Att vara i smöret! Steve Jobs hade fettskräck!

Det är en härlig position! Smör är guld värt och kommer från kossan. Jag kan separera. Har gjort smör således. Och sålt. Äldre människor som vuxit upp med riktigt smör dreglade eftersom dom visste hur det gott det är. Det vet inte vi eller dagens ungdom. Det är en kunskap och smak som försvunnit. Att ge barn lättmargarin i skolorna borde bestraffas. Men det är mycket pengar och prestige inblandat i Livsmedelsverkets kostråd. Som alltid.

När barnen får Bregott en dag i veckan i Klaras skola – hon är 10 år och mitt barnbarn – köar ungarna för att få åt sig en klick. Så sorgligt så det är inte sant. Barn känner vad dom behöver. Och det är riktigt fett. Chimpanser är växtätare men när dom känner att dom behöver riktigt protein dödar dom en kanin eller något annat smådjur. Djuren vet hur dom ska äta. Det vet inte människan. Steve Jobs visste det inte. Han föraktade kossans produkter. Mjölk! Yekk! Var strikt vegan och kunde leva långliga tider på morötter, äpplen och juicefastor. Snacka han skulle behöv lite grädde och buljong från högrev som kokat med grönsaker i tre timmar. Men nu ligger han med näsan i träfracken (blev 56 år) och får aldrig med stoltsera på scenen med sina produkter som förändrade världen. Sorry Steve! Men du skulle ha druckit lite mjölk och hyllat kossan mellan varven.

Foto: Helena Palena

dn svd svd intressant dn

…….

Detta inlägg publicerades i Politik, Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Att vara i smöret! Steve Jobs hade fettskräck!

 1. Antonia skriver:

  Jag brukar köpa äkta smör. Det kan man göra hos Kajsa Varg. Det är gott och smakar lite annorlunda än vad man är van vid. Den smakar som jag fick när jag var barn.
  Man glömmer ingen smak från barndomen.

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Antonia: Sant! Både på gott och ont.

  Gilla

 3. Hans Hansson skriver:

  Både min farföräldrar, morföräldrar och föräldrar hade alltid smör. Å andra sidan fanns det nog inte smörgåsmargarin på den tiden. Farmor som var född bondflicka, men inflyttad som gift till stan, sa alltid när hon hade bakat kakebröd: – ”Nu ska i få e smörgås mä äkta smör”. I min egen familj använder vi både Bregott eller Becel samt riktigt smör – men vanligt margarin köper vi aldrig. Min fru som är från Polen har aldrig haft margarin i sitt föräldrahem i Polen. Till stekning använder vi smör och olivolja.

  Gilla

 4. Pingback: Lima Kutipan Inspiratif Steve Jobs | lazionews.info

 5. TTR skriver:

  För mig är valet lätt:

  BECEL: Vatten, vegetabilisk olja, vegetabiliskt fett, växtsterolestrar (12,5%), modifierad stärkelse, gelatin, salt (0,8%), emulgeringsmedel (lecitin, E471 mono- och diglycerider av fettsyror, av vegetabiliskt fett, E476 polyglycerolpolyricinoleat), kärnmjölkspulver, konserveringsmedel (kaliumsorbat), surhetsreglerande medel (citronsyra), arom, A- och D-vitaminer.

  eller

  BREGOTT: Grädde, rapsolja, salt 1,2%, surhetsreglerande medel (natriumkarbonat)*, mjölksyrakultur, vitamin A och D.

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  Hans. I andra länder finns det olika sorters smör. Inte här. Polen äter nog bättre än vad vi gör än så länge. Men snart är dom lika västinfluerade. Becel ska man äta om man vill ha plast i ådorna.

  TTR: Ja ät Becel. Verkligen hur onaturligt och konstgjort som helst. Du får plast i ådrorna men det kanske du vill ha?

  Gilla

 7. Markus Andersson skriver:

  Kan inte annat än hålla med dig Helena. Bregott har jag ätit så länge jag minns, och till fest och de nyfångade abborrarna köper vi smör och steker i. Har aldrig förstått mig på alla kemiska illasmakande margarinsorter. Tragiskt att de tvingar i barn den smörjan.

  Gilla

 8. Antonia skriver:

  Och jag gillar ju namnet Bregott. Bre Gott.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.