Kvinnan som lekte med vargar luktade hon blod?

Herr Gråben engagerar mänskligheten! Hur gör en vargflock med sitt byte. Sliter isär det och börjar äta. Den kvinnliga zooläraren som dödades i söndags älskade djur och drömde om att bli elefanskötare. Enligt Kolmården var kvinnan en av dom som vargarna kände förtroende för. Jaha – och hur kan man känna hur vargarna känner?

Ofattbart att kvinnan fått gå omkring med besökare bland vargarna i otaliga studebesök. Det måste tydligen hända en sån här makaber sak innan alla fattar att vargar inte är leka med. De är inga hundar. Hundar är inte heller att leka med stundtals.
Kvinnan jobbade på Kolmården för att umgås med vargarna. Hennes uppgift var att öka förtoendet för människor och kunna ta med besökare in i hägnet enligt Kolmården. Den dödade kvinnan hade regelbunden kontakt över radio med sina kollegor, som var på plats minuter efter attacken. Ändå dröjde det 20–30 minuter innan hennes kropp fördes ur hägnet. Enligt Mats Höggren på Kolmården hade det gått fortare om man trott att kvinnans liv skulle kunna räddas. Med all sannolikhet var kvinnans kropp illa sargad. Hon var förmodligen ihjäsliten och biten men vargarna var inte så hungriga eftersom dom lever i hägn och matas på regelbunda tider. Så dom lekte kanske mer eller mindre med henne. Månne luktade kvinnan blod. Hon kanske hade mens, hur ska man annars förklara det hela.

P.S. Den 30-åriga kvinnan hade jobbat på Kolmården i tre år och hade följt vargflocken (8 stycken) sedan dom var valpar. D.S.

svd dn dn intressant gp gp svd

…….

Detta inlägg publicerades i Människor och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

29 kommentarer till Kvinnan som lekte med vargar luktade hon blod?

 1. S-G-T!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Forslin: Tar fram tolkingslådan och skriver: Skjut! Gräv! Tig!

  Gilla

 3. Gustav Wetter skriver:

  Naturligtvis så måste du gotta dig även i en så tragisk olycka som den här! Dina spekulationer kring huruvida en stackars av vargar ihjälbiten kvinna hade mens eller inte är nog bland det mest smaklösa jag läst på den här bloggen och ändå har jag följt den ett tag nu. Du befäster verkligen din ställning bland den okänsliga mobb som utgör näthatarna i Sverige. Det är precis såna som du, medlöpare i den allmänna etterspridningen, som söndrar ett samhälle. En normalt emotionellt begåvad människa hade uttryckt sympati för den unga kvinnan och hennes familj!

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  Gustav: Tycker mycket synd om hennes familj. Letar efter en förklaring. För en sån får man ju tyvärr försöka komma på själv. För övrigt tycker jag du ska lämna min blogg. Vill inte att du skriver här mer. Okey! Förresten tycker jag du ska städa framför din egen dörr: Var är dina kondoleanser! Du har ju en blogg men där stod inget!!!

  Gilla

 5. OldWolf skriver:

  Jag tror det som inträffade, inträffade just för att hon var ”en del” av flocken och att hon var ensam med den. En flock innehåller en rangordning och det händer att någon i flocken vill utmana den. Jag tror inte att besökarna har haft någon anledning till oro för att vargarna skulle anfalla. Det är en helt annan situation.

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  OldWolf: Tror jag köper din förklaring. Låter vettigt. Men djur i hägn är egentligen en styggelse. Det blir onaturligt hur man än vrider och vänder på det hela.

  Gilla

 7. antonia skriver:

  Jag har aldrig förstått mig på att människan ska behandla vilda djur som husdjur. Här är det vargarna, i andra länder kan man klappa på leopard och tiger osv. Simma med delfiner.
  Djur är djur.
  Det är verkligen synd när en sån tragedi ska hända innan man förstår det. Trots att hon hade hand om flocken sen vargarna var valpar, gick flocken till anfall. mens eller inte.
  Varg är vilddjur och man borde behandla dem därefter. Utan att experimentera.
  Synd om henne. Ett fruktansvärt slut på ett ungt liv. Och en mardröm för familjen och släkten.

