Det amerikanska imperiet fungerar genom att strippa amerikanerna på rikedom och frihet

Paul Craig Roberts, född 3 april 1939. Amerikansk ekonom och krönikör på Creators Syndicate.

Finns det amerikaner som säger sanningen om vad som sker? Ja, men vi får inte läsa dom i MSM. Läs Philip Giraldi i mitt tidigare inlägg. Och i detta där Paul Craig Roberts säger sanningen. Läs Craig och varför krigen inte kommer att upphöra. Hittade infall till detta inlägg på Alternativjournalen.se. Gå genast dit och botanisera!

”Stora imperier, såsom de romerska och brittiska, var utvinningsindustrier. Dessa imperier lyckades eftersom värdet av de resurser och rikedomar som utvanns från erövrade länder översteg värdet av erövringen och administrationen. Skälet att Rom inte utvidgade sitt imperium norrut till Tyskland var inte de germanska stammarnas överlägsna militära styrka utan att enligt Roms beräkningar att kostnaden för erövringen översteg värdet av extraherbara resurser.

Den romerska imperiet föll eftersom romarna utmattades av inbördes strider och kamp sinsemellan om makten. Den brittiska imperiet föll då britterna uttömde sina krafter med att slåss mot Tyskland i två världskrig.

I sin bok, The Rule of Empires (2010), ersätter Timothy H. Parsons myten om det civiliserande imperiet med sanningen om rövarriket. Han beskriver framgångarna för romarna, Umayyad-kalifatet, spanjorerna i Peru, Napoleon i Italien och britterna i Indien och Kenya i dess utvinning av resurser.

Parsons undersöker inte det amerikanska imperiet, men i sin inledning till boken undrar han om USA:s imperium verkligen är ett imperium då amerikanerna inte verkar få någon utvinningsbar nytta av det. Efter åtta år av krig och försök till ockupation av Irak, är allt Washington fått för sina insatser flera biljoner dollar i ytterligare skulder och ingen Irakisk olja. Efter tio år och en biljon dollar i kamp mot talibanerna i Afghanistan har Washington ingenting att visa upp utom möjligen en del av narkotikahandeln som kan användas för att finansiera hemliga CIA-operationer.

USA:s krig är mycket dyra. Bush och Obama har fördubblat statsskulden, och det amerikanska folket har inga fördelar av det. Inga rikedomar, inget bröd eller ens skådespel från Washingtons krig. Så vad handlar det om?

Svaret är att Washington imperium extraherar resurser från det amerikanska folket till förmån för de få mäktiga intressegrupper som styr USA. Det militära säkerhetskomplexet, Wall Street, jordbrukssektorn och Israel-lobbyn använder regeringen att utvinna vinster och makt från amerikanerna. Den amerikanska konstitutionen har skrotats av säkerhetsintressen och amerikanernas inkomster har omdirigerats till fickorna på den övre 1 procenten. Det är hur det amerikanska imperiet fungerar.

Det nya imperiet är annorlunda. Det verkar utan att erövra. Den amerikanska militären har inte erövrat Irak och har tvingats ut politiskt ur landet av regimen som Washington själv inrättat. Det finns ingen seger att hämta i Afghanistan, och efter ett decennium behärskar den amerikanska militären inte landet.

Det nya imperiet är inte längre beroende av framgångar i krig. Plundringen sker genom att vara i krig. Enorma summor av de amerikanska skattebetalarnas pengar strömmar in den amerikanska försvarsindustrin och enorma mängder makt till Homeland Security. Det amerikanska imperiet fungerar genom att strippa amerikanerna på rikedom och frihet.

Det är därför krigen inte kan upphöra, eller om ett avslutas börjar ett annat. Minns när Obama vid sitt tillträde fick frågan om USA:s uppdrag i Afghanistan? Han svarade att han inte visste vad uppdraget var och att uppdraget behövde definieras.

Obama definierade aldrig uppdraget. Han förnyade kriget i Afghanistan utan att uppge dess syfte. Obama kan inte berätta för amerikanerna att syftet med kriget är att ge makt och vinster åt det militära säkerhetskomplexet på bekostnad av amerikanska medborgare.

Denna sanning innebär inte att föremålet för amerikansk militär aggression undgått skadelöst. Ett stort antal muslimer har bombats och mördats och deras ekonomier och infrastrukturer förstörts, men inte för att utvinna resurser från dem.

Det ironiska är att i det nya imperiet plundras de egna medborgarna på sin rikedom och frihet, för att beröva utländska befolkningar deras liv. Precis som de bombade och mördade muslimerna är det amerikanska folket offer för det amerikanska imperiet.”

29 mars 2012
Paul Craig Roberts var redaktör för Wall Street Journal och biträdande finansminister under Ronald Reagan.

Det spelar ingen roll vem som är president i Amerika!

DN DN DN SvD SvD SvD SvD

…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Det amerikanska imperiet fungerar genom att strippa amerikanerna på rikedom och frihet

 1. Antonia skriver:

  Deeeet var en lång en. Men vissa saker går inte att komprimeras. Alla imperier har en slut. Imperier har ju gått under förr, och de kommer att göra det i fortsättningen också. Det ligger i dess natur. Andra kommer och tar över. Vi är inne i ett skeende och vi får bara hoppas på att vi kommer helskinnade ur det.
  Vore intressant att kunna läsa hur framtiden ( om 100-200 år) kommer att summera och sammanfatta vårt tidevarv. Var sätter dem början till slutet? Och hur kommer vår tid att kallas?

  Gilla

 2. Madeleine skriver:

  Lysande! Din frihet är imponerande – på samma nivå som din kreativitet/förmåga att kombinera de mest seriösa ämnena med vilka små banaliter som helst. Beundrar dig Helena, bara så du vet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.