Ebb och flod! Hur lång är dag och natt på Månen? Brage Norin ger svar

Brage Norin – fysiker och klimatforskare på Skogså Tankesmedja delger oss lite kunskaper om solen och månen.

Fråga som berör månen: Vad orsakar ebb och flod?

Jag brukar ofta fråga mina studenter någon spännande fysikalisk fråga i början av lektionerna. En av mina favoritfrågor är den om ebb och flod. Nästan alla svarar att det är dragningskraften (gravitationskraften) mellan månen och jorden som orsakar fenomenet ebb och flod.

Vad orsakar ”springflod”?

En starkare ebb och flod uppkommer när solen förstärker månens dragningskraft på jorden. Solen och månen ligger då i samma riktning sett från jorden. Springflod inträffar även när solen och månen ligger på var sin sida om jorden. Huvudsaken är att de tre himlakropparnaligger i linje. Så brukar svaren bli. Därefter visar jag färdiga beräkningar av gravitationskraften mellan månen och jorden samt motsvarande kraft mellan solen och jorden. Gravitationskraften mellan solen och jorden är nästan 200 gånger starkare än gravitationskraften mellan månen och jorden! Då brukar det bli tyst i lektionssalen. Dags för nästa fråga.

Är det gravitationskraften som orsakar ebb och flod?

Nu brukar diskussionens vågor gå höga. Ebb och flod har någonting att göra med gravitationskraften – det är alla övertygade om. Men om det vore så enkelt att gravitationskraftens styrka skapade ebb och flod så skulle månens inverkan vara helt försumbar jämfört med solens. Det är inte många som känner till ett korrekt vetenskapligt svar. Det är inte gravitationskraften i sig som orsakar ebb och flod, utan det är skillnaden mellan gravitationskraften på den sida av jorden som riktas mot månen (eller solen) jämfört med den motsatta sidan av jorden. ”Det är det inhomogena gravitationsfältet som skapar ebb och flod” – så brukar astrofysiker säga. Om vi beräknar solens gravitationskraft på den sida av jorden som riktas mot solen och jämför den med kraften på den motsatta sidan av jorden – så skiljer sig krafterna åt något. Trots att månens gravitationskraft är nästan 200 gånger svagare än solens är skillnaden mellan månens gravitationskraft – på den sida av jorden som är riktad mot månen jämfört med jordens motsatta sida – drygt dubbelt så stor jämfört motsvarande skillnad hos solens gravitationskraft. Det är därför det märks när effekterna från solen och månen samverkar. Ebb och flod har en enorm inverkan på livet på jorden, men mycket få studenter kan förklara fenomenet. En gravitationskraft som är exakt lika stark överallt på jorden – ett ”uniformt” gravitationsfält – skapar ingen ebb och flod alls. Detta är enkelt att simulera i datorer.

Skulle jorden ha ebb och flod om inte månen fanns?

Ställ denna fråga till dina bekanta och du kan räkna med att nästan alla svarar fel. Självklart skulle fenomenet ebb och flod finnas – fast svagare. Det är ett korrekt svar. Fenomenet ”springflod” – en förstärkt ebb och flod – skulle däremot inte existera.

Hur lång är dag och natt på månen?

Månen roterar runt jorden på en månad. Den vänder samma sida hela tiden mot jorden. När månen inte syns på jorden är månens baksida belyst av solen. När det är fullmåne är den sida av månen som är vänd mot jorden belyst av solen. Man kan säga att det är cirka två veckors dag och två veckors natt på månen. Under dagen skiner solen skoningslöst hela tiden och det blir extremt varmt. Mån-natten är mycket kallare än vi någonsin har uppmätt på jordens yta.

Finns det UFO?

I Vintergatan finns det flera hundra miljarder solar. Vi ser med blotta ögat de mest ljusstarka solarna i vår närhet. Vi kallar dem stjärnor. Det är mycket sannolikt att det finns planeter som snurrar i banor runt stjärnorna – precis på samma sätt som våra planeter snurrar runt vår sol. Vi har redan upptäckt många sådana planeter. Det är också mycket sannolikt att liv har uppkommit överallt på planeterna i hela Vintergatan. Vi har funnit flera meteorer på jorden med organiskt material som är äldre än jorden. Detta är bevis nog. Den gåtfulla kraft som skapat allt har med största sannolikhet skapat massor av liv i hela Vintergatan. Ännu mera fantastiskt är att livet sannolikt är spritt i hela universum. Från Hubbleteleskopet ser vi flera hundra miljarder galaxer i det ”synliga universum” – vilken otrolig rymd vi lever i. Skapelsen är helt sanslös.

Vi kan inte ta till oss detta fantastiska rymdskådespel. Tänk om hela Vintergatan sjuder av liv? Tänk om livet har tänts i miljarder galaxer i hela det synliga universum? Tänk om även intelligent liv har utvecklats överallt i universum? Frågorna är svindlande. Det organiska liv på jorden som startade med fotosyntesen är med all säkerhet vanligt förekommande i hela universum. Fotosyntesen skapar syre i atmosfären. Redan för flera miljarder
år sedan började syrehalten i atmosfären att stiga. Den form av liv som uppkommit på jorden avslöjar sig tydligt genom den höga halten av syre i vår atmosfär.

