Kuckurella! Hanen tar hand om ungarna

Sädesärla (Motacilla alba). En liten hane.

Idag såg jag min första sädesärla. Hon har varit här ett par veckor dock enligt andra. Den lilla vippstjärten i svart, vitt och grått är vårens budbärare. Lika kul att titta på henne som att studera hönsens framfart. Man blir glad. Det finns en mängd föreställningar om sädesärlan runt om i världen. Bland annat är den hyllad som den som kan ge bonden skördelycka, men även bringa olycka om man behandlar den illa eller dödar den.

Både herr och fru Vippstjärt bygger boet med gemensamma krafter. Det är hanen som initierar bobygget och honan lägger slutfinishen. Hos underarten personata är det enbart honan som bygger boet för den andra kullen medan hanen tar hand om ungarna från första kullen. Det skålformiga boet är slarvigt ihopsatt och består av kvistar, gräs, blad och annat växtmaterial. Även hår från djur.

I Sverige förekommer namnet sädesärla dokumenterat från 1538. ”Sädes” kommer från ”säde, sådd”, beroende på att den anländer före vårbruket, och för dess vana att följa lantbrukaren vid plöjning och harvning, för att leta godsaker i den omrörda jorden. Sädesärlan har också kallats ängsärla, ringärla, ringaxla, kokärla, gråärla, vippstjärt, fåraspringaren, kuckerella och isspjärna. Dialektalt har den kallats säsell i Västerbotten, tackeralla i Hälsingland, ringella i Jämtland och spilinto i Svenska Österbotten.

svd dn svd

…….

Detta inlägg publicerades i Växter och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till Kuckurella! Hanen tar hand om ungarna

 1. skvitt skriver:

  Längre söderöver har vi haft ärlan ett bra tag nu.
  Intressant kunskap om den spred du i alla fall, sådant som var nytt för mig.

  För många år sedan var det ett TV-program som avslöjade att talgoxens sång, som inspirerade till musiken i Figaros bröllop, på grund av allt buller börjat sjunga en kortare drill. Trots att jag visste det så fick jag en chock för några veckor sedan när jag hörde en talgoxe ”sjunga” (inom citattecken, för jag vill inte kalla det sång) ”pip”, ”pip”, ”pip” etc!

  Du slipper nog höra sådant elände uppe i Norrland, men i storstaden är det alltså ett faktum.

  Tänk vad människan förstör!

  Kram!
  /Skvitt

  Gilla

 2. Off topic:-

  Chomsky made this observation:-

  ” I can say Iran is a terrible state. I don’t need any evidence. I can say Ghaddaffi carries out terror. Suppose I try to say the US carries out terror, in fact it’s one of the leading terrorist states in the world. You can’t say that between commercials. People rightly want to know what do you mean. They’ve never heard that before. Then you have to explain. You have to give background. That’s exactly what’s cut out. Concision is a technique of propaganda. It ensures you cannot do anything except repeat clichés, the standard doctrine, or sound like a lunatic.”

  In general, the media tells people what to think – a few may question – but the majority accept and believe the dominant narrative.

  Thinking about the organic nature of human existence is too much hard work.

  Gilla

 3. Antonia skriver:

  En väldig fin fågel som jag har aldrig sett förut. Och för dem är jämlikheten är tydligen mer naturligt än för oss människor.

  Gilla

 4. Rymdtroll skriver:

  Vet inte vilka svennar som inte är jämlika. Ni verkar ha haft otur flickor och det kan ni inte skylla på resten.

  Gilla

 5. Rymdtroll skriver:

  Och ja jag har varit ofta i baltic och vet hur det är där.

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  skvitt: Intressant. Fåglar kan! Bor man i Norrland när man bor mitt i Sverige – i Hälsingland?

  Courtenay: Maybe you should take a look at this greek man and what he has to say:

  http://athenianvoice.wordpress.com/2012/05/04/rothschild-wants-irans-banks/

  http://athenianvoice.wordpress.com/2012/03/01/statlig-undre-varld/

  Antonia: Man ser det nog inte i städerna. Tror den lillaa vippan är för skör för staden. Kanske. Men här hör den till bilden. Ingen vår utan vippa!

