Full koll på en 4-åring måste en mamma ha!

Full fart! Foto: Palena

En liten gosse på fyra år kan inte bara försvinna. Det måsta vara något fel. Den lilla mördade pojken hade sex syskon. Man finkammar området efter en gärningsman. Kan det inte vara en kvinna? Jag hann se en bild på gossen i Bohusläningen från ett annat reportage. Bilderna är nu borttagna. Förståeligt. När pojken försvann uppgavs att han blivit osams med ett syskon på den lekplats där barnen befann sig. Fyraåringen har totalt sex syskon. Så han var ett mellanbarn. Mitt i smeten som mamman kanske hade minst till övers för.

Den lilla gossen kom
från en trasig familj. Mamman och pappan träffades för tio år sen. Gifte sig och fick sju barn. Den yngsta är bara några månader. Pappan är sjukpensionär. Har spritproblem och blir våldsam när han dricker. Han avtjänar för närvarande ett fängelsestraff på tio månader för att ha misshandlat mamman regelbundet. Så fort myndigheterna fått signaler om att allt inte står rätt till har familjen flyttat. Nio gånger på lika många år.

Robert Loeffel, informationschef hos Kronobergspolisen, vill inte precisera misstankarna eller säga något om hur pojken dött. Han berättar att polisen i augusti gjorde en anmälan till socialtjänsten i Ljungby om att allt i familjen inte stod rätt till. Det bekräftas av Ing-Marie Byström, socialchef i Ljungby kommun. Anmälan gjordes den 22 augusti. – Polisen gör ju så kallad orosanmälan om man misstänker att barn far illa. Den 25 augusti inledde vi en barnavårdsutredning på familjen, och den är inte avslutad, säger Ing-Marie Byström.

Något omhändertagande av något av barnen har inte gjorts. I början på 2010 slog mamman larm. Hon klarade inte längre att ta hand om barnen. Hon behövde hemhjälp, hon behövde hjälp med så grundläggande saker som att klä barnen, göra frukost, hämta och lämna. Nej, sa både socialen och förvaltningsrätten. Hennes personlig nätverk skulle hjälpa henne. Nu har ett av barnen mördats. Vem bär ansvaret? Staten, sociala eller mamman? Jag ställer mig frågande till hur man kan skaffa så många barn och så tätt? Hur kan det bara få rulla på? Idag när man kan skydda sig med allsköns medel. Citerar Ann Helena Rudberg: ”Det är fullständigt oansvarigt i vår tid att skaffa så många barn, när man inte kan ta hand om dem.”

Uppdatering: En pappa på lekplatsen såg 4-åringen springa mot en dunge med ungar efter sig i olika åldrar. Tänk om det är barn som kvävt gossen?

DN SvD DN SvD

…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Full koll på en 4-åring måste en mamma ha!

 1. Tack för att du citerar mig. Jag undrar också vad som egentligen har hänt sedan vi var unga på 60-talet när p-pillren kom och sedan 70-talet när kvinnorna gjorde sig fria. De här föräldrarna är 36 år och verkar inte ha fattat att de lever på 2000-talet. Skrämmande. Bägge är födda 1975 och borde vara uppvuxna med frigörelse. Bedrövligt. Stackars alla barnen!

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Ann Helena: Bra citat! Kunde inte sagt det bättre själv. Visst är det synd om barnen. Tycker synd om alla barn som får växa upp för tätt. Det ska vara minst fyra år mellan varje unge. Idealet enligt den danske psykologen som studerat familjen och syskongrupper. Jasså båda 36! Kanske det är något som fattas helt enkelt. Alla höns är inte hemma som man brukar säga.

  Gilla

 3. Antonia skriver:

  Undrar jag med. Hur är man funtad om man skaffar så många barn? Särskilt om man är inte kapabel att ta hand om barnen. bland är tanken inte långt att vissa borde tvångssteriliseras. Men sånt får man inte göra i en demokrati. Men att föda barn som far illa det får man. Synd om barnen helt klart.

