Arla svindlar bönderna! Herrelöst kapital!

Separator Alfa Laval Mjölkbönder tjänar mindre ju mer Arla får expandera! Separator från Alfa Laval. Grädde i ena röret och skummjölk i det andra!

Danskkontrollerade multijätten Arla beter sig som vilken vinstdrivande koncern som helst. De ljuger kanske mera än andra multisar. I Arla är det tjänstemännen som styr. Och för dem är det internationell expansion och så lågt mjölkpris som möjligt som gäller.

Inger Myresten på den svenska delen av Arla påstod i Expressen den 12 oktober att Arla ägs av bönder. Men medlemmarna i en förening äger inget alls utom sitt eget enskilda kapital, oftast enbart insatsen. Alla föreningens tillgångar kallas därför ”herrelöst kapital”. Arla borde väl känna till att föreningar inte har några ägare.

I slutet på 1990-talet duperades Arlas medlemmar i Sverige med samma sockerljuva lögn att de var ”ägare” i Arla ek fören. Syftet var att få medlemmarna att avstå från högre pris för mjölken de levererade. Bönderna lurades tro att det de avstod skulle bli en värdeökning som skulle komma dem till del senare, de lurades tro sig vara ”delägare”.

Arla-direktörerna skönmålade och förmådde sina medlemmar och en svag styrelse att gå med på att den svenska föreningens tillgångar skulle överlåtas till en dansk förening – med dansk röstmajoritet. I den nya föreningen stoppades även danska MD Foods in. Det företaget var värt 3,3 miljarder mindre än Arla. Trots det fick de svenska bönderna inte ett öre i ersättning för värdeskillnaden. Men deras svenska direktörer berikades av danskarna. Den nya danska föreningen bytte finurligt namn till Arla Foods.

Svenska Arla dominerar starkt både i butiksledet och i branschen. Arla vilseleder när de påstår att deras inköpspris för mjölken har en direkt koppling till det internationella mjölkpriset. Den kopplingen finns bara om Arla vill ha det så. Arla kan koppla sitt inköpspris till vilket index som helst eller välja att inte ha någon koppling alls. En svag indirekt koppling kan möjligen med hård vinkling hävdas eftersom importost är baserad på mjölk.

Väl underbyggd vetenskap visar att ju lägre förädlingsvärde ju lägre koppling finns det till andra marknader. Om mjölken kostar en krona mer i en svensk butik än i en tysk butik t ex så kommer det inga långtradare eller båtar hit med tysk mjölk. Fraktkostnaden för jättelika volymer mjölk med dess ytterst låga förädlingsvärde ger utrymme för betydande prishöjningar på mjölken innan risk för konkurrens av utländsk mjölk uppstår.

Arlas informatörer avleder snabbt vid kritik uppmärksamheten med att tjata om import av hårdost och dylika stickspår. Arla mässar sitt påstående om att deras marknadsandel bara är 45 procent. För mjölk är den runt 75 procent.

Sammanfattningsvis: Det s k herrelösa kapitalet (så benämns det ägarlösa kapitalet i företagsformen ”ekonomisk förening”) i Arla styrs av de danska direktörerna och deras intresse är expansion. Sådan kräver kapital. Mera betalt till bönderna minskar Arlas billiga kapital och är således ett rakt motstridigt intresse för direktörerna.

Dags att sluta gulla med Arla och inse att de svenska mjölkbönderna inte har något som helst verkligt inflytande i den ekonomiska förening som formellt äger Arlas alla tillgångar, kassa, fabriker, bolag varumärke, rubbet. Röstmajoriteten är som sagt dansk.

Intervju med Peder Tuborgh

Busen Arla vill ha monopol

Svindleriet i Arla värre än i Trustor

Svensk mjölk snart ett minne blott

Besvikna mjölkbönder vill starta lokalt mejeri

intressant dn svdsvdsvd

…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Arla svindlar bönderna! Herrelöst kapital!

 1. Åke R skriver:

  Att utländska mejeribolag köper upp svenska bönders bolag har bara fortsatt, senast övertog fransmän Skånemejerier utan att betala ett öre. DVS bönderna lurades att överlämna sitt bolag mot att de skulle få 50 öre mer för mjölken. Men vem bestämmer grundpriset?? Gissar att företagsledningen är välavlönad här också!

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Åke: Tack för det! Bönderna tycks vara ett lättlurat släkte. Det är lätt att lura skjortan av ett hederligt släkte. Å andra sidan har dom inte tid. Jobbar i sitt anletets svett för att få det att gå runt. De skickar valda ombud till stämmorna. Ombud som får stora skälvan när dom ser kostymnissarna på podiet. Då ramlar dom i farstun. Kommer dom av sig och säger inte det dom skulle. 😛

  Gilla

 3. stefan skriver:

  Alla ”storheter” kör ungefär samma race mot de enskilda personerna. Oavsett var man är i världen.

