Hur ta livet av en höna?

Hönan No Nejmy fick ligga på en dunkudde och åka vagn sista tiden i sitt liv. Foto: Helena Palena

I morse kvävde jag en höna. Ni som hängt med på min blogg vet att jag köpte 13 utvärpta hönor  och en tupp sommaren 2010. En efter en har dom kolat vippat. De ligger begravda under en stor björk på Hen Hill en bit från huset. Den senaste tiden har jag haft en sjukling. Man märker att det är något som är fel för dom drar sig undan i hörn. Vill vara i fred. Alltid är det någon kaxig som mobbar den som fallerar. Naturen är sån. Man kan inte skrika ”fy” och ”sluta med det där” till en höna som hackar efter en annan. No way! Då får man plocka fram andra strategier.

Gamla hönor som blir sjuka har svårt att hålla värmen. Denna höna, Tuttan, fick ligga på halm i en potatislåda och med en jutesäck över sig så hon skulle få vara i fred för dom andra. Allt stod på behörigt avstånt under en värmelampa. Det blev så skönt och varmt och hönan njöt. Morgon och kväll tog jag upp henne så hon fick dricka. Hon pickade även i sig lite mat. Men i morse kunde hon inte stå på ena benet. Ramlade omkull vid vattenkoppen under ett kvidande som fick dom andra i hönshuset att stanna upp och lystra. Då började jag fundera. Hur ska jag ända hennes liv och plågor? Så hon skulle slippa självdö. Man tar inte hem veterinären för en sjuk och utvärpt gammal höna. Det finns inget hopp om livet på en sån. Ja, då kan man ta ut hönan och lägga henne på huggkubben och hugga huvudet av henne. Nej. Otänkbart. Skulle jag vrida nacken av henne. Deras halsar är så smala, så smala och sega och säkert oknäckbara. Jag la ner henne på andra sidan. Vände henne som man gör med spädbarn var fjärde timme. I värmelampans sken klappade jag henne på den intorkade kammen och satte vänstra handens fingrar runt näbben och näshålorna och tröck till. Höll kvar länge. Hon sparkade lite med benen och andades med kroppen. Förbrukade det syre som fanns i systemet. Till slut blev det lugnt och stilla. Hon var död. Hon fick ett fint slut. Åh, så skönt! Kära lilla höna! Vila i frid.  Jag grät en skvätt.

Hönorna som dör på vintern får ligga kallt tills det går att gräva i jorden. Hönan på bilden, No Nejmy,  fick åka vagn sista tiden i sitt liv. Hon dog på sin kudde en septemberkväll under en liten filt. Blev sen begravd nästan på direkten.

Trevligt bemötande SvD

…….

Detta inlägg publicerades i Djur, Kuriosa och märktes , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Hur ta livet av en höna?

 1. livsglimtar skriver:

  Så kärleksfull du är med dina vänner … även jag blev tårögd över att lilla raringen fick gå, men mest för att du skriver så fint om det hela. Stor kram till dig!

  Gilla

 2. Du är fin du, Helena!!! Hälsa från mig också!

  Gilla

 3. antonia skriver:

  Det är helt rörande hur du värnar om dina små och stora djur.Jag kanske hade gett henne en sömnmedel.
  Sånt görs ju inga tidningsreportage. Bara om dem som missköter sina djur åt det grövsta.
  Och nu har jag en ny sida också. få se hur jag klarar av den. Adressen blev: a blue cameras confession

  Gilla

 4. Stor kram på Dig Helena!

  Gilla

 5. stefan skriver:

  Jag hade direkt lagt denne på hugg kubben och nackat den sen skulle jag koka mat på den till hunden.
  Ser inget konstigt i det.
  En gång så skulle jag rädda en hack kyckling och jag trodde det var bara vrida nacken av den så jag tog den stackar och skulle befria den , det hela hände i mitt enormt stora badrum på den tiden och det vart ju inte som jag tänkt mig men har man väl börjat så var det ju ingen mening med att sluta för det skulle ju vara mer plågsamt så det är ingen idee att säga hur många varv man kan snurra runt en kycklings huvud det är som att ta livet av en gummisnodd. Kan va bra att veta om någon tänker befria en stackars hack kyckling den vägen, för det var så frusterande jag vart till slut tvunngen att dra av huvet pån, hade inget val för mina små kids med stora ögon var ju på andra sidan toalett dörren.