  Gilla

 4. Tarzan skriver:

  Jag trodde det var somalier eller ziggar.
  Det enda jag vet är att socialen älskar att lalla med den här typen av familjer
  Vi kan inte prata om sterilisering eftersom det är bara nazister som tänker så.
  Såssar anser att det måste vara något F E L i samhället inte på individerna.

  Gilla

 5. Tips från coachen skriver:

  Ok du menar alltså att mamman får skylla sig själv när hon inte skyddat sig mot graviditet. Pappan har inget ansvar varken för antalet barn eller för att mamman inte orkade ta hand om barnen ensam.
  Men nu finns ju alla barnen och då är det väl det man måste utgå från när man tar ställning till åtgärder, eller hur. Inte älta om hur bra det varit om de inte funnits.

  Det finns detaljer redovisade om familjen och under vilka omständigheter mamman levde. Om du inte begriper det som skrivits och vad det innebär så gör dig själv tjänsten att inte exponera din okunskap. Du vet helt enkelt för lite för att ens ha en åsikt värd att ta på allvar.
  Du tillskriver mamman värderingar du inte har en aning om hon varit i närheten av.
  Trots påstötningar från polis och FRÅN MAMMAN SJÄLV så fick hon ingen hjälp. Förstår du då?

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  Antonia: Nej, sånt får man inte göra i en demokrati.

  Tarzan: Det är skillnad på socialen i olika kommuner. Vill man ha hjälp ska man nog pricka in rätt ställe att bo på. Märkligt att inte mamman fick hjälp när det var sån misär. Här borde sociala få på moppe.

  Tips från: Kom inte här och mopsa upp dig! Var tillskriver jag mamman värderingar som jag inte har en aning om?

  Gilla

 7. fairymary skriver:

  Så oerhört sorgligt!
  En kvinna som lever under de omständigheter du beskriver har inte mycket att säga till om då det gäller vare sig sex eller preventivmedel…..

  Gilla

 8. Jenny skriver:

  Ja varför gör en del människor sådant som andra inte skulle göra? Vem kan på förhand veta vilka kvinnor som blir bra mödrar och vilka som gifter sig med hyggliga karlar? Hur vet man förresten att en karl är och förblir hygglig för resten av sitt liv?
  ”Om man inte har något annat av värde i livet kan man i allafall skaffa många barn” så funderade en barnmorska en gång om hur familjer med problem och tillika många barn kan resonera. Min åsikt är att skyddsnätet här i landet (som ibland inte är värt att kallas skyddsnät) måste bli bättre på att åtminstone försöka att förutse vilka familjer som håller på att kolapsa = där det finns risk att barnen far illa. De får ju ändå indikationer på att det inte är bra när en mor som i detta fall ber om hjälp.
  Jag mår också illa av steriliseringssnack och idiotförklaringar. Ödmjukhet är vad som behövs, både från oss medmänniskor och från våra medmänniskor som avlönas inom sociala myndigheter och som anar vart det barkar.

  Gilla

 9. Antonia skriver:

  problemet är Jenny att när något händer så vaknar alla till. Men sen likaväl somnar också alla in. Tills nästa förfärliga händelse som inte heller borde ha hänt om man hade tagit lärdom av den föregående hemska händelsen.

  Gilla

 10. Helena Palena skriver:

  Mary: Jo, men borde inte rena självbevarelsedriften göra att man skyddar sig. Jag menar det är väldigt mycket arbete att ta hand om ett barn. Sån svett och möda. Sju stycken! Jag förstår inte! Och i dessa tider när det bara är att stoppa i sig ett piller. Hur svårt kan det vara?

  Jenny: Ja, hur vet man? Tror man känner. Tänk, om det handlar om svag självkänsla. Att det är därför man skaffar många barn och genom det få ett värde.

