Muskot rensar kroppens kanaler!

MuskotnötFörst kom blommorna. Sen bina. Sen människorna. Naturen har allt du behöver. Det är så sinnrikt gjort så man baxnar. Och häpnar över skapelsen. Muskotnöten är nog inte så mycket använd. Kanske man river den på potatismoset på sin höjd men muskot kan med fördel rivas på dom flesta maträtter. Muskotblomman utgörs av fröhyllet till muskotnöten. Muskotblomman är orangefärgad och har en mer subtil smak. Den är en viktig krydda i norska fiskekaker. Jag river lite av nöten på filen och så luktar jag på järnet och tänker att jag borde göra en parfym på muskot. Vilken toppnot! Men jag är mera ute efter örtens medicinska egenskaper.

Muskot (Myristica fragrans), muskotnöt och muskotblomma – kommer från muskotträdet vars hemland är Bandaöarna bland Moluckerna i Indonesien. Muskotträd odlas också på andra öar där samt i Sydamerika och i Västindien främst på Grenada där det är den viktigaste exportvaran tillsammans med bananer och kakao. Muskotträdet är 10-20 meter högt, ständigt grönt och med mörkgröna ovala blad och klasar av små gula konvaljlika blommor.

Muskot innehåller det amfetaminliknande ämnet myristicin, som i stora mängder kan ge förgiftningssymptom och vara livshotande I augusti 2008 drogs ett nummer av tidningen Matmagasinet tillbaka på grund av att ett kakrecept felaktigt angivit 20 muskotnötter i stället för 2 kryddmått. Fyra personer som ätit en sådan kaka drabbades av yrsel och huvudvärk. I maj 2010 fick fyra ungdomar föras till sjukhus för intensivvård efter att ha berusat sig med muskot.

Trots ordet nöt i namnet är muskotnöten ingen egentlig nöt och orsakar därmed inte besvär för nötallergiker. På engelska heter nöten nutmeg, italienska noci moscate, franska noix de muscade och på tyska muskatnuss.

Enligt den kinesiska medicinen är den bittra smaken stärkande på elementet eld, vilket står för glädje, kärlek, vänskap och meningsfullhet. Det förklaras bland annat av att en djup vänskap eller kärlek behöver även bittra erfarenheter för att mogna och utvecklas. Eld stödjer jord, vilket har att göra med matsmältning och bearbetning av intryck. Man ser bitter och aromatisk smak som stödjande för matsmältningsprocessen. Det stärker mjälten som i sin tur främjar matsmältning och produktion av matsmältningsvätskor. Aromatiska kryddor med särskilt stark smak som t ex muskot och ajwan anses även skärpa sinnena och sinnesintrycken.

Inom ayurveda används vallmofrön och muskotnöt vid lättare sömnproblem. Muskot är en av örterna som stimulerar produktionen av matsmältningsvätskorna. Muskot värmer (är svettdrivande) och gynnar tunntarmens absorbtion. Den aromatiska smaken har en tendens att tränga in och rensa kroppens kanaler vilket leder till en harmonierande verkan på perilstaltik och förnimmelseförmåga hos tarmarna.

I många historiska redogörelser poängteras hur svårt det var att få tag på kryddor, i synnerhet muskot och kryddnejl

…….

Detta inlägg publicerades i Växter och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Muskot rensar kroppens kanaler!

 1. Marianne skriver:

  »
  Förlåt Sverige, förlåt världen!
  INSÄNDARE Jag är nu tvungen att ”komma ut” och dela med mig av mina vyer, den verklighet som jag sitter och känner på. Sanningen har förlorat sitt fäste i vår värld. Det är total kaos i väst. Det pågår en extrem makttsunami, den är så extrem att den inte ens hörs eller syns, den sveper varje millimeter av väst, av Europa med sig och eftersom den är så extrem känns den inte ens när den pågår. Det är som odörlös terpentin som sprider sig snabbt över Europas karta och när ödeslågan tänds, då kommer det att vara försent att agera.

  Svensken, skandinaven: relativt blyg, okomplicerad, konflikträdd, ”skyddad” från bl.a. krigets trauma effekter, hederlig, ärlig och plikttrogen, nästintill ”blå ögd”. Jobbar, betalar skatt och moms och allt det andra…och ser på. Åker bussen och ser den där horden av vilken kultur dem nu har, som bär på massor med kassar fyllda med mat, på väg hem till en trygg och skön lägenhet och dem kan inte sluta skaffa fler barn att mata..svensken ser på..när dem pengar han betalar vaje månad fyller dessa människors kassar. Dem kommer kanske aldrig jobba en dag i sina liv. Det behövs inte. Svensken fixar, svensken fixar.

