Löpe! Solgul ostkaka! Trevlig midsommar!

Hälsingeostkaka på Järvsövis. Foto: Helena Palena

När man hör ordet ostkaka tänker man nog i förstone på den småländska kakan. Eller på cheese cake. Jag har bott i Amerika och är väldigt förtjust i cheese caken. Mmmm my godness så gott! Men den ska göras på riktiga Graham Crackers och Philadelphia ost. Alltså Ingen genväg med mager kefir och allt vad man nu ser i recepten. Jag tycker om den småländska också. Jättegod!

Men när jag kom till Hälsingland för många herrans år sedan och blev presenterade för hälsingeostkakan blev jag brydd. Den smakade ju ingenting. Men nu har jag lärt mig. Jag gör den till alla storhelger. Ett måste på bordet. Ibland värmer vi upp skivor med gräddmjölk i ugnen och äter med vispad gärdde och sylt till. Skitgott. Det är olika på socknar också. Jag gör ostkaka som man gör i Järvsö. Efter gräddningen i hett vattenbad tar man av skalet och penslar på saffran och så in i ugnen en vända till. Här i Bjuråker ser den ut som en omelett och man äter den med saftsås. Stor begivenhet på alla stämmor och andra festligheter. Nationalrätten nummer ett i Hälsingland!

P.S. Detta inlägg skrevs för sex år sedan men det är lika aktuellt än! D.S.

Trevlig midsommar på er alla! 

Expr AB SvD DN

…….

Detta inlägg publicerades i Mat & Dryck och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Löpe! Solgul ostkaka! Trevlig midsommar!

  1. Glad midsommar på dej också!

    Gilla

  2. Znogge skriver:

    Önskar dig det samma!

    Gilla

  3. Jerry skriver:

    Jag vill önska dig detsamma!

    Gilla

  4. fairymary skriver:

    Vilken vacker ostkaka! Och intressant läsning!

    Glad midsommar till dig också Helena! Jag firar bl.a. med att för första gången ha plockat kantareller före midsommar….

    Gilla

  5. livsglimtar skriver:

    Den ostkakan ser ju för härlig ut och saftsås är bland något av det godaste jag vet till den typen av puddingar. När jag gick en hushållskola så fick jag faktiskt laga min första ostkaka med löpe, det var väldigt spännande med allt som hörde till tillverkningen.
    Jag har läst dina senaste inlägg och både roats och oroats som vanligt när jag tittar in hos dig. Själv sitter jag i husbilen på semester … Skutskär Älvkarleby med havet närmast som granne så vacker natur.
    Kul att även du har sett att Viktoria och Daniel är så lika, jag har aldrig läst det i någon tidning men tänkt det många gånger, det är bara hakan som skiljer dem åt.
    Kram och ha de gott

    Gilla

  6. tobbs skriver:

    fin blogg du 🙂 följa varandra via bloglovin så kommer båda upp på lite listor.. sen tänker ja läsa din också för den va ju inte dålig 🙂

    Gilla

  7. Pingback: Ingen protest! Sverige är bäst! | Helena Palena

  8. Philip A. Ohlund skriver:

    Glad midsommar, Helena! 🙂

    Börjar på att fundera på att ta mig till Sverige, bor ju i Belgien, fast man kanske skulle prova något annat än Stockholmsregionen!?

    Min fars familj kommer från norra Sverige – Skellefteå, Luleå, Piteå – och det lockar lite, fast jag vet inte hur arbetsmarknaden ser ut där.

    Jag saknar lite att aldrig kunna prata svenska.

    Vi får se vad det blir.

    Ha en fin helg för övrigt. 🙂

    Gilla

  9. karpstryparn skriver:

    Hej, Helena Panela! Här ska du få någonting att skriva om:

    På facebook finns det en grupp som heter ”Aktion mot deportation – Grumsgruppen”, den startades lördagen den 16:e juni. En av gruppens syften är att dra igång en demonstration på den värmländska orten Grums emot de politiker på orten som vräker skötsamma hyresgäster till förmån för ensamkommande ”flyktingbarn”. De personer som är huvudansvariga för vräkningarna är GHAB:s (Grums kommunala bostadsbolag) chef Annika Lomarker och den socialdemokratiske kommunpolitikern Torbjörn Bood.

    Demonstrationen blir av lördagen den 14:e juli i Grums. Demonstrationståget startar vid hotellet i Grums (det enda hotellet i Grums) på Sveagatan (den gata som går igenom den centrala delen av Grums, alltså förbi kommunhuset) och fortsätter fram till kommunhuset, en talare kommer troligen att finnas med också, klockslaget när demonstrationen startar är dock inte bestämt än.

    Demonstrationen är avsedd för alla, oavsett partitillhörighet eller politiska åsikter, som är emot kommunens beslut att vräka skötsamma hyresgäster till förmån för ensamkommande ”flyktingbarn”, man behöver heller inte bo i Grums för att deltaga i den.

    Vill du skriva ett blogginlägg? Det är bra om det här blir uppmärksammat, är själv med i gruppen.

    Mer info om det här hittar du på t ex http://www.swedenconfidential.info/2012/06/21/demonstration-i-grums-mot-kommunen/ och http://sockerbitar.se/grumsgruppen-ar-pa-g/ .

    Mvh //
    Karpstryparn

    Gilla

  10. karpstryparn skriver:

    Tillägg: Vill du skriva ett blogginlägg om det här?, menar jag.

    Gilla

  11. Antonia skriver:

    Ser verkligen gott ut.
    Hoppas att du hade en fin Midsommar. Här var det fint med sol och blåst. En härlig kombination.
    Och av omtänksamhet fick jag en bondbränna på köpet. 😉

    Gilla

  12. Pingback: Årets Förvillare: Livsmedelsverket! Alla borde dricka opastöriserad mjölk! | Helena Palena

  13. corneliadahlberg skriver:

    Detsamma Helena 😃

    Gilla

  14. Har Brage kastat in handduken? Bara undrar. Var längesedan man såg något inlägg från honom.

    Gilla

  15. Helena Palena skriver:

    Brage brukar ta ledigt på våren och återkomma med sina skriverier på hösten! Nu fiskar och solar han och njuter av livet!

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.