Ginger ale! Rena levern med ingefära!

Ingefära -Zingiber officinale- är namnet både på en flerårig tropisk ört inom familjen ingefärsväxter och på dess rot, rhizom.

Det finns dom som gillar gin och tonic. Andra blandar till något med russian eller ginger ale. Det gör inte jag. Gillar mest vodka, citron och cola. Har inte tänkt så mycket på ginger ale men min ena dotter som bott i Amerika dricker det. Hon säger att folk drack det för att hålla oroliga magar i schack. Ginger ale är en läskedryck som består av kolsyrat vatten, socker och ingefära. Ginger ale var den populäraste soft drinken i USA 1860 till 1930. Den kan blandas med sprit, öl och vin i olika drinkkonstellationer, och det sägs att man kan blanda drycken i vad som helst. Ingefära har man i pepparkaksdegen. På engelska heter kakorna gingerbread. En fantastisk växt!

Ingefära är en tropisk meterhög liljeväxt.Det är de underjordiska knölarna som vi äter. De innehåller eteriska oljor och ett ämne som heter oleoresin som ger den skarpa ingefärssmaken. Ingefäran är bland annat slemlösande, matsmältningsfrämjande, antioxidant, cirkulationsstimulerande, avslappnande och blodlösande. Den är en underbar värmande ört för matsmältningen. Magen och tarmarna stimuleras och produktionen av matsmältningsenzymer stiger. Den sätter fart på restprodukter och toxiner vilket förbättrar allmäntillståndet och stärker immunförsvaret.

I kinesiska hem förvaras ingefärsrötterna ofta i sand för att förhindra uttorkning.

Den lugnar även magen, lindrar förstoppning och dämpar väderspänningar. Ingefäran stimulerar hjärtverksamheten och cirkulationen vilket ger värmekänsla. Den fungerar slemlösande och stimulerande på lungorna. Vi köper den mest som torkad till pulver men idag kan man hitta den färsk i dom flesta livsmedelsbutiker. Den färska har mycket friskare smak men den måste skalas. Det görs enklast om man först bryter den i bitar och sedan skalar den med en potatisskalare. Den färska ingefäran håller bäst i kylskåp, men man kan även frysa in den. Den går att riva när den är fryst.

Tips på användning:

– Riv eller skiva lite färsk ingefära i en kopp, häll på kokande vatten, drick som te.

– Torkad malen ingefära är lika gott på filen som kanel.

– Kanderad ingefära är bra för matsmältningen och dämpar illamående vid graviditet.

– Flytande honung smaksatt med riven ingefära och rivet citronskal är jättegott till fruktsallad och glass.

Courtenay Barnett tipsade om att man kan rena njurarna med persilja. Och i den förgiftade och stressade värld vi lever i kan levern behöva en rening också. Här ett enkelt recept med ingefära som du kokar ihop själv, det är ett effektfullt medel som stimulerar leverns gallproduktion och fettomsättning.

3,5 dl vatten, 3 tsk malen ingefära, 3 tsk gurkmeja. Koka upp snabbt, låt dra 30 minuter, sila. Förvaras i kylskåp, hållbart i 14 dagar. Dosering: 2 tsk före varje måltid under 14 dagar. Lycka till med den fantastiska ingefäran! Bli din egen doktor! Naturen kan!

DN SvD Expr SvD SvD SvD

…….

Detta inlägg publicerades i Mat & Dryck och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Ginger ale! Rena levern med ingefära!

 1. Erik Kullman skriver:

  ”Är slemlösande, matsmältningsfrämjande, antioxidant, cirkulationsstimulerande, avslappnande och blodlösande. Den är en underbar värmande ört för matsmältningen. Magen och tarmarna stimuleras och produktionen av matsmältningsenzymer stiger. Den sätter fart på restprodukter och toxiner vilket förbättrar allmäntillståndet och stärker immunförsvaret”
  Hur vet du det? Har ngn kunnat mäta det och jämfört med placebo i dubbelblindade (http://sv.wikipedia.org/wiki/Dubbelblindstudie) studier som visat på verklig mätbar effekt? Vad menar du specifikt med restprodukter? Cirkulationsbefrämjande: blodtryckshöjande? vasodilaterande? Magstimulerande: ger det då diarré? Vill du öka produktionen/utsöndringen av dina matsmältningsenzymer? Tror inte att du vill det faktiskt. Vad är ett starkt immunförsvar? Kan du alls ngt om immunologi, dvs hur vårt immunsvar skiljer på kroppens vävnad och kroppsfrämmande för att avdöda det sistnämda? Jag TROR att det du beskriver är ngt du TROR för att ngn har sagt det utan ngn som helst grund för sina påståenden.

  Mvh Erik K

  Gilla

 2. Dr.Chang’s health philosophy.

  Interesting…….

  Q: Doctor, I’ve heard that cardiovascular exercise can prolong life. Is this true?
  A: Your heart only good for so many beats, and that it… Don’t waste on exercise. Everything wear out eventually. Speeding up heart not make you live longer; it like saying you extend life of car by driving faster. Want to live longer? Take nap.