  Han ger och ger och gnäller lite i skymundan, och fortsätter se på. Lite vågor av ångest drabbar honom, men han biter i det sura äpplet och ..ja..ser på. Hans Sverige är under tydlig belägring…han blir upprörd, skriver några arga rader på någon sida eller pratar ut med någon…förtränger….ja skakar av sig eländet lite..och..ser på.

  Svensken/Skandinaven/Västerlänningens blodslinje har kämpat genom historien med blod, svett och tårar för att befinna sig där den vill vara – en världsligt demokratisk förebild.

  Men just nu pågår en extrem anti-demokratisk tsunami våg som måste stoppas innan den stoppar oss alla.

  Låt mig presentera något om mig själv och samtidgt sända ut ett STORT FÖRLÅT till alla er västerlänningar och Européer, eftersom det faktiskt är MITT FEL. Ja, allt detta elände är mitt fel.

  Jag föddes i Mellanöstern. När jag var barn såg jag gatorna som var vackra, allt var så fridfullt och fint. Oftast. Men det förblev inte så. Krig bröt ut. Giriga makter ville ta över helt.

  Vi, min lilla familj, råkade komma till Sverige av en slump och stannade. Jag minns skyddsrummen. Jag minns bombljuden. Jag minns.

  Sverige och svenskarna sades vara det förlovade landet. Ingen ljög och alla var så snälla.

  Som barn var det ju en välkommen gåva att slippa bombljuden och istället finnas i ett ugn. En vila från ondo.

  Jag minns att jag gick på sk. ”hemspråksundervisning” i änglalika Sverige, och att det inte alltid var så lätt, eftersom majoriteten, ja alla andra än mig, läste koranen som sitt ”hemspråk” medan jag, som inte var muslim, läste annat. I det klassrummet, och redan då, var muslimer en majoritet. Jag har levt på platser med muslimsk majoritet. Jag förstår vad dem säger, hur dem tänker, vad dem vill och inte vill.

  Det är egentligen ganska enkelt. Dem bestämmer dagordningen, antingen lyder du eller så utesluts du eller ännu värre, dvs blir du skadad. Nu var det ju islam-majoritet light, version 1.0 på den tiden. Muslimerna var ju försiktiga, dem var ju ”nya” i svenskens ögon så att dem fick ”bete” sig. Det visste dem.

  Läste någonstans om B.I.D, befriend-infiltrate-destroy som en taktik som är inprogrammerad i muslimskt DNA, och det stämmer så väl.

  I min familj fanns inga ursäkter att vara ”annorlunda”, vi uppfostrdes med en enkel men ibland svår inriktining – maximal integrering i det svenska samhället. Språket, traditionerna etc. Det fungerade ganska bra, eftersom vi hade en gemensam värdegrund trots att vi hade lite olika kulturnyanser. Vi var ju kristna, trots att vi var långtifrån komna från djupt inne i den geografiska horistonten i relation till Sverige. Självklart hade även min familj berörts av några få muslimska traditioner eller ”tänk” som egentligen inte hörde till vår kultur, religion eller tradition, men man blir logiskt nog lite påverkad om man bor på platser med mycket muslimer, som tex ”hederstänket” och den extremt närvarande och aktiva patriarkala inställningen.

  Folk behöver förstå att islam är extremt aggressiv i sin grund och sin propaganda maskin, därav muslimska män kan bli så radikala. Några exempel på män som varit aggressiva, dömts och efter sin fängelsevistelse kommit ut som muslimer är Cassius Clay (numera Muhammad Ali – boxaren) och Mike Tyson. Det är några få exempel av hur islam bli så naturligt för negatvia och rent av våldsinriktade mekanismer i människan.