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  Stefan: Sant! Har man pengar och makt blir det gärna slakt! 😛

  Gilla

 5. stefan skriver:

  Att bli rik på att skapa orättvisor i världen. Eller bli rik för att det finns dessa obalanser är ju heller ingen fjäder att sätta i hatten. Att den ena förlorar och den andre vinner är heller inget att skryta om som en bedrift i fall man är vinnaren.
  Sanning är att skapa ting eller tjänster som gör livet bättre spelar ingen roll vad det är. Men har de den kvalifikationen bär det ”good” moral i sig själv.

  Ja har man bara pengar för ögonen så blir det nog så som du säger slakt i någon form.

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  Stefan: De som förstår livet inser att man ska vara rädd om sin karma. Har skrivit det förut: De onda får en chock när dom dör.

  Gilla

 7. Förvånad? Industrivärlden ÄÄÄR ett Dårhus, sprängfullt av vid Penningen hypnotiserade Hysteriker, styrt av Idioter! Vad väntar ni er av Psykopater???

  Gilla

 8. Antonia skriver:

  Jag förstår att företag vill ha vinster. Det är hela företagandet går ut på. Det jag inte förstår varför ska vinsten vara så stor att den utarmar allt annat.
  Mänskliga aspekter försvinner helt.
  Men om ARLA har nu tagit på sig en svintryne varför går inte bönderna ihop igen i en ny konstellation? Hur länge ska man finna sig i att bli utsugna?

  Gilla

 9. Helena Palena skriver:

  Antonia: Bra fråga! Men det kanske inte är så lätt att bryta sig ur. Mjölbil som kommer varannan dag. Upptrampade stigar. Starta ny konstellation. Mycket jobb. Kostar pengar. Vi så ser om det händer något. Man kan hoppas.

  Gilla

 10. Hans Nilsson skriver:

  Finns det någon ekonomisk förening eller organisation som man är medlem i som inte kör över sina medlemmar? Det är mer regel än undantag att medlemmarna blir överkörda.

  Gilla

 11. Helena Palena skriver:

  Mats: Det var bra läsning! Bra att du bryr dig. 😛

  Hans: Ja, men det är skillnad på förening och förening. Här handlar det om bönder som tagit stora lån för att bygga och driva företag och så får dom noll betalt nästan för sin produkt! Medan tjänstemän och direktörer skor sig.

  Gilla

 12. Hans Nilsson skriver:

  Jag vet inte om du någon gång har varit närvarande när en sådan ekonomisk förening har medlemsmöte? Det har jag inom trädgårdsnäringen och nästintill alla medlemmar sitter som tända ljus och tittar beundrande mot podiet där ledningen sitter. Man kan nästan tro att de går på mötet främst för den efterföljande samkvämen. Jag är född på landet och har varit nära lantbruket sen tidiga barnsben så jag vet hur lantbrukare tänker och reagerar. När Fransmännen köpte Skånemejerier var det knappast några protester från medlemmarna för de blev lovade ett antal 10öringar mer per kg/mjölk men dessa pengar är begränsade till ett antal år sen är det fritt fram för Fransmännen att betala vad de vill. Sen är de i samma sits som Arlabönderna.

  Gilla

 13. Madeleine skriver:

  Skånemejerier hade inte behövt sälja ifall Arla hade avstått från aggressivt priskrig med prisdumpning i Skåne. Glöm inte det smyginspelade samtalet där Arlas VD Tuborg hotar Björn Cederblad (VD i Skånemejerier) med att om han inte säljer mejeriet till Arla så ska Arla konkurrera ihjäl Skånemejerier. Detta skandalösa beteende har fått ringa uppmärksahet i vår egen press. LRF värnar om Arla, för det är guldkalv med sina 2 miljoner i årsavgift till LRF.

  Jag tycker Skånebönderna fick en bra uppgörelse, 40 öre mera under 10 år. Inte dåligt. Sedan efter 10 år blir det samma förhållande som i andra mejerirelationer. Varken sämre eller bättre.

  Håller med Helena Palena om Arla-bönderna var naiva i överkant och skulle naturligtvis inte litat på direktörer och den där rena rama nollan Lamberg som var ordförande.

  Gilla

 14. Gunnar skriver:

  LRF:s övertagande av mjölkkartellen Svensk mjölk indikerar det nära sambandet mellan det tongivande mejeriet i Svensk Mjölk och LRF, Lantbruksetablissemanget är en parallell till det militärindustriella komplexet. Det går inte att bryta ut en pusselbit. Foderindustrin ska tjäna sína pengar på bönderna, samma med leverantörer av insatsvaror, samma med maskiner och traktorer, allt hänger ihop. LRF kan aldrig bli en kampanjorganisation för ett ”särintresse” som t ex mjölken.

  Hela näringens överlevnad bygger på att de enskilda bönderna aldrig blir för starka/lönsamma så att de kan satsa på att bygga alternativ. De måste hållas på en nivå strax ovan konkurs. Det må vara cynism som historiskt har en parallell till Lenins strategi för kollektivet. Men visa var min analys brister?
  Lenin myntade uttrycket ”nyttiga idioter”. Ett bra exempel på nyttiga idioter är Arlas medlemmar.

  Bistert att konstatera, men varje kall analys lär komma till den slutsatsen..