Om något årtionde kommer det att strömma in rapporter om planeter runt stjärnor som också har syre i atmosfären. Vi kommer snart att kunna lokalisera var livet har uppkommit i vår närhet i rymden. Självklart har främmande intelligent liv upptäckt förekomsten av syre på jorden för mycket länge sedan. Vi är med all säkerhet redan upptäckta!

Intelligent liv är nyfiket

Människan är väldigt nyfiken. Men vår nuvarande teknik gör det bara möjligt att undersöka vårt eget planetsystem. Vi har svängt runt många planeter i vårt solsystem med obemannade rymdfarkoster. De mest fantastiska foton från andra planeter har länge fängslat oss. Det är en tragedi utan like att militära intressen har fått blanda sig in i leken. Nixons skytteltrafik till månen svärtar ner hela rymdforskningen. Vi måste få bort dessa lögner så fort som möjligt. Självklart kommer vi när vi behärskar nanotekniken och fusionsenergin att skicka ut rymdfarkoster även till andra solsystem. Vi kommer att tvingas vänta länge på att dessa farkoster återkommer till jorden – men vi kommer garanterat att försöka. Den tekniska utvecklingen kommer att göra sådana resor möjliga inom några århundraden.

I min föreställningsvärld pågår det ett obemannat resande med avancerade rymdfarkoster överallt i universum. Att levande varelser från andra planeter skulle finnas ombord på farkoster som besöker jorden förefaller mig ytterst osannolikt. Vår sol är mycket isolerad.

Obemannade UFO runt jorden är sannolika

Jag tror att jorden är under observation. Syret i atmosfären är upptäckt för mycket länge sedan och främmande intelligenta civilisationer är intresserade av livet på jorden. Vi är så isolerade i rymden att bemannade rymdfarkoster är mycket osannolika på vår planet. Min uppfattning är inte unik. Min favorit bland teoretiska fysiker Stephen Hawking är inne på samma linje. Han varnar för att vi inte bör ge oss tillkänna i onödan. Det kan sluta lika illa som för indianerna i Amerika när Columbus upptäckte kontinenten – skriver han.

dn dn dn svd svd svd svd
 

intressant

…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Ebb och flod! Hur lång är dag och natt på Månen? Brage Norin ger svar

 1. Anton skriver:

  Helena, det var väl inte den här texten du syftade på med ditt ”det kommer mera”?

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Nej! Ett mellanstick! 🙂

  Gilla

 3. Anton skriver:

  OK. Jag fortsätter att inte hålla andan, då. Den här texten kan jag låta vara, den innehöll inte SÅ många konstigheter, och framför allt inte så stora… bara några små…

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  Den innehåll intressant information som inte jag kände till. Men så är jag inte fysiker heller! Vem har hört talas om ”springflod”? 😛

  Gilla

 5. Anton skriver:

  Haha, just ”springflod” är väl inte den mest obskyra fysikaliska termen precis, men det var väl det du menade med smileyn. Svårt att veta ibland! Sant är det däremot att de flesta inte känner till hela bakgrunden till tidvattenkrafterna.

  Men det är intressant att du håller just Brage Norins expertis så högt, när du inte verkar ha så mycket till övers för fysiker i gemen. När han är så slarvig med fakta, hur kan du veta att du får en korrekt beskrivning? Inte för att texten här ovan är så fylld av märkvärdigheter som månfärdstexterna, men den innehåller allt sin beskärda del märkliga formuleringar (för att komma från en vetenskapsman).

  Hittills har du iofs inte velat kommentera frågor angående din gästskribents trovärdighetsproblem, så jag håller väl inte andan vad gäller den saken nu heller. 🙂

  Gilla

 6. Anton skriver:

  Men det förstås, jag kanske är ”fel person” att ödsla tid på för diskussioner om källkritik… 😀

  Gilla

 7. stefan skriver:

  ”I min föreställningsvärld pågår det ett obemannat resande med avancerade rymdfarkoster överallt i universum. Att levande varelser från andra planeter skulle finnas ombord på farkoster som besöker jorden förefaller mig ytterst osannolikt. Vår sol är mycket isolerad.”

  Två meningar som helt talar emot varandra. I alla fall så som jag ser det. Och mer vad jag ser begränsar jag rätt mycket hehe. Men kul är det det är huvudsaken.

  ”Min favorit bland teoretiska fysiker Stephen Hawking är inne på samma linje. Han varnar för att vi inte bör ge oss tillkänna i onödan. Det kan sluta lika illa som för indianerna i Amerika när Columbus upptäckte kontinenten – skriver han.”

  Men ändå så tycker jag att Herr Brage liksom är fast i sår han med för det finns faktiskt enkla förhållanden som talar emot vad han säger om möjligheter och omöjligheter.
  Det finns många sk. fenomen som bevisligen finns och kan förklara rätt mycket genom dessas existens typ det finns inge direkt gräns på vad man kan byta ut och fortfarande existera som själ ungefär. (hemsk på ett sätt och hjälpsamt på kort sikt liksom pratar inte mer om det men det är högst fakta som kan användas i samman hanget)

  Gilla

 8. Anton skriver:

  Precis som förutspått: minsta fråga om källkritik och trovärdighet och det blir knäpptyst igen. Jag borde bli siare! 😀

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.