Ola Gefvert: … ”ska jag köpa en kvinna”! Tar ut fet lön och jämför våldtäkter!

Uppdatering: Ola Gefverts kvinnosyn blir tydlig när man lyssnar på honom. Han vill ha makt och trycka ner. Dessutom hade Nora inte alls hans diagnos. Vilken usel läkare. Nora hade en ej diagnosticerad ADH. Med rätt medicin mår hon nu lite bättre.

Gökboet Del 2: ”…hon (Nora) hade ju horat innan Lindberg”.

Ola Gefvert driver vårdbolag och nekade våldtäktsoffret Nora, 17 år, rätt vård. Det kostade för mycket. Visst är verkligheten värre än fiktionen? Yes! Män med makt använder unga flickor. Men varför måste dom vara så sadistiska? Spänna fast. Misshandla och vara brutala? Göran Lindberg – Kapten klänning – hade en hel väska full med sexredskap när han greps på väg mot en träff med en 14-åring. Han hade dessutom Viagra i väskan. Innan han åkte fast for han runt och pratade om jämlikhet och feminism på sitt arbete som polischef. Nora blev faststpänd och grovt våldtagen av den mannen.

Ja, det är precis som i filmen Call Girl och det Lisbet Salander blev utsatt för i Milleniumfilmerna. Men i Noras fall är det på riktigt! Vad händer just nu med unga flickor som behöver hjälp och som blir helt utlämnade åt vården där såna som Ola Gefvert styr och ställer. Ola Gefvert, chef inom närpsykiatrin i Enköping gjorde en miljonvinst i de egna företagen, men vägrade skickade våldtäktsoffret ”Nora”till en legitimerad terapeut.

Nora försökte efter Göran Lindbergs våldtäkt få hjälp av bearbeta händelsen av en kvinnlig psykolog. Psykiatern Ola Gefvert, som också äger vårdföretaget, krävde att hon skulle ”sköta sig” ett halvår först.
– Hon hade bett, gång på gång, att få en kvinnlig terapeut, för det var vad hon behövde, men det struntade hennes läkare i, berättar Berenike Alfvén, som är Noras målsägarbiträde.
Vad tyckte du om det?
– Jag tyckte det var väldigt upprörande. Väldigt, väldigt upprörande att man inte tar fasta mer på hennes önskemål i det här avseendet, säger hon.
Ola Gefvert är psykiater och verksamhetschef för de privata företag som driver Närpsykiatrin i Enköping och Norra Uppland; Heby, Älvkarleby Tierp och Östhammar. Han ansvarar för vården och är samtidigt ensam ägare av företagen, som driver den: Närpsykiatri i Enköping AB och Närpsykiatri i Hätö AB.

Utöver lön gjorde han 2011 en totalt en aktieutdelning på 1,4 miljoner från de båda bolagen till sitt eget holdingbolag, Närpsykiatri i Enköping Holding AB. Därifrån plockade han ut en knapp miljon, 990 000, till sig själv.
Efter den grova våldtäkten av den tidigare polischefen Göran Lindberg begärde Nora att få träffa en kvinnlig psykolog, men det fick hon inte.
När var din tanke om en kvinnlig psykolog tänkt, frågar ”Nora.
– Nej, svarar Ola Gefvert.
Ja, men när i sådana fall?
– Det är sex månader. När du har skött dig i sex månader kan vi ställa upp på det, säger Gefvert.
I en dold inspelning säger Ola Gefvert att hon måste ”sköta sig” ett halvår innan han ska ”köpa” en kvinnlig psykolog, som han uttrycker det.
– Det finns inget stöd för att det blir bättre för att man pratar med en kvinna, säger han.
Men det är min känsla, att det känns bättre för mig, säger Nora.
– Då säger jag att du får vara självskadefri i sex månader, så ska jag köpa en kvinna, säger Gefvert.
I samtalet säger Ola Gefvert att Nora inte behöver bearbeta, ”att Kapten Klänning är ingenting” mot vad andra patienter varit med om.
– Dina 18 månader på Ulleråker är ingenting.
Det har väl inget med det här att göra?
– Det är ingenting jämfört med vad de tjejerna varit ute för, säger han.
Ska man jämföra så?
– Det ska man, säger Gefvert.
Han säger också Nora att hon är en av Uppsala läns mest svårbehandlade patienter. Ändå lät han henne i över ett år gå till en manlig skötare, istället för till en kvinnliga psykolog, som hon önskade.
– Jag har begränsat med resurser. Jag har en bra manlig behandlare, och därför tycker jag att det är det hon ska ha.
Men är det för att det kostar pengar? Om du hade skickat henne till en kvinnlig extern psykolog, hade det kostat mer pengar, eller hur?
– Det spelar ingen roll.
Men det hade det väl gjort?
– Ja, det hade kostat mer. Vart vill du komma?
Finns det någon risk att du sitter på två stolar, att du bestämmer vilken vård hon ska ha och att det är du som tjänar pengar på de här företagen?
– Det är alldeles riktigt att jag tjänar pengar på de här företagen. Det kan du ge dig tusan på, men jag tjänar mindre än om jag skulle vara överläkare på Akademiska sjukhuset. Det är jättetråkigt, säger Ola Gefvert, psykiater och verksamhetschef vid Närpsykiatrin i Enköping och Norra Uppland.

Efter våldtäkten hamnar Nora på sjukhus och avslöjar allt om prostitutionshärvan, våldtäktsmannen, kopplare och en rad sexköpare. Polisen inleder förundersökningar, men de läggs snabbt ner.

– När vi började inspelningarna var våldtäktsmannen fortfarande på fri fot. Det blev en chock för oss när han plötsligt greps och vi fick reda på att det var den tidigare polischefen och s k feministen Göran Lindberg.

Den här historien, om vad som hände innan Lindberg greps, har inte kunnat berättas förrän nu, säger programmakaren Daniel Velasco.
I dokumentärseriens första del avslöjas vilka förödande konsekvenser ett vårdhem som inte fungerar får för en flicka med självskadebeteende och hur polis och åklagare lättvindigt lägger ner förundersökningar om sexbrott mot en ung flicka, trots att det finns bevis.
Nora heter egentligen något annat.
Dokumentären sänds i två delar, 13 och 20 januari kl. 15:03 i P1.
Har du liknande erfarenheter? Hör av dig till: daniel.dokumentar@sverigesradio.se

Ola Gefvert får sparken

– Vi betraktar Ola Gefvert som en säkerhetsrisk, och anser därför inte att han ska få jobba med våra patienter, säger Maria Holstad Högberg, verksamhetschef för akutpsykiatrin.

 

intressant dn SR Bild på Ola G!  Sveriges Radio Svd

…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

100 kommentarer till Ola Gefvert: … ”ska jag köpa en kvinna”! Tar ut fet lön och jämför våldtäkter!

 1. Josef Boberg skriver:

  Rättsväsendet i Sverige kallar jag för orättsväsendet.

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Josef: Höga chefer får skydd! Så är det! Kapten klänning är ju bara too much! Undrar hur han mår i finkan! Hoppas han skäms! Svin!

  Gilla

 3. Johan skriver:

  Du går i den här mördarregimens ledband, när du tar upp det här, där svenska män har varit inblandade. Det är att spela skiten i händerna.

  Vilka tror du fört fram just dom här fallen… Jo, alla PK-journalister, som vill svärta ner oss svenska män.

  Våldtäckter begågna av svenska män, kan räknas på ena handens fem fingrar. Med de som begås av utlänningar, till största delen muslimer, kan räknas som kvalstren i sängen till antal. Men det är det ingen som tar upp. Men det tystas ner, så de kan fortsätta härjar fritt och förstöra massvis med unga tjejer. För det är detta regimen vill.

  Detta borde du istället undersöka och ta upp. Oftast mycket värre än dessa svenska fall. Istället för som nu gå på PK-propagandan om ”de onda svenska männen”. Jag försvarar inte det som har hänt, men du borde inte lyfta fram det… För kan du se och höra talas om massa andra fall med svenskar som inte får så stor uppmärksamhet. NEJ det är bara dessa få som tas upp som gäller, när det gäller svenskar. Men 100.000-tals kanske 1.000.000 i det tysta när det gäller utlänningar.

  Men det här att lyfta fram svenska män enbart på det här sättet, leder bara till manshat mot oss, medan dom verkliga skitarna går fria. Nämligen muslimerna.

  Gilla

 4. Robert skriver:

  Ola Gefvert har mer rätt än de lekmän som kritiserar honom. Denna klient skulle inte vara mottaglig för terapi förrän hon visat sig kunna avstå från självskadebeteende.

  Gilla

 5. Bobban skriver:

  Nog för att psykiatrin befinner sig i kris – rent akademikst – men den här jävla Tomten tar nog priset! Poliserchefer som våldtar och psykiatriker som sen tycker man ska ”glömma och gå vidare”?! Tjenare, nu är det nog kört för det här landet.

