Sen påsk i år! Kyrkan styrs av fullmånen och hemska siffran 13!

När ljuset kommer börjar hönsen värpa.

I måndags var det fullmåne. Idag flyger häxorna till Blåkulla! Det finns dock inga häxor. Häxor var kloka och visa kvinnor som ovetande män eldade upp! Vi firar påsk för våren är i annalkande och hönsen börjar värpa. Nedanstående är en kommentar från Tealogen och Mumlans Mummel som tycks ha alla höns hemma!

”På påsken firar vi Eastra – Easter på engelska – som är fruktbarhetsgudinnan. Därför käkar vi ägg och chokladkaniner. Det har alltså inte ett skit med Jesus att göra. De kristna ville vara med på ett hörn så de tog helt över julen – där vi firar solens födelse – samt påsken, som är en fruktbarhetshelg”.

I vår tid möts vi i dörren av glada barnansikten med röda kinder och sjal om huvudet, barn som önskar oss en Glad Påsk och gärna överlämnar något litet påskkort de själva ritat och förväntansfullt tittar på oss när vi hämtar godisskålen. Då är det nog inte många som tänker på hur denna tradition egentligen uppkommit! Och tur är väl det, för huvaligen vad det kunde gå illa för den som förr anklagades för att utöva häxkonster! Just under påsken ansågs häxorna vara särskilt aktiva, det sades att de for till Blåkulla just på skärtorsdagen för att festa tillsammans med Djävulen. Häxorna heter numera påskkärringar och det låter ju faktiskt mycket trevligare.

Påskdagen infaller sedan år 325 alltid första söndagen efter första FULLMÅNEN efter vårdagjämningen.

Tidpunkten för påskens firande har varierat. Enligt judisk kalender (som är en månkalender) firas påsken den 14:e dagen i vårmånaden Nisan, då det alltid är fullmåne. De kristna började snart att flytta påskfirandet till påföljande söndag, den dag de menar att Jesus uppstod. Vid Första konciliet i Nicaea år 325 beslöts att påskdagen alltid skall infalla första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen.

Att fullmånen är med och styr har ju att göra med att man inte kunde sopa bort spåren från den gamla tron på Modergudinnan. Gudinnan/kvinnan och månen är intimt förknippade – de förhåller sig till varandra som handen och handsken. Månen går ett varv runt jorden på 28 dagar. Månvarvet är med andra ord lika långt som menstruationscykeln! Oh – ve och fasa – det måste ju gömmas och glömmas i den nya religionen med den ende guden och hans son.
Månen går 13 gånger runt jorden – kvinnan menstruerar 13 gånger på ett år. Inte undra på att den siffran blivit till något fult och farligt.
Och du som inte tror på detta kan ju själv enkelt räkna: 13 x 28 = 364 = ett år. Naturen kan!

Glad Påsk!

SvD Expr DN DN DN SvD Expr

…….

Detta inlägg publicerades i Människor och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

33 kommentarer till Sen påsk i år! Kyrkan styrs av fullmånen och hemska siffran 13!

 1. Glad Påsk på dej också! Visst är vår kulturhistoria ett sammelsurium. Kul med talet 13 där och att det egentligen finns 13 stjärnbilder – den trettonde Ormbäraren (i början av december) går också tillbaka till den tid när Gudinnnan på Knossos framställdes hållande i två ormar. Ormen var symbol för liv och död och för att kunna återuppstå igen genom skinnömsningen. Också Kristus framställs ibland som en korsfäst orm.

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Ann Helena: Varför fick inte den stjärnbilden vara med? Kan man undra. Jag har sett bilden på gudinnan med sin ormar och stora runda allseende ögon.

  Snart föds vid på nytt igen. När solen löser upp sitt hår och allt börjar spira igen. Så härligt!

  Gilla

 3. fairymary skriver:

  Bra att du tar oss tillbaka till den förkristna tiden Helena! Ikväll står månen ”i högan sky” hos mig.

  Rädsla för kvinnokraften kan ta sig många uttryck. Jag ser häxbränningarna som just rädsla för kloka kvinnor som förstod sig på både det ena och det andra …och jag skulle vilja återupprätta ordet häxa….