  Antonia. Alla ropar på stat och socialen. Nej, det enda man kan lita på är sin flock. Har man inte en mamma eller en pappa som tar hand om en och vakar över en som en kattmamma gör med sina ungar är det kört. Då ska samhället gripa in. Men se hur samhället tar hand om utsatta barn. Se hur vuxna förgriper sig på fosterbarn som redan är utsatta. Omänskligt och grymt. Visst, det finns det goda människor men dom får vi inte höra talas om.

  Gilla

 11. Jen skriver:

  Jag försvarar inte att man skaffar en massa barn i tät följd, jag vill snarare förstå helhetsbilden men var/är inte det en del i hennes mans tyrannspel. Att hålla kvinnan fjättrad med hjälp av barnen s.a.s i så fall är hon j ett offer också.
  Man förstår att någonting inte står rätt till när man inte kan övervaka en fyra!!!!!åring…sättet mamman uttryckte sig på lät inte så trevligt, men hennes tillvaro verkar allt annat än just trevligt ”jag har en massa andra barn som ska skötas” var svaret på hur livet efter den lille pojkens död var.

  Jag må vara hönsig men jag skulle aldrig våga lämna min fyraåring utan någon vuxen som tittar till i närheten. Vad som helst kan ju hända och det gjorde det. Om det är en James Bulger/Flugornas Herre incident är detta mer en samhällsfråga än en enskild individstragedi. Detta är större.

  Tydligen var EN förälder med vid(polisens vittne)lekplatsen varför han inte ingrep efter att han upplevde stämningen som hotfull och att fyraåringen var särskilt utsatt, vet bara han.

  Gilla

 12. Helena Palena skriver:

  Jen: Detta är större. Håller med. Den vuxne som tog sin son och gick in när han såg drevet med ungar efter fyraåringen ångrar sig säkert nu. Men jag kan på sätt och vis förstå honom. Han gick in till sitt och tog hand om sin unge. Han kanske tänkte att dom andra fick ha koll på sina ungar.

  Man kan inte lämna barn ensamma. Inte ens åttaåringar. Jag har sju barnbarn – den yngsta är fyra och den äldsta nio. Jag vet hur barn funkar i olika åldrar. Blir det osämja är det jaget som träder in. Barnen är ännu inte riktigt inslipade i kulturen och vill bara ha sitt. Dom är som apungar och styrs av jaget och avundsjukan. Får detta fritt utlopp och ungar triggar varandra kan det mycket väl vara så att fyraåringen helt enkelt blev kvävd. Han låg på mage fullt påklädd. Barnen är inte skyldiga. Det är föräldrarna som får bära skulden.

  Gilla

 13. sandra skriver:

  Tack coachen och Jenny: Blev ärligt talat lite chockad när jag läste kommentarerna här. Är det verkligen så folk tänker angående fallet eller är det bara en slump att alla puckon hamnat här. Varför tror ni att alla har samma förutsättningar och tänker likandant? Kan ni inte tänka ett steg längre. Nu vet jag ingenting om kvinnan i sig men ändå tänker jag att hennes uppväxt kanske inte varit den bästa, att hon har ett självdestruktivt beteende som varit med en man som under flera år slagit henne, och eftersom hon låtit detta pågå så kan besluten angående barnskaffning legat på samma nivå. Alla människor är inte perfekta! Var glada för att ni ”är” det. Ni är ju så välanpassade efter 2011 samhället att ni enbart skaffar så många barn ni kan ta hand om och att ni bara är tillsammans med perfekta män, inte missbrukar eller någonsin mått psykiskt dåligt. Men tyvärr ser världen inte ut så för alla och det gäller inte bara för zigenare och somalier. ”tarzan” om jag fick välja skulle du tvångssteriliseras för jag tror att denna kvinnans barn blir bättre individer än dina barn du fostrar till smånazzar.
  I vilket fall så kunde detta hänt vem som helst, varför måste det bero på antalet barn hon hade? Varför hacka på detta? Barn har väl mördats tidigare utan att de kommer från familjer med fler syskon. Vi säger att man har 2barn som är sååå ”normalt” i sverige. Om man då släpper ut dem på gården även om de 6år gamla så kan ju detta hända på en halvtimme eller? Då kanske ni borde tänka att felet är att man inte bor i egen villa med elstängsel runt där man kan släppa ut sitt ensamma barn utan att någon kan närma sig. Man kan peka på hur mycket fel som helst men sanningen är att man inte heller kan totalövervaka sina barn vare sig de är 10st eller 1 för då skulle vi uppfostra dem till totalt efterblivna individer eller?
  Ni som är så perfekta här kanske borde skaffa en uns av medkänsla och empati för det verkar vara det enda som saknas från era exemplariska liv.