  Beträffade Gegverts, vad jag kan se, alltigenom tivelaktiga och ovetenskapligt grundade argument så borde ”olika skolor” i sig åtminstone vara en anledning att inte överlåta behandlingsbeslut (även diagnostisering) åt enskilda psykiatriker – i synnerhet som ”valfriheten” för dessa patienter är illa nog som det är. ”Second opinion” borde kanske utökas.

  Ja, suck…. Alltså, det går nog inte att kommentera allt sladder och hymmel som väller ut från Gegvert egentligen. Förmodligen lider han av någon bokstavskombination själv. Nu kan man ju bara hoppas att om han inte redan är färdig för pension än så lär han nog vara det efter det här.

  Gilla

 6. R Ericsson skriver:

  Vem tror att psykiatrin kan bota ?

  Gilla

 7. Bobban skriver:

  @Robert Å de ”lekmännen” inkuluderar dig själv då får man väl anta.

  Gilla

 8. Bobban skriver:

  @Johan Sluta nu. Skaffa dig en utbildning eller håll käften om saker du inte vet något om.

  Gilla

 9. cHARLOTTE skriver:

  Skräckdoktorn får mej att tänka på gökboet. Även om man inte har ett uns kunskaper när det gäller det mänskliga psyket, inser man att en s.k. läkare som använder ordet ”hora” om sin patient, inte är helt övertygad om att Nora blivit våldtagen o utsatt för grovt sexuellt våld av Lindberg (dömd i två instanser), inte tycker att det är något att gnälla över och att det finns värre saker. Om hon slutar skada sej förtjänar hon att få en kvinnlig terapeut. Det är inte sagt att samtalsterapi hjälper !!!!!!!!! HAN känner sej trängd o är stressad påstår han. Herregud han måste ju bort omedelbart innan han gör ännu större skada. Han strider ju mot allt som den svenska psykiatrin står för. HAN VILL TJÄNA PENGAR PÅ PATIENTERNAS BEKOSTNAD.

  Gilla

 10. Bobban skriver:

  Kan någon banna Johan – han spammar.

  Gilla

 11. Bobban skriver:

  …och hijackar tråden!

  Gilla

 12. Anna skriver:

  Man funderar ju om Ola Gefvert med det språkbruket;” köpa en kvinna” och ”hon hade horat innan” och med hans sätt att förringa Noras upplevelser, är inblandad själv i Lindberghärvan. Han intervjuades idag från studio i Uppsala….där som Lindberg var chef inom polisen…

  Gilla

 13. Johan skriver:

  Jag ger bara sanningen gällande ämnet, som är så hopplöst förvridet.
  Nidbilden av verkligheten måste elimineras, om det någonsin någongång ska bli ett bättre samhälle, i någon endaste mån.

  Gilla

 14. stefan skriver:

  Synd å kalla sådana för män.

  Gilla

 15. Helena Palena skriver:

  Johan: Blanda inte ihop päron och äpplen! Ola Gefvert är ett tydligt bevis på att vi har bibelns unkna kvinnosyn i ryggraden: ” hon (Nora) hade ju horat innan hon träffade Lindberg!” Så alltså var denna unga flicka ingen att bry sig om!

  Hopsie daisie! Antingen är man hora eller madonna – det är den bild vi har oss inpräntade! What if en kvinna vill ha sex med många män! Då blir hon hora men en man blir Hjälte! Hero! Snacka unken kvinnoryn direkt tagen ur bibeln. Förresten bor du i en stuga nära mig?

  Robert: ”Denna klient skulle inte vara mottaglig för terapi förrän hon visat sig kunna avstå från självskadebeteende.” Varför skadade hon sig själv tro? För att hon mådde dåligt efter en ej bearbetad våldtäkt! Nerbrottad och förnedrad av en stor jävla Kapten Klänning! Och så sitter en sån där idiot som Gefvert och utnyttjar sin ställning: Nu ska du få din jävla hora! Fy fan!

  Anna: Hörde intervjun. Hoppas jag aldrig behöver möta den inkompetente Gefvert ever! Fy helvete rent ut sagt!

  Bobban. Tjena! Ja, det är kört med såna tomtar i omloppsbana!

  Charlotte. Gökboet är passande. Det är verkligen skrämmande.

  Stefan. Nej, han är ingen man. Ett kräk. Tur att det finns män. Och dom finns för annars hade inte mänskligheten kommit så här långt.

  Gilla

 16. Lisbeth skriver:

  Johan och även andra vägrar se verkligheten som den är: kvinnohat är en del av den fascistoida människosyn som hemskt nog verkar sprida sig mycket tack vare kommentarssidor på internet. Människor med egna stora problem söker syndabockar för att kunna trycka undan sina egen ångest och de svarta sidor och känslor av misslyckande som de inte orkar bära. Allt de inte förstår är någon annans fel och själva anser de sig stå över alla andra människor. Att män våldtar har naturligtivs INGET med deras nationalitet att göra. Skrapar vi på vår egen svenska historia hittar vi terrorister, barnamördare och hedersbrott. Vi människor är oss lika oavsett ”kultur”, ”religion” eller ”etnicitet”. Men vi har också ett förstånd och möjlighet att gå emot dessa mörka sidor.. Johan och andra försöker ständigt att försöka hitta syndabockar, det kan vara ”horor”, ”kvinnor” eller ”blattar” som man anser står under en själv. Dessa ska kväsas enligt fascisten som i själva verket är en väldigt liten människa som istället för en själ har ett svart hål av hat. Jag blir rädd för konsekvenserna. Var ska detta sluta? Lärde vi oss inget 1945?

  Gilla

 17. Lisbeth skriver:

  Robert
  Du uttrycker ett människor- och kvinnoförakt. Den som är skadad/sjuk har sig själv att skylla och ska inte ha någon vård. Gäller det även dig själv? Inte konstigt att du håller med en sk. psykiatern. När du någon gång behöver vård vill du få samma bemötande själv?

  Gilla

 18. Nicke skriver:

  Johan: Jag säger inte sånt här ofta, men here goes: Dra åt helvete din okänsliga jävla snorunge! Att ens komma på tanken att sprida den DYNGAN, när vi diskuterar en ung kvinnas lidande efter en annan ”människas” sjuka perversiteter, får mig att kväljas…

  Så, nu är jag lugn igen.

  Gilla

 19. Johan skriver:

  Ta upp alla islamska förbrytare istället. Och blanda inte in Bibeln i det hela. Det där har vi diskuterat färdigt. Där visade jag ju på att de sant judiska gav sig på förbrytarna. Det stod ju i kapitel 20:o. Så där har du fel. Han har istället inspirerats av Koranen och Muhammed. Googla på Muhammeds sista fru Aisha, så får du se.

  Men han kallade henne inte hora rakt ut. Hon VAR prostituierad. Hon jobbade som det vid tillfället. Så vem vet hur den där situationen såg ut. Jag försvarar inte handlingen. OM det nu var så. Och när dom sa att hon VAR det, så blir det genast så mycket tveksammare tycker jag, hur det egentligen gick till.

  Men åter igen, hur många 100.000-tals fall med utlänningar, bra mycket värre än detta finns det inte, som ALDRIG tas upp. Utan tystas ned och göms undan just för att de är utlänningar. Och allrahelst om de är muslimer då.

  Gilla

 20. Helena Palena skriver:

  Johan: Det här med Domarboken var bara ett exempel. Det vimlar av kvinnohat i bibeln. Gefverts kvinnosyn är klar. Nora var en ensam och utsatt flicka. Att hon horade var för att hon ville skada sig själv. Och att då möta en sån som Lindberg och som grädde på moset en sån som Gefvert är ju bara too much.

  Gilla

 21. Lisbeth skriver:

  Johan
  Och när alla invandrare har flyttat ur din värld, var ska du då lägga skulden för att du har misslyckats med ditt liv? Skulden för att allt som du inte gillar i din lilla trånga värld.Att du inte hittar tjejer, jobb eller hittar bra vänner än ingen annans fel. Börja ta ansvar för ditt eget liv istället för att fantisera om vems fel det är att du är missnöjd med ditt eget liv.

  Du söker yttre fiender för att slippa ta itu med dina egna problem. Det är sanningen som alla men hjärna förstår när de läser dina sorgliga inlägg. Skaffa dig lite kunskap i stället.

  Läs på din historia och se hur många svenska och sk kristna som mördat, våldtagit och krigat för sin sk tros skull genom historien. Eller menar du att vikingarnas härjningar eller 30-åriga kriget innebar mindre lidande för de människor som fick sätta livet till bara för att det var sk. ”svenska” som dödade dem?