  Islam är den ultimata födan för testesteronet. Det hela utmynnar i en slags testersteronhype utand dess like. Vilddjurs-effekt, som vanliga människor och speciellt civiliserade män har svårt att förstå och framförallt svårt att förhålla sig till eller bemöta, vilket leder till att de flestas naturliga reaktion är att springa och gömma sig i var sitt livsträd medan ”odjuret” bara härjar, förstör och slutligen regerar. De människor som inte ränner runt etc men ändå är muslimer, har en naturlig dörr att när som helst agera utifrån dessa premisser eftersomd eras ideologi (islam) tillåter detta. Denna ”odjursdörr” är med hela livet och kan utnyttjas när som helst, och alla muslimer på jorden har koden till den – ”i s l a m”.

  I det klassrummet, så utgjorde jag en minoritet, även trenderna som fanns då med stora korshängen och allt det där blev en minoritet inne i just det klassrummet. Muslimernas iver var så enorm att det brann i deras själar att just äga. ÄGA stället. Och det gjorde dem, i alla fall i det klassrummet. I det stora hela så fanns inga konflikter, inga uttalade.

  Jag var ju klasskamrat med dem andra eleverna. Vi var ju barn och samexisterade, fastän jag många gånger blev någorlunda nedvärderad och ifrågasatt på grund av att jag åt fläsk och hade närliggande svenskens beteenden (muslimer ser ner på svensken och dennes skamfulla vanor) när jag talade muslimernas språk, arabiska, även det tycker dem sig äga. Att jag taade deras koranspråk och samtidigt åt en skinkmacka med ost, det hade dem mycket svårt för.

  Utanför klassrummet syntes jag knappt i mängden av andra svenskar, jag var helanpassad, medan dem andra hemspråkselelverna ”stack ut”, dem hade specialmat, vägrade vara med på religionsundervisningen och dem vägrade bada på badhuset och fick inte komma med på vissa utflykter. Jag tillhörde majoriteten där. Muslimerna verkade inte lida värst av olikheten, dem verkade utgå från den som en naturlighet. Nästan som om att dem hade rätt, dem var kungarna och vi, resten var dem vilseledda och undersåtarna. Konstigt ja, men lite så var det. Hur ska jag säga, man ville tycka synd om dem, men det behövdes liksom inte, eftersom dem ju var så krävande och nästintill arroganta (sådant föstod ju inte svenskarna, eftersom dem inte förstod jargongerna i deras språk) även om dem på den tiden krävde med ett leende och mer ödmjukhet än det jag vet är dagens krav-vals, där dem numera använder västerlandets egna lagar och förordningar mot det pch som verktyg för att få sin vilja igenom och sin närvaro signerad i varje gauthörn.

  Sverige ändrades snabbt och radikalt, Staten skiljde sig från kyrkan och de observerande muslimska krafterna såg sitt kall, sin dörr att komma in. Sverige är det perfekta landet för att ha som bas i övertagandet av Väst. Det känner inte till krig, det är ”blåögt” och lider av extrem. Nästan sjukdomsaspirerande konfliktfruktan, ”försvarsmakten” är bara ett ord i ett lexikon, svenskens enorm bekvämlighetsvana och han har en tendens till djupa samvetskval, och har ovanligt liten nationalkänsla.

  Perfekt för den konflikterande muslimska kraften att bara köra över. Det är väldigt tydligt. Inget nämnvärt motstånd.

  Förändringarna blev som om man gick in i ett rum där det var sommar och inom 5 minuter hade det blivit värsta vinterstormen. Sverige är nu bortom all igenkännedom.

  Intressant nog så har massor med flyktingar kommit till Sverige i flykt från islams obamhärtiga klor, blivit räddade av svensken, av västerlänningen. Konstigt nog fortsätter dem att vara muslimer även i väst, om inte ännu trognare än förut. Det kan låta såhär; ”- varför kom du till Sverige? Jag och min familj led oerhört under islamistiska regimen. Vad har du för religion? Jag är muslim”. Hit kommer dem och försöker ändra Sverige till muslimskt, eller så håller man som kristen invandrare tyst.

  Hallå där ni icke-muslimska invandrare där ute, som känner igen er, vars mormor och farfar och syster och bror och morfar och morbror och du…ja du..blev räddad av svensken. Jag skriver till dig också.

