En kanin är ”kawaii” – söt och gullig! Men ge den inte fel mat!

Kaninunge, fyra veckor, går under arbetsnamnet Sprattel!

Sätter in annons i tidningen. Måste sälja kaninungar. Har sålt två. Tre kvar. Visst är ungen gullig. Flera har hitlermustasch på sniskan! De är födda tredje mars. Endast till goda hem. Till folk som fattar att kaniner är växtätare. På bilden är ungen bara fyra veckor. Rekommendationen är att man kan ge bort kaninen när den är åtta veckor. En del djurhandlare säljer redan vid sex veckor. Helt förkastligt. Ungarna som är kvar är elva veckor och häromdagen såg jag en unge som låg och diade mamma Skuttan. Ovanligt att man fick se det. En kaninmamma ger bara di en eller två gånger per dygn. Mjölken är mycket fet och proteinrik.

Ni vet väl att folk matar ihjäl sina marsvin med fel saker. Det gäller även kaniner. Det finns färdiga och färggranna foderblandningar i butikerna t ex. Varning för det! Bara för att kaninen äter en sak betyder det inte att det är bra för den. Kaniner är som sagt växtätare. Kaniner ska äta mest gräs – hö eller ensilage på vintern. Så kan dom få äppel- och morotsbitar mellan varven. Plus grenar och lite rötter att gnaga på. En del matar med knäckebröd. Inte bra. Man ska tänka att det man kan ta rakt av i naturen är bra.

En kanin är en liten filur. Blir den sjuk låtsat den som det regnar. Slutar bara att äta. Får man inte igång magen på ett eller två dygn är det kört. Tror det sitter ensamma kaniner både här och där som får fel mat och blir sjuka och dör. Kaniner har ett mycket speciellt matsmältningssystem. Det har människan också. Men folk i gemen vet inte ett skit om den egna kroppens ekosystem. Hur ska dom då kunna något om kaninens! Återkommer om både människans och kaninens mage i ett senare inlägg.

Kaniner vill ha sällskap och kärlek precis som alla andra levande varelser vill. Glöm inte det! Helst ska kaninen ha en kompis i form av en annan kanin eller något annat djur. Är allergisk mot ensamma djur i bur.

Mangaporr

Svt svd svd

…….

Detta inlägg publicerades i Växter och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till En kanin är ”kawaii” – söt och gullig! Men ge den inte fel mat!

  1. Antonia skriver:

    Vilken söt kanin unge. Med sina jätteöron. Mina föräldrar hade kaniner i några år. Men det är känsliga djur. Var en hel del problem med dem, minns jag, trots att dem fick enbart grönt.
    Men det var gott i grytan, även om min mor grät varje gång de slaktades.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.