Åtta hannar och en kvinna! Vargar kan skilja på kön!

Inga Ängsteg, vargexpert på Viltskadecenter, svarar på frågor om vargar. Chatten började klockan 10. Redan vid den här frågan och Ingas svar tappade jag förtroendet för henne! Och hon ska vara expert:

Anna: Kan en varg se skillnade mellan människor, om det är män eller kvinnor? Och har det betydelse om alla vargarna på Kolmården skulle vara hanar när det kom in en kvinna i hägnet.

Inga Ängsteg: Det kan jag inte tro har någon som helst betydelse.10:31, 19 juni 2012

Det funderas över varför åtta varghannar dödade den kvinnliga vårdaren. I mitt tidigare inlägg undrade jag om kvinnan luktade blod – om hon hade mens. Hans-Ove Larsson, tidigare chef på Skansens zoologiska avdelning, menar att det kan ha spelat in att djurskötaren var kvinna. Varggruppen hon besökte består av åtta hannar, vilket inte är en naturlig formation. Under normala omständigheter finns oftare en alfahanne och en alfahona samt deras ungar i olika åldrar. Åtta hanvargar ska normalt inte leva ihop. Det blir en slags rangordning, som i ett ungdomsgäng.

Vargar kan skilja på kön hos människor. Att djurskötaren gick in som ensam kvinna kan betyda många saker för djuren, tror Hans-Olov Larsson. Något kan ha satt igång vargarna, sedan kan det eskalera snabbt. Man kan fundera över om hon exempelvis hade mens. Eller om hon snubblade? Det kan de reagera på. Oavsett vad är Hans-Olov Larsson övertygad om att det inte handlade om jakt eller hunger. Det här är en social historia. Något störde vargarnas sociala hierarki, även om det är omöjligt att säga vad.

Kolmården slutar med Närkontakt varg och även all kontakt mellan vargar och djurskötare upphör. Det var fanimej på tiden. Kolmårdens vargar är nappade och präglade på människor. På Nordens ark t ex är vargarna präglade av vargar. Enligt Ewa Wikberg, zoolog på Norden ark, har man inte vargarna nära sig. De flyttar sig bort från människor när skötarna går in i hägnet. På Nordens ark har man nu avbrutit hägnbesöken till dess dödsolyckan är utredd.

Närkontakt varg på Kolmården

”Du är hos vargarna i en timme och du får då lära känna den mytomspunna vargen. Djurvårdaren finns med hela tiden och berättar allt du vill veta, medan du och vargarna bekantar er med varandra. Normalt är de skygga djur, men det upplever du inte här. Du kanske t o m får en nyfiken tass på dina axlar!”

 Kolla på denna video som ett gäng filmat. Se hur djuren stryker omkring rastlöst. Lyssna hur dårarna ylar upp vargarna! Vad ska vi med människor till tycks vargarna tänka. Är det roligt eller kan man se det som ett hån mot djuren?

Publicerades den 26 maj 2012 av Marre644
Were at kolmården and herd the wolfes sing…. it was aaammaazziing!!!!

Här är en bättre video:

dn svd intressant

…….

Detta inlägg publicerades i Människor och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Åtta hannar och en kvinna! Vargar kan skilja på kön!

 1. xmaverickx skriver:

  De åtta tvåbenta vargarna i Mariannelund (som inte har här att göra, och som importeras i en aldrig sinande ström, och omhuldas av naiva svenskar/svenskor, batikhäxor i synnerhet, och hur många är de inte som har fått sätta livet till för dem) är mycket farligare för den svenska allmänheten än de fyrbenta, som har varit här före oss alla andra, och som hör till den svenska faunan.

  Gilla

 2. Pingback: Yla med vargar! Julian Assange och stordrevet | Helena Palena

 3. Pingback: Helena Palena

 4. Pingback: Yla med vargarna! Julian Assange och stordrevet | Helena Palena

 5. Markus Andersson skriver:

  Egentligen borde man kunna skilja på vargforskning och vargpolitik men så är det förstås inte i den värld vi lever i. Var själv på en kurs på Kolmården för en tid sedan som handlade om likheter och olikheter mellan hund och varg. Kursen var bra och saklig och visade på strikta jämförelser i beteende mellan tex vargvalpar och hundvalpar. Vidare belystes olika teorier för hundens ursprung. Avslutningsvis gick vi in till vargarna under ganska stränga restriktioner och förmaningar vilket givetvis skedde på egen risk. Tycker inte att den verksamheten i sig är så konstig så länge den inte blir vulgärt kommersialiserad. Att sedan undervisningen och forskning används som argument för en enögd vargpolitik är kanske ett större problem i sammanhanget.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.