  Nej din argumentation är lika sorglig som du själv. Gick du ut över huvudtaget ut skolan med godkända betyg? Det verkar inte så.

  Gilla

 22. Johan skriver:

  Lisbeth: Det är du som letar syndabockar och anklagar oss vita män istället. Och det är just med islam och härkomst det har att göra. Ni är manipulerade av PK-media till att tro att det inte finns nån skillnad. Men gå till koranen och läs om Aisha.

  Islam = kvinnohat
  PK-media, och naivitet inför utlänningar = svenskmanshat.

  Niklas: Dig ids jag inte ens snacka med, som inte kan respektera andra människor överhuvudtaget.

  Helena: Jag sa inte att det var rätt. Bara att det var mer tveksamt.

  Det var du som tog upp exemplet ur Bibeln. Och det visade sig ju att du totalt hade missförstått det hela.

  Men Googla på Muhammeds sista fru Aisha istället, så får du se vad koranen står för.

  Gefvert är muslim. I hjärtat.

  Gilla

 23. Johan skriver:

  Elisabet:

  Ja det är ungefär där muslimerna står kvar i medeltidens groteskheter. Medan vi här i väst har utvecklats vidare.
  Men du verkar ju inte tåla andra uppfattningar än din egen, eftersom du angriper mig personligen vilket inte jag gör. Du kanske är muslim.

  Gilla

 24. R Ericsson skriver:

  Fredag kväll 22oo pratar dom om detta på riksnyheterna och psykiatrikern försöker försvara sig

  Gilla

 25. Jan skriver:

  Det är sorgligt att en del kommentarer här bara är provokationer som det vore bäst att skicka till soptunnan direkt. tillför inget. Det som borde kommenteras är Den usla psykiatrikern som borde fråntas ansvaret för unga flickor och kanske allt annat inom psykiatrin. Jobbar själv inom psykiatrin och ett sånt här beteende på min arbetsplats skulle leda till sparken.

  Gilla

 26. Johan skriver:

  Äntligen en sansad person. Klart att han har gjort fel det tycker jag också. Vad jag vänder mig mot är att det alltid är de få svenskar som gör nåt illa, som ska lyftas fram, medan alla dom 100.000-tals utlänningar, som ofta gör mångdubbelt värre saker, ALDRIG sätts åt. Utan döljs eller tåras för.

  Gilla

 27. Johan skriver:

  Vilken idiot han är, Gefvert. Och snacka om afrikan, och flytta till Afrika mitt uppe i allt också. Men PK-psykologsvin är som dom är också. Vårdplan…bahh…
  Vilken PK-besserwisser. Nora BORDE ha fått en kvinnlig terapeut, när hon bad om det och ev. hade varit utsatt för Våldtäckt.
  Klart man behöver bearbeta traumatiska saker, annars förtränger man bara det hela.

  Han svamlar bara skiiit.

  Han är en inbilsk dåre utan vett.

  Nora verkar inte alls så sjuk som hon verkar.

  Om någon verkar psykologiskt sjuk, så är det Gefvert själv.

  Man bara skakar på huvudet när man hör han.

  Han är ju ett skämt.

  Osympatisk typ.

  ”Känslomässig personlighetsstörning” är det ju han själv som lider av.

  Ja, sjukt.

  Gilla

 28. Hans Hansson skriver:

  Det är lika brottsligt om en svensk eller en utlänning begår våldtäkter. Johan har nog rätt i att muslimska killar som växt upp i en kultur och med en religion (politik) där kvinnorna inte har riktigt människovärde för med sig samma syn till Sverige. Därför begår dom oftare gruppvåldtäkter. Däremot kan man inte försvara våldtäkter begångna av svenska män och de skall inte tystas ner heller. Vi andra riktiga män som hyser en normal aktning av våra kvinnor behöver inte ta åt oss och känna oss medskyldiga.

  Vad jag reagerar på är att en chef för ett vårdföretag ger sig till att bestämma, att en utsatt människa inte skall få behövlig vård. Det är fullständigt oacceptabelt att en privat företagare skall bestämma detta. Sådana saker är det vårt offentliga sjukvårdssystem som skall styra. Jag som socialist är starkt emot att våra offentliga institutioner skall drivas av privata aktörer, som profiterar på våra gemensamma statliga budgetar. Våra svenska medborgare behöver så väl den lilla rest från välfärdssamhället till att upprusta den nedrustade sjukvården, tandvården, socialvården, rättsväsendet, polisväsendet m.m. Vänsterpartierna har ett gigantiskt arbete att ta itu med efter nästa riksdagsval.

  Gilla

 29. Kvinnoförtryck och kvinnoförakt är religiöst och politiskt obundet och förekommer överallt i världen, i alla samhällsklasser… ibland är det mycket tydligt och ibland försåtligt dolt och underförstått… Det är vårt sociala arv i en patriarkal miljö!

  Gilla

 30. jeppen skriver:

  @Helena: Nora hade förstås självskadebeteende innan Kapten Klänning. De som har tillräckligt med självskadebeteende och personlighetsstörning kan söka upp sadister och våldtäktsmän och använda dem som redskap för att skada sig ytterligare, för mer uppmärksamhet och mer självskada. Det här vet Gefvert. Han kanske blivit en cynisk jävel, men i grunden har han rätt – han måste göra motstånd och inte spela med – annars fortsätter Nora skada sig.

  Gilla

 31. Johan skriver:

  Jamen, Nora skulle fått en kvinnlig psykolog åtminstone, så hon hade kunnat känna sig trygg, om hon nu hade blivit utsatt för våldtäckt. Men bara misstanken är nog, för att hon skulle få det.

  Oavsett om hon hade självskadebeteende eller inte, så visste ju inte Kaptenen det. Om han visste att hon varit prostituierad, och om hon var inställsam mot honom, så han inte trodde det var nåt konstigt med det, ja då var det ju inte Våldtäckt, om det nu ändå inte var det, genom att han tvingade henne till det mot hennes vilja. Men det är däri alla svårigheter ligger att veta hur det verkligen var. Det finns flera möjliga alternativ.

  Nä jag försvarar INTE våldtäckter begångna av svenska män. Vad jag menar är att eftersom man fokuserar så mycket på svenska män, så fort dom begår en Våldtäckt, men inte tar upp dom mångdubbelt större antal utlänningar som begår våldtäckter, främst då muslimska män, så får man en nidbild av oss svenska män. Och väcker därmed ett oberättigat hat mot just oss, genom denna snedvridning. Det är DET jag vänder mig emot. Tog man upp och hade långa utläggningar när muslimska män begår Våldtäckter också, och på samma sätt, skulle jag inte säga något. Men det gör man INTE någonsin. Tar man upp det är det bara för att tycka synd om dom och deras fruktansvärda handlingar, och att man ska förstå dom, medan svenska män bara sätts åt. Helt rätt såklart. Men man skulle behandla muslimerna och utlänningarna likadant. Att man inte gör det, gör mig arg. Och gör att vi svenska män blir en lika utsatt grupp som unga svenska flickor blir. Vi blir utsatta för hat och muslimska män för godtrogenhet. Så att unga flickor inbillar sig att muslimska män, är schysstare än oss svenska män, och därför hellre tyr sig till dom, och därför lättare blir utnyttjade på värsta tänkbara sätt, medan vi svenska män som oftast är oskyldiga, blir bespottade och ansedda som skyldiga fast det är ytterst marginellt.

  Det är detta jag vänder mig emot att både vi svenska män, och ni svenska tjejer ska behöva lida nåt fruktansvärt, helt i onödan, bara för ett korrupt enkelriktat PK-system, där utländska män, och främst muslimska män, är helt tabu att sätta åt. Det är DET som gör mig arg.

  Gilla

 32. Lisbeth skriver:

  Johan
  Du har som vanligt fel. Det var en stor mediadiskussion när en kvinna blev gruppvåldtagen av flyktingar för ett år sedan tex. Gängkulturen är ofta på tapeten. Det du inte vill diskutera är vilka mekanismer som ligger bakom att man skadar andra människor oavsett om de är kvinnor, män eller barn. Vilken härkomst de har är helt ointressant och något du fokuserar på för att du vill ha en yttre fiende istället för att inse att sådana här hemskheter kan begås av alla människor oavsett religion.

  Du skriver att vi svenskar förflyttat oss, Din bild är väldigt historielös.Det beror kanske på att vi i Sverige varit förskonade under senare decennier från många av de faktorer som driver på våld i alla dess former: fattigdom,svält,diktatur och svåra umbäranden där människor i alla tider ibland reagerar med att slå på dem som står under.