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  Mary: Det skulle jag med. Tänk så många kloka gummor dom eldade upp. Kvinnor som kunde lindra förlossningssmärtor t ex. Som kyrkan naturligtvis förbjöd eftersom det står i Bibeln att man med smärta ska föda sina barn. Mycket viktigt att skriva in det för då fick guden makten. Försök till machtübername. Men det försår väl var och en att det gör ont att föda barn – med eller utan Bibel.

  Sån här information vill inte folk ha. De vill läsa ytligt idiotiskt skit i media. Verkar som dom vill bli hjärntvättade.

  Tänker på kungen som skyr siffran 13. Dock fick ha en son på dag 13 i maj. Vilken lycka! Herregud om han bara visste. Tror jag skriver till honom. Han kan ju inte få dö och tro att siffran 13 är farlig. Han vill inte sitta på stol 13 i flygplan eller bo på rum 13 på hotell.

  Gilla

 5. Znogge skriver:

  Glad Påsk önskar jag dig också! Vår äldsta dotter är född fredagen den 13: e så jag tycker 13 har sina fördelar 😉

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  Znogge: Fredagen den 13:e är en lyckodag. Det är gudinnornas dag. Som blivit gjord till en otursdag. Som media frossar i så fort den 13:e infaller på en fredag. Herregud så lurade vi är.

  Gilla

 7. Znogge skriver:

  Då gäller det att återta talet 13!

  Gilla

 8. Helena Palena skriver:

  Znogge: Ja, vi borde agera på bred front. Men alla är så fega. Vill tydligen ha det som det är. Vill vara underordnade och leva i en förljugen värld.

  Gilla

 9. Gubben skriver:

  Glad Påsk!

  Gilla

 10. Helena Palena skriver:

  Josef och Gubben: Hej på er Gubbs! Älskar gubbar mer än gummor! Har just varit en vända till Blåkulla och vänt. Där var det skitkul. Ska dit igen om en kvart. Ha´ne!

  Gilla

 11. Helena Palena skriver:

  Glömde säga skål. Skål!

  Gilla

 12. Tanja Bergkvist skriver:

  Glad Påsk Helena! Det har varit en del strul med allt här, men planen är att gå igenom ca 500 mail nu över påsk! Jag har ju inte svarart på ditt än…. Kan förklara i mailen sedan. Men om det är för sent förstår jag ju, men vi håller kontakten över mail! Min mail har legat och dammat länge nu!

  Gilla

 13. Helena Palena skriver:

  Tanja: Nej, det är inte för sent. Vi får ta det som det kommer.

  Gilla

 14. Linda skriver:

  Glad Påsk Helena!

  Gilla

 15. Philippe Öhlund skriver:

  Glad Påsk, Helena! 🙂

  Gilla

 16. Antonia skriver:

  En sen glad påsk. Vet inte vad jag har tänkt. Missade din fina inlägg också.

  Att religion ska smyga sig in överallt, tycker jag är irriterande. Tur att man kan fira 1 maj utan att nåt religiöst inblandad. Fast det kanske finns ett religiös tro hos vissa att socialdemokrati är svar på alla deras böner. Även i frågor som socdem har startat och nedmonterat och förstört.
  Halleluja….

  Gilla

 17. Helena Palena skriver:

  Antonia: Första maj har sin historia. Den får vi ta en annan gång. Men firar du första maj? Det är ju arbetarnas dag. Du är ju företagare.

  Gilla

 18. Antonia skriver:

  Nääää, det gör jag inte, men helg är den vilket fall som helst. 😉

  Gilla

 19. Antonia skriver:

  Nääää, det gör jag inte, men helg är den vilket fall som helst. 😉 Och DET ska ju firas.

  Gilla

 20. Helena Palena skriver:

  Antonia: Klart man ska fira varje ledig dag man kan få!

  Gilla

 21. Pingback: Kungen och siffran 13. Grattis Carl Philip som fyller 13 maj! « Palena Inn

 22. Linda skriver:

  Glad Påsk Helena!

  Stänger butiken och tar ledigt, må solen skina på dig.

  Gilla

 23. Antonia skriver:

  Alltid undrat ( men inte orkade kolla) varför nu Jesus uppståndelse har en varierande dag. Föds man på en vis dag så dör man också på en fast dag. Inte flyttar den sig fram och tillbaka.

  Glad Påsk på dig med!

