Tranströmer tjuvmjölkar kosmos! Sätter punkt!

Jag tror att den ständige sekreteraren Peter Englund gjorde det mesta av jobbet att utse Tomas Tranströmer till årets vinnare. Det har legat där och skvalpat men till slut fick han till det. Englund har övertalat och argumenterat och till slut tippade det över. Tror jag. Tack för det. Skrev den här kommentaren på Englunds blogg:

Kanske Tranströmer skulle varit betjänt av priset för länge sedan. Men bättre sent än aldrig. Roligt att man kan få priset fast man ”bara” skriver dikter. TT är verkligen en mycket värdig vinnare. Han ger en lust att börja dikta igen. Bara det.

Wislawa Szymborska skrev visst också ”bara” dikter. Tyckte det var häftigt när Wislawa satt och rökte på bild och valsade runt som vinnare i världen. Nä, Wislawa var även essäist och översättare av fransk litteratur. Tranströmer anses vara en stor stilist, känd för att kunna uttrycka en komplex stämning, i endast några enkla meningar. Han fick året pris med motiveringen: ”för att han i förtätade, genomlysta bilder ger oss ny tillgång till det verkliga”. Tranströmer står även som översättare på Wikipedia. Av vad ska jag undersöka.

I dikten Eldklotter skriver han ”under de dystra månaderna gnistrade mitt liv till bara när jag älskade med dig. Som eldflugan tänds och slocknar, tänds och slocknar” och hur natthimlen råmar ”Vi tjuvmjölkade kosmos och överlevde”. Han fångar livets essens på några rader. Eller i dikten Storm hur man hör ”stjärnbilderna stampa i sina spiltor högt över träden.”

Ur samlingen Sorgegondolen
från 1996 finns elva haikudkter med. Ibland består haikun av tre meningar med punkt efter varje rad. Och ibland med en punkt på slutet. Det finns säkert regler för hur en haiku ska vara. Fler regler än 5-7-5 stavelser. Men regler är till för att brytas – man måste bryta regeln för annar syns den inte.

Solen står lågt nu.
Våra skuggor är jättar.
Snart är allt skugga.

Förr diktade jag mellan varven. Under senare år har inspirationen sinat. Men nu poppar strofer upp igen hela tiden. Underbart! Källan är full. Det är bara att dricka. Tack Tranströmer för inspiration! Här en haiku skriven nästan just nu:

Tiden flög sin kos.
Som den krumbuktade sig
på färd mot hålet.

Svenssongalaxen vet hur en haiku ska vara!

SvD DN Exp AB Resumé DN

…….

Detta inlägg publicerades i Människor och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Tranströmer tjuvmjölkar kosmos! Sätter punkt!

 1. gotiskaklubben skriver:

  ack ja, och hjärtat pumpar på utan att förstå varför…

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Gotiska: Ja, visst. Vi är här vare sig vi vill det eller inte. Ingen frågade oss. Vi bara föddes och sen var det bara att hänga med och göra om bravaden igen.

  Gilla

 3. svensson skriver:

  Tack för länk. Som sagt har jag mina åsikter om detta. Men visst kan även jag medge att man i konsten får bryta regler. Jag skulle dock hellre se att man bröt mot stavelseregeln (17 stavelser enligt 5-7-5, 7-5-5 eller 5-5-7) än man bröt mot detta att haikun bör sträva mot konkretion.

  Ser man till några japanska haikus ser man hur konkreta de är. Som:

  Nog speglar även
  trollsländans öga
  de fjärran bergen.

  Och:

  Vinterdag –
  stilla meditation –
  furornas musik –

  Och:

  En groda
  hoppar ner i dammen –
  hör så den plaskar!

  Men detta är alltså idealen. Visst får man abstrahera än mer. Då avlägsnar man sig emellertid från idealet.

  Vad gäller Tranströmer så har han (som jag sagt i länken) skrivit några fulländade haikus. Men även hans i mina ögon alltför abstrakta saker är ändå bra jämfört med övrigt västerländsk haiku man ser. Så visst är Tranströmer värdig som pristagare. Det blir äntligen lite mening med Nobelpriset i litteratur. Och även jag gissade på Englund som personligt aktiv i att ge TT priset. En pretto ger det till en annan pretto…! Skämt åsido, här är det centrallyrik, finstämdhet och litteratur som ger skönhetsupplevelser.