  Gilla

 14. Helena Palena skriver:

  Sandra: Tack! Bra kommentar. Jag är inte perfekt. Har bara väldigt svårt för att inte hålla koll på min flock hela tiden som jag råkar ha ansvar för. Men berodde det inte på det antaletbarn hon hade i det här fallet? Hon var inne med ett barn som bara är några månader. Borde hon inte sett efter 4-åringen därute eller fixat någon annan som gjorde det? Det tycker jag.

  Gilla

 15. Inuti Burkan skriver:

  Jag ville inflika lite här med mina tankar om det här. Som någon nämnde måste man ju arbeta från de förutsättningar som finns, men man måste kunna ställa sig frågan hur så många barn kunde befinna sig ute, medan endast en vuxen var närvarande med sitt lilla barn. Det är ju inte bara mamman till den mördade pojken som var frånvarande, vart var alla andra vuxna och föräldrar? Vart var socialtjänsten som borde satt in hjälp till mamman som själv sa att hon inte klarade av att ta hand om alla de barn hon fött? När individen inte klarar av att ta hand om sig själv måste staten gripa in, och de gjorde de inte. Modern bör både klandras, och inte klandras. Min mor var ensamstående med 4 barn hela sitt liv under mycket svåra omständigheter, men hon visste att om hon i gör något kommer ingen göra det och då går hela familjen under. Man har ett personligt ansvar, samtidigt som omvärlden måste reagera när de ser en svag individ som inte tycks klara av sin situation. Beklagligt. Och ännu mer tragiskt och beklagligt blir det när vi vet hur inkompetenta socialtjänsten är där de omhändertagit barn när de inte skulle ha gjort det och låter bli att ingripa när de verkligen behövs.

  Gilla

 16. Helena Palena skriver:

  Inuti Burkan: Det är nog väldigt godtyckligt det här med socialtjänsten. Som sagt – man ska tydligen ha tur och pricka in rätt kommun om man vill och behöver ha hjälp. Hela historien är så sorglig. Det är rakt av ruggigt.

  Gilla

 17. Sanslöst skriver:

  Hur svårt vore det att diskvalificera alla som har missbruksproblem eller är kriminella från att föröka sig? Sådana gener har samhället redan alldeles för många utav och behöver absolut inte fler utav! Inför ett ännu mer omfattande program inom detta område än vad socialdemokraterna hade ända fram till 1970-talet? Nedläggningen utav detsamma skördar vi idag frukterna av!
  Det är tur man inte har några barn som måste leva i detta veritabla helvete som en hoper sittkissare, batiktanter mfl avvecklat detta samhälle till!

