Rosenvatten – historiens första ansiktsvatten

Rosen är drottningen bland alla blommor.  Foto: Helena Palena

Det här är blad från nyponrosen – Rosa canina – även kallad törnros eller hundtörne. Jag har plockat dom i min trädgård. Rosor har odlats i tusentals år i Persien, Egypten, Indien och Kina. Det finns därför flera undergrupper av rosor, som dels delas in efter deras växtsätt, ålder och geografiska härstamning, dels efter deras blomningstid. Nyponrosen har fem kronblad och är den vackraste av alla rosor tycker jag. Den mörka blommade först sen kom den rosa. Så härligt att hålla på med rosenblad. Lägger dom i olja eller sprit och gör alldeles underbart rosenvatten till ansiktet för rengöring. Rosenvatten är historiens första ansiktsvatten. Sen på med en olja eller en salva på den rengjorda nunan. Man blir så lycklig med naturliga produkter i en värld som är full med kemikalier i shampoo och salvor. Börjar man läsa innehållsföreteckningar blir det till att baxna.

Cleopatra hade golven och sina kuddar fulla med rosenblad. Dessa skulle bytas varje dag. Idag odlas rosor för det mesta för dess skönhet och doft, men dom har haft en stor betydelse som läkeväxter och används som mytologiska, mystiska och religiösa symboler. Inom dom hedniska kulturerna hade rosen en stor betydelse.

svd dn intressant

…….

Detta inlägg publicerades i Kuriosa och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Rosenvatten – historiens första ansiktsvatten

  1. skvitt skriver:

    Om jag känner dig rätt så vill du säkert också uppmärksamma detta 50-årsjubiléet som jag tog upp här:
    http://skvitts.wordpress.com/2012/10/11/rachel-carson-tyst-var/

    /Skvitt

    Gilla

  2. Styro George skriver:

    Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have really enjoyed surfing around your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.