Var rädd om ditt höga kolesterol! Ha vett! Ät fett!

Ät fett och må bra. Jag har studerat Uffe Ravnskovs bok om kolesterolmyten. Idag skriver han och flera andra äntligen på DN Debatt om att högt kolesterol är ofarligt för kvinnor och friska män. En halv miljon människor äter statiner för att få ner kolesterolet. Artikel-författarna skriver att inget statinexperiment lyckats förlänga livet på människor. De drar även slutsatsen, med hänvisning till studier, att kolesterol inte är farligt. Det är många företag som i 60 år tillverkat massor med kolesterolsänkande produkter för att tjäna sig en hacka på att skrämma upp folk. Levern producerar kolesterol och reglerar det hela själv. Är det för högt sänks produktionen och tvärt om.

En halv miljon svenskar äter statiner för att sänka kolesterolet. Varningarna mot en okritisk användning av statinerna är enligt forskarnas mening välgrundade. Det är nämligen inte ofarligt att sänka kolesterolet. Den vanligaste biverkningen är ömma och svaga muskler. De officiella siffrorna säger att frekvensen är mindre än en procent, men oberoende forskare kan berätta att 25 procent är närmare sanningen. Andra har funnit att omkring 20 procent av manliga hjärtpatienter blir impotenta efter några månaders behandling. Studien hade finansierats av Pfizer, men på hemsidan för deras kolesterolsänkande preparat Lipitor nämns ingenting om detta. Pfizer har förstås en lösning på problemet som heter Viagra.

De många rapporter om minnesförlust, aggressivitet, sömnlöshet, mardrömmar, depression och suicidtankar förvånar inte heller med tanke på att hjärnan är vårt kolesterolrikaste organ och att normal hjärnfunktion kräver en ständig lokal produktion av kolesterol. Den kanske allvarligaste biverkningen är cancer. I tre statinstudier ökade cancerfrekvensen med statistisk säkerhet. Allvarliga fosterskador har rapporterats liksom skador på perifera nerver resulterande i brinnande smärtor och svaga muskler i benen. Men hur många läser den finstilta texten på bipacksedeln?

De som kommer in med hjärtinfarkt har för lågt kolesterol. Fettet får skulden när det i själva verket beror på en inflammation i kärlet som kloggar igen och bildar en propp. Som sagt: Ät fett! Kroppens celler behöver det och framför allt hjärnan. En av bovarna i detta drama är Ancel Keys artiklar. Han var chef för ett hygieninstitut på univeristetet i Minnesota som bl a expremineterade med kaniner som fick äta fett. Det är bara det att kaniner inte äter fett. Det är gräsätare och måste ha fiberrik kost annars blir dom sjuka och dör.

Uffe Ravnskovs bok heter Fett och kolesterol är hälsosamt! Om gamla och nya kolesterolmyter. Ravnskog är med.dr, docent och förlaget heter Optimal.

SvD DN SvD

…….

Detta inlägg publicerades i Mat & Dryck och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till Var rädd om ditt höga kolesterol! Ha vett! Ät fett!

 1. antonia skriver:

  Fler såna nyheter en kommer vi aldrig mer tro på någonting. Inte för att jag har ätit kolesterolskänkande medicin. Men undrar också vad som gömmer sig i smör som påstås sänka kolesterol värden?

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Antonia: Det skriver dom bara för att dom vill sälja mer. Smör är bra. Men man ska arbeta med kroppen också. Känner folk som äter statiner och när jag sagt att det är farligt får jag till svar lite spydigt: Ska jag lita mer på dig än min läkare? Då säger man inget. Man ger upp. Folk är så auktoritetsbundna. Det är skrämmande. Men mig lurar dom inte. Vore jag en elak människa skulle jag kunna koka ihop något och ljuga folk fulla och bli miljonär på kuppen. Det är så lätt att lura massan. Men som tur är är jag inte sån.