  (Vad gäller om jag på min blogg ser länkar som den du gjorde, så är det väl så att Blogger inte registrerar dem. Det är en WordPressgrej. Men om jag skaffar Twingly och installerar en viss ruta så kan jag se alla som länkar mig, tror jag bestämt.)

  Gilla

 4. Antonia skriver:

  Jag gillar inte dikter. Kanske för att de är så skruvade och inte enkelt att förstå vad som menas. För många bottnar.
  Säkert han är bra, får jag lite på dem kunniga 🙂

  Gilla

 5. Helena Palena skriver:

  Svensson: Tack för exempel. Konkretion var ordet. Sannerligen. Men jag har lärt mig att i tredje raden ska det komma en aha-upplevelse. Så man hajar till. Jaha! Det skulle vara kul att skapa ett eget haiku-mått. Bara för att man kan. Om man orkar jobba på det. Om man har lust. Tror jag ska prova någon dag på 5-5-7 eller varför inte 7-5-3. Man får se upp så man inte kommer in i Sonettlandet bara.

  Antonia: Din sista rad blev nästa som en dikt. Man får grunna på vad du menar! 😛 Läs dikter! Skriv några själv! Det är bra mot alzheimer skulle jag tro att vakna med ämnen till en dikt i skallen.

  Gilla

 6. Naz skriver:

  Vad betyder tjuvmjölkade kosmos???

  Gilla

 7. stefan skriver:

  Tjuvmjölkade kosmos är i betraktarens öga, i min betraktelse är det som en GMO potatis som har instruktioner att bli något annat för det tjuvmjölkar kosmos på vågor. Om man jämför det tjuvmjölkande med just en tjuvmjölkning så blir nog varken kossan eller resten av mjölk närda lidande av en liten mjölkning. Kom ihåg att det är den egna känslan som bestämmer vad det är, samma är det med en tavla målaren har ju inte målat i din hjärna med vissa undantag då som GMO potatisen.
  Vänliga hälsningar saw.

  Gilla

 8. stefan skriver:

  Spinning on wawes. Detta kan onekligen ge betraktaren olika ideer om vad som får allt spinna nu spinner ju inte allt i det minsta som man trodde förr, men jorden snurrar och mycket annat som går se med ögat. Så om vågorna är av fel i fel tid då stannar skiten och flippar helt enkelt. Och sk. nollpunkts energi kan kanske få sådana effekter om man leker med sånt. Alltså free energi enligt mig då är inte kanske så bra innan man vet vad man gör när man flyttar vågor ur tiden. Okej helt obegripligt kanske men med tanke på att det från topp företag näms att vi måste använda högre frekvenzer för att den så sk. informationen i rummet inte får plats och lösningen för att inte påverka materian dvs. oss också är att göra standing wawes och börjar de bli ur balans så skiter det sig. Info om källa uppger jag inte, jag har uppgett dem förut och det funkar inte väl att göra så, så därför trot om ni vill.
  Om vi får uppleva det så hoppas jag på det bästa och vad jag läst verkar de inte tänka före på konsekvenser utan de får man ta för få vinningen och vad vet jag så kanske det är att man måste spela med och ta chanser annars händer inget och det kanske är långtråkigt eller hur, annars är jag mest som var nöjd och glad för vet du vad ,hehe.

  Gilla

 9. stefan skriver:

  Ops. se jag är i mina tankar och då glömde jag länken som inte handlar om det jag skrev utan bara rätt kul och titta på i betraktarens öga då: Värt att se.

