Fattigdomen börjar i vedboden! Vedprogram lockade storpublik i Norge

Vedhög
I Norge visade NRK natten mot lördagen ett program om ved i alla dess former – Nationell ved. Det var 12 timmar långt t o m. Lockade storpublik. Förståeligt med tanke på hur ved ligger människorna varmt om hjärtat. Bor man på landet är det bara ved som gäller. Och sitta vid vedspisen och dricka kaffe (minst fyra koppar om dagen för att slippa cancer) och peta in en pinne i brasan är verkligen härligt. Det är höjden av kultur. I programmet sågades, klyvdes, torkades och eldades med ved.

Det är en konst att hålla på med ved. Den ska kapas och klyvas på våren. Sen torka ordentligt över sommaren. De som inte kan det får dåliga omdömen i byarna. Sen är eldandet i sig en konst. Inget för amatörer. Om vilket trädslag som är bäst går meningarna isär. Åker man förbi gårdar med stora fina uppstaplade vedhögar – riktiga konstverk – får man skämtsamt höra att frun i det huset är elak. Att karln inte trivs inne och hellre donar ute. Det är många gubbar som passat på att ta sig en sup där ute i vedboden när frugan inte sett.

Den dagen EU klampar in och försöker sig på att förbjuda vedeldning kommer det att ta hus i h-e. Då först kommer svensken att vakna upp och protestera mot den enorma maktöverflyttning till Bryssel som skett och som smygande pågår.

dn svd intressant

…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Fattigdomen börjar i vedboden! Vedprogram lockade storpublik i Norge

 1. Antonia skriver:

  En halvdags lång program om ved? Då har man mycket att säga.
  Det är mycket jobb med ved. Håller med. Mina föräldrar bor i hus och ved är en måste. Där står de i långa rad i gården. Vackert att titta på. Men gud så mycket och tungt jobb.

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Antonia: Det sitter djupt i generna veden och elden och värmen. Utan den står man sig slätt. Är det kallt och man fryser kan man inte göra någonting. Så uttrycket att fattigdomen börjar i vedboden är sant.

  Gilla

 3. Stig Palm skriver:

  Du behöver inte invänta Bryssel för detta? Miljönissarna här i Sverige morrar redan om det med braskaminer och privat eldning.

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  Stig: Nä, det var värre för några år sedan. Sen har det varit tyst ett tag. Men tänk dig om vedeldning blir förbjuden. Då blir det ett riktigt Stasi-land med folk som kommer att smygelda på nätterna. Med grannar som kommer att skvallra. Fy så läskigt.

  Gilla

 5. Stig Palm skriver:

  Nu räcker det att grannar gnäller på röken att eldarna blir försiktiga. För övrigt är Sverige redan ett Stasi-land (DDR) men det är journalisterna som står för detta. Inta alla men de flesta.

  Gilla

 6. stefan skriver:

  Förr elda man upp stora arealer bara för askans skull (pottaska) Det var för övrigt en stor exportvara som många var företags samma i på kostnad av skogen och då elda de för fullt för kråkorna.
  Vet inte om det finns länk till detta. Men hur som helst björk då och bok så framställer man bland annat tvål och även att få fram rent bor (salt ) som i ren form användes till skönhetskrämer osv i all skönaste fåfängd blandning och görs en idag trots att dessa ingredienser inte alls är bra för människan. Vinsten från tillverkning av brännvin kunnas glödgas me och därför inbillar jag mig att det var en anledning till framställandet av sådant när det äfen kunde bli till lön till slavar.
  Men vad vet jag (ingen ting egentligen jag läser)

  Gilla

 7. stefan skriver:

  http://www.shenet.se/ravaror/borax.html

  Om man läser lite noga så finns ord att googla som passar in i det jag beskrev och de leder till dessa händelser. Rätt intressant och läsa, men just nu orkar jag inte gajda fram det för jag har något jag aldrig brukar ha ”huvudvärk”

  Gilla

 8. stefan skriver:

  http://runeberg.org/nfam/0069.html
  Arma huve. Men här finns förklaringen vad man använde det till och varför så många extra knäckte med att bränna upp skogen till kråkorna, vanliga (fattiga) familjer tjäna mer på detta en sitt dagliga verk.
  Varför jag gräver i sånt är för att ta sporten survivel till nästa level tja man vill väl ha glasrutor i fall man blir vilse i skogen eller? hehe

  Gilla

 9. stefan skriver:

  Hur man elda en massa förr för att få fram alun är också något för di gröne som tror att att det var mindre carbon tillverkning förr..Jävla id–ter (sorry men va f-n, vad är i luften egentligen? Borsalt hindrar strålning och förhöjda halter har mätts och mäts, det kanske ska vara mer strålande på vissa platser en andra?
  Bara tippar för de gjuter in borax i betong av den anledningen och i vatten för ej strålande verksamhet.
  Om inte himlen faller ner på oss iår så är faran över

  Gilla

 10. bashflak skriver:

  Norska boken ‘ved’ var årets julklapp. Det enda jag önskade mig och fick, av mina barn.

  Gilla

 11. elina skriver:

  Jag tog över vedhuggningen i familjen vid 7år och inte blev det några fina, vackra bitar att elda med. Och högen var också uselt travat. Men det värmde nog lika bra. Björkved skulle det vara men gran/tall användes i kakelugnen när björkved var slut eller dyrare än gran/tall.

  Gilla

 12. stefan skriver:

  Läste i en gammal bok av Carl von Linné ,det var en slags handbok för hemmet och däri fans hur man gjorde brasklappar av halm lera och lite sand som man glödde länge i kakelugnen när det var brist på ved. Tyvärr minns jag inte exakt vad boken hette.
  Skulle gärna vilja komma över ett exemplar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.