I röda Sverige vill HISTORIKERNA inte granska kommunismens FASOR!

Utrikesminister Carl Bildt har beslutat att offentliggöra 400 sidor med hemligstämplade diplomatmeddelanden som rör Sovjetunionens fall.
Han säger att det är första gången någonsin som vi gör något sådant här. I vanliga fall gäller utrikessekretessen i 50 år för den här typen av handlingar. – Men det här beslutet tog jag därför att det rör ett väldigt dramatiskt skede som sjunkit undan lite i medvetandet. Detta är också ett sätt att bidra till historiebeskrivningen, säger Carl Bildt.
När denna UDleaks nu diskuteras är det väl dags att granska kommunismen en gång för alla. Den röda fasansfulla makten men se det vill man inte.

”Vi är hänsynslösa och begär ingen nåd från er. När vår tur kommer skall vi inte förkläda vår terrorism”. Karl Marx

Deporterad familj, Estland 1945

Sverige är kanske det land som mest skapat och underhållit en kunskapslucka om kommunismen och dess fasansfulla gärningar. Vi är ju ett historielöst folk och vi har inte fått läsa något kritiskt i vår vänsterorienterade skola och press. Ändå har denna lära dödat fler människor än någon annan -ism!

När Forum för levande historia tilldelades resurser för att fylla igen denna kunskapslucka om kommunismens ohyggliga brott mot mänskligheten reste sig hela – eller i varje fall nästan hela – det svenska historiekollektivet i protest. Det var ca 450 – fler har säkert tillkommit – som skrev på ett uppror benämt Historieuppropet.

Kollektivet – anförd av högt meriterade anhängare av marxismen och dess oika varianter som Ulf Bjereld, Håkan Blomqvist, Sven-Eric Lidman, Sven Lindqvist och Åsa Lindeborg för att nu nämna några. Dessa vänder sig mot att svensk gymnaiseungdom blir upplysta om kommunismens brott mot mänskligheten på samma sätt som Forum för levande historia tidigare – utan några protester från historiekollektivet – upplysts om nazismens motsvarande brott.

Hur kan upplysning om kända fakta – fakta som framkommit som resultat av en omfattande forskning runt i världen – inte minst i gamla Sovjetunionen och dess kolonier – helt ha undgått det svenska forskningssamhället eftersom bidrag kring denna forskning nästan helt saknas.

Tänk om dess 450 historiker i Sverige som skrivit på uppropet mot forskning om kommunismen istället börjat rota i fasorna. De skulle istället för att lägga locket på bidra till att kasta ljus över kommunismens brott och bidra till att FÖRKLARA hur kommunismen kunde bli det hot mot mänskligheten som kommunismen blev. Varför väljer svenska historiker att inte medverka i en sådan forskning? Bara det vore ju ett ämne för sin särskilda forskningsinsats. Varför vill man lägga locket på?

Kanske det är så att Liedman, Bjereld et consortes är rädda för riktiga historiska sanningar och att dessa upplevs som störande för den egna självbilden och därför även fortsättningvis vill mörka. Man vill helt enkel inte göra avbön och tappa ansiktet. Det värsta är att dessa gamla marxister lämmar in en hel generation med unga historieforskare under sitt ruttna och obskyra paraply.

Åsa Lindeborg räknar sig som professionell forskare. Hon är numera redaktör för Aftonbladets kultursida. Där har hon verkligen en arena för upplysning – men på denna scen kan vi nog inte förvänta oss att få höra några sanningar om kommunismens brott och ouvertyren till det hela.

För dig som tycker att denna mörkning är fruktansvärd finns det en förening som heter UOK – upplysning om kommunismen – som man kan bli medlem i och där Carl Bildt bl a är en av hedersmedlemmarna.

SvD SvD DN

…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till I röda Sverige vill HISTORIKERNA inte granska kommunismens FASOR!

 1. Antonia skriver:

  Vilken bra fråga du ställde. Jag tror att folk fortfarande idealiserar kommunismen och även socialismen. Men teori är ju en ska och verklighet är ett helt annan sak.
  Jag tror att svenskarna blir obekväma innför det