  Vi, icke-muslimska invandrare, vi alla sitter på en skuldsedel. Vi är all skyldiga svensken något alldeles extra. Vi känner till islam och muslimen bäst av alla, vi flydde den, vi vet hur den ter sig, hur den omfamnar med en mjuk famn för att den famnen efterhand fylls med taggar så man blöder till döds. Vi vet. Även ni som är födda i Sverige, men till icke-muslimska och invandrade föräldrar vet. Ni har hört vittnessmålen från dem äldre. Ni vet var och hur och varför. Vi alla ser, vi förstår allt hela tiden. MEN…vi är alla i min skrivande stund FÖRRÄDARE..vi sitter här, i det förlovade land som räddade oss, som gav oss allt, som ger oss allt hela tiden och vi tar det för givet. Vi sitter och ser hur muslimerna håller på att ta över, hur dem gör samma sak här som dem gjorde i vårt gamla land, som dem alltid gjort och vi gör INGENTING. Vi gnäller lite sinsemellan, men vi gör ingenting. Vi vill ha kakan och äta upp den.

  Egoister som skyddar oss själva och skiter i andra och när det nått sin brand kant, ja då ska vi fly igen? Ja, fly än fäktas det kan vi va?!

  Vi är alla skyldiga. Ni svenskar och Européer verkar inte ha någon som helst aning vad som håller på att hända, vad som väntar. VI VET, vi har antingen upplevt det själva eller kommer från generationer som upplevt det. Vi är skyldiga. Hittills har vi misslyckats i återbetalningen av vår skuld till er.

  Vi sitter på kunskapen, fakta om varför ni blivit självmordsbombade, varför era barns framtid håller på att sväljas av de muslimska krafterna som är i fullt krig mot den demokratiska essensen. Jag kan inte låta bli att tänka att om vi bara, OM VI BARA, ja vi som har bevittnat eller är släkt med någon som bevittnat islams sanna ansikte, hade ställt oss upp, och talat ut, sagt ifrån i en gemensam stark och hög röst, visat svensken vad som händer, så hade kanske skandinaven Breivik fortsatt satsa på aktier, kanske varit lyckligt gift med några barn nu och den hemska händelsen aldrig ägt rum, typer som Stockholmsbombaren hade inte ens vågat vistas och utföra sådana angrepp på svensk mark, vi hade sluppit se och höra beslöjade små barn på gator och torg, svensken hade sluppit att ens behöva ta ställning till inskränkning på sin klassiska ”ro” i form av begäran om böneutrop, Sverige hade fortsatt vara ett äkta välfärdsland utan alla flyktingar som äter upp Sverige inifrån ut, inga islam special-något hade behövts inrättas och inga skrik eller rop hade behövts bemötas i religionsfrihetens namn, Malmö (där bla. Hitlers skugga numera rör sig på väggarna eftersom muslimer verkar beundra hans verk) hade varit vad det en gång var och så mycket mer…så mycket mer…

  Svenskar/Skandinaver/Europeer..ni behöver lära er se skillnad på invandrare och invandrare. Där tycker jag att ni misslyckas. Ni måste se till invandrarens r e l i g i o n. Det är så systemen i dem länderna är och dem systemen gäller även i Sverige. Är den muslim, eller någon som kallar sig ”ateist” men har muslimska landsrötter (som många iranier springer runt och säger när deras familjer mammor och systrar osv bär slöjor och ber 5 gånger per dag och dem sympatiserar med dem till max – sådana familjeband och känslor kan ingen operera bort bara för att den kallar sig för något eller slutar kalla sig för annat) eller om han är kurd (kurder är kappvändare, ställer sig på den sida som passar deras sak – farligt). Dessa nämnda grupper är förankrade med islam på olika sätt. Kristna, buddhister, judar, hinduer och andra små lokala icke-muslimskt förankrade religionsföljare är mer ”safe”. Dem har bevisat sig kunna anpassa sig till Sverige och inte kräva någon större förändring.

  Det finns bevisligen en punkt där ord slutar ha en effekt, alla dessa ord som skrivs av alla här och andra liknande sajter dagligen…ord efter ord efter ord…när ord inte är nog, inte ger något annat än mer ord…detta, ordets maktlöshet har alltid varit applicerbart till en enda rörelse genom historien, den muslimska rörelsen. Medan vi skriver ord, så tar dem över steg efter steg.

