Äldrevården har rånats på resurser! Mygel! Vem ska ta Care of Ema?

Liksom de flesta andra politiska områden präglas dagens diskussion av myter. En av de mest populära är att det är det plötsligt ökande antalet gamla som ligger bakom dagens ”vårdkris”. Verkligheten är i stället att äldreomsorgen har RÅNATS på resurser under en följd av år, resurser som delats ut i skattesänkningar och i skatteflykt. SCB visade redan 2006 att andelen äldre i eget boende som fick kommunal hemtjänst under de gångna 25 åren minskat med nästan 2/3 , ett hjälpbehov som övervältrats på anhöriga, skriver Alternativjournalen. Kolla på länken – där finns ypperlig statistik för den intresserade plus en massa andra intressanta artiklar.

Ädelreformen genomfördes i Sverige den 1 januari 1992 och innebar att kommunerna fick ett samlat ansvar för långvarig service, vård och omsorg för äldre och handikappade. Genom detta tog kommunerna över en del ansvar som tidigare legat på landstingen. Mycket smart drag av staten eftersom dom anhöriga fick ta över när reformen infördes. Folk vårdar varandra och går på knäna. När ett par blir gamla och en blir sjuk får den andra bli den vårdande. Så kommer det hem en anhörigutredare från kommunen och pratar lite. Så går personen ut genom dörren och säger: ”Ja, det här går ju bra det här”. Snopna tittar paret på varandra som inte vågar ställa krav. Och så får dom fortsätta vårda varandra och gå på knäna. Arbeta gratis i sitt anletes svett och allt vad det för med sig.

DN SvD AB

…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Äldrevården har rånats på resurser! Mygel! Vem ska ta Care of Ema?

 1. ecwho skriver:

  Tack Helena, -du är efter vad jag har förstått en inkännande person,
  -och: -det du beskriver är min vardag som jag ändå tack vare goda gener och ett blixtrande humör emellanåt som ger utlopp åt all frustrationen för att undgå blodstörtning, -ja, just så ja, -så hanterar jag mig själv, -antagligen farligt nära att gå hädan med en hädelse på läpparna men, -ok då, -då må det väl vara hänt, -och du: -annars är det bara bra!

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Ebbe: Ja, jag känner för mycket. Det gör man när man är Fisk. Det är ju du med. Hoppas verkligen att ni får den hjälp ni ska ha. Men börjar man vårda varandra – vilket är mänskligt – så behöver inte kommunen träda in. Och kan man inte tala för sig och kräva så suger dom musten ur en helt. Det finns ju avlastningsplatser som den vårdbehövande kan få åka till så att den andra – den som vårdar – kan få pusta ut lite. Men jag tror man ska vara frisk för att vara sjuk. Tycker syd om alla gamlingar som inte har barn som kan träda in och ryta i lite.

  Tänker på mannen i norr som hade tre frakturer som han fått – bl a ramlade han ur sängen. Dottern kom upp från Stockholm och förfasade sig. Carema tyckte hon kunde åka till sjukhus för att röntga pappan! Va? Ska dom inte ombesörja sånt på en gång. Idioter!

  Gilla

 3. Antonia skriver:

  När jag blir äldre och känner att min tid är inne, kommer jag köpa en tågbiljett upp till norra delen av landet. Tar en flaska whisky med mig, sätter mig i skogen i snön och super ihjäl mig.
  Men på nån hem tänker jag nog inte sitta och vissna bort och bli hunsad.

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  Antonia: Inte jag heller. Ta med dig flaskan och kom hit så super vi ikapp. Fullast kör! Jag tänker söva ner mig med piller när det är dags. Vingla omkring inlåst ensam och förvirrad med blöjor om natten och ropa på mamma är inget för mig.

  Gilla

 5. ecwho skriver:

  Ja, -och ackja som lappen sa´, -det finns många sätt att gå hädan på, -det där med whiskyflaskan , snön och under granen har jag också tänkt ut, -men så tänker man på dem som skall samla ihop resterna… annars är väl den ickehjältedöden sotdöden i sängen att föredra och helst i sömnen när man drömmer om en vacker kvinna och just skall få till det…

  Helena: -nej här släpper vi ingen dj…l över bron, -ingen hemhjälp i det här huset, -det räcker med Rut en gång i månaden!
  -jo en grej till, -jag får nya strängar till gitarren nästa vecka, -och så funderar jag på att äntligen börja skriva den där boken, -nu har jag fått till titeln, .en bra titel och lyckan är gjord inbillar jag mig, -den skall heta: -”Så slutade han sina dagar, den oförvitlige nämndemannen vid Borås Tingsrätt”, -fast innan jag berättar det så måste jag ju berätta hela historien…hade jag tänkt.

  Gilla

 6. ecwho skriver:

  ”Vingla—-.”
  -Hålla handen? (Martin Ljung) och jag…

  Gilla

 7. gunnardeckare skriver:

  Hänger med på tåget jag också. Vi kanske kan boka en hel vagn?

  Gilla

 8. ecwho skriver:

  ”Vi kanske…?” -med sprit?
  -den lär gå åt i snödrivorna…

  Gilla

 9. -45 skriver:

  Boken är redan skriven av Arto Paasilinna.En busslast med självmordsbenägna på väg till Nord Kap för att åka utför stupet.Under resans gång stiger ständigt nya passagerare ombord och boken rekommenderas på det varmaste.

  Gilla

 10. per hagman skriver:

  Hej roligt att du skriver …folk…som skall ta hand om sina nära o kära och inte …kvinnor….

  Ofta vill man göra gällande att det är äldre kvinnor som tar hand om sina äldre skröpliga män utan stöd från kommunens sida.

  Min erfarenhet är att , det ofta är äldre männ som tar hand om sina kvinnor ( i nöd o lust ) där kvinnorna håller på att utveckla eller har en demens.

  per Hagman

  Gilla

 11. Helena Palena skriver:

  Ebbe: Ja, man tänker på dom som ska samla upp en! Kasta sig framför ett tåg – nej, ingen vacker syn. Hänga sig. Ja, kanske. Det bästa är nog att lägga sin ner och sova som Törnrosa. Man kan ju binda upp hakan så inte likstelheten hinner inträda innan man blir hittad. Så man ser någorlunda presentabel ut. Det är klart du ska sätta igång med boken. Nu!

  Gunnar: Kul med ett tåg! Vi hoppar på och skrattar ända in i kaklet.

  -45: Tack för tips! Vilken grej!

  Per: Det är nog vanligast att kvinnor tar hand om männen. De går på knäna. Och när mannen dör så lever hon inte så länge eftersom hon själv varit sjuklig men det var det ingen som märkte. Dock är det många män som vårdar sina fruar. De har det inte heller så lätt.

  Gilla

 12. Pingback: jag vill dö…som jag vill och när jag vill…och jag är inte ensam « Divage

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.