant vid fullmåne. En gång stoppade jag vår utmattade gynekolog/kirurg efter ett större antal snitt till taxi på morgonen men hon var så utmattad att hon inte fattade att åka hem. Den snälle taxichaffören ledde henne ändå till dörren.
  Ha en bra Påsk!

  Gilla

 17. Antonia skriver:

  En glad Påsk önskar jag dig!

  Gilla

 18. eva skriver:

  För många katoliker i Sydamerika har Moder Jord, Patcha Mama, fortfarande betydelse. I länder som Peru praktiseras en fusionsreligion mellan katolicism och gammal tro.

  Gilla

 19. Hans Hansson skriver:

  Katolikerna är fanatiska i sin dyrkan av ”Maria, Guds Moder” i bl.a. Polen. Folk står i långa köer utanför katedraler och t.ex. ”Jasna Góra” i Częstochowa i Polen. Jag har varit där och andra ställen i Polen, men jag har aldrig varit intresserad av att titta på Mariabilderna. Jaså det är något speciellt vid fullmåne? Det skulle väl vara att vargarna ylar högre då? F.ö. vill jag framhålla att det är ofta som en man föder en hel familj, så det är inget att skratta åt. hihihi.

  Gilla

 20. Pingback: Försvagad folkstam! Grattis Carl Philip! | Helena Palena

 21. Pingback: Glad Påsk alla brö´gökar! | Helena Palena

 22. corneliadahlberg skriver:

  Tack Helena och Glad Påsk till dig 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.