  Vi måste alla ta ett gemensamt steg nu, stå gemensamt upp och protestera och på olika fronter och med olika medel stoppa denna islamiseringsprocess, kommunicera och samarbeta mellan leden, med stora bokstäver belysa och informera allmänheten om farorna som härjar och förutspås(precis som man gör vid stormvarnigar etc), inte vara rädda att bli utpekade eller ens kallade olika saker, tvärtom a c c e p t e r a att kallas för propaganda ord som ”islamofob” etc, att det är en självklarhet av dem förbindade tills dem själva inser farans art. Det är baksidan i räddningsprocessen. Hitlerrörelsen fick sitt fotfäste på liknande sätt som islam får sitt nu, vi får inte låta det hända. Islam har lärt sig buggarna med Hitlers system och utvecklat ett säkrare spridningssätt, även vi måste lära oss av historien dvs. se tecknen i tid och agera.

  Smygislamisering är som när Hitlerrörelsen tog sig in i varje tyskt vardagsrum med propaganda etc, så att om man skulle via en tidsmaskin, färdas till ett vanligt tyskt hem på Hitlertiden och berätta hur illa det är och visa facit i hand, skulle dem slänga ut en, rapportera en och säga att man är förrädare, att man är ”nazismofob”. Skulle vi bry oss? Skulle vi lyssna? Nej. Eftersom vi vet.

  Samma inställningssätt måste vi anamma nu. Det går inte att bara sitta och skriva. Ut på gator och torg, stå upp för land och rike. För mänskliga rättigheterna. För demokratin. Gör det rakt och öppet. Ta bort maskerna. Domino-effekten måste starta. SD är kanske en politisk aspekt, men det krävs en mycket större rörelse, en mycket aktivare, bortom politiken. En räddningstjänst som är aktiv och jourhavande, synlig och högljudd. T.ex. böneutropsansökan är så mycket mer än just det, det handlar bl.a. om att bekräfta islams fäste i, inte bara Sverige, men hela väst. Sverige har lyckats bli en slags bas för islam. Böneutropen är ett slags sigill på att islam befäst sig i väst. Det sigillet måste stoppas, motarbetas och slängas i historiens papperskorg. Den relativa passiviteten som rör sig i Sverige och övriga länder i fråga om islams fäste måste ta slut. Agerande är det enda motgiftet. Det måste få ett slut det där med att folk, i jakten på att slippa bli stämplade som islamofober och dylikt blir extra snälla och bemötande för islam, detta Stockholmssyndromstänk måste upphöra omedelbart.

  Även invandrade icke-muslimer har ju en unik chans att ge igen för alla dödade förfäder, att stå och kämpa och göra det man inte gjorde förut när deras mark, folk och tro överskuggades och halshöggs. Alla måste engagera oss sig i full, gemensam och modfylld skala för att stoppa islamiseringen av väst.

  Just nu är de känslor jag sitter med; Förlåt Sverige, Skandinavien, Europa. Vi mördade er alla. PANG PANG! Av tystnadens kulor mördade vi er. Vi misslyckades att informera er.

  Era majestätiskt vackra marker och vatten har blivit infekterade av vårt förräderi. Ett vatten vi låter er dagigen dricka å blindo.

  Det är inte islams fel. Dem är som dem är, det är vårt fel, som känner till hur vassa deras klor är, vi har sett och hört det i generationer, ärrade eller dödade av dem i generationer. Vi landade här i väst och ha hållit tyst om det.

  Ni, västerlänningar är i dagsläget som små söta lamm, och islam är den hungriga ulven som är på hinderslös väg att ta för sig av er och vi ser och känner till hela scenen från Intro till The End, men vi väljer att just se på.

  Förlåt. Förlåt oss alla. FÖRLÅT.

  Miriam Salib

  Gilla

 2. Henry Oliver Rinnan skriver:

  Rensa kroppens kanaler med muskot? Vore det inte bättre att rensa kroppens kanaler med nackskott istället?

  Gilla

 3. Antonia skriver:

  Kanske kommer vi byta muskot mot musköt inom kort.

  Gilla

 4. Replying in part to Salib.

  Not a religious person ( creates far too many conflicts in the world) let’s get on with life and try something that maybe will work – definitely not Jesus or Mohammed – and a lot of the others have their own problems too.

