Varför blev du journalist?

Ann Helena Rudberg vid Lillsved på Värmdö.

Ann Helena Rudberg vid Lillsved på Värmdö.

Ann Helena Rudberg har bl a arbetat som journalist på DN i 18 år. Hon har skrivit tre böcker. Skriver dagligen på sin blogg men också på Newsmill där hon publicerat 43 artiklar.

Varför blev du journalist?

Ja det var för att min pappa Ingvar Rudberg var det. Min mamma dog och jag hjälpte till med dödsboet ett år, utbildade mig till sekreterare nästa år och jobbade som det ett par år innan jag kom in på Journalisthögskolan 1972. På den vägen är det. Jag är skilsmässobarn och detta var ett sätt att knyta an till min pappa eftersom jag gick första året på utbildningen i Göteborg där han bodde. Det är alltid bra att ha djupa känslomässiga skäl till det man gör.

När började du blogga?
Det gjorde jag redan 2007 lite smått, men tänkte bara skriva lite för mig själv och eventuellt några vänner. Men det blev mer än så.

Vad betyder bloggen för dig? Vad skriver du om?
Jag skriver om det som intresserar mig, så det kan bli allt möjligt, men mycket om nyheter och det som ligger i tiden. Bloggen är en kontakt utåt ibland människor. Mycket intressant hur det går att påverka samhället också.

Har det här med bloggeriet mattats av? Det har varit twitter och Facebook som har tagit över känns det som. Men nyhetens behag har runnit av även där så var befinner sig nätfenomenet tror du?
För mig personligen har det inte blivit så. Twitter och Facebook är inte lika intressant tycker jag. Jag märker att när jag skriver något längre och genomtänkt blir det läst. Jag har en del trogna läsare och många som går in när det är en nyhet.

När du skriver på Newsmill går ju en redaktör igenom din text? Du kanske måste ändra och stryka. Hur ser du på det när du kan publicera det du bestämmer direkt på din blogg?

Det är bra att fler läser innan det går i tryck. Det är jag van vid sedan länge. Oftast blir det bättre då. Det är skillnad på blogg och Newsmill, men ofta skriver jag om det jag har skrivit om på bloggen först. Något som ligger i tiden. Den senaste artikeln om näthatet gick igenom direkt.
I ormbärarens tid AH Rudberg Din senaste bok I ormbärarens tid handlar om din släkt. Varför skrev du den?
Det är återigen av djupa skäl. För att få föra samman det jag visste om mina släkter och fortsätta på det som jag började på i min första bok Ett sekel av tystnad. Det handlar om de existentiella frågor vi alla ställer oss. Varför är jag här? Varifrån kommer jag? Varför är jag den jag är? Vilken är meningen med livet? Också i stort är det detta det handlar om därför är det en flicka på omslaget som ser upp mot stjärnbilden på himlen: en kvinna som bär en orm. Djupt symboliskt.

Denna bok har du givit ut själv på förlaget Vulcan. Så vem är det då som blir förläggaren?
Vulcan har förlagt boken, tryckt den och färdigställt den. Men rätten till manus finns kvar hos mig. Jag har inte sålt bort den, som man måste göra i den vanliga bokbranschen. Vulcan gör allt vad du ber dem om, men det finns en prislapp på det förstås.

Är du nöjd och är det något du kan rekommendera?
Ja visst är det så. Då får man den bok man vill ha.

Böcker av Ann Helena Rudberg

Ett sekel av tystnad 2006
Marilyn Monroe min berättelse 2006
I ormbärarens tid 2012

Här finns böckerna samlade:

annhelenarudberg.se

dn dn svd svd intressant

…….

Detta inlägg publicerades i Människor och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Varför blev du journalist?

 1. MetalHeadViking skriver:

  Jag tycker att Ann Helena Rudberg skrev mycket intressant och kritiskt gällande terrorsvenskarna i Etiopien.

  Roligt när en journalist vågar gå emot strömmen.

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Metal: Ja, du ramlar väl inte i farstun i första taget. Brukar kolla din blogg. Det finns inte så många ställen att snoka på när man är på min medvetandenivå angående läget i världen. 😛

  Var hämtar du din näring? Utomlands skulle jag tro.

  Gilla

 3. Monica Antonsson skriver:

  Hej!
  Vad kul.
  Grattis!

  Gilla

 4. MetalHeadViking skriver:

  Näring? Ja det var väl en bra fråga.

  Det mesta av infot kanske kommer ifrån utlandet. Det gäller att plugga på kring hur eliterna tänker. Sen lär man sig vad deras agenda är, hur de går till väga och varför. Det kanske tar ett tag att lära sig. Men när man väl kan det, så är det bara att aplicera det på ”hemmaplan”, så kan man se ungefär samma mönster när det väl kommer.

  Sen är det så att jag samlat info sedan åtminstone 2007. Jag började inte blogga förens 2011. Jag kunde inte hitta särskillt många bloggar eller alternativa sidor på svenska som verkligen gick in på djupet (egentligen inga alls). Så jag tyckte att det kanske fanns en lucka som jag kunde fylla i. I synnerhet med tanke på att jag hade massvis med info som jag tyckte borde få komma ut även på svenska.

  Gilla

 5. Antonia skriver:

  Att vara journalist är en intressant yrke. Och att kunna skriva böcker och livnära sig av det är ännu mer roligt.
  Var intressant att läsa om Ann Helena Rudberg.
  Ska kolla in hennes blogg också. 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.