  Gilla

 24. Antonia skriver:

  Hörödudu… Du förvirrar med gamla inlägg. Ett tag så började tro att jag har fått en allvarlig inslag av alzheimers, då jag inte kände igen att jag skrev om något överhuvudtaget om 1 maj. Men det gjorde jag visst för ett år sen.
  Nu när jag upptäckte det så kan jag pusta ut – jag är inte senil än. 🙂

  Gilla

 25. Helena Palena skriver:

  Linda: Stäng och stick ut och njut! Har du cabbat ner?

  Antnoia: Det kan ha sina poänger att återanvända sina inlägg. Lärde mig det av en annan bloggare. Klart läsaren blir förvirrad men det är sånt man får ta. Varför uppfinna hjulet en gång till. Tycker det är väldigt intressant att gammal tro styr Påven och alla hans gubbprelater. Ha, ha, ha… kan man också dra till med.

  Gilla

 26. Philippe Öhlund skriver:

  Du har sa rätt Helena! 🙂

  Det är inte brist pa tro i kyrkan, utan problemet är att man tror pa för mycket gallimatias.

  Länge likställde kyrkan bl a Aristoteles teorier om den heliocentriska världsbilden med Bibelns texter.

  En kardinal inom inkvisitionen använde Aristoteles teorier flitigt för att ta avstand fran män som Bruno, Copernicus och Galilei, som sa det vi vet idag, nämligen att jorden snurrar runt solen.

  När jag fikade med nagra personer senaste söndagseftermiddagen, sa en 55-arig man som bade gar i (katolska) kyrkan och i synagogan varje vecka att Bibeln är helt felaktig.

  Han pastod det star i Bibeln att solen snurrar runt jorden.

  Naturligtvis star det inget som kan tolkas pa det sättet i Bibeln.

  Det är verkligen tragiskt med alla människor som sprungit i kyrkan i alla decennier varje vecka och bara fatt sig itutat en mängd felaktigheter och faktiskt inte längre tror pa nagot.

  Jag haller helt med profeten Elijah om att det i manga fall är bättre att avsta kyrkobesök och ga ur kyrkan helt och hallet, än att vara delaktig i felaktigheter som far folk att tappa tron.

  Antonia, du har rätt i att uppstandelsen skedde pa en bestämd dag, nämligen söndagen den 5 april.

  Att uppstandelsen skedde pa en söndag berodde pa att Kristus inte ville bryta mot sabbatsbudet.

  Kyrkan lär ocksa felaktigt ut att Jesus sista maltid intogs en torsdag.

  Dock skedde detta pa en onsdag.

  Naturligtvis borde pasken alltid firas den 5 april, nu när vi känner till detta.

  Jesus sa var att det är tillatet att göra gott pa sabbatsdagen, att sabbaten är till för människan och inte tvärtom.

  Hans avsikt var aldrig att göra söndagen till ny helgdag.

  Men att fa kyrkan att ändra vilodag till den i Bibeln föreskrivna är förmodligen lika lönlöst som kravet att en präst maste vara gift och god familjefar för att bli biskop, enligt 1 Timoteerbrevet 3:2 och dessutom maste en man eller kvinna vara levit för prästämbetet enligt Hebreerbrevet 7:5.

  Det är inte att undra pa att det var förbjudet att läsa Bibeln för icke-präster i manga länder fram till andra världskriget.

  Glad pask allihop! 🙂

  Gilla

 27. Marta Stenson skriver:

  Roligt att läsa här. Det här med månen visste jag inte. Intressant. Glad Påsk på dej med!

  Gilla

 28. Pingback: En Linnéa till Patrik Sjöberg! Fredag och 13 = Lycka! Sluta dravla! | Helena Palena

 29. Pingback: Snön faller! God Jul i stugan! | Helena Palena

 30. Pingback: Grattis Carl Philip 35 år! Grattis Linnea! | Helena Palena

 31. Bergfalken skriver:

  Det står ochså i bibeln att jorden är rund och att den hänger på ingenting (Job 26 : 7)……..den gängse uppfattningen på den tiden var att jorden bars upp av elefanter.

  Gilla

 32. Helena Palena skriver:

  Bergfalken: Klart jorden bärs upp av elefanter! Osynliga dock! Så människor ska ha något att utforska och orda om. 😛

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.