  Gilla

 3. Maja Dacke skriver:

  Kolesterolet är det som ‘binder samman’ fettmolekylerna – tänk vad som kan hända om bindemedlet minskar ..! Och om det kolesterol som kroppen behöver – ja, behöver! – inte tillförs genom maten så tillverkas desto mer i levern … som får ägna sig åt detta istf annat …

  Just det, Helena, statiner ökar cancerrisken … Men visste du att många läkare varnar för de vanliga Ipren, Ibumetin etc allt vad det heter som livsfarliga? Något att leta vidare om? Jag har inte gett mig tid att söka efter studier men … Du?

  Gilla

 4. Maja Dacke skriver:

  Ja, Helena, man kan bara upplysa folk om saker och ting – och vill de inte ta det till sig är det på deras eget ansvar. Vill de inte tro dig – eller mig – så får de faktiskt skylla sig själva. Vad annat göra?

  Gilla

 5. Helena Palena skriver:

  Maja: Mer kan man inte göra. Men det är sorgligt. Kroppen kan om den får. Man måste vara skeppare på sitt eget skepp. Lämna över ratten till andra. Nämen herregud! Att folk törs!

  En aspirin eller magnecyl om dagen förebygger cancer och hjärtinfarkt. Men har inte satt mig in i vad Ibumentin o s v gör. Tar bara en Treo ytterst sällan – mot baksmälla – och det har man ju inte så ofta nu för tiden. Men klart är att man får nog se upp med alla läkemedel. Bolagen tjänar storkovan på att lura i folk vita piller (när det finns örter). Ingen idé att rota efter studier. Vem törs gå mot läkemedelsbolagen. Uffe Ravnskov och hans gäng har kämpat i åratal för att föra fram myten om fettet. Bra att dom nu får skriva på DN Debatt. Halleluja! Så inte folk dör i onödan.

  Gilla

 6. Badaren skriver:

  Jag äter fett, jag har alltid ätit fett, och kommer att fortsätta äta fett.
  Men… Problemet är bara det att min kropp inte har fattat vitsen med att gotta i sig av det överflöde som erbjuds – bland annat runt midjan. =)

  Gilla

 7. Marta Stenson skriver:

  Så intressant. Då är jag på rätt kurs. Äter rätt fett och njuter av livet. Man ska nog kanske tänka rätt också. Dricker lite vin varje kväll. Som tur är så har det också blivit rätt uppförande. Eller vad tror du Palena?

  Gilla

 8. Helena Palena skriver:

  Badaren: Det gäller att äta rätt fett och inte vräka i sig. Då blir man inte fet. Men å andra sidan kan det vara bra med lite späck. Tänker på Ingemar Stenmark. Han är alldeles för smal. Har svårt att gå upp. Det kan slå åt andra hållet också. Undrar om han äter riktigt fett: grädde, smör, valnötter, lax o s v. Han kanske äter Becel! Huvaligen.

  Marta: Håller med dig. Man ska inte vara Spara, hellre då lite Slösa. Förresten är du Anna som brukade skriva här förut? Hon med väna ansiktet och den flotta bilen? Vi träffades på Bildtbloggen och sen gick vi över till Wachtmeister. Men det var i bloggandets barndom. På den roliga tiden.

  Gilla

 9. Leif skriver:

  Påminner om upphovet till margarin…en fransk kemist som lyckades hitta ett substitut för smör, då det rådde brist på smör. För övrigt är margarin ett av få livsmedel med gränsvärden för lösningsmedel…
  Och Bequerel som Van Den Berghs saluför som hälsosamt…huga!

  Gilla

 10. Josef Boberg skriver:

  Apropå smör – så är ju bregott till ca 70 % riktigt smör + ca 30 % annat mojs. Sådan ”skit” har jag stoppat i mig tonvis av sedan årtionden tillbaka.