  Religionen har använts för att rättfärdiga sådant våld. Kvinnor i olika svenska kristna rörelser har hållits lika hårt som EN DEL av de muslimska kvinnorna idag. Kvinnor hamnar längst ned på skalan i många kulturer. Det är osund maktutövning vi ska bekämpa vad de än kallas för, inte religioner,

  Om nu kristna över allt har dödat och plågat kvinnor i religionens namn varför slutade detta helt plötsligt menar du och betyder det att vi i väst inte längre kan begå sådana handlingar? Vilken logik finns bakom ditt antagande? Jag gissar att du känner dig utvald på något sätt. Just du har rätt till allt det som Sverigen har att erbjuda trots att du inte gjort något för att förtjäna det. Du har haft tur i lotteriet och råkat födas i en tid och på en plats där livet kan vara utan umbäranden. Men varför leder inte det till att du känner dig ödmjuk? Varför ska just du hade det bättre än alla andra?

  Alla som inte är som du bär skuld medan du själv och dina andra vita manliga kompisar och de kvinnor som beter sig på det sätt just du finner rätt är utvalda. Det är så du vill se det, De människor som har djupare historiska kunskaper inser att din förklaring har 0 med verkligheten att göra. Du är rädd och skapar fiender att hata för att få ut dina egna negativa tankar. Din argumentation bygger vare sig på kunskap eller logik utan är ett tecken på din rädsla för allt det du inte förstår. Det du är rädd för är dina egna mörka sidor. Gör något av ditt eget liv, bidra till samhället istället för att odla ditt hat.

  En dag behöver ”svenskar” fly igen, precis som min morfar som flyttade till USA under depressionen på 1930-talet. Han ville få det bättre och kunna skicka hem pengar till sin familj. Det är bara att inse att människan är en bräcklig varelse som klarar sig bäst om hon behandlar andra på samma sätt som hon själv vill bli behandlad. Allt annat är barbari. Det är det Johan förespråkar.

  Gilla

 33. Johan skriver:

  Där har du fel. Det HAR med härkomst och religion att göra. Det är för att folk inte inser det, som vi har denna snedvridning och felfokusering.

  Och det är INGET yttre, det ÄR just det som är de inre mekanismerna, som ligger till grund för våldtäckterna.

  Först säger du att vi ska diskutera mekanismerna bakom, och sen säger du, i klartext, att det inte finns några mekaniser. I så fall kan man ju också påstå att kön inte har med våldtäckterna att göra, och inte heller art. Utan lika många Våldtäckter begås av kvinnor som män. Och lika många Våldtäckter begås av människor som djur. Kön eller art spelar ingen roll. Vad säger du om det… Det är samma resonemang som du för.

  Det är du som inte vet nåt och är naiv. Det ÄR du som ger efter för barbariet med din syn.

  Och det är ingen ide att diskutera med förstockade typer som dig, som inte vill se verkligheten.

  Du vill bara se på ditt sätt, för det har du bestämt dig för. Och sen ska du besserwissra alla andra som inte vill gå i dina ledband, hur fel du än har. Men det är du inte intressrad av. Du är bara intresserad av att hävda dig själv och ditt på bekostnad av andra. Att få rätt, som du självgott anser dig ha, över oss alla andra. Istället för att acceptera att det kan finnas andra perspektiv.

  Sen har vi utvecklas i sättet mot varandra sen medeltiden, för att vi är dom vi är och har strävat mot det. Medan muslimerna har stått stilla sen medeltiden, i sin råa attityd, p g a islam.

  Nog om detta.

  Gilla

 34. Bobban skriver:

  @jeppen Precis som Gefbert skälv påpekar så finns det ”olika skolor” och därmed olika sätt att arbeta med den här sortens problematik. I det här fallet handlar det snarare om att ju mer HANS ”skola” överstämmer med hans perverterade kvinnosyn ju mer utnyttjar han den.

  @Anna Den intresantaste kommentaren jag sett här. Det förefaller som det kanske finns mer under ytan av det här isberget. Det skulle inte förvåna mig om han varit Noras kund via Lindberg.

  @Helena Bara ta bort Johan! Det lilla glinet bara förstör tråden med sin nasse-retorik som hör hemma på mellanstandiet.

  @Johan Lägg ner! En polischef eller psykiatriker är inte vilka personer som helst och jag är övertygad om att du är begåvad nog att veta vad den här diskussionen handlar om så LÄGG NER!

  Gilla

 35. jeppen skriver:

  @Bobban: Kanske skymmer Gefverts kvinnosyn hans sikt. Kanske skymmer din feminism din sikt.

  Gilla

 36. Johan skriver:

  Jepp!

  Gilla

 37. Bobban skriver:

  @ jeppen Oika skolor jeppen. Läs! Ditt pseudo-diplomatiska svar har inget med sikten att göra. För det andra skulle jag inte kalla mig feminist. Men du verkar vara insöad i den sorstens argument – ”kanske” ?

  @ Johan Har mamma glömt tvätta din mun med tvål nu igen?

  Gilla

 38. Antonia skriver:

  En sorglig historia från början till slut. Hörde programmet i radion. Man kan ju bli upprörd att det är så många svin som finns och hur de stöter varandra.
  Många av männen håller ihop, och allt verkar vara kvinnans fel.
  Det är ju så jävla märkligt.

  Gilla

 39. jeppen skriver:

  @Bobban: Det var tydligen lite för subtilt för dig. Lite tydligare då: Håll isär fungerande hantering av emotionell personlighetsstörning och självskadebeteende å ena sidan och din uppfattning av Gefverts kvinnosyn å andra sidan. Du har inte den blekaste aning om Gefverts kvinnosyn påverkar hans val av ”skola” eller inte. Och ett par snuttar av hans jargong ger dig inte heller någon tillräcklig bas för en uppfattning om hans kvinnosyn.

  Du deltar i ett rätt fjantigt mediadrev som bara leder till att tjejer i den här gruppen riskerar en mer undfallande och därmed sämre behandling, med fler resor in till sjukhuset, mer bältesläggning, medicinering etc.

  Gilla

 40. Helena Palena skriver:

  Jeppen: Ola Gefverts kvinnosyn blir tydlig när man lyssnar på honom.. Han vill ha makt och trycka ner. Dessutom hade Nora inte alls hans diagnoser. Vilken usel läkare. Nora hade en ej diagnosticerad ADH. Med rätt medicin mår hon nu lite bättre. Ola Gefvert vet inte hur det känns att bli fastpänd och brutalt våldtagen. Det vet inte jag heller. Men jag kan tänka mig. Riktigt känna fasan.

  Gilla

 41. jeppen skriver:

  Helena: Du har en väldigt ytlig och oförsonlig syn på människors psyken och motiv om du tror att du kan göra så snabba diagnoser baserat på lite jargong. Dömer du lika snabbt IRL också?

  Såvitt jag förstått så klarade sig Nora ovanligt bra under Gefverts tid. Det är det viktigaste.

  ”Ola Gefvert vet inte hur det känns att bli fastpänd och brutalt våldtagen. Det vet inte jag heller.”

  Eh, nehe. Då är ni väl samma skrot och korn, ni två, då? Eller vad var din poäng?

  Gilla

 42. Anna skriver:

  Annie Lööf och Ola Gefvert har det gemensamt att de bägge är så otroligt missförstådda. Tierpspsykiatrikern Gefvert är inte alls så arrogant, egocentrisk och Joakim Anka-snål som han framstår. Han är bara missförstådd precis som Annie Lööf.

  Gilla

 43. Bobban skriver:

  @ jeppen Tvärtom! Jag förstod mycket väl din ”subtila” omskrivning av en förstäckt åsikt. Problemet är du inte förstod min. Återigen – olika skolor, jeppen! ”Fungerade hantering av emotionell personlighetsstörning” är i högsta grad subjektivt då man utan problem finna stöd för motsattsen – i synnerhet när det gäller den här dekadenta akademiska diciplinen.

  Men nu har ju Socialstyrelsen också har prickat den här tomten mer än en gång tidigare och i det här fallet redan en gång (hans minst sagt ansvarslösa språkbruk). Å som jag förstått det väntar han på mer av den varan (beträffande frivårdaren). Så om jag ” inte [har] den blekaste aning om [hur] Gefverts kvinnosyn påverkar hans val av ”skola” eller inte” så verkar det i alla fall som den statliga översynsmyndigheten har det. Eller vill du påstå att de också ” deltar i ett rätt fjantigt mediadrev som bara leder till att tjejer i den här gruppen riskerar en mer undfallande”? Återigen – LÄS innan du uttalar dig!

  Gilla

 44. Bobban skriver:

  @ Anna Även solen har tydligen sina fläckar.

  Gilla

 45. pelle skriver:

  Suck! Kvinnosyn och plumpa bandade kommentarer i pressad situation. Inte ok! Visst, men i stort sätt samtliga kommentarer ovan är från lekmän som inte har en aning om skillnaden mellan EIPS och ADHD. Makalöst vinklat reportage jag hört, sorgligt att det färgar okunnig pöbel att tro de kan psykiatri..

