Ahlmark: Bildt likgiltig inför folkmord! Vad tycker Ahlmark om Henry Kissinger?

Var tog Ahlmark vägen! Kollar igenom bloggar och hittar inget uppdaterat om Per Ahlmark. DN, SvD, Exp och AB tar in en artikel från TT som berättar att Ahlmark kommit ut med sina memoarer. Boken heter Gör inget dumt medan jag är död. Bakade just ut en deg och lyssnade då på Nordegren med den räliga skånskan och Hedvall i P1 – dom pratade om sömnproblem – och citerade ur Ahlmark bok. Han börjar tydligen sin bok med att han har problem med sömnen. Det var det enda dom pratade om.

Ahlmark var väldigt framtagen ett tag. Tror han skrev sin sista kolumn i DN 2007. Varför får han inte vara med längre. Att han nästan blev persona non grata när han skrev Vänstern och tyranniet är en sak. Där gör han upp med alla rödkramare. Alla var ju så röda på 70-talet (kanske lika röda nu om man skrapar lite på ytan). Saxar ur en artikel som PM Nilsson skrev 2005 med rubriken Vad är problemet med Ahlmark?

För att förstå 90-tals-fenomenet Ahlmark måste man förstå den tigandets kultur som skapades i Sverige efter andra världskriget. Ett helt etablissemang hade ju varit för Nazityskland och ville nu inte kännas vid vad de sagt och skrev under 30- och 40-talen. Och de blev lämnade i fred. De fortsatte sina karriärer i näringsliv, i medierna, i kulturlivet och politiken. Det tog 40 år innan Karl Vennbergs (Aftonbladets kulturchef) nazism kunde diskuteras, trots att alla som ville veta visste. Samma sak höll på att återupprepas när kommunismen långsamt föll samman under 80-talet och till slut med en skräll 1989. De som hyllat Mao, ställt sig på diktaturens sida i kalla kriget mot demokratierna och framhållit DDR som en mönsterstat ville inte ta konsekvenserna av sina ställningstaganden. De fortsatte sina karriärer som om inget hade hänt, som om alla kommunismens dödsoffer inget betydde.

I sina memoarer går Per Ahlmarktill hårt angrepp mot utrikesminister Carl Bildt. Carl Bildt är likgiltig inför folkmord, skriver Ahlmark. Han anklagar Bildt för att ha förminskat serbernas massmord på bosnier i Srebrenica och för att ha tigit om den sudanesiska regimens ansvar för folkutrotningen i Darfur. Bildts lojalitet mot Lundin Oil som gjorde honom förmögen var större än hans avsmak för massdödande i Darfur, hävdar Ahlmark. Kan så vara. Men borde inte Ahlmark gå till hårt angrepp mot Henry Kissinger också (Bildts mentor och idol) som också borde ställas inför skranket för folkmord i så fall.

Det ska bli intressant att se om media tiger ihjäl Ahlmarks nya bok. Han har en egen stiftelse så helt lottlös går han inte ur smeten. Men kanske han blev lite för pro-Israel. Det blev kanske för mycket. Man kunde se honom sitta på Stadion och vifta med Israels flagga t ex. En mycket känd journalist skriver i ett brev till mig att Ahlmark stått i hans New Yorkvåning och sagt: ”Det är ju själva fan att man inte har en droppe judeblod i ådrorna”. Ahlmark ser lite judisk ut men är det alltså inte. Han får med allt tydlighet inte skriva vare sig i Expressen eller DN längre. Undrar hur det känns? Kan inte vara så kul. Ahlmarks böcker handlar om genocid – folkmord. Han är en stor hatare av kommunismen. Vem är inte det? Han är en stor älskare och förespråkare för judar och Israel. Han vurmar och brinner? Månne kanske där den gordiska knuten skaver: De som uppfunnit kommunismen är ju just judar. Det skulle vara intressant att veta hur Ahlmark ser på den slutledningen. Som jag ser det har han inte alla höns hemma. Ahlmark borde läsa på.

SvD DN Dagen

…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Ahlmark: Bildt likgiltig inför folkmord! Vad tycker Ahlmark om Henry Kissinger?

 1. Kan inte låta bli att dra lite på munnen åt formuleringen: ”De som hyllat Mao, ställt sig på diktaturens sida i kalla kriget mot demokratierna och framhållit DDR som en mönsterstat ville inte ta konsekvenserna av sina ställningstaganden.”.
  Det är så sanslöst naivt att tro på att det kalla kriget rörde var ”diktatur mot demokrati”. Det var makt mot makt. I öst styrde de stalinistiska och maositiska högsta sovjeterna och i väst styrde, och styr, företagen. I ingen av alternativen hade/har folken något att säga till om på riktigt.

  Gilla

 2. svensson skriver:

  Tack för denna artikel. Den bjöd på intressanta saker och aspekter.

  Ahlmark är en komplex figur. Guldkommentar det där med f-n att inte ha något judeblod. Där ser man.