  När jag gick över till LCHFkost för ca 15 månader sedan – så upptäckte jag att bregott i tjocka lager på en pytteliten brödbit till morgonkaffet – skapade oro i magen. Då testade jag med att istället osthyvla riktigt smör (tre lager tjockt) och lägga på pyttemackan istället. Vips så försvann oroskänslan i magen = den ersattes med ahhh… äääntligen riktigt smööör-känsla = riktigt fett-känsla i mag- och tarmsystemet – för att ej tala om hjärnan (video ca 7 min)

  P g a min övergång till LCHF-kost = mat med riktigt fett i = animaliskt fett i – så är nu mitt tidigare sockerberoende helt automatiskt puts väck ❗ Gissa hur det känns för en som har varit GRAVT kolhydrat- och sockerberoende under ca 68 år ❓

  Det är ju ca 80 % riktigt fett = animaliskt fett i smör. Gissa vad modersmjölken innehåller – som bebisarna får ca 55 % av sitt energibehov täckt av ❓

  Svaret finns HÄR.

  Sen använder jag rikligt med vispgrädde i kaffet, i såser osv. Så 3-4 dl vispgrädde per dag förbrukar jag som ett genomsnitt. Fläskkotletterna jag köper skall det vara en bred fettrand på – och likaså väljer jag annat kött i butiken som ser så fett ut som möjligt.

  Gissa om jag numera är frisk som en nötkärna ❓

  Gilla

 11. Torbjörn skriver:

  Josef:

  Håller med om att vi ska äta riktiga fettprodukter och inte light. Om så bara av den anledningen att lightprodukter smakar fan. Lightsmörprodukter känns som att ha bredbar plast i munnen. iiiiaaaachhhh! Jag ryser!

  Men hur ska jag kunna skippa potatis och kålrötter? Omöjligt! Tänk rotmos, potatismos, potatisgratäng, janssons frestelse, rösti, raggmunk. 🙂

  Panerat kött o fisk kan jag inte heller lägga av med. För gott.

  Är du säker angående Bregott? Står på förpackningen att det innehåller 68% smör samt 32% rapsolja. Borde väl inte vara några problem?

  Min tanke angående viktproblemet är att folk äter för mycket nuförtiden. Portionerna är för stora helt enkelt. En observation jag gjort på ett antal lunchrestauranger här i Stockholm. Värst är det på ställen som har lunchbuffé. Nog för att det kan vara prisvärt och lockande, men utan självbehärskning kommer man ingenstans. Sedan äter vi för mycket pizzor, pommes frites, chips, läsk och godis. Dessa sistnämnda produkter är de som får min kropp att må riktigt riktigt dåligt.

  Gilla

 12. Marta Stenson skriver:

  Vad menar du? Anna? Vad har du fått det ifrån? Jag har just börjat skriva på nätet., håller på att lära mig. Det kanske blir en blogg till slut, men under tiden skriver jag lite kommentarer.

  Gilla

 13. Josef Boberg skriver:

  Torbjörn – ”Grädde och smör piggar upp de äldre” – och varför skulle det bara gälla äldre ❓

  Bregott är ju till ca 32 % försmutsat med rapsolja [hjärnan gillar ej rapsolja (video ca 7 min)] och andra tillsatser – och industriellt processat mycket mera = mycket mera förstört som livsmedel än riktigt smör är – så det så.

  Gilla

 14. Helena Palena skriver:

  Leif: Tack för info. Vill man ha plast i ådrorna ska man verkligen äta margain och annat lightskit.

  Gilla

 15. Helena Palena skriver:

  Josef: Jag tror dig på dina ord. Vi är gjorda för att jaga i naturen efter föda. Alltså inte sitta still och käka chips och dricka coca cola.

  Gilla

 16. Helena Palena skriver:

  Torbjörn: Just det! Folk äter för mycket och så får fettet skulden. Det braiga fettet alltså. Inte plastfettet för det ska vi köpa så några kan bli rika på illusionstricket. Inte behöver du sluta äta rotmos och fläsklägg. Det finns inget bättre. Du behöver inte sluta panera heller. Lev som vanligt och må bra.