  Gilla

 8. OldWolf skriver:

  Dessa vargar var uppfödda i fångenskap och känner inte till något annat liv. Hur illa de far av detta jämfört med t ex tamhundar kan jag inte uttala mig om. De sistnämnda har iofs varit domesticerade oerhört mycket längre.
  Som jag skrev ovan tror jag inte just omständigheten att de var i hägn, som var orsaken, utan förhållandet till människan. Djurskötaren var flockledare och hierarkin i en flock utmanas. Det vet alla som sysslar med hundar. Det är en anledning till att vi måste hjälpa ett litet barn att hävda sin plats i flocken ovanför hunden. Skall det bli ett lyckligt förhållande i flocken/familjen måste hunden vara längst ner i hierarkin.
  För mig är det förvånande att man på Kolmården inte vägt in dessa omständigheter i umgänget med flocken.

  Gilla

 9. Georg Johansson skriver:

  Jag tvivlar på att vargar är lika effektiva som stora vita människoätande hajar på att känna blodlukt. Vad som bör utredas är om kvinnan verkligen hade mens vid olyckstillfället. Dagen innan reste vargarna ragg och visade vrede. Gick kvinnan förbi då? Om det inte är någon skillnad på vargar och hajars förmåga att detektera blod, då borde kvinnliga skötare tillfälligt omplaceras när de har mens. Städa kontor i djurparken eller nåt sånt. Förresten varför utrustas inte vargskötare med sån här elektrisk försvarsmojäng som det var debatt om för ett par år sedan att kvinnor skulle använda på våldtäktsmän? Vargar måste väl ändå undvika en skötare efter en sån elchock, för en tid i allafall. Eller?

  Gilla

 10. Josef Boberg skriver:

  Hade vargarna varit tama i frihet – så hade detta nog aldrig hänt – är jag rätt säker på. Instängda = fängslade djur och människor – kan man aldrig lita på – som jag ser det.

  Gilla

 11. Helena Palena skriver:

  Antonia: Det är en tragedi. Kolmården är visst den enda djurpark där folk får gå in till vargarna. Otroligt att det har fungerat så där men det är nog slut med det nu.

  OldWolf: Hunden ska vara lägst i rang. Men är det inte alltid. Det är många som avlivar sina hundrar för dom klarar inte av dom. De är helt enkelt rädda för sin egen hund. Jag har lärt mig the hard way. Ska man ha hund ska man veta vad man ger sig in på. Om vargar kan jag inte uttala mig av naturliga skäl men något med hierarkin är det säkerligen i detta fall.

  Georg: Klart kvinnan gick förbi dagen innan. Det var ju hon som skötte om flocken. Tycker också man ska utreda om kvinnan hade mens. Tänk om det spelar in? Klart det kommer att bli andra rutiner efter detta. Måste säga att det verkar ha varit slappt på Kolmården. Kvinnan borde åtminstone haft pepparspray i bröstfickan.

  Josef: Nej, man kan inte lita på instängda varelser – människor eller djur. Det är nog friheten som lockar även om vargarna föddes in i instängdheten. En varg är nog alltid en varg.

  Gilla

 12. Helena Palena skriver:

  ”Närkontakt varg
  Du är hos vargarna i en timme och du får då lära känna den mytomspunna vargen. Djurvårdaren finns med hela tiden och berättar allt du vill veta, medan du och vargarna bekantar er med varandra. Normalt är de skygga djur, men det upplever du inte här. Du kanske t o m får en nyfiken tass på dina axlar!”

  Kolla på denna film från Kolmården hur besökare sitter aningslöst bland vargarna som vore dom hundar. Man ser hur rastlösa vargarna är.

  Publicerades den 26 maj 2012 av Marre644
  Were at kolmården and herd the wolfes sing…. it was aaammaazziing!!!!

