Guldsnack! Hur mycket väger Rickardssons OS-medalj?

Rickardssons medalj. På baksidan finns sirliga textningar. Nere i högra hörnet de fem OS-ringarna. Foto Helena Palena

Hur mycket väger en olympisk guldmedalj? Som i själva verket är gjord av silver. Med tanke på allt guldsnack i det tidigare inlägget kan det vara kul att dryfta hur mycket en sån guldmedalj med dagens stigande guldpris är värd. Häromkvällen träffade jag Daniel Rickardsson på en tillställning. Han blev utfrågad om sin karriär. Under tiden lät han sin guldmedalj från Vancouver gå runt i sällskapet. Den var tung. Jag frågade hur mycket den vägde. Rickardsson visste inte. Folk började gissa. Jag sa mellan fyra till sex hekto. Man är ju van att väga saker till försäljning. En karl sa ett kilo men herregud vilken gissning! Under tiden var det en som googlade och sa att den väger runt 570 gram.

En olympisk guldmedal innehåller endast sex procent äkta 24 karats guld. Resten består av 92,5-procentigt silver. Guldmedaljen är pläterad i minst sex gram guld. Samtliga medaljer är 70 millimeter i diameter och har en tjocklek på 6 millimeter. Råmaterialet till medaljerna kommer från Queensland i Australien. De som kommer på tredje plats kan dock inte skryta med en silvermedalj. Bronsmedaljerna innehåller mest koppar, zink, tenn och en väldigt liten del silver. Medaljerna är utformade enligt strikta regler från Internationella olympiska kommittén. Värdet på medaljerna får räknas upp med tanke på den jade-sten som finns på samtliga medaljer. Sedan finns nog ett visst affektionsvärde beroende på vem som tagit medaljen som inte bör glömmas.

Daniel Rickardsson är glad över sina framgångar i skidspåren. Foto: Helena Palena

Daniel Rickardsson, född 15 mars 1982, uppvuxen i Iggesund. Han tävlar för Hudiksvalls IF och representerar Sverige i världscupen och VM.
Under OS i Vancouver 2010 var Daniel Rickardsson med och tog guldmedalj i stafetten på 4 x 10 km. Rickardsson vann tillsammans med Johan Olsson, Anders Södergren och Marcus Hellner Svenska dagbladets bragdguld 2010 som delades ut under Idrottsgalan 2011.

P.S. Det var härligt att ta i guldmedaljen! D.S.

Uppdatering: Grattis till alla medaljer i Sotji!

E24 DN DN SvD

…….

Detta inlägg publicerades i Människor och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Guldsnack! Hur mycket väger Rickardssons OS-medalj?

 1. mirotanien skriver:

  Väger den 570 gram och består mest av silver är väl värdet, mycket grovt, 70 dollar. Vad kostar en dollar? 6 kronor? 420 kronor alltså för ”guldpengen”.

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  mirotanien: Nä, du får ta och räkna om. Värdet är mycket högre med dagens guldpris. Vad får du för ett gram guld? Läs kommentarerna under det tidigare inlägget. Där får du svaret.

  Medaljen är pläterad i minst sex gram guld, vilket kostade totalt 1001 kronor. OS i Peking. Och nu har ju priset gått upp.

  Gilla

 3. Antonia skriver:

  Alltså den som vinner silvret är den riktiga vinnaren då? ( inte för att jag trodde att guldmedaljen skulle vara äkta guld heller, pläterad silver var min gissning. )

  Gilla

 4. Torbjörn skriver:

  Köper man silver i tackform kostar en ocirkulerad tacka på 1 kg ca 12200 kr i dag, dvs ca 12 kr/gram. Silver är ju momsbelagt, så det är ingen bra affär att varken köpa eller sälja tackor till företag som är momspliktigade. Köper ELLER säljer man en tacka på 1 kg privat på t. ex. Tradera, så är priset ca 9000 kr i dag. Företag som köper in silver betalar bara ca 7300 kr/kg. Guld däremot är momsbefriat inom EU.

  Richardssons OS-medalj väger 570 gram och består alltså av 6 % rent guld och resten sterlingsilver(renhet 925), vilket motsvarar ca 34 gram rent guld á ca 300 kr/gram = 10260 kr, och 536 gram sterlingsilver x 8,3 = 4448 kr. Så metallvärdet för medaljen är alltså ca. 14708 kr.

  Därtill kommer samlarvärdet som varierar beroende på vem medaljören är. Skidlandslaget står högt i kurs hos SVENSKA folket, med det är ändå inga astronomiska summor det rör sig om. En samlare av medaljer, sporthistoria eller olympiana skulle nog ändå betala ytterligare 10 – 25000 kr för medaljen. Så min gissning är att den skulle säljas på auktion för mellan 25 – 40000 kr.

  Gilla

 5. mirotanien skriver:

  Rätt av dig Palena, fel av mig… 6% av 570 ger 34 g. Detta är nästan lika med ett ounce, 31,1 gram. Och idag kostar ett ounce 1465 dollar. 1465 x 6 kronor = 8790…

  Plus silvervärdet som var ca 420 = 9210. Inte så dåligt. Dags att börja träna inför OS m a o…

  Re guld: Förr fick ledamöterna i Svenska akademin betalt i guldjetonger. Hoppas de inte får det idag, då blir de ju ännu rikare dessa nihilistproggare…

  Gilla

 6. Torbjörn skriver:

  Det stod på en annan sida att 2010 års OS-guldmedaljer bara innehåller ca 6 gram guld, inte 6 %. I så fall skulle guldvärdet i medaljen vara 1800 kr, inte 10260. metallvärdet skulle då vara ca. 6500-7000 kr.

  Gilla

 7. Helena Palena skriver:

  Antnonia: Jag blev förvånad att medaljen var så gedigen som den var. Trodde dom var tunna och smäckiga.

  Torbjörn: Jasså! Guld är momsbefriat. Märkligt. Enligt uppgift ska en olympisk guldmedalj innehålla minst 6 % guld. Vi får luska i vad som gäller. Det finns i alla fall värde i medaljerna. Klart att värdet stiger i takt med VEM som vunnit. Undrar hur högt Ingemar Stenmarks medaljer står. Tror han fick sex OS-guld.

  mirotanien: Kul ord nihilistproggare. Nobelpriserna väger 240 gram. Undrar om det är i rent guld. Skulle tro det. Det är ju alltid finare än allt annat. Ska kolla.

  Gilla

 8. Pingback: Guldsnack! Hur mycket väger Rickardssons OS-medalj? | Helena Palena | Guldpris

 9. Torbjörn skriver:

  HelenaPalena:

  Investeringsguld är momsbefriat.

  Gilla

 10. mirotanien skriver:

  Vi har ju dels Nobelprisen, dels Svenska akademins 18 ledamöter. Som alltså förr fick betalt i små guldtackor för att de närvarade vid mötena. Detta är de ”guldjetonger” jag refererade till.

  (För övrigt är jag identisk med ”Svensson”, det är lite konstiga inloggningsrutiner på WordPress ibland…)

  Gilla

 11. Helena Palena skriver:

  Svensson: Det tog ett tag innan jag förstod det. Jetongerna var säkert i solitt guld!

  Det är svårt att skriva kommentarer på blogger också kan jag tala om beroende på hur bloggaren har ställt in saker och ting. Hos dig går det bra men hos dom som tagit bort alternativet Namn och adress blir det svårare.

  Gilla

 12. mirotanien skriver:

  Om Akademins avlöning i jetonger:

  Deltagandet i veckosammankomsterna är i princip oavlönat. Men stadgarna föreskriver att Akademien vid varje sammankomst skall tilldelas 18 skådepenningar (jetonger) av silver med stiftarens bild, att fördelas lika mellan de närvarande ledamöterna. Överblivna jetonger sparas till nästa gång, då 18 nya tillkommer. Jetongerna kan behållas eller inlösas i kontanter. De hade ursprungligen ett inte obetydligt värde, men numera inbringar de vid inlösen bara en symbolisk summa. Utöver jetongerna får ledamöterna ersättning för sina direkta kostnader i samband med deltagandet i sammankomsterna, i första hand resekostnaderna.

  http://www.svenskaakademien.se/web/Enskilda_sammankomster.aspx

  Jag undrar jag… hur kan de ha minskat i värde? Om inlösen sker via Akademins kassör kanske man bara får en symbolisk summa. Men om man ginge med jetongen till en guldsmed eller guldhandlare (sådana finns många idag) då kanske man får betalt för värde, om det nu är gediget silver!

  Svensken i gemen vet inget om ädelmetaller och detta torde vara ett exempel på det. Rätt åt akademisterna om de genom åren gått stora belopp förlustiga bara för att de löst in sina silverjetonger till något nominellt värde, inte silvervärdet!

  Här finns en bild på jetongen. Den kallas ”skådepenning”. Kanske är det aldrig menat att man tar den med sig hem efter avslutat möte. Man går till kassören och får den inlöst för 100:-. I så fall är det ju bara en spelmarker som råkara vara av silver:

  http://hd.se/mer/2008/10/11/snille-paa-livstid/

  Gilla

 13. Madeleine skriver:

  BRA Ylva Helena Palena att du lyfter fram din lokala hjälte. Proffsigt skrivit, dina yrkestakter sitter i. Trodde du skulle halshugga idioten på sos 112 som inte skickade en ambulans till den döende 23-åringen som med möda ringde själv från sin mobil. Han bodde ensam men lyckades få upp ytterdörren innan han segnade ner. I 8 minuter vädjade han om ambulans sedan blev det tyst. Nä, sjuksköterskan (en man!) tyckte det var klart att han inte skulle ha någon ambulans. Han konstaterade att han hade panikångest. Vilken idiot! på http://www.bergsblogg.se fanns inte heller något. Detta borde väl bli veckans sämsta på Berghs blogg?

  Gilla

 14. Helena Palena skriver:

  Svensson: Tack för info om Akademin och guldet. Man kan alltså anta att ledamöterna sitter där för äran och inte för pengarna. Skådepennings sken bejublar deras sinnen och hjärtan måhända på det att dom tycker sig vandra i ett hav av guld och ära.

  Madeleine: Ja, den grejen är ju bara too much. Stackars kille! Men sjuksköterskan har fått sparken. Rätt åt henne.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.