  Gilla

 17. Helena Palena skriver:

  Marta: En liten fundering bara. Välkommen till bloggträsket! 😛 😛 😛

  Gilla

 18. Helena Palena skriver:

  Josef: Äldre åt grädde, smör och fläsk som barn. Det är därför dom är så gamla nu. Så började dom jobba med kroppen när dom var 13 år. Bitten Jonsson har jag intevjuat två gånger. Det här med rapsolja kanske man kan ta under övervägande. Det sägs ju nu att det är lika bra som olivolja. Men man kan köra bil på rapsoljan också. Men det kanske man kan på olivolja med. Det är mycket nu. Det gäller att hålla fokus på rätt saker.

  Gilla

 19. stefan skriver:

  I naturen är det rätt klent med fett, kolhydrater finnes att plocka, älg kött eller annat vilt är inget man överlever länge på harar har ett bra fett som är bra för leder. Jag mår bäst av lite av varje ibland rätt mycket av något.

  Gilla

 20. Helena Palena skriver:

  Stefan: Där är rätt mycket fett på en oxe. Indianerna överlevde på sin jakt av stora djur. De tog till vara allt. Senor, hudar, kött och märgen och fettet som dom förvarade i små skinnpåsar. Väl medvetna om att detta fett var guld värt. Den vita mannen tog bara huden och lät djurkropparna ruttna. Indianerna led alla världens kval där dom satt förvisade i sina reservat fråntagna all möjlighet att överleva.

  Gilla

 21. stefan skriver:

  Det viktigaste är att maten är vad den smakar och det är den sällan. Tro är faktiskt inte bara tro i detta fall man kan inbilla sig rätt och få det funka, jag känner personer som bara levt på socker och har hur god hälsa som helst, dock har dessa förbjudna substanser i kroppen som ju sägs vara farliga och har egentligen bara en bieffekt och det är lugn och glädje. Själv har jag just pluggat igenom ämnet om DNA till protein och håller inte med någon, hehee. Jag har sett och upplevt för mycket i mitt liv och det kan jag ju inte bortse ifrån ,det är ju min verklighet. Om man äter något och inte tror det är bra då är det inte bra, tror man inte på vad man äter så är alltså enligt mig själva tron farlig, man har inte rätt enzymer i kroppen (enzymer och vad man en kallar saker för så är allt proteiner även fett, de har bara olika namn för storlekarna och form avgör funktionen). Var inte så himla lätt manipulerade 😦 själv fick jag ju den här hjärtinfarkten med alla blodvärden på elit nivå alltså hade inget med hälsan att göra (så va faen hände?) nog om det 🙂

  Gilla

 22. stefan skriver:

  Inianerna använde hjärnan till att koka skinnet för att det skulle bli smidigt, först torkas skinnet och rensas med kniv och sen kokas det med hjärna alla satt inte och tugga mokasiner 🙂 sen utrota amerikanerna en växt för att den gjorde indianerna starka och det var inte hampa. Just nu är det bara kopplingar till dessa bankers som odlar dessa i väldigt liten omfattning i americat (helt otroligt asså, tycker jag) same shit bakom allt shit.

  Gilla

 23. Helena Palena skriver:

  Stefan: Dom som styr är luriga. Indianerna kunde överleva. Visste vad som var bra i naturen. Jag håller med. Tankens kraft är stark. Socker och salt är inte så farligt. Ser på bin och andra djur i naturen hur dom älskar det söta. Men det ska vara med lämpa. Jasså – du har haft en infarkt. En inflammation i artären alltså. Kanske ska äta en magnecyl om dagen.

  Det gäller att ha rätt sammansättning i kroppens kemiska fabrik. Tror att man delvis kan styra det hela med tanken. Men näringen måste vara välkomponerad. Man kan äta dåligt mellan varven men ett äpple då och då räddar hela skutan.

  Gilla

 24. stefan skriver:

  Nej det berodde inte på inflammation.

  Gilla

 25. Marta Stenson skriver:

  Stefan: Vad berodde det på då? Kan du veta det?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.