  Gilla

 46. Bobban skriver:

  @ pellle
  Oj! Här simmar lilla pelle visst i ett hav av erfarenheter. Å han vet han hur ”vinklade reportage” bedrivs också, särskilt i public service. Nämen – så begåvat! Låter snarare som pelle behöver vidga sin lilla inskränkta horisont något beträffande akademiskt arbete. Läsa alla kommentarer här till att börja med.

  Som redan nämnts ovan har den här tomten uppenbarligen samlat på sig en del ”plumpa (om möjligt inte alltid bandade) kommentarer” tidigare. Å den ”okunniga pöbeln” i Socialstyrelsen, liksom överläkare och specialister i allmän psykiatri med flera, verkar visst OCKSÅ ”tro de kan psykiatri”! Hur ska det här sluta?!

  Gilla

 47. jeppen skriver:

  @Bobban: Olika skolor – det kör förespråkare för ”intelligent design” också med. Bekvämt, men säger inget om var den akademiska huvudfåran ligger. Att socialstyrelsen prickat honom för specifika grejor innebär inte att de håller med dig om dina snabba slutsatser om killens kvinnosyn och dess påverkan på hans val av ”skola”. Och vadå ”LÄS”? ”Läs” exakt vadå? Tala ur skägget!

  Ditt mästrande av Pelle är bara äckligt, förresten, särskilt med tanke på att han visar betydligt större prov på begåvning och saklighet än du.

  Gilla

 48. Pelle skriver:

  Ja, det är det som är del av problemet. Människor som inbillar sig allt som public service sänder är den hela sanningen, den fulla nyanserade bilden.
  Bobban visar här själv tydligt prov på att man i vissa situationer inte alltid uttrycker sig korrekt, är osaklig och oförskämd och går i affekt. Inte ok, särskilt inte av en ÖL i psykiatri. Iof inte prov på högbegåvning att uttrycka sig som Bobban på nätet heller. Men handlar inte eg om detta utan om en svårt sjuk kvinna som enligt reportaget nu är botad genom kvinnlig terapeut och lite concerta. Hoppas de har rätt, hon mår så bra hon kan.

  Gilla

 49. Bobban skriver:

  @ jeppen
  Nu vet jag inte riktigt vad du menar med ”prov på begåvning och saklighet” men om du syftar på hans hänvisning till, EIPS och ADHD, båda väldigt kontroversiella och omdebatterade diagnoser, med lika knotroversiella behandlingsmetoder, så undrar jag skarpt vad du betraktar som akademisk vetenskap och god beprövad erfarenhet. Inteligent disign är ingen internationellt erkänd vetenskaplig diciplin – åtminstone inte vad jag vet. Sist jag hörde var det visst problem med ”evidensbaseringen”.

  Beträffande Socialstyrelsen så blev den här torsken prickad just för sitt kvionnoföraktande språkbruk och det är väl dokomenterat. Jag förbehåller mig då rätten att stödja min slutsats just på det beslutet. Nu är ju idioten, som du så väl påpekar, prickad för en jävla massa andra ”specifika grejor” också vilket kanske i än större grad gör honom olämplig som psykiatriker. Men du kanske tycker vi ska våldtäktsmän som polischefer också eller?

  Mitt ”mässtrande av Pelle” har sin grund i att föraktande människor kan i bland behöva få syn på sitt förakt. Använder man nerlåtande uttryck som ”okunnig pöbel” så brukar det snarare indikera att man behöver penisförlängare eller andra medel mot sina mindervärdeskomplex.

  Det enda som är ”äckligt” här är din nästan lite onödigt transparanta kvinnosyn och inte drar dig för att etiketera andra ”feminist” – på lika lösa grunder som du själv inte önskar andra ska dra slutsatser om argument. Du får nog jobba lite på det där tror jag.

  Å LÄS! Ja, läs vad jag skriver till att börja med så att jag splipper upprepa mig! Sen tyckar jag du kan läsa det här:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5418107

  Så kan vi fortsätta diskutera var ”huvudfåran” i den här akademiska debatten ligger sen.

  Gilla

 50. jeppen skriver:

  @Bobban: Ska du citera mig får du gärna göra det med cut-n-paste, så jag slipper bli anklagad för att stava fel. Ditt uttalande om min kvinnosyn gör sig bra som ytterligare demonstration av hur vederhäftiga dina omdömen är. Det får räcka, tack för diskussionen.

  Gilla

 51. Bobban skriver:

  @ pelle
  Gefvert fick själv ge sin syn på saken, gjorde en halv pudel innan han sket ner sig igen med sina freudiaska felsägningar. Alternativa läkare och tereputer fick komma som gav exempel på olika skolor och metoder. Socialstyrelsen har sagt sitt. Det må vara så att public service (Studio Ett) inte nödvädigtvis inte sitter på ”sanningen” (om nu någon nyhetsredation gör det) – men de kommer bra mycket närmare än många andra.

  Vidare att kalla folk för ”okunig pöbel” är väl då ett ytterligare exempel på ”uttyck i affekt” kanske?

  Gilla

 52. johan skriver:

  Den där Gefvert är en mycket sjuk man.

  Gilla

 53. Bobban skriver:

  @ jeppen Ja, jag beklagar. Men jag antar att du syftar på ”mästrande” där, annars hittar jag inget (jag brukar oftast använda cut-and-paste men det är inte alltid det överstämmer med tempusböjning och annat). Såg annars en hel del till pelle där. Fuck. Anyway.

  Å mina ”vederhäftiga omdömen” (nu blev det rätt citerat eller?) levereras dock inte ogrundade. Tack.

  Gilla

 54. Rickard skriver:

  Jag träffade Gefvert under en praktikperiod i Västerås för mer än 10 år sedan. Han var rak, ärlig och öppen mot patienterna. Särskilt minns jag att han vägrade låta sig luras av en personlighetsstörd självskadande ung kvinna som lyckats manipulera ena halvan av psykiatrikliniken på sin hemort att gå i clinch med den andra angående hennes diagnos. Nu har en annan störd ung kvinna lyckats mobilisera hela rikspressen mot Gefvert. Han kan vara burdus i sitt språkbruk, men det gäller att komma ihåg att det manipulativa självskadande borderlinetjejer allra minst behöver är ”förståelse”, eftergivenhet och daltande. Gefverts ansvar som behandlande läkare är att sätta gränser och inte låta patienten styra behandlingen, t ex att inte låta henne välja sin terapeut själv. Det är tråkigt att Gefvert fyrkantighet och rakhet även tar sig uttryck i svårsmälta ordval som ”horat”.

  Gilla

 55. En Röst skriver:

  Richard, lägg av. Den där synen på ”borderlinepatienter” som du har är nästintill gammaltestamentlig, där de är monster som är ute efter att splittra. Ditt resonemang är lika hårt och oresonligt som Ola G:s och det är ruskigt vad avhumanisering kan göra med ”patienter”. Självklart behöver en människa med erfarenheter av att bli våldtagen och utnyttjad, samt med självskadebeteende bli bemött med respekt och förståelse! För det är människor vi talar om om du inte visste det, inte något annat. Ola G:s behandling av henne har med allra största säkerhet förvärrat hennes svårigheter. S.k. borderlines behöver minst av allt instabila och omogna psykiatriker med illa dolt förakt för människor. På vilket sätt ska kränkningar göra en redan kantstött bättre?

  Gilla

 56. Rickard skriver:

  Rättelse, det är ju inte tjejen personligen som mobiliserat pressen, det är faktiskt reportrarna, hennes ombud mfl som får ta på sig ansvaret för detta.

  Gilla

 57. Rickard skriver:

  Har jag kallat henne monster som är ute efter att splittra? Det är dina ord och säger en del om hur känslomässigt det kan bli när man diskuterar fall som detta. Det är en ung kvinna som behöver hjälp, och i hennes fall innebär det bl a att inte låta henne styra behandlingen och att ställa krav på att hon avstår från självskadebeteende. Om en självskadande manipulativ patient tycker om sin teraput så har denne sannolikt inte gjort sitt jobb.

  Gilla

 58. Bobban skriver:

  @Rickard
  Jag vet inte vad du försöker säga men det verkar som något annat än det du uttrycker. Desperata, smått pubertala, provaktioner möjligen.

  De flesta myndigheter och sakkunniga har redan förklarat bakgrunden till de saker du försöker ta upp. Liksom bland annat varför det inte kanske är så begåvat att ställa ”krav” på ”manipulativa” självskadande patienter på det sätt du beskriver (åtminstone inte enligt ”huvudfåran” av den akademiska debatten). Eller att en patient/terapeut relation inte nödvädigtvis måste bestå av ett kvinnoföraktatande språkbruk för att få ett gott resultat. Så lyssna på En Röst där och försök förstå betydelsen av ömsesidig respekt – som inte nödvändigtvis är det samma som att ”tycka om varandra” (även om jag personligen tror det är en fördel i det här fallet och i andra fall oftast en förutsättning).

