Grattis Helle! Venstre är ett liberalt parti! Danmark trängs i mitten

Det blev en vänsterseger skriver DN. Danmark byter färg. Men Venstre, landets största parti, är ett liberalt parti ej att förglömma. Hela det politiska landskapet har efter tio års borgerligt styre flyttat, om inte helt vänsterut, så åtminstone mot mitten. Det låter bra med vänster. Färgar svenska läsare. Men Venstre i Danmark är som sagt inte ett vänsterparti.

Socialdemokraterna gjorde det sämsta valet sedan 1906 (!) och Lökke Rasmussens Venstre är fortfarande landets största parti. Det blir blockskifte från blått till rött. Men vänstern vann inte som DN skrev i sin rubrik. Det blir lite luddigt när ett borgerligt parti heter Venstre, i alla fall för oss svenskar. Venstre är ett liberalkonservativt politiskt parti som ingått i den borgerliga koalitionsregeringen. Ett liberalt parti – Det Radikale Venstre – bildades som en utbrytning ur Venstre 1905 och utgör tillsammans med Socialdemokraterna och Socialistisk Folkeparti numera vänsteroppositionen i dansk politik. Danmarks första kvinnliga statsminister som är socialdemokrat kommer att få styra om i mitten (undrar om Mona Sahlin är avundsjuk). Precis som i Sverige där partierna gärna trängs i mitten. Tur att SD och Dansk Folkeparti finns som kan sätta lite sprätt på den stora massan som klungar ihop sig i mittens rike!

DN SvD Exp AB AB

…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Grattis Helle! Venstre är ett liberalt parti! Danmark trängs i mitten

 1. Antonia skriver:

  Venstre…vänster eller så är det ju inte. Lite förvirrande. Inte så konstigt att danskar verkar lite desillusionerade ibland.

  Intressant att både Norge och Danmark har val på en vardag. Medan Sverige ska lägger den alltid på en söndag. Är man orolig i Sverige att en vardagsval inte skulle ge tillräckligt med väljare?

  Gilla

 2. Antonia skriver:

  Ett vardagsval ville det stå egentligen 🙂

  Gilla

 3. Helena Palena skriver:

  Antonia: Det är missvisande. Många som inte sysslar med politik tror att vänstern har vunnit i Danmark. Men så är det ju inte. Varför vi har val på en söndag vet jag inte. Ja, det kan vara som du tror att folk röstar mer om dom är lediga. Det är lite festligt att gå och rösta. Vi får inte heller förtroende att stoppa ner valsedeln själva i en urna. Det måste gå genom en valförrättare. I andra länder får väljaren stoppa ner sedeln själv. Men vi lever ju i Sverige. Ett speciellt socialistiskt och genombyråkratiserat land som håller på att spricka i tusentals små bitar.

  Gilla

 4. Evert skriver:

  Man kan ju undra hur många kommunister som har röstat fel egentligen!? Vänster och höger…även Nalle Puh hade blivit riktigt förvirrad!

  Gilla

 5. Helena Palena skriver:

  Evert: Det är verkligen sant. Det gäller att läsa på.

  Gilla

 6. Antonia skriver:

  Jag antar att danskar vet var deras vänster står. Annars är det helt vrickad…

  Gilla

 7. Antonia skriver:

  Politiken har blivit väldigt homogen. Finns inte höger inte vänster heller alla trängs på mitten men för vilken nytta.
  Oppositionen skriker sig blåa och inget är bra, de vet ju alltid bättre, men när hjärntvätten av människorna har äntligen lyckas då är de lika värdelösa som sina föregångare.
  Lätt att fördöma i opposition. Kostar ju inte mycket.
  Det är inte så konstigt att folk börjar längta efter en stark ledare,som tar itu med alla problem som börjar verkligen hopas, och såna tider är just en bra grogrund för en nästa Hitler, Stalin eller annan fanatiker som kommer lova just det folk verkligen vill. Och få kommer ens märka att vi har hamnat i ett inferno igen.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.