  Gilla

 10. stefan skriver:

  En annan sak då som jag enveten har bablat om är att energi och information är inte delbara utan hänger i hop och är det samma liksom. Men jag vet inte riktigt hur riktiga vetare definerar det för jag är ju i mina tankar vilka inte är av mig direkt utan något kosmiskt det med, kan man bli missformad som jag då kan man kanske få dem till sig. Missformad är en aspekt på att vara kanske lite annorlunda bara och då är det inte en missbildning så att säga. Man kan fastna i tankar i evigheter och då kommer vi in på andra tankar om mening med livet gott och ont och så vidare och kan i evigheter utröna där och det i sin tur skapar nya införsel av vågor som ger tankar dvs information / energi tid och rum. Men hur som finns det något som är det minsta och största då är det en slutlig begränsning och det minsta och största måste till slut ha sitt möte nyfödelse och nyfödelse men utanför de begränsningarna finns fler andra arter av begränsningar osv tills det inte går dela längre och det för mig är det konstiga för det är det samma som när man upplever att man inte kan dela saker med varandra (då blir man olycklig helt enkelt) Tja ta detta inte allvarligare en vad det är , för mig är det mesta ett stort skämt men allvaret är ju där fanns det inte så funka ju inte humorn heller och då är det allvarligt och så vidare och vidare kan vi sitta hör och tömma tankar eller hur. Nonstop men nu får det vara det och det är en begränsning eller hur…. Avguda inget annat en det man inte vet. Kan ju vara en poäng till slut 🙂

  Gilla

 11. stefan skriver:

  I min tanke bara för jag nu vill skriva lite. Så vet inte fotonerna sin plats så vet man allt då finns inte det okända och platsen för fotoner är just för tillfället okänd och det bär universum. Tycker det var den enklaste beskrivning man kan göra om ljuset som får plats alla enligt de som vet bättre på samma som en av samma art av fotoner, det där med olika arter vet jag inte men jag summera det så vad jag läst av vad fysikerna förklarar.
  Idag ska jag tapetsera och det är inget jag gillar att göra det kanske är därför jag vrider mig så här i dag. Alltså inte tapetsera i tex så som jag fått för mig att göra hör idag utan tapeter på väggen, har man barn så får man ju ställa upp för deras , tappa ordet där. Men det man känner är känt och det okända är inte känt så det okända är det som håller allt i spinn så länge man ser att det är okänt.
  Det var poängen om ljuset. Är alla som jag påstår jag är då är det kanske väldigt tråkigt och känt ,och det med tanke hur tankarna drivs av det som är okänt för att i många fall identifieras med det som är känt, så funkar vi tankarna är utom oss. Och ska man gå in på detalj så kan vi göra det i avhandling.
  Men det vore högst tråkigt för var och en ska ha sin tro, för det är det som får världen att gå runt!
  Ska jag spinna vidare eller ska jag ? hu jedas mig säger jag bara , love and peace och sök det okända utan att gräla om allt även om det vi inte vet då då får vi bättre känsla liksom love love /känsla av storheter och tja tror det går fatta vad jag menar hoppas jag.

  Gilla

 12. stefan skriver:

  Hehe Tranströmmer är nästan helt okänd för mig kom jag tänka på och det är ju spännade!

  Gilla

 13. stefan skriver:

  Om inte fortfarande förstår min betraktelse av tjuvmjölka universum så var min betraktelse att tjuvmjölka ”tjuvmjölka universum” och så koppla jag till några vagnar som sixty simbols och några egna ifall de nu var mina och inte tjuvmjölkade från början liksom. Hoppas jag hjälpte någon med betraktelsen att tjuvmjölka universum. Vore ju kul att få annans betraktelse också så man kan tjuvmjölka den eller ha som vagn eller lok i annat svammel perspektiv ,sista är väl min torra humor eller om den är blöt däri vet jag inte skillnad som luft eller vatten. Å jösses nu är jag trött på mig tackar den som orka läsa detta 🙂

  Gilla

 14. stefan skriver:

  Så här inför tapetsering som är att finna mönster i detta fall så är detta också ett. Jag har inte tillstånd att vara helt begriplig då blir jag blockerad och så kan det ju vara med själva tänkandet också utan att någon annan enhet en mig själv blockar. Hjärn släpp eller hjärn håll som två poler liksom det kända är en pol och det okända som är en större pol fast eftersom vi inte känner det okända utan det kända så inbillar vi oss att det stora är litet och det lilla är det största och kanske i det okända inbillar vi oss inte eller hur! När maskinen är igång så är det svårt att få stopp på den alltså mitt kött i det här fallet. Så gott folk till tapeterna….

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.