Är du introvert lilla vän! Är du kvällsmänniska?

Vi föds med en viss läggning! Och sexuell preferens. Ja, säg något annat som är nytt under solen. Jag har gjort Meyers-Briggs-testet som bygger på Carl Jung. Oh, gissa allting stämde. Jag är verkligen en extrovert typ. Vad är du? Så har vi en biorytm i kroppen som gör att vi antingen är kvälls-eller morgonmänniskor. Jag vill vara uppe och skrota långt in på natten och gå upp nio-tio så där. Egentligen helt förkastligt! Men härligt.

Den här tesen är min: I en familj finns både kvälls- och morgonmänniskor. Det beror på att någon alltid måste hålla vakt och passa elden o s v. Detta insåg jag i slutet på 80-talet när jag hade tre gula gässlingar i en låda under en värmelampa. Ibland fick dom kuta på köksgolvet.  De tre dunbollarna sov aldrig samtidigt. Alltid en som höll vakt. Så en kväll tog jag upp dom i en handduk och hade dom i knät när jag tittade på TV. Alla tre kravlade sig upp och lade sig som slangar kring min hals, och då somnade hela högen för nu var det jag som höll vakt! Jag vågade knappt röra mig för dom små liven sov så djupt och skönt. De hade till och med kackat i handduken. Ja, dom såg mig som sin mamma och vad dom sen gjorde för äventyrligheter som vuxna får jag berätta om en annan gång.

intressant  dn

…….

Detta inlägg publicerades i Människor och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Är du introvert lilla vän! Är du kvällsmänniska?

 1. Antonia skriver:

  Jag har inte gjort testet (hittar inte) Men jag vet att jag är extremt introvert. trivs hur bra som helst med mig själv. Och drar mig gärna undan folk och även familj.

  Gilla

 2. Bengt B skriver:

  Nyligen bortgångne månresenären Neil Armstrong hade säkert vissa invändningar mot det som husguden Dag Hammarskjöld skriver i sin postumt utgivna dagboks-bok Vägmärken : ”Den längsta resan är resan inåt …”. Han plitade ner raderna när han ännu inte hade blivit FN-chef, men ändå var i händelsernas centrum som andreman på svenska UD. Inte minst som FN-boss var han känd för att vara BÅDE morgon- OCH kvällsmänniska, sov bara 3-4 timmar per natt. Aningen tufft. Föredrar nog antingen eller. Allra helst kväll.

  Gilla

 3. Maja Dacke skriver:

  Tja, Helena, det finns nog kombinationer av skilda slag. Själv är jag en periodare – älskar att vara ensam med mina sysslor och tankar – för att sedan träffa folk och umgås och … sedan dra mig tillbaka för kontemplation igen och …

  Biorytmer … finns det mycket att säga om … Och för min del samma där. Nattmänniska som ägnat den mörka tiden åt läsande, pluggande, kreativt skapande … men särskilt under sommarmånaderna: i säng efter midnatt och upp igen medan daggen (om på landet) doftar så gott. Kanske törnat in en stund (om möjligt och nödvändigt) mitt på dagen och sedan full fart igen. (Har en äldre syster som alltid sovit middag pga större sömnbehov än jag.)

  Vi är alla alltså mycket olika. Och jo, jag är friskare idag än jag var som ung vuxen …trots viss åldersdegeneration och ‘alldeles för lite sömn’.

  Förresten, vilken urgullig scen du målade upp med dina skyddslingar runt halsen! Lyckans du!

  Gilla

 4. Josef Boberg skriver:

  ”Jag vill vara uppe och skrota långt in på natten och gå upp nio-tio så där.”

  Det gäller mig också. Kommer sällan till sängs i mitt natthärbärge under björken förrän efter midnatt.

  Gilla

 5. stefan skriver:

  Undrar Josef, har du närgångna grävlingar där? Jag försöker sova ute på min uteplats vid mitt körsbärsträd och björk och hassel med mera men människorna stör kastar flaskor i asfalten på precis samma ställe varje gång och det händer precis när jag ska somna , men det var ju upprepning som sagt hmmm.

  Gilla

 6. Josef Boberg skriver:

  Nej – Stefan – vare sig grävlingar, vildsvin, älgar, rådjur, knytt och knott eller annat stör mig – så jag somnar varje kväll året runt, sedan våren 1995, som ett ”nyammat vaggat barn”.

  Tips. Har Du provat med att använda öronproppar av cellplast eller dylikt ?

  Gilla

 7. stefan skriver:

  Jag har provat proppar i öronen och då blir det ett obehagligt brus så det funkar inte på mig, nu är det mer höstligt och kallt så jag ser fram emot det lite för tystnadens skull, 🙂

  Gilla

 8. havetsblogg skriver:

  Ja du inte utan att testet har små förklaringar till varför vi alla är olika å tycker olika…ha en bra dag

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.