  Gilla

 13. Hans Hansson skriver:

  Är det en kvinna som sitter och initierar ylandet? Hur kan man vara så aningslösa att man sitter helt lugnt bland vargarna? Jag har varit en gång på Kolmårdens Djurpark, men jag kände faktiskt inte till att man släppte in besökare till vargarna. Jag skulle inte närma mig en okänd hund och rakt inte en varg.

  Gilla

 14. Info skriver:

  BEMÖT EN AKTIV VARGHATARE

  Tidigare en aktiv massinvandringsmotståndare, har Jan Milld på senare år ägnat allt mer av sina krafter åt att bekämpa den vilda, svenska vargstammen.

  Att han inte förstår sig på hund- och kattdjurs naturliga beteende, i den mån det avviker från hans eget, får honom att kritiklöst hänvisa till diverse vandringssägner och vargskrönor på samma sätt som vilket religiöst besatt väckelsepredikant som helst hänvisar till gamla ökensagor (gå på vatten, uppväcka döda, driva ut onda andar, obefläckad avlelse, vilddjurets tal osv.).

  Jan Milld har ingen hund och går troligen aldrig i närheten av sådana ”halvbestar”.

  Millds senaste varginlägg:

  http://janmilld.wordpress.com/2012/06/17/varg/

  Själv blockerad av Milld, kan jag tyvärr inte bemöta hans påståenden med några biologiska och historiska sakuppgifter. Kanske vågar någon annan försöka kommentera? Med risk för att omedelbart bli raderad, naturligtvis.

  Gilla

 15. Asgeir skriver:

  Bra Böcker eller nåt liknande förlag gav för många år sedan ut en bok om en dansk kvinna som formligen samlade på vargar. Hon hade en stor gård på Fyn och var allmänt känd som vargförespråkare. Exakt hur hon fick tag på vargarna vet jag inte, men det kom nog in en del från nedlagda djurparker och liknande och så lite avel på det. Till slut hade mänskan 32 vargar på tomten. Hon såg ganska bra ut och det figurerade en del nästan vågade bilder där den välformade kvinnan gned sig mot vargarna.

  Jag läste boken och huvudintrycket var väl att hon var en gränsöverskridande människa van att hantera utmaningar… det skrevs ju som sagt en bok om henne också och genom att det var Bra Böcker blev det ju en duktig upplaga, kanske någon här har läst den och vet vilken jag menar.

  Men slutet blev förstås att hon blev uppäten.

  Vad som hände med de 32 vargarna vet jag inte, men det finns folk som sagt till mig att dom sett danskregistrerade skåpbilar släppa ut varg i Värmland under tiden efter hennes död.

  Men detta är kriminalhistoria. Om det funnits nån sorts polis i Sverige med uppdrag att utreda brott hade jag kanske hört av mig om spåret fortfarande varit varmt.

  Men en sådan polis lyser med sin frånvaro…

  Gilla

 16. Helena Palena skriver:

  Hans: Tror inte folk vet vad dom sysslar med helt enkelt. Jag har också respekt för hundar. Vet vad som kan hända. Efter denna tragedi blir det andra bullar på Kolmården- får vi hoppas.

  Info: Jasså – kör han med censur! Det var märkligt. Jag har respekt för vargar. Tycker dom ska finnas i faunan. Men man ska inte leka med dom som man gör på Kolmården.

  Asgeir. Intressant! Bra info. Klart kvinnan blev uppäten. När man ser filmer från Kolmården sitter skötarna där och ylar efter vargarna för att besökarna ska få skåda vargarna. Skötarna vill riktigt visa hur bundis dom är med vargarna. Men skenet bedrar. Djur är djur. Så är det bara. Och tuktar man inte hunden – liten eller stor – tar den makten i huset. Jag känner till flera fall.

  Gilla

 17. Pingback: Åtta hannar och en kvinna! Vargar kan skilja på kön! | Helena Palena

 18. antonia skriver:

  Det är ju ganska tydligt i filmen hur vargarna rör sig i flock. Och är man i flock är man alltid oberäknelig och farlig.

  Gilla

 19. Thomas skriver:

  Det går att umgås med vargarna men man ska veta vad man gör och man ska inte vara ensam. Går man in ensam så tar man en risk.

  Gilla

 20. stefan skriver:

  antonia Väldigt bra sagt.

  Gilla

 21. tannhauser3 skriver:

  Dagens sång från Youtube http://www.youtube.com/watch?v=cdVVLbe1rfY

  Gilla

 22. Helena Palena skriver:

  Antonia: I flock är alla farliga. Då går mekaniskerna igång. Män kan våldta i grupp. Gör det ofta i krig. Märkligt att dom vill men dom vill kanske inte. Det är annat som styr: Hat och att vilja förgöra fienden och föra sina gener vidare. Naturen är hemsk och men den är som den är. Det är bara det att människan inte förstår det. Vi måste kultivera och vantrivas i kulturen som Freud skrev. För att stå ut med varandra.

  Thomas: Man tar en stor risk. Kvinnan som blev ihjälsliten blev varnad av sin pappa som är jägare. Men hon fick smaka på the hard way. Sorgligt! Det finns inte ord.

  Tannh: Sam the Sham and the Pharaos!

  Gilla

 23. Larsa skriver:

  Om det var din dotter eller annan nära anhörig som blivit dödad av vargarna på Kålmårdens djurpark, skulle du då vilja läsa en text som din egen om händelsen? Med rubriken ”Kvinnan som lekte med vargar luktade hon blod?”?

  Och ”Med all sannolikhet var kvinnans kropp illa sargad. Hon var förmodligen ihjäsliten och biten men vargarna var inte så hungriga eftersom dom lever i hägn och matas på regelbunda tider. Så dom lekte kanske mer eller mindre med henne. Månne luktade kvinnan blod. Hon kanske hade mens, hur ska man annars förklara det hela.”

  Snacka om hänsynslös känslokall spekulation.

  Gilla

 24. Helena Palena skriver:

  Larsa: Nä, inte alls hänsynslöst och känsloklltt. Nej, Nej, Igår pratade en vargexpert om mens han med. Det är bra om orsaken kommer fram så man kan stämma i bäcken innan det händer fler dödsfall i hägn.
  Läs mitt andra inlägg om vargarna så ser du. Titta på filmerna och återkom sen. Det är så aninslöst så man baxnar.

  Gilla

 25. Anonym skriver:

  Sannolikast en rangordningsgrej, förmodligen var det dags att testa hennes auktoritet det brukar funka så i den här typen av flockar …

  Gilla

 26. Markus Andersson skriver:

  Tamhunden lär härstamma från en varg som för länge sedan fanns vild i Asien. Den var enligt många forskare, lugnare och i genomsnitt mildare till sin natur än gråvargen som finns nu i våra skogar. Sedan har ju hunddjuren generellt potential för väldigt många olika beteenden( människan har dock potential för ännu fler olika beteenden, helgon, skurk, folkmördare osv) och i aveln har man framavlat och bortavlat för oss lämpliga beteenden genom stora tidsrymder. Hela civilisationen bygger ju på att domistisera djur men framförallt på att domistisera oss själva, tycker därför att det blir lite slagsida att kritisera Kolmårdens vargaktiviter alltför starkt efter denna tragiska olycka. Vargfrågan är ju redan så infekterad och onyanserad från alla håll och mänskliga projiceringar fullkomligt dränker en någorlunda nykter syn på saken. När jag gick på kurs på Kolmården informerade personalen tydligt om att inträde bland vargarna skedde på egen risk och de hade tydliga förmaningar om hur man skulle bete sig i hägnet, dessutom fanns åldergräns och andra restriktioner. Vidare yttrades på kursen både argument för och mot varg i de svenska skogarna på ett öppenhjärtigt och rakt vis, alltså rådde inte samma trångsynta och hycklande attityd som i media i denna fråga.

  Gilla

 27. Pingback: Farliga arbetsplatser. « Malte on the Roxxx

 28. Pingback: Farliga arbetsplatser. | Emma i skrubben

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.