  Reason if you will:-

  And the shit goes on.
  The oligarchs in Russia diverted IMF money in the trillions. Quite a lot of it landed up in London and other European banks. A large portion did reach Cyprus and funded a property boom ( then bust) market. The Russian/IMF money landing in London and Cyprus was not legitimate and literally was siphoned off from the Russian economy.
  Now – the EU led by Germany, freezes Cypriot bank accounts and sequesters from the depositors money that is on account. Obviously, a lot of this money is stolen money, and it is also theft to take or sequester money from depositors without any lawful reason so to do. So, what we have is the IMF making unregulated and unmonitored loans that overnight build a Russian financial oligarchy. Those overnight financial Titans then move the money out of Russia ( read: “steal”). Then, the Germans and EU banking interests impose draconian conditions on Cyprus if it is to remain in the EU.
  End game – the “banksters” destroy the Cypriot social system and collapse the economy while simultaneously becoming thieves of deposited money through the terms imposed on the Cypriot government and by extension on the Cypriot depositors and people at large.
  As we say in the Caribbean “ Tief from a tief mek God laugh”.
  CB

  Gilla

 5. @ Helena and Marianne,
  Helena – my interest now is drawn back to the Caribbean and this links your Grenada observations with Marianne’s “Islam” concerns and then to the global economy.
  Marianne – I am no expert in “Islam” – yet I will say the following:-
  1. I am not a religious person, but surely not all Muslims represent the threat to which you refer.
  2. It is economically convenient, after the collapse of the Soviet Union, to have an external enemy – in fact is it just past the 1990s that Islam becomes the “new” international threat to “civilization” – or – is it a convenient, if not necessary substitute to justify the military-industrial complex’s objectives of arms production; armaments sales; wars; and global hegemony?
  3. If you think that this is just a narrow Swedish problem ( i.e. as regards the sources of global tensions) – you are wrong.
  When the British ruled Grenada the world prices of all Caribbean produced agricultural produce was manipulated and kept to a high level of earnings. When the islands, inclusive of Grenada, became politically independent, the agricultural prices on the world market plummeted. The new dispensation is now global financial dependency, as a Western dictate – your Middle Eastern country of origin – included. To demonstrate what I mean about dependency, I share the points below. Also, do weigh in mind the central importance of both human and social survival – which your piece states relates to your migration from your “Middle Eastern” country of origin with your family coming to the ‘promised land’. But – back to the modern financial ‘debt trap’ which is a source of the migratory patterns – while not disrespecting the genuine reasons of human self-preservation which was a motivational factor propelling your family to Sweden. Read on:-
  JAMAICA – BORROWING ONE’S WAY INTO DEBT, SOCIAL INSTABILLITY AND POVERTY.
  The banking system at its core is a fraud. It does not make sense to farm out the production of money to private banks then turn around and permit those private banks to lend back to government and charge interest to the government that gave it the permission, in the first place, to make the loans to the government ( n.b. US and Canada). A cycle of financial lunacy runs the world.