  Gilla

 59. Rickard skriver:

  Ser ni själva vad ni skriver? ”Desperat”, ”pubertal”, ”kvinnoföraktande”, ”avhumanisering”, ”förakt för människor”? Fundera litet över varför ni tar till sådana slagord i en diskussion. Om man håller huvudet kallt och kommer ihåg att Gefvert hade till uppgift att behandla en störd person för hennes psykiatriska besvär flera år efter Lindbergs brott, inte att trösta och pyssla om en nyss våldtagen tonårsflicka, så märker man att det luktar mediedrev lång väg om detta. Gefvert är en utmärkt psykiatriker, tyvärr är han alldeles för burdus för media.

  Gilla

 60. Helena Palena skriver:

  Jeppe. Min poäng är den att att ska du citera mig så ta med hela poängen: ”Ola Gefvert vet inte hur det känns att bli fastpänd och brutalt våldtagen. Det vet inte jag heller. Men jag kan tänka mig. Riktigt känna fasan.” Kan du? Nej, tror det är skillnad på män och kvinnor faktiskt.

  Gilla

 61. Bobban skriver:

  @ Rickard
  Sluta nu! Att du har goda erfarenheter av Gefverts, under någon ”praktikperiod”, kan kappast ge något vetenskapligt stöd åt motsatsen till det han varit anklgagad – och prickad för. Men annars är det väl bara att grattulera att du sluppit se vilken skit han uppenbarligen kan vara.

  Att man sen reagerar på hans maktmissbruk, med inte särskilt starka ordalag – du får ha i åtanke vilket jobb han har – klagar du på och tycker folk ”inte håller huvudet kallt” när din kära Gefverts ansvarslösa språkbruk är precis vad han dömts för – som du SJÄLV tycker är ”burdus”?! Med den retoriken behöver du nog stoppa huvudet i frysboxen!

  Precis som jag nämnt ovan, har både sakkunniga och den statliga översynsmyndigheten, gett sin syn på det här – INTE media – och om du vill forstätta ditt kunskapsförakt blir det bara din egen förlust.

  Gilla

 62. Helena Palena skriver:

  Rickard plus andra besserwissrar: Gefvert fick sparken! ”Vi betraktar Ola Gefvert som en säkerhetsrisk, och anser därför inte att han ska få jobba med våra patienter, säger Maria Holstad Högberg, verksamhetschef för akutpsykiatrin.”

  Gilla

 63. illvilligabloggen skriver:

  @ JOHAN smiter helt undan det sakliga i debatten här ovan ;
  vilket du också gjort .Galloperar från våldtäkter till -cykeltjuvar
  istället eller varför inte hästtjuvar ?Förvirrande eller hur !
  Osakligt javisst …medvetet dessutom….så om jag förstår
  dig rätt Johan så om en svensk här på landet snor min
  dotters häst eller min cykel ….så ska jag genast reflektera
  över att muslimer stjäl fler hästar eller cyklar och att nämna
  att det var en svensk …som gjorde det ….det är närmast
  ohederligt om man inte samtidigt nämner att muslimer stjäl
  fler cyklar och hästar ;beroende på att dom är ett ”medeltidsfolk”
  och beträffande grova våldsbrott mot kvinnor …..så en del
  verkligt ruskiga brott har faktiskt skett av svenskar .Men fult
  att nämna det eller hur om man inte samtidigt nämner att
  muslimer är mycket värre……varför inte ändra ditt synsätt
  bara en liten aning?själva sakfrågan här hade rimligtvis
  inget alls med muslimer att göra…..jag tycker den unga damen
  hur manupulativ hon än må vara blev jävligt illa behandlad
  på alla sätt ….och jag är dessutom så ”blödig” så att jag tror
  att hon kanske var manupulativ för att hon var en mycket
  olycklig ung kvinna…..varför fick hon inte den vänlighet
  och förståelse hon behövde? fattade du det här JOHAN?
  Nej inte jag heller….fast jag skrev det själv,,,,men min dotter
  förstod …alltid något.

  Gilla

 64. jeppen skriver:

  @Helena: Så vad var poängen med att en psykiater inte upplevt patienternas lidande? Det du skriver har ingen direkt koppling till sakfrågan!

  Du kan väl förklara varför de typer av våldtäkter och sexuella tortyrmetoder som män kan utsättas för skulle vara värre än de som kvinnor kan utsättas för, och/eller varför mäns upplevelser av sådant skulle vara svagare?

  Sen ser jag att du triumferande håller fram Gefverts sparkande. Men vad bevisar det? Att mediadrev ger resultat är väl knappast ovanligt?

  Gilla

 65. En Röst skriver:

  Hey Richard, du fortsätter alltså? Hur kommer det sig är det ”rakt” ”rättframt” och riktigt av Ola G att uttrycka sig på det eh explicita sätt han gör (hora, köpa en kvinna, kapten klänning är INGENTING i jämförelse etc etc men känslomässigt av många här inne att använda känslomässigt färgade ord? Och du, din ”analytiska”resonerande ton är långt ifrån ett bevis på avsaknad av känslomässigt engagemang. Tvärtom så använder du språket på ett sätt som avslöjar din subjektivitet. Hon ska inte STYRA behandlingen tex. Och flera exempel som jag inte ids ta upp här och nu. Det du hela tiden kringgår i ditt resonerande är ju att folk inte reagerar splittrat utan sunt på att en psykiater i den position han befinner sig utövar sin makt över henne. Det är sadistiskt och handlar inte det minsta om att sätta gränser…det kan man göra med den andras värdighet och gränser i behåll. Tvärtom går ju Gefvert själv över alla gränser.

  Gilla

 66. pelle skriver:

  Det jag dock hörde i den dolda bandupptagningen är en stressad läkare som störs och provoceras mitt i sin mottagning och för femtioelfte gången burdust och med olämpliga ordval förklarar, påtalar att patienten inte kan styra sin behandling själv. Sedan ursäktar han sig, förklarar stressad att han måste avbryta samtal då han har ny patient på sin mottagning. Inget försvar för agerande men kanske en förklarande del till pressade uttalanden. Att kalla honom för ”monster”, ”torsk” och ”idiot” är att känslomässigt bara svälja den journalistiska vinkeln. Kan man iof ha viss förståelse för, reportaget och patientens historia väcker helt adekvat känslor. Men att onyanserat inbilla sig att det är samma sak som felaktig vård/vanvård/feldiagnostiserat/felbehandlat är missvisande och trist att den stora folkmassan inte ser det. Det jag tror Rickard ovan försöker förklara är att det inte är ”gammeltestamentlig behandling” som någon här påstår. Tvärtom minskar det tvångsvård och att självskadande personer faktiskt tyvärr ibland (miss)lyckas skada sig så att de avlider. Jag har lyssnat och läst samma reportage som alla er ovan, jag anser att det är ett mediedrev (läs:pöbel/lynchmob) utan dess like. Betyder inte att jag okritiskt tycker att det inte begåtts felaktigheter! Sen är jag också nyfiken på varför de inte plockade fram något värre från Olas repertoar?! Om jag fattade det hela rätt så hade bandningarna pågått i flera år? Borde med hans burdusa och monstruösa sätt kunnat hitta/banda något än värre?! Hoppas jag kan få feedback på detta utan att fullständigt pulvriseras av omogna förolämpningar.

  Gilla

 67. jeppen skriver:

  @Pelle: Bra, men omogna förolämpningar och förutfattade meningar är just det du kommer få tillbaka. Det är rätt uppenbart att kritikerna här har bestämt sig för hur det är.

  De här mediadreven har uppstått otaliga gånger och kommer skapas otaliga gånger igen. Och vissa personer kommer alltid att sluka dem med hull och hår, utom i de fall de råkar vara utsatta själva förstås.

  Media är fantastiskt på att flytta uppmärksamhet från de verkliga problemen. När folk inte vet hur man hanterar självskadebeteende blir problemet psykiaterns jargong. När tsunamin sköljer över Japan blir problemet att ett kärnkraftverk härdsmälter. När världen värms av växthuseffekten blir problemet att män äter kött. När barnen inte får stöd och uppfostran blir problemet att de inte kan tävla med sina klasskamrater i långresor och märkeskläder. När en politiker är halvkriminellt lättsinnig och lättviktig blir problemet ett tobleroneköp. Etc.

  Gilla

 68. aksel skriver:

  Jag kokar när jag lyssnar på Ola Gefvert, han verkar vara en helt sjuk galning. Hoppas hans familj och vänner lämnar honom för gott. Han borde sitta bakom lås och bom tills han dör, jag vill inte leva i ett samhälle där människor som han lever.