  Rymdtroll: Märkligt att hanen tar hand om ungarna. Annars är det ju mest honan som gör det i naturen. Tycker hon ska göra det i samhället också. Män ska se om sin lilla familj och se till så dom har det bra. Men det är andra tider nu. Män tvingas ta hand om barnen så att kvinna ska kunna förverkliga sig själv. Man ska dela på allt! Men i naturen funkar det inte så. Allt blir med andra ord en social konstruktion.

  Gilla

 7. Helena,

  Yes – there is oligarchic control and fewer and fewer are controlling more and more.

  Gilla

 8. Rymdtroll skriver:

  Fåglarna verkar inte tycka jag förstår något de verkar tycka det är bra där jag är de kommer hem till mig antagligen gillar de mina super maskar (har aldrig sett så stora maskar) när jag sitter i skogen ett tag då känns det som det blir fullt med sjungande fåglar och hackspetten har en förmåga att dyka upp , verkar nästan som de kommer frö att bli skyddade och inte tvärsom ,vem vet kanske är det insekts aliens som vissa försöker säga till oss övriga. (själv har jag ju tyvärr något som jag observerat som liknar saker som andra observerat och vet inte vad säga om det riktigt (nått skrämmer mig och så lättskrämd är inte jag) och för 8 år sedan rev jag ju upp grannens vägg och hitta ju okända arter som jag stoppa i nåra glasburkar och kontakta ansvarig myndighet och så som jag beskrev dem så var det okänt och värre prylar som jag då inte lyckats fånga som jag tror bet mig i nacken och sån historia är jag inte heller ensam om, men i alla fall myndigheter och jag är inget som passar i hop så jag sket it slängde de i soporna för jag fick inget gensvar och enligt M sakerna så finns det enligt vad de sa rätt så många okända arter de sa att de räknar med cirka 70 tusen okända arter längs kusterna (våga bada tänkte jag) men det är inte det jag är skraj för om jag nu verkligen är skraj det är annat som visar sig i kameran, typ interdimensionella insekter tror jag alltså varelser utan känslo aspekter.
  Och enligt gamla böcker påstås det att vi ska sluta så. Men om det nu är så som rätt många börjar ha indikation på så är det väl så..Fast alla dessa räknas som galningar antar jag, hehe

  Gilla

 9. Rymdtroll skriver:

  Alltså jag vet inte men jag tror fåglar och fiskar är rätt skärrade av något. Bin har de ju varit problem med också på vissa håll som bara försvunnit. Dessa dimmor som verkar komma från ingenstans och gör en blå dag på några minuter en grå dag är något jag reagerar på som ej normalt, fast det finns förklaring på men bara delvis enligt dokument. Förutom det som man kallar man made då så är det något annat också. Borde inte sagt något kanske men så är det i alla fall.

  Gilla

 10. Rymdtroll skriver:

  ”självförverkligandet” i detta fall är nog det motsatta egentligen och sa jag vad du sa så skulle jag bli en mans gris ifall jag tycker att kvinnan ska ta hand om barnen. Fast jag tycker ju att hon ska det och det inom det kvinnor är bättre på en sådana som jag då för att prata för min egen del men det finns ju andra situationer som mannen är bättre på i fråga om ta hand om barnen det finns ju olika perspektiv.
  Och den sociala konstruktionen har enligt mig förstört mycket för mig och visste jag vad jag vet nu så skulle jag gjort mycket annorlunda . Nr 1 så skulle jag banlyst staten i mina göranden helt staten är bara en onskefull maskin utan empati och andra känslor. Där gjorde jag mitt största misstag jag trodde att staten inte kunde vara det jag upptäckte den vara så jag hade helt fel.
  Hade jag varit som nu hade allt gått bra för mig och min familj alltså tillbaka så skulle jag gett noll förtroende för allt vad samhälle heter och bara utgått från vad mänskligheten kan förmå.
  Staten är bara bankfläsk och sånt kan man inte lita på det gjorde jag. Fy faen va dum jag va.

  Gilla

 11. skvitt skriver:

  Jomen Helena, Helsingland hör inte till Svealand, det hör till Norrland och Norrland (261 292 km²) är den större delen av Sverige (449 964 km²), alltså cirka 59 procent av Sveriges yta.