  Ahlmarks problem, hans stilproblem var brist på humor. Han var för gäll och påstridig. Det gjorde att kommunistgänget kunde avfärda honom med en vits; han var som gjord för att skämta med. Men jag har viss sympati för honom. Han skrev ju diktsamlingen ”Överleva” plus lite annat som ”Frihet och fruktan”, en brevväxling med Lars Gustafsson. Jag och mina polare hade roligt åt den på 80-talet men lite substans fanns ju också.

  Gilla

 3. Antonia skriver:

  Det är ju en hel del smuts bakom de flesta gardiner. Vid storstädning finns det alltid nån som hittar skiten.
  Jag undrar just om det finns en endaste man/kvinna med makt som spelar ett rent spel. Tror nämligen inte det.
  Rikedomar har inte heller byggdes på ärlighet och snällhet, annars vore jag rik som en troll. Och det är jag inte. Lögner kan jag inte med. För egen del alltså.
  Vill man sälja en bok så får man skriva så att det blir intressant att läsa. Så Bildt har inte heller ren mjöl i sin äppelfyllda påse? Skulle nog blivit förvånad om han hade det.
  Och Israel och Palestina är jag så trött på att det inte ens finns ord att uttrycka det.

  Gilla

 4. Philippe Ohlund skriver:

  Tjaha, Per Ahlmark tappar tyvärr sansen lite ibland. 🙂

  Det är sant att Carl Bildt har sina sidor, men att Bildt skulle vara likgiltig inför folkmord eller vara särskilt serbvänlig är kanske att överdriva en smula.

  DDR var ingen mönsterstat, men det är ingen brist pa länder som fungerar sämre idag än vad DDR brukade göra.

  Jämställdhet är väl annars det som Ahlmark mest gjort sig känd igenom.

  Gilla

 5. Helena Palena skriver:

  Arbetare: Ja, du får le lite överseende hur mycket du vill. Javisst var det makt mot makt men vilka styrde över både väst och öst? Vilka är det som bestämme just nu? Om du läser på lite så ser du att att länderna och politikerna styrs av en osynlig hand vars trollspö är full med guld och pengar. De som har pengen har makten.

  Finanshajarna på Wall Street sponsrade både Hitler och Stalin. Skodde sig enormt på fabriker och annat både i Sovjet och i Tyskland. Citerar ur Man kan inte mörda historien, Noam Chomsky: ”USA:s0 storkapitalister fortsatte att bistå Tyskland även under kriget, som de själva framkallat för att sedan komma med en ”lösning” – uppdelning av Europa i två olika ideologiska block. De ville att denna katastrof skulle pågå så länge som möjligt. Senatorn och högfrimuraren Harry S Truman, som senare blev USA:s vicepresident och president, förklarade efter Hitlers angrepp på Sovjetunionen i juni 1941 läget sålunda: ”Om vi ser att Tyskland håller på att vinna bör vi hjälpa Ryssland, och om Ryssland håller på att vinna, bör vi hjälpa Tyskland, för att på så sätt låta dem döda så många som möjligt”.

  Fortsätt du tåga under den röda fanan första maj. Det lönar föga med tanke på det ränkspel som pågick och pågår. Under hela andra världskriget försåg tex Rockefellers tankfartyg Hitlers utbåtar med bränsle så att dessa framgångsrikt kunde sänka amerikanska örlogsfartyg. Tyska ubåtar sänkte 3 000 amerikanska fartyg. Vem är man då lojal mot? Sitt land? Nej, penningen. Standard Oil försåg även Luftwaffe med bränsle. Enligt en FBI-rapport 1942 gick 20 procent av Standard Oils energiproduktion till Tyskland under kriget. Det finns mycket bra litteratur över vad som verkligen skedde och som inte mainstream skriver om. Läs gärna Världsbyggarnas bedrägeri av Jüri Lina så får du en nyckel till vad som skett och kommer att ske om ingen sätter stopp.

  Svensson: Ja, han är humorlös. Visst är han komplex. Skriva dikter och vara politiker. Vilken mix. För påstridig är nog en korrekt iakttagelse. I Sverige ska man ju vara lagom. 😛

  Antonia: Klart man måste spetsa till det lite om boken ska sälja. Men att kalla Bildt folkmördare är väl att ta i. Men man vet ju inte vad som hände när Lundin Oil drog fram och hur det svärtar av sig på Bildt framgent. Om sanningen får komma fram. Två journalister som skulle undersöka saken sittet nu fängslade. Få se vad som händer med dom.

  Philippe: Många stater fungerar dåligt. Vad ska vi säga om Sverige som är så rött men som inte törs tömma finnen på var så den kan läka. Vilka är/var Stasi-agenterna? Nej, Ahlmark har inget med jämställdhet att göra. Vad har du fått det ifrån?

  Gilla

 6. svensson skriver:

  Nu har jag bloggat om Ahlmark. Jag hyllar honom som hjälte! För det var han i uppgörelsen med vänstern 1994:

  http://lennart-svensson.blogspot.com/2011/09/heder-at-ahlmark.html

  Nu tänkte jag lägga in en länk hit i mitt inlägg och då kanske det pingar tillbaks (WordPress-grej). Lite spamvarning kanske men my aim is true.