  Q: Should I reduce my alcohol intake?
  A: No, not at all. Wine made from fruit. Brandy is distilled wine, that mean they take water out of fruity bit so you get even more of goodness that way. Beer also made of grain. Bottom up!

  Q: How can I calculate my body/fat ratio?
  A: Well, if you have body and you have fat, your ratio one to one. If you have two bodies, your ratio two to one, etc.

  Q: What are some of the advantages of participating in a regular exercise program?
  A: Can’t think of single one, sorry. My philosophy is: No pain…good!

  Q: Aren’t fried foods bad for you?
  A: YOU NOT LISTENING! Food are fried these day in vegetable oil. In fact, they permeated by it. How could getting more vegetable be bad for you?!?

  Q: Will sit-ups help prevent me from getting a little soft around the middle?
  A: Definitely not! When you exercise muscle, it get bigger. You should only be doing sit-up if you want bigger stomach.

  Q: Is chocolate bad for me?
  A: Are you crazy?!? HEL-LO-O!! Cocoa bean! Another vegetable! It best feel-good food around!

  Q: Is swimming good for your figure?
  A: If swimming good for your figure, explain whale to me..

  Q: Is getting in shape important for my lifestyle?
  A: Hey! ‘Round’ is shape!
  Well… I hope this has cleared up any misconceptions you may have had about food and diets.

  And remember:

  Life should NOT be a journey to the grave with the intention of arriving safely in an attractive and well-preserved body, but rather to skid in sideways – -Chardonnay in one hand – chocolate in the other – body thoroughly used up, totally worn out and screaming ”WOO-HOO, what a ride!!”

  AND…..

  For those of you who watch what you eat, here’s the final word on nutrition and health. It’s a relief to know the truth after all those conflicting nutritional studies.

  1. The Japanese eat very little fat and suffer fewer heart attacks than Americans.

  2. The Mexicans eat a lot of fat and suffer fewer heart attacks than Americans.

  3. The Chinese drink very little red wine and suffer fewer heart attacks than Americans.

  4. The Italians drink a lot of red wine and suffer fewer heart attacks than Americans…

  5. The Germans drink a lot of beer and eat lots of sausages and fats and suffer fewer heart attacks than Americans.

  CONCLUSION:
  Eat and drink what you like. Being American is apparently what kills you!

  Gilla

 3. Helena Palena skriver:

  Erik: Lugna ner dig! Är du läkare som vill ha monopol på vita piller? Va´! Jag har testat. Tror att ingefära är bättre än Viagra t o m. Prova själv ska du få se. Naturen kan. Allt finns där för oss. Precis allt. Det finns en mening. Du kan ju börja med att ta ett glas Schweppes Ginger Ale och se om det händer något.

  Courtenay: Very good! Thank you! That´s the way it is. When africans move to England or America they get sick after 30 years. That´s is how long it takes to destroy your intestinal life – your guts – and it´s the processed food that kills you.

  Gilla

 4. Hej!
  Själv kör jag med en muskelstimulerare och elektroder på magen när jag har magproblem. Den ökade blodgenomströmningen och att musklerna rytmiskt pumpar iväg avfallsämnen och slaggprodukter tycker jag är kanon. Om man tror på kinesisk medicin (och det är ju ganska många människor globalt sätt) så kan man genom detta sättet påverka meridianerna om en obalans har uppstått. Men visst, jag använder både ingefära samt vitlök speciellt på vintern vid behov.

  Varför inte deltaga i vår sommartävling?
  http://biomassage.se/blog/sommartavling-2011-massageupplevelse/

  MVH,
  Stefan

  Gilla

 5. Philippe Ohlund skriver:

  Intressant läsning pa bloggen som vanligt, Helena! 🙂

  Ginger Ale har jag inte druckit pa ar och dag och Gin är inte min melodi.

  Absolut vodka är mycket populärt i Frankrike.

  Själv har jag druckit rosévin till maten de senaste manaderna.

  Jag älskar franska roséviner.

  Rosévin passar till allt och är inte ”tungt” som rödvin, som mest ger huvudvärk som oönskad bieffekt.

  Jag brukar börja med ett glas Chivas med ett par isbitar som aptitretare och ofta även som digestiv avslutare efter maten. 🙂

  Annars är det ju klart att Jack Daniel’s blandat med cola alltid är en höjdare! 🙂

  Gilla

 6. Harriet Bouvin skriver:

  Tistlar till kritiker av den här artikeln o ett fång rosor till den vänliga person som vill ta sig tiden o skriva i detta angelägna ämne! Erik Kullman kan ju sedan sitta där i sin vägran att försöka sig på att pröva effekterna, när han nu inte fått bevisen presenterade för sig. Ingefära är likväl ett välkänt naturmedel som rek för olika behov, ungefär som att läkare visserligen känner till att kroppen tömmer våra depåer vid förkylning men att det inte är bevisat hjälpa. Ingen av oss har sett luften. Likväl andas vi. Med hälsosamma hälsningar från /Harriet Bouvin

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.