  The Bank of Jamaica is a superfluous institution, that prints fiat money ( i.e. the US dollar itself is fiat money, but is the world’s reserve currency, with nothing backing it as an aggregate of US printed money – save and except “confidence” ; Jamaica is in a much worse situation, because the Jamaican dollar is not the world’s reserve currency, and it does not have the necessaries to be backed for preservation of its value). The bonds that are issued at high interest rates to fund the government, with the promise to pay, is indebting the Jamaican people, while enriching the ones in Jamaica and the world at large who are compounding wealth while simultaneously impoverishing Jamaica. The loans, sad to say, are not being directed to productive purposes that itself largely would ( or should) over time be directed into wealth generating investments. Rather Jamaica is now at the point where it is borrowing just to pay interest while the principal and interest on original loans have compounded over several years. At the same time the already limited and inadequate social infrastructure ( education, health, public services in general) are being contracted, for the reason that the government cannot afford to continue providing these essential services, because the money saved from the cuts is needed to repay the banks, IMF and lending institutions from whom loans were obtained and have become due. However, Jamaica cannot afford the cuts, because the damaged social infrastructure ( when the already illiterate become less schooled and the sick infect – medically and socially – others to epidemic proportions) can only serve to increase national instability and thus further impoverish the country.
  Simply put – financial stability cannot be obtained from a system of borrowing that is designed to maintain indebtedness.
  ( see: http://www.youtube.com/watch?v=yTbdnNgqfs8 ). The dog will not catch its tail anytime soon.
  A core macro-relevant point is the investment in areas that are designed to save on importation while simultaneously increasing the earnings of the nation as a whole. In this regard, the logistics hub, is an idea whose time arrived so long ago, it is shameful to say that since the 1800s ( Panama Canal commenced being built in 1881 and was completed in 1914) with the most direct route being to Kingston harbour. Yet, the strategic advantage which that gave to Jamaica vis a vis the Panama canal, is still at this late stage over a century and more beyond, is still an idea in its infancy.
  An aspect of economic management, since the 1970s, has been this fixation with the idea that finance as mere paper money is, with high interest, a viable indicator of wealth for a country such as Jamaica. This process of paper money losing value, and being bolstered with more interest, will assist the holders of large stocks of cash, but over time unless translated into jobs and national projects that are sustainable – the country as a whole, not surprisingly, witnesses what is taking place. Insufficient jobs and lack of real wealth creation.
  It is not rocket science to say that productivity is the imperative for Jamaica if the Jamaican economy is to move forward.
  So – how does one ever get out of this dilemma? The very loans that are obtained to establish the assumed stability that the loan professes to be giving, are at the root of the financial instability problem. Another way of putting it is to say – the medicine is the poison. It is lunacy to be participating in this process and likewise call one’s self “rational”.
  The local inadequacies and weaknesses in the Jamaican financial sector also have to be acknowledged. Politically motivated lending; loans not secured by adequate, sometimes any, collateral; scamming borrowers by obtaining solid business plans but lending at onerous rates to ensure failure then opportunistically foreclose; and much, much, more that has been evident in Jamaica’s financial sector. And, the problem goes beyond merely regulatory and/or legal issues related to proper regulation, and comes back to a set of cultural and attitudinal values that are facilitative of certain types of financial practices ( read: malpractices). On a global scale, that cultural dimension is most noticeable in a country such as Nigeria. Ultimately, the small debts become a cumulative national debt in a low productivity economy. Welcome to Jamaica.
  If one thought the process through, in respect of Jamaica’s present engagement with the IMF, at the base of the problem, and at a macro level, the lending policies of the IMF are doing no more or less than bailing out rich banks, while keeping Jamaica in a “debt trap”.
  The Jamaican government ( whichever party is in power) shall find it politically impermissible to impose the levels of austerity that the IMF requires, for obtaining the IMF’s seal to secure further international loans. IMF aid is supposed to make the structural adjustments easier and implementable. That is the theory. In practice the stock of debt just exacerbates over time while a borrowing country, such as Jamaica, finds its debt to GDP ratio worsening while crime and domestic instability likewise increase. End result – output and employment are in decline in an already shrinking Jamaican economy. The IMF’s development model is fundamentally flawed.
  At some stage of this lend, borrow, re-pay cycle there will have to be debt cancellation, because the process is, quite literally, unsustainable.
  There must be a better way!
  Courtenay Barnett
  (Comment: an undergrad in economics does not make me an expert – but it nevertheless left me with sufficient common sense and analytical capability to understand why the answer does not lie with loans and IMF conditionalities.)

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  Marianne Miriam Salib: Bra skrivet. Håller med. ”Perfekt för den konflikterande muslimska kraften att bara köra över. Det är väldigt tydligt. Inget nämnvärt motstånd. Förändringarna blev som om man gick in i ett rum där det var sommar och inom 5 minuter hade det blivit värsta vinterstormen. Sverige är nu bortom all igenkännedom.” Islam ska erövra väst med slöjan och skägget: Kvinnorna ska föda många barn och männen känna igen varandra på skägget. Sen tittar dom på svenskorna med korta kjolar och tänker: Hora! Framtiden är verkligen inte ljus.

  Tänkte höra om du inte vill sätta in din insändare i Dispatch International. I så fall kan jag fixa det.
  Du missar det här med de och dem. Störande i texten men förlåtligt med tanke på din bakgrund. Det finns även många svenskar som inte kan använda orden rätt. 😛

  Miriram! Har du något svar på varför Sverige ska förstöras?

  Gilla

 7. Helena Palena skriver:

  Courtenay: The Ponci-Big Fraud goes on. ”Another way of putting it is to say – the medicine is the poison.” True. I asked Miriam Salib a question. I don´t think she knows the answer. Hardly no one does. The answer to why Sweden shall have so many ”fugitives” coming here is because the banking fraud system will flourish even more. Every person (living on the tax payers) gets a bank account which benefits the banking system. In Sweden for example all the peoples taxes goes into a private bank – not a state bank. Funny I think. We are all fooled in front of our very eyes. The media doesn´t write a line about it. Politicians plays along and the sceem goes on.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.