  Gilla

 7. Ofer Maimon skriver:

  ”De som uppfunnit kommunismen är ju just judar. Det skulle vara intressant att veta hur Ahlmark ser på den slutledningen.”

  Fine. Att vara dum i huvudet är en mänsklig rättighet. Dock: Louis Blanc var inte jude. Marx föräldrar koverterade till protestantismen när lille Karl var 6 år gammal. Leo Trozkij – röda armens arkitekt – var jude, låt vara även 100% ateist. Engels var inte jude. Lenin var inte jude. Enver Hoxza var inte jude, inte Mao, inte Castro, inte Ho-Chi Min eller Pol Pot eller Tito, Stalin, Krustjev, Daniel Ortega, Krapotkin, Bakunin, Jaruzelski, Che Guevara, Lars Werner eller suck, pust… Kort sagt, det var inte judar som uppfann kommunismen. På samma sätt som det inte var svenska bloggare som uppfann västerlandets sämt bildade medelklass, även om det är dom som avslöjars den….

  Gilla

 8. Helena Palena skriver:

  Ofer: Karl Marx skrev manifestet som resten stunnat på. Hur ser du på att vara jude? Kan vem som helst bli jude? Eller, måste man vara född av en judisk kvinna? Jag kanske är en dåligt bildad person men det bjuder jag på. Jag undersöker världen utifrån mina håvor och skriver det jag undrar över på min blogg. Utan att någon har tuktat mig. Ganska skönt måste jag säga.

  Gilla

 9. Sadly, the fascism and wars of aggresion continue to this day:-

  As usual, NATO can’t confirm a scrap of it. These kids and old lady could have been hurt and killed by anything:

  A good French site I just discovered has video of the latest portion of this, posted September 22. Auto-translated:

  The hospital in Sirte in Libya is full of dead women and children killed by the bombing of French and English pilots. A massacre in absolute silence of the UN and NGOs French and English. Circulate these videos for the families of the pilots voeint their children swinging in Libya killing of babies and children.

  Gilla

 10. Helena Palena skriver:

  Courtenay: It´s scary. There´s no hope för the world. NATO and UN are supposed to help people – not kill them barbarically.

  Gilla

 11. Torleif Malm skriver:

  ”Judarna” har inte skapat kommunismen. Några personer av judisk börd deltog i framväxten av det kommunistiska tankesystemet, precis som det skapades av en massa andra människor med skilda etniska ursprung. Som sagt, en bra blogg som avslutas med en praktfull antisemitisk groda, måhända var det oavsiktligt och då går det bra att be om ursäkt! Gör om, gör rätt!

  Gilla

 12. Helena Palena skriver:

  Torleif: Det finns vanliga judar som är offer – som inte heller förstår vad sionisterna håller på med! Styr – eller försöker i alla fall styra världen där bakom draperiet genom banknätet BIS, Wall Street, EMU, IMF and you name it! Den som sitter på privilegiet att skapa och sätta pengar i omlopp har makten! Du kanske själv borde ta och läsa på lite!

  Gilla

 13. Torleif Malm skriver:

  Ok, nu menar du att ”Judarna” styr världen via kapitalismen också. Då förstår jag, du är verkligen antisemit. Då har jag inget mer att säga till dig här. Vi sätter en brun stämpel på den här bloggen och avfärdar den som irrelevant folkhemsrasism

  Gilla

 14. Helena Palena skriver:

  Vem är egentligen du? Klassisk igenstägning av dörren. Jag pratar om sionisterna. Inte om ”judarna”. Är det förbjudet? Brun stämpel. Otäckt!

  ”Vi sätter en brun stämpel på den här bloggen”. Vilka är Vi?

  Gilla

 15. Torleif Malm skriver:

  I bloggen pratar du om ”Judarna” och kommunismen. Nu nämner du plötsligt ”Sionisterna” och en massa institutioner som representerar världskapitalismen. ”Judarna” är alltså på klassiskt maner ansvariga för allt i världen du tycker illa om!? Det är ett beprövat knep för antisemiter efter 1945 att använda sionismen som omskrivning för ”världsjudendomen”, ZOG, och ”den stora konspirationen”. Det är i sanning brun ideologi du torgför och med ”vi” menar jag alla vi anständiga människor som för länge sedan tog avstånd från sånt skit!

  Jag hittade hit eftersom dagspressen länkande och jag är egentligen inte intresserad av att diskutera med folk av din sort, bara av att sätta ner foten när det börjar lukta 30-tal. Vill du fortsätta kan vi ta det till tingsrätten, de är kanske intresserade av att värdera lagligheten i vad du skriver om ”Judarna”.

  Gilla

 16. Helena Palena skriver:

  Torleif: Förvilla inte begreppen! Man kan aldrig dra alla över en kam. Det gör jag inte heller. Du borde läsa på lite om hur der ser ut med pengarna och banknätet och vilka som styr det. Det finns bra litteratur – börja gärna med Bankerna och skuldnätet av Ellen Hodgson Brown innan du kommer dragande med tingsrätt o s v. Otäckt är bara för namnet!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.