Vattenfall! Ge fan i Tyskland och Frankrike

En gång i tiden var staliga Vattenfall en svensk historia. Kom till för att ge svenskarna el. Idag är Vattenfall en gigantisk marodör som härjar i främmande länder. Det är företag och karteller som bestämmer agendan. Inte vanligt folk och deras röstande på ett parti här och där. Vattenfall flyttar byar i Tyskland i kolkrafteriet. Tyskland tar bort kärnkraften och kolkraften vädrar morgonluft. I östra Tyskland förstärker Vattenfall brytningen av brunkol och tar nya kolkraftverk i drift – trots regeringens krav på drastiskt sänkta utsläpp av koldioxid i Vattenfalls kraftverk. I brunkolsdistriken växer motståndet. Vattenfall är Tysklands tredje största kraftbolag.

Hur skulle det vara om Vattenfall skötte om Sverige istället. Såg till att svensken fick billig el istället för att suga ut till tänderna. Landet är vårt och naturtillgångarna våra. Eller, borde vara i alla fall. Är det ingen mer än mig som är förbannad. Verkligen arg över hur det får gå till. Vanligt folk i Tyskland blir lika överkörda. Avreglering. Hur många aktörer är det på elnäten. Det skulle ju bli billigare. Istället blev det dyrare. Hur kan sånt få fortsätta? Vem bär skulden? Maud Olofsson? Näringsdepartementet? Svenska folket? Profiteriet? Ja, så är det. Det är pengarna – vinst über alles. Nu vill energijätten Vattenfall investera upp till 9 miljarder kronor i fransk vattenkraft. Hemska tider. Jätten Gluff-Gluff blir aldrig nöjd.

Jag har aldrig varit vänster. Hatar kommunismen. Hatar den ihopskrivna marxistiska sörjan som förstört länder och mördat folk en masse. Tänker mig att ett land ska ha gemensamma saker som vägar, el, tele och post tillsammans. Allt annat kan vara privat. Bör vara privat till och med. Så Vattenfalls prio ett bör vara att försörja folkehmmet med el. Vi skulle kunna ha billig el om det vore så. Nej, Gluff-Gluff måste samla miljarder och investera i andra länder. Vart ska det sluta? Centern famlar efter något att locka väljare med. Kommer dragande med att man vill införa ett grundavdrag på kapitalinkomster för att främja sparande bland låg- och medelinkomsttagare. Kan man få röster på det? Nej. Tänk, om dom istället fläskade på med: Billig el till alla!

SvD SvD DN

…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Vattenfall! Ge fan i Tyskland och Frankrike

 1. ecwho skriver:

  Förut sade Tyskland ja till Kohl, -nu säger Tyskland ja till kol…

  Gilla

 2. Antonia skriver:

  Jag håller med dig till 100 %. jag har själv skrivit om det för nåt år sen. Kanske inte lila nyanserad som du men skrev om det. (Dock läses mina inlägg snart bara av dig ) Och det gör mig lika förbannad. Självklart ska ha företag vinster annars är det ingen vits mrd det. Men girighet har blivit ledordet för detta stora företag .
  Jag har för mig att Vattefall har redan flaggat för kraftiga prishöjningar då nätet ska moderniserat för den är föråldrat.
  Och för vinsten kan man köpa nya kolgruvor samt belöna sig självt för gott utfört arbete och höja den redan höga pensionsförmånen.
  Småfolket skiter man i.

  Gilla

 3. Helena Palena skriver:

  ecwho: Säger dom verkligen ja till kol? Vet nog inte vad dom säger ja till. Det kan komma nya partier som säger ja till annat.

  Antonia: Tur att det finns en massa som man kan klippa ullen på då och då. Man flår inte för då kan man inte få ut något mer sen. Allt ligger på gränsen. Dock är det nog inget land som pressat sin massa (klipper så nära skinnet som möjligt utan att det börjar att blöda) som Sverige gjort när det gäller skatterna. Man kan undra vart alla vinster tar vägen? I svarta hål skulle jag tro eftersom det hela ingår i The Poncispel itself.

  Gilla

 4. Monica skriver:

  Bra inlägg!
  Det är pinsamt att Sveriges befolkning ska behöva skämmas för vad Vallenfall ställer till med.

  Gilla

 5. Helena Palena skriver:

  Monica: Det är förskräckligt att det får fortgå! Men gud så lurade vi är. Och alla andra i profiten i skitens tjänst.

  Gilla

 6. Ulf Ledel skriver:

  Ulf tycker att när nu Tyskland skrotar sin kärnkraft så är det deras ensak men varför inte även skrota den skitiga delen som kol och olja i stället för ren kärnkraft. Vetenskapen går framåt och snart kommer avfallet att kunna återanvändas

  Gilla

 7. Helena Palena skriver:

  Ulf: Varför inte ta steget fullt ut och satsa på solkraft! The one and only source. Kanske för att det finns för mycket pengar inlåsta i naturförsmutsandet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.