  Gilla

 15. Helena Palena skriver:

  Hans, Madeleine och Gunnar! En får tacka för fin input så man kan själv kan göra lite mer utput! Tänk hur det är! Otroligt så lätt det är att köra över massan. Nyttiga idioter var just ordet. Lenin och hans anhängare vet var man ska sätta in stöten.

  Gilla

 16. Helena Palena skriver:

  Kommentar från Jan via mejl:

  ”Min far hade min mjölkgård när fusionen genomfördes år 2000. Han dog djupt bitter över att han inte vågade rösta emot så det hade blivit två stämmor. Några fakta: 1 Inkråmet från Arla ek för och MD Foods ek för flyttades till en nybildad förening (amda) där danskarna fick 60 % majoritet i representantskapet. 2 Det handlade alltså inte om en fusion i vanlig mening 3 Värderingarna av tillgångarna i resp förening hölls strängt hemligt. 4 Arlas tillgångar var 3,3 miljarder mera värdaän MD Foods.

  Hade Arla-medlemmarna fått veta värdeskillnaden är det tveksamt om de accepterat att skänka bort detta mervärde. Särskilt om svenskarna inte skulle få majoritet.

  Vi kanske också ska påminna oss lite om bakgrunden till Arlas goda ekonomi med en kontantkassa på mer 740 miljoner kronor. Våra företrädare har i olika omgångar avstått en del av invägningspriset för att konsolidera Arla. I och med överlåtandet till MD försvann dessa besparingar. Inte ens den så kallade 5-öringen återbetalades.

  Det går naturligtvis för Arla-missionärerna att skratta åt dumma och lättlurade bönder. Men fakta går inte att skratta bort.

  Det finns absolut ingenting kvar av Arlas ursprungliga syfte. Nu är det en multijätte som med hjälp av medlemmarna finansierar sig billigt och köper råvaran där det är billigast. Inget mera.”

  Gilla

 17. John Hadvall skriver:

  Jag har levt inom mjölkproduktionen en stor del av mitt liv, min pappa är en av dem som du anse vara lurad och detta gör detta inlägg är verkligen ett av de mest dumma och oinsatta inläggen jag läst på länge… Angående sammanslagningen med danska MD, så kommer jag ihåg hur det var, att bönderna via sina representanter fick vara med och avgöra om de ville gå med i MD eller ej. Minns att bönderna i min pappas distrikt hade flera möten ang. detta och till sist bestämde sig för en sammanslagning. Ett av de bättre beslut som har skett inom mejerinäringen skulle jag vilja påstå och en anledning till den stabila utveckling som skett… Skulle inte detta sammangående skett skulle Arlas mjölkbönder mycket väl hamnat i samma knipa som Milko, Skånemejerier et c. All vinst Arla Foods har gjort har dels gått tillbaka till bönderna(ägarna) i form av en efterlikvid varje år och dels till fortsatt expansion och utveckling för att säkra ett så bra mjölkpris som möjligt även i framtiden. Denna fördelningen har också godkänns av en marjoritet av mjölkbönderna via varje distrikts representant i beslutfattandet. Det finns tusen saker till att berätta som visar hur oinsatt du är i detta ämne, men jag nöjer mig med denna kommentar nu…

  Gilla

 18. Madeleine skriver:

  John Hadvall – det måste väl vara en synonym för en stå upp komiker? Det kan väl inte finnas en verksam bonde/småföretagare som är så urbota korkad som signaturen John Hadvall? Visserligen krävs det ju ingen intelligens alls för att få ärva en gård. Men ändå?

  Vad Hadvall säger är att företagsledningen med Åke Modig i spetsen och Arlas styrelse var lika inkompetent som Milkos och därför var det nödvändigt att skänka bort kontrollen till dansken.

  Hade det inte varit en liten gnutta intelligentare att sälja ut en tredjedel av Arla till börsen? Då hade en kompetent ledning tvingats fram av börsinvesterarna, bönderna hade fått ett par miljoner vardera och ändå haft kontrollen dvs röstmajoriteten.

  John Hadvall är tyvärr synnerligen obegåvad. Exakt rätt man för de smarta grabbarna i Arla.

  Gilla

 19. Gunnar skriver:

  John Hadvall har helt rätt. Arla-ledningen år 2000 var komplett inkompetent, oärlig och lat. Den berikade sig på medlemmarnas bekostnad. Miljarder i värde förlorades. Ledning och styrelse borde hamnat i fängelse. Plus LRF’ ledning som stöttade bluffen mot medlemmarna.

  Gilla

 20. Jimmie skriver:

  Antonia: Att företagande går ut på att bedriva vinst är en ren kapitalistisk hjärntvätt. Att bedriva nått man brinner för, att tillföra nått till andra, att vara sin egen chef. Få bort dessa jävla tankar om att vara störst, tjäna mest osv. Och nej det är inget fel i att tjäna pengar och givet att ett företag måste gå med nån vinst för att överleva, MEN det är en fråga om hur och i vilka propotioner samt på vems bekostnad.

  Gilla

 21. Pingback: Ja jag är rädd för Arla! - Anna och Anna

 22. Pingback: Min ko vill ha roligt! Arla dålig krishantering! | Helena Palena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.