  Gilla

 6. stefan skriver:

  Sen kan man ju förstå att det vart lite blodigt och tillvaron var ju i frustationen städa bort den eländiga situtionen speciellt då barnen vänta med spänning och i det hela glömde jag ju att dessa ville ju förstås begrava mobb offret som jag ju spolat ner i toaletten ..Ja ni förstår nog hur svårt man har som far att förklara hur vi inte kan begrava då denna kyckling. En händelse jag glömt helt men vakna tack vare dig Helena 🙂

  Gilla

 7. Gunnar (deckare) skriver:

  Du är ju bara för go! Omsorgsfull. Jag är inte säker på att jag skulle fixat detta. Har tyvärr fåglar som flyger in i våra fönster. Oftast går det bra men ibland blir dom liggande halvdöda. Det värsta jag vet att ta hand om.

  Gilla

 8. Olle Munter skriver:

  Du är grym Helena – men jag är värre!
  En gång för länge sedan…hade jag ett par Undulater. Dom förde ett sånt jäkla liv, att svärmora, som då var barnvakt hos oss sa, att antingen ska dom ut ur huset eller jag. Jag ströp dom med dubbel sytråd och begravde dom i en skokartong.

  Gilla

 9. stefan skriver:

  Ett oprövat tipps . Ta en toarulle som är slut och linda damsugarsladden runt rullen några varv och tejpa eller använd tråd för att få sladden kvar .Sen är det bara att föra denna tub över huvet på hönan och sätta på damsugarn på högsta effekt så att mycket ström passerar. Har råkat testa detta på mig själv med det var bara ett varv då och lite stress olycka i arbetet. Multifunktion är alltid bara tror jag.

  Gilla

 10. stefan skriver:

  Varför inte linda direkt på damsugar röret och då kan man ju kombinera det röret med att hålla hönan fast med vakum tekniken . Låter rätt bra tycker jag alla har ju en damsugare och den kan bli multifunktionell. Hönan lär inte känna något och man kan ju även för att vara extra snäll då skära av huvudet på en skärbräda, det finns ju damsugare som kan suga vatten med så de kanske är bättre om man har många hönor och mycket grovstädning..Menar hönan skulle inte känna något! jag vart ju helt knockad men jag är inte en höna så klart..hehehe

  Gilla

 11. Helena Palena skriver:

  Maggis: Jag är väldigt empatisk och inkännande med allt levande. Men hellre det än kall och elak. Världen tycks full med såna dårar.

  Forslin! Det ska jag göra!

  Antonia: Ja, funderade på det. Men då måste det vara rätt sort. Katter fungerar inte som människor t ex. Måste ha speciell medicin. Men Sobril kan visst funka på en katt alltså. Att hållla för näbben funkade mycket bra på denna höna. Hon var slut. Ville somna med andra ord.

  Ebbe: Kram tillbaka!

  stefan: Det var det jag trodde! Gummisnodd var ordet. Nej, jag kan inte ge en vän till hunden. Har ingen hund förresten. Är lite lik Strindberg där. Han avskydde hundar. Men det gör inte jag. Vill bara in ha någon. Stjäl för mycket tid.

  Gunnar: Samma här! Fåglar som flyger mot fönstren. Bonk! Men jag har sett små fåglar ligga som döda på marken. Får dom bara vila en stund flyger dom igen.

  Olle: Funkar säkert bra på så små fåglar. Fint att du begravde dom. Det ska man göra. Man ska visa allt levande vördnad. Det är allas liv värt.

  stefan: Tack för tips! När man ser det hela framför sig blir det mer eller mindre som en scen i en komedi. Men jag skulle aldrig kunna utsätta en höna för dammsugarljudet ens.

  Gilla

 12. stefan skriver:

  Jo det var tänkt så, har tittat för mycket på monty pythons. Ljudet är hemskt håller med dig, därför sopar jag mest och skakar de mattor jag har helst om någon granne grillar (skoja bara)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.