  Gilla

 18. Pingback: …jag blir illa berörd. | Varghjärta

 19. Norrlänning skriver:

  Helena Palena,Jag tycker att det är ganska hemskt, inte bara ganska utan vidrigt hemskt att så många,Du och många till klankar ner på mamman för att hon har många barn.Vad har det med den här saken att göra. Ingenting vad jag kan förstå. Hon har för övrigt bett soc om hjälp men inte fått det. Du menar att hon skulle vara ute och ta rätt på fyraåringen istället för att vara inne och kanske amma sin nyfödda. Hur skulle Du göra? En sak till Du påstår att det ska vara fyra år mellan syskonen, varför då? Jag är visserligen född på fyrtiotalet, av oss sex syskon så är vi fyra i mitten födda inom fyra år.Det var och är absolut ingen nackdel för oss barn.Vi hade alltid jämnåriga lekkamrater. Nu också känns det bra att vi fyra är i en flock.De övriga syskonen som är äldre och yngre än oss har vi inte alls samma relationer till.De hade helt olika uppväxt gentemot oss.Den stora blev vuxen långt före oss och den lilla var fortfarande barn är vi blev stora.Vi hade inte egna rum när vi var små och inte tusen prylar som barn har nu. Vi hade ett stort rum tillsammans alla fyra och en byrå där vi hade en låda var med egna leksaker.Resten hade vi tillsammans medan vi fortfarande var barn.
  Denna stackars kvinna som fått sin son mördad och nu blir uthängd i media. Jag tycker så synd om henne. Enligt vad jag läst så är hon uppväxt i fosterhem. Har problem med sin man,missbruk och misshandel,har bett soc om hjälp men inte fått någon hjälp. Hon har bett soc om hjälp trots att hon själv är uppvuxen i fosterhem och är livrädd att de ska ta barnen från henne. Det visar att hon kämpar för sina barn.

  Nu sägs det att hon får all den hjälp hon behöver av soc. Jag hoppas att det är så och att de inte tar barnen utan hjälper henne att själv kunna ta hand om barnen. Man ser bilder i tidningen och läser om krisgrupp för befolkningen i Ljungby och även att vägen till skogsdungen är översållad med leksaker och sorgeljus. Till vilken nytta då? Det är väl inte den övriga befolkningen som lider mest,det är ju familjen och leksakerna kanske skulle göra större nytta hos syskonen som lever.

  Jag ska berätta en liten parallell, men inget namn. En kvinna som jag kände väl, som fanns till för mig och alla andra ända tills hon dog hög ålder. Hon var lyckligt gift på fyrtiotalet med sex små barn mellan tio och två år.då dog hennes make plötsligt av akut sjukdom. Av detta plötsliga dödsfall blev denna kvinna så rädd att även hon skulle dö ifrån alla barnen så hon orkade inte utan blev tvingad till sjukhusvård . Nu var detta inte i vår kalla värld som vi har nu, dessutom så var de bofasta med grannar och vänner.Alla barnen togs om hand, men inte utav samhället utan av grannar och vänner under hennes sjukhustid. De behövde inte bli utplacerade Sedan när hon kryat på sig så fick barnen komma hem till henne. De växte upp i lycklig gemenskap alla syskonen och håller fortfarande ihop och höll kontakten med vänner som ställde upp som extraföräldrar åt dem så länge de levde.
  Då var det nog ingen som tyckte det var orimligt med sex barn, det var ju vanligt då. Men nu när något så hemskt som ett mördat barn har inträffat så spyr ni galla över att det är många syskon.

  Om jag bodde i Ljungby så skulle jag höra om det var något jag kunden hjälpa Mamman med. Jag hoppas att de som bor grannar och känner Mamman ställer upp och hjälper henne istället för att
  svärta ner henne. Hon behöver alt stöd hon kan få i den hemska situation hon är. Tänk bara för henne att få vara själv ett dygn och vila.Vad trött hon måste vara. Om Du som är mamman till pojken råkar läsa detta ska Du veta att jag önskar att Du får all hjälp och stöd Du kan behöva så att Du får vara en bra Mamma till de övriga barnen.

  Gilla

 20. Helena Palena skriver:

  Norrlänning: Det är synd om mamman. Verkligen. Det är synd om människorna. När det gäller syskonskaror kan du läsa detta inlägg så klarnar bilden. Idealet är först en pojke, sen en flicka och det ska vara fyra år emellan. Det handlar alltså om drömtillstånd:

  https://parnassen.wordpress.com/2009/12/27/storasyster-lillebror-eller-ar-du-ett-inklamt-barn/

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.