Kan aprikoskärnor förebygga och bota cancer?

Aprikoser! Nyttiga och goda.

Naturen kan. Aprikoser hör inte till vardagsmaten precis. Mest låg den som en variant i den påse med torkad frukt som mamma kokade kräm på när jag var barn. Aprikoskärnor är, liksom många andra nötter och fröer, mycket näringsrika. De innehåller bland annat Amygdalin, även känd som vitamin B17 som angriper cancerceller. Amygdalin (vitamin B17) finns i många hundra livsmedel, men de som är särskilt rika på B17 har nästan försvunnit från den västerländska kosten. De folkgrupper som fortfarande äter en traditionell kost, som naturligt innehåller mycket B17, har visat sig vara i stort sett fria från cancer. Läste först om detta i DSM. Läs mer på NewsVoice.

Aprikos (Prunus armeniaca, ”Armeniskt plommon”) är ett fruktträd och även namnet på frukten från trädet. Aprikosträdet blir mellan 8 och 10 meter högt. Blommorna är vita eller ljusrosa. Frukten liknar persika eller nektarin och färgen är gul till orange, ibland med röda strimmor. Ytan är mjuk och nästan hårlös. Aprikoser är stenfrukter och har en kärna. Carin Lindgren på Facebook har beställt fem kilo. Jag skrev den här kommentaren: ”Amygdalin finns även i körsbär, plommon, persikor och häggbär upplysningsvis. Har en mycket speciell lukt. Luktar bittermandel. Lägg häggbär eller körsbärskärnor t ex i sprit. Låt stå ett par månader. Lyft och lukta. Amygdalin! Mina burkar har stått flera år. Spetsar sprit och har mig. Men ta bara pytttelite för det är så starkt. Ska testa och hälla några droppar i doftkruset.”

aprikoskarnor.se

SvD

…….

Detta inlägg publicerades i Mat & Dryck och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Kan aprikoskärnor förebygga och bota cancer?

 1. Antonia skriver:

  När jag var barn och var hos farmor åt vi en hel del aprikosstjärnor. De hade massor av aprikosträd. Vill jag minnas att det var gott. Men man åt aldrig stjärnan från nektarin.

  Gilla

 2. Tarzan skriver:

  Tänk det här har jag vetat sen 1978
  Men socialstyrelsen i Sverige kommer aldrig att berätta detta för svenska folket …..

  Gilla

 3. Helena Palena skriver:

  Antonia: Armeniska plommon som kommer från Kina = Aprikoser. Vilket härligt minne. Nej, man äter aldrig stjärnorna. När det handlar om frukt heter det kärnor. Kernels på engelska.

  Tarzan: Nej, det kommer dom aldrig att säga något om. Och inte Livsmedelsverket heller. Människorna som käkar aprikoserna bor i Armenien bl a och blir mycket gamla. De har bra yoghurt också och äter renare än vi.

  Gilla

 4. Wise person knows – you are what you eat.

  Gilla

 5. Philippe Ohlund skriver:

  I dessa tider kan man inte vara nog försiktig i valet av kost. 🙂

  Gilla

 6. Gunnar skriver:

  Ja det finns mycket som socialstyrelsen inte vet. Granatäpple exempelvis är bevisat nyttig mot prostata cancer.

  Gilla

 7. Znogge skriver:

  Man ska inte underskatta kostens betydelse för vår hälsa. Vissa saker har kloka gummor och gubbar vetat i mer än tusen år…

  Gilla

 8. Antonia skriver:

  Jag nådde till stjärnorna när jag åt kärnor. 🙂 Aprikoskärnor. JA, vi satt där med min kusin med varsin hammare eller sten i näven för att komma åt den ätbara mitten. Lyckligt ovetande hur livet kommer att bli sen. Det var en lyckligt tid.

  Gilla

 9. Aprikoskräm, ja även om hon inte orkar att koka den själv numera, så älskar min mamma pigg och glad f.d barnmorska ,denna kräm, vill ha det till efterrrätt varje dag,
  Magisk frukt. Hon är idag 94 år min mamma och, still going strong.
  Glöm inte bort Sveriges guld, det blåa bäret , det magiska, som alla friska björnar älskar,
  Även en del Wasaloppsåkare kan ju få sig en slurk soppa av detta mysigt goda och otroligt nyttiga bär!
  Skogens Guld!
  Sveriges skogar är fulla av små blåa nyttiga stjärnor!
  Glöm inte att sjunga Mors lilla Olle…
  Helena är alltid kul att läsa!

  Gilla

 10. Helena Palena skriver:

  Alexander: Så roligt att ha en mamma så gammal i livet! Hälsa henne. Kan tänka mig att torkad frukt kom till Sverige mellan krigen. Det blev säkert något exklusivt mitt i all tristessen. Tänk när bananerna och apelsinerna kom. Och kokosnötterna. Gud så kul i rovornas land. Har kokat blåbärssylt. Mmmm så gott! I morgon ska jag uppvakta moster Kerstin som fyller 100 år Hon har mycket spännande att berätta. Ska intervjua henne och skriva lite om det. Tack för din sista mening. Alltid kul med lite beröm.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.