  Gilla

 69. jeppen skriver:

  @Aksel: Ja, vem som är en sjuk galning går ju att diskutera…

  Gilla

 70. Rickard skriver:

  Vad få verkar förstå är att vad en självskadande personlighetsstörd person syftar till med sitt beteende är att få andra att att bekräfta honom/henne offerrollen. Hela poängen med att skära sig själv/prostituera sig/överdosera tabletter är att få fokus på sig själv, att få en sekundär sjukdomsvinst, att få omgivningen att uppröras och tycka synd om honom/henne. Detta sker förstås inte medvetet, men är ändå väldigt utstuderat. I det här fallet har ”Nora” tyvärr träffat på en man som gladeligen utnyttjat hennes sårbarhet och våldtagit henne brutalt. Det ändrar ingenting i sak vad gäller behandlingen av hennes psykiatriska problematik: hennes teraput/psykiatriker får givetvis inte på något vis uppmuntra självskadandet genom att sälla sig till de tröstandes skara- han måste istället orubbligt framhålla hennes eget ansvar för att upphöra med sitt beteende.
  Nu har en radioreporter fått hela mediesverige, halva bloggosfären och Landstinget i Uppsala att bekräfta hennes offerroll och förmått många att jämställa hennes psykiatriker med den som våldtagit henne. Dessa ”vänner” kunde inte ha gjort henne en större otjänst.

  Psykiatrin i Sverige är i många stycken under all kritik, till stor del på grund av dåliga läkare. Ola Gefvert är, trots sitt sätt att uttrycka sig, ett av undantagen. Jag hoppas han står på sig.

  Gilla

 71. Helena Palena skriver:

  Rickard: Gefvert är ett bevis på att det finns människor som i Gökboet och Milleniumfilmerna. Salanders förmyndare! WOW! Det var fiktion. Noras möte med Gefvert var på riktigt. Gefvert sätter sig och knyter skorna när han får syn på Nora. Åh, fan – är det du igen ville han väl signalera. Vilken nonchalans. Men å andra sidan var hon ju bara en liten hora.

  Gilla

 72. fransolsson98 skriver:

  Ola Gefvert enda mål är att tjäna så mycket pengar det bara går.
  Jag har en kvinnlig vän som är svårt sjuk i reumatism och hennes (kvinnlig) läkare säger att den medicin hon behöver (Humira) är alldeles för dyr och att det saknas pengar hos landstinget.
  Det pågår ett gigantiskt bedrägeri i vårt land mot alla oss etniska Svenskar, och jag hoppas bara på att alla som är ansvariga för detta bedrägeri en gång i framtiden blir dömda för detta brott.

  Gilla

 73. Helena Palena skriver:

  Frans: Bra kommentar! Du har rätt. Det är hemska tider. Det finns pengar i överflöd till alla andra. Men inte till oss som slitit ihop till välståndet. Att dom får sitt straff kan du vara säker på. Det blir inte roligt för vissa när dom dör kan jag tala om. 😛

  Gilla

 74. fransolsson98 skriver:

  Helena jag har slitit mycket hårt under 53 år och lönas med en (dom kallar pension) 13 865 kr per månad, detta samtidigt som vanstyrarna höjer sina egna redan enorma ersättning dom får för att fördärva mitt land.
  Hade jag varit yngre skulle jag kräva en väpnad kamp mot alla dessa vanstyrare och gangstrar som inte gör annat än fördärvar vårt land.
  Nu har jag flyttat från Sverige till Frankrike och här är det ordning och reda på allt, här kan ingen fiffla till sig en massa bidrag eller annat som dom gör i Sverige.

  Gilla

 75. Maja Dacke skriver:

  Jag lyssnade med spänning på P1s tvådelade dokumentär och förvånades och berördes. Men …

  Det mest intressanta tycker jag är att Nora för en hel del år sedan började spela in samtal och skeenden i sitt liv. Var det hennes egen idé att göra det? Vad tänkte hon göra med allt i framtiden, i den stund när hon började med det?

  Alltså: Varför allt detta ljud- och bilddokumenterande? Var planen att använda det till något? För egen del, för andras, vittnesmål, indicier ..? Spelade hon kanske även in den aktuella våldtäkten? Om inte – varför inte? Och inför den journalistiska dokumentären – godkände alla (även Ola G) att det som i smyg spelats in skulle bli offentligt i radio?

  Eller är allt numera tillåtet och godkänt … bara det är tillräckligt publikdragande/publikfriande? Det finns också sådant som kallas vendetta – en mycket praktiserad sällskapslek som företrädesvis pågår på Internet. En variant av den leken är Tyck-synd-om-mig-nu-leken. Och många ställer upp i den.

  En stor miss idag är att vi inte heller har kvar tjänstemannaansvaret, vilket gör det möjligt att fatta vilka felaktiga beslut som helst utan att ställas till ansvar. ”Nänä, detta är inte mitt bord eller mitt ansvar – nu går jag och gömmer mig och ni kan inte hitta mig.”

  Det finns mycket sjukt i ett sjukt samhälle. Var det någon som sa Mayakalendern? Ja, den som för flera år sedan förebådade att något – inte vad som – skulle hända …

  Gilla

 76. En Röst skriver:

  Richard du vet mycket om den” patienttyp” som ”Nora” tillhör. Men du vet ju faktiskt ingenting om individen Noras egentliga motiv. Eller vad som hänt före och efter denna incident. Att be om att få en kvinnlig terapeut blir för dig och vissa andra att ”styra hela behandlingen”. Hur nyanserad är man då själv? Jag vidmakthåller att det inte är patientens fel om en psykiater känner sig pressad över sin arbetssituation. En person med borderline har rätt att bli lyssnad på och respekterad för den individ han lr hon är. Det är verkligen inte samma sak som att få allt man begär. Det är en dialog och en professionell behandlare klarar av att bemöta en patient med dessa syndrom, skapa en relation och förtroende. Då kan man också säga nej utan att det behöver bli kamp. Skyll inte Nora för den otroligt föraktfulla ton och de övertramp som Gefvert gjorde sig skyldig till.
  Och du som undrar varför Nora spelar in. Såg du SvT debatt igår? Vem lyssnar på en patient med diagnos borderline som anses manipulativ och opålitlig? Man trodde henne inte heller då hon berättade om kapten klänning! Men det var ju sant. Just därför måste man alltid lyssna. Detta övergrepp mot Nora skulle aldrig komma fram om hon ej spelat in.

  Gilla

 77. Helena Palena skriver:

  En röst: Tror Nora sett filmen om Lisbet Salander och hämtat kraft därifrån. Tror Stieg Larsson är nöjd i sin himmle.

  Lisbet tog en gruvlig hämnd på sin förmyndare. Med all rätt. Stieg Larsson var i tonåren med om när några av hans kompisar våldtog en tjej. Han deltog inte men han gjorde inget för att stoppa dom. Något som plågade honom hela livet. Därav temat i Millenium.

  Gilla

 78. Bobban skriver:

  @ Rickard
  ”Vad få verkar förstå är att vad en självskadande personlighetsstörd person syftar till med sitt beteende är att få andra att bekräfta honom/henne offerrollen. Hela poängen med att skära sig själv/prostituera sig/överdosera tabletter är att få fokus på sig själv, att få en sekundär sjukdomsvinst, att få omgivningen att uppröras och tycka synd om honom/henne.”

  Du får gärna lämna källmaterial till det du påstår.

  Nej, Rickard är ingen expert, även om hans ”analytiska ton” gärna vill ge det intrycket. Snarare en liten illitterat åsiktsmaskin som söker stöd för sin perverterade kvinnosyn. Som det nu upprepats flera gånger – OLIKA SKOLOR! Du kan bland annat kortfattat läsa om ett alternativ här:

  Klicka för att komma åt LKT0642s3188_3190.pdf

  ”Den fundamentala dialektiska »motsättningen« i dialektisk beteendeterapi ligger i balansen mellan att bekräfta (validera) OCH acceptera patienten som hon/han är SAMTIDIGT som behandlingen skall ge möjlighet till förändring. Exempelvis kan en behandlare
  validera patientens starka känslor och samtidigt föreslå metoder för att kunna hantera dessa känslor och upplevelser.”

  Dialektisk beteende terapi är nu bara ETT av alternativen (så att jag bara – återigen – understryker att det finns olika skolor). Men vidare är den TOLKNING som Rickard gärna vill göra – att kalla patienter ”hora”, ”brottsling” och använda annat kvinnoförtryckande språkbruk skulle vara underordnat hans behandlande skola och allmänt bemötande av patienter med ömsesidig respekt. Socialstyrelsen – INTE MEDIA (jag tvingas upprepa det också tydligen) – har INTE den uppfattningen och DÄRFÖR prickat honom (och Uppsala följaktligen sparkat den lilla grisen).

  Vidare visar Rickard och en del andra även förakt för media. Jag medger att media är ett maktmedium – i synnerhet i dag men det är inte BARA media som styr utvecklingen av saker och ting i vår undergångsbetonade värld, om vi ska tro vissa (heja ”Maya” Dacke!). =)

  Att Nora valt att spela in det här tror jag just är för att personer som Rickard förmodligen inte skulle (velat) tro på henne om hon försökt berätta det på traditionellt sätt. Sannerligen inte ens valt att göra något åt det heller mot förmodan om de skulle det. Att hon gjorde det tidigt – ja, stark integritet. En känsla vart åt det barkade. Inte våldtäkten – dålig tajming?

  Tyck-synd-om-mig-i-media funkar bara om det finns något som på ett åtminstone någorlunda trovärdigt sätt styrker deras historier. Det funkar liksom inte hur som helst (Anna Odell?). Personligen tror jag Public Service är ganska bra på dessa överväganden och med Noras historia (totalt sett) vore det konstigt om det inte fanns det.

  Gilla

 79. Bobban skriver:

  @ pelle

  ”Utifrån de dolda inspelningar som Nora gjorde med Gefvert, är det givetvis uppenbart att han går över gränsen och beter sig illa.”

  Notera ”går över gränsen”.

  Gilla

 80. Bobban skriver:

  ”Fegheten inom vår bransch är enorm. Nu har vi fått en syndabock istället för att ta tag i de systemfel som finns – och som hindrar effektiv vård av unga, självdestruktiva människor.”

  …och/eller kompetensen. Jaha, nu har vi ”systemfel” också. Varför är kontraktsvården – om den nu bevisligen är så ”effektiv” – ”förbjuden”? För många som Gefverts som är tillåts forstätta som läkare? För inkompetenta att anförtro en sådan delikat uppgift?

  Jag ser fortfarande inget försvar mot Gefverts agerande i det här. Snara någon som vill FLYTTA fokus iväg från det.

  Gilla

 81. Bobban skriver:

  Hoppsan!
  ”Överordnat” ska det vara såg jag – beklagar!

  Gilla

 82. Bobban skriver:

  Det artilen försäker säga är att ”systemfel” – om det nu finns ett – skulle på något sätt ursäkta Gefverts beteende. Inte BARA som en sorts förklaring till det eftersom det tydligen är ”fel fokus” i debatten. Det är möjligt att det finns ett ”systemfel” – OCKSÅ. Men det ena är inte en ursäkt för det andra.

  Sen köper jag inte riktigt det som en förklaring. Eftersom som den här lilla grisen trampat i fel gyttja fler gånger – enligt Socialstyrelsen – så skulle han sannolikt förr eller senare betett sig som ett likadant svin mot någon annan patient – oavsett ett evetuellt ”systemfel”. Men det är förstås bara min högst ovetenskapliga övertygelse.

  Gilla

 83. En Röst skriver:

  Bobban, håller med dig i detta med att det handlar om olika skolor och att man inte kan uttala sig så svepande om en patients behov på det sätt som t.ex. Richard gör. Den fostrande och hårda synen på patienten är dock gammalt tankegods som ofta kommer igen i modern tappning, och det finns omfattande kritik mot det synsättet så det är knappast heller evidensbaserat. Huruvida denna syn har med vederbörandes eget förhållningssätt till nämnda patientkategori/egen svaghet/utsatthet eller kvinnor i allmänhet låter jag vara osagt. Men visst ser jag det, kvinnoföraktet i inspelningen. Kanske är det bredare än så då det handlar om förakt för och att skapa distans till känslan av utsatthet som projiceras på Nora. Och det i sin tur är länkat till hur man i kulturen betraktar kvinnor i allmänhet och i synnerhet fallna sådana. Bra att detta kommer upp och tack för en givande diskussion.

  Gilla

 84. Bobban skriver:

  @ En Röst
  Jag ser att du har påpekat saker jag kaske i onödan upprepat. Jag beklagar det (föredrar radio framför tv – om det nu är en ursäkt för att inte läsa dina kommentarer ordentligt!). Förstod dock inte riktigt ”Kanske är det bredare än så då det handlar om förakt för och att skapa distans till känslan av utsatthet som projiceras på Nora”. Alltså, förakt för en distanserad projicerad känsla på ”Nora”? Nåväl, du får väl förklara om du vill. Annars håller med dig i stort sätt allt som du skirver.

  Gilla

 85. En Röst skriver:

  Bobban: Jag är inte alls helt på det klara hur det är men det jag tänker är att OG visar ett förakt för och ett avståndstagande till svaghet. Han projicerar denna rädsla på Nora, för det är en rädsla. En rädsla för kvinnor, en rädsla för att maktbalansen ska rubbas vilket håller hans rädsla i schack. Det jag hörde i Svt Debatt från de som i viss mån försvarade OG var; ” Men denna patientgrupp är oerhört svår” etc etc. För mig är det så tydligt att det handlar om rädsla. Att förakta något, se ned på ngt innebär ju också att man distanserar sig ifrån ”det föraktfulla”. Så kan man själv ha kvar sin makt, eller en känsla av att ha makt, vara mäktig. Ungefär så går väl mina tankegångar.

  Gilla

 86. En Röst skriver:

  Tillägg till föregående kommentar: sen är det viktigt att man inte ursäktar något eller gör OG till ”offer” . Det är absolut inte så jag menar. Han har ju makten i en situation där han är behandlare och Nora den som ska behandlas. Han ”ansedd” psykiater och hon en manipulativ borderlinebrud etc etc. Tycker jag är tydlig iaf var jag har mitt ställningstagande och mina sympatier. Är dock psykolog-nörd varför jag gillar att se längre till människors motiv osv.

  Gilla

 87. Bobban skriver:

  Ja, kära nån..

  Ja, jag förstår att du inte ursäktar OG men jag får inte riktigt i hop det bara. Undrar – om man nu är ÖL i psykiatri, i närheten av, eller snarare över, pensionsåldern (om än inte psykolog om nu det har betydelse i kompentensskillnad) och behandlare, borde man då inte vara bekant med det du beskirver? Alltså, i den självreflekterande delen av sig själv, med den maktposition han har, ingår väl någon sorts handledning åtminstone, föreställer jag mig – utifrån ”svåra” patienter? Men som det låter är det kanske snarare raka motsatsen.

  Reflekterar över min tidigare kommentar om att enskilda psykiatriker inte bör ha beslutande makt i händelse av en ”dålig dag på jobbet”. Men det har tydligen polischefer också.

  Gilla

 88. Bobban skriver:

  @ En Röst

  PS! När jag skriver ”låter” så syftar jag inte på dig utan på hur OG låter. Ville bara förtydlga.

  Annars känns det som det behövas ett eller annat ”barn” i debatten för att visa på kejsarens nya kläder.

  Gilla

 89. Robert skriver:

  Hon kallas ju för ”17-årig” flicka i media trots att hon nu är vuxen och 20+.
  Ola Gefvert har alltså behandlat henne som vuxen vilket hon är.
  Han har inte haft henne som patient när hon var 17 eller yngre.

  Gilla

 90. Bobban skriver:

  @ Robert!

  Ja, och det legitimerar ju genast OG:s beteende. Eller inte.

  Gilla

 91. pelle skriver:

  @Bobban
  Ja, och det legitimerar ju också dina kränkande kommentarer på nätet. Eller inte. Nu är det du och andra näthatare som är i mediernas focus. Ödets ironi, eller?!

  Gilla

 92. Helena Palena skriver:

  pelle: Nä, det där är inte näthat. Det är att få in en poäng i debatten. En lätt pungsmäll helt enkelt! 😛

  Gilla

 93. Immanuell Domunge skriver:

  jag hade ola gefvert mellan 93-96. knackade på fönstret och hånskrattade få jag kippade efter frisk luft då jag var inlåst utan rätt att gå ut. en psykopat. en skitstövel

  Gilla

 94. Helena Palena skriver:

  Säkert som amen i kyrkan!

  Gilla

 95. Helena Palena skriver:

  Pelle: Vad vill du säga med den länken?

  Gilla

 96. Pelle skriver:

  Att du och andra deltagit i ett onyanserat mediedrev, att public service inte bedriver nyanserad journalistik. Jag påstår inte att Gevfert inte gått över gränser, förtjänar kritik. Men att jämföras med Teleborian, kallas gris och pedofil och förföljas på sättet han gjorts är en skrämmande masspsykos + pajasjournalistik!!

  http://m.youtube.com/watch?v=8lfuIU2o4FQ&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3D8lfuIU2o4FQ

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.