  Till Norrland hör som bekant tio landskap: Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland, Lappland, Medelpad, Norrbotten, Västerbotten och Ångermanland.

  Kram!
  /Skvitt

  Gilla

 12. Helena Palena skriver:

  Det är möjligt. Men folk här tycker nog inte att dom hör till Norrland. En känsla som är så god som en ann! Inget ont om Norrland dock.

  I Norrland bor en miljon – på samma yta i Tyskland bor 60 miljoner. Där står folk på varandra. Inte undra på att dom vill komma hit.

  Gilla

 13. skvitt skriver:

  Norrlands guld är ett gott öl! Inget ont om Norrland. 500.000 miljarder mygg kan inte ha fel!
  🙂
  /Skvitt

  Gilla

 14. Helena Palena skriver:

  skvitts: Sant! Och ljuset i Norrland i juni går inte av för hackor. Så underbart. Finns bara här.

  Gilla

 15. skvitt skriver:

  Visst, det är ju klart, men flyttar du någon annan stans så finns ju ljuset där istället!
  Kram!
  /Skvitt

  Gilla

 16. Helena Palena skriver:

  Nej, tyvärr! Sånt ljus finns bara här (och i juni). Det måste upplevas.

  Gilla

 17. skvitt skriver:

  Jovisst, så länge ljuset inte flyttar på sig :-), men då är det kvar året runt! 🙂

  Kram!
  /Skvitt

  Gilla

 18. Helena Palena skriver:

  Du har aldrig sett Hälsinglands blånande berg? Eller hur? Och ljuset i juni gör att det blir speciellt. Kan inte beskrivas. Borde upplevas. Jag har bott på många ställen så jag vet. 😛

  Gilla

 19. skvitt skriver:

  Jag trodde du skulle förstå att jag menar att det är DU som är LJUSET! Men din anspråkslöshet lägger hinder i vägen!

  Jag tror att det är underbart att leva där, men vintern är längre, fast sommaren är ljusare. Allt kan man ju inte få och flytta gör man inte så lätt från där man är rotad.

  Kram igen!

  /Skvitt

  Gilla

 20. skvitt skriver:

  Kanske denna passar bättre?

  Kram!
  /Skvitt

  Gilla

 21. skvitt skriver:

  Nej, denna är bättre!

  /Skvitt

  Gilla

 22. Helena Palena skriver:

  Jasså menade du migl. Det fattade jag inte. Så korkad är jag. Andersson Wijs mamma är från en gård i Delsbo. Känner hans kusin. Han är rockare och sjunger oxå.

  Hälsingesången är fin. Jag är från Stockholm Bor bara här. Men gillar Hälsingland bäst.

  Gilla

 23. Helena Palena skriver:

  Tack för all musik! 😛

  Gilla

 24. Pingback: Snart har vi trolska midsommar’n här! « skvitts

 25. skvitt skriver:

  Ja!
  /Skvitt

  Gilla

 26. @Helena,

  You said:-
  ”But people here feel that they belong to Norrland.”

  And here is a nice quotation for you:-

  ”Visual surprise is natural in the Caribbean; it comes with the landscape, and faced with its beauty, the sigh of History dissolves.”
  Derek Walcott

  Gilla

 27. @ Helena,

  On the migration/immigration issues – an economist wrote this – which gives much food for thought:-

  ”After generations of emigration, it seems incredible that developing countries might now become recipients of migration. But this trend looks likely to continue. And as disruptive as immigration can be, if properly managed, it can benefit developing countries. A relative shortage of skilled graduates has inhibited technological absorption in most developing countries, meaning they have not yet fully exploited the productive potential of existing technology.

  In short, the Third World as we once knew it, a realm of blocked growth and imperialist obstruction, is no more. We need to change our intellectual toolboxes to enter this new age. It will no longer be, primarily, obstacles in the international environment which inhibit our ability to take advantage of these new opportunities. It will be obstacles in our own policy regimes and politics.

  But it’s a refreshing thought that most of the power to make the needed change lies in our own hands.

  John Rapley is a research associate at the International Growth Centre, London School of Economics and Political Science. Email feedback to columns@gleanerjm.com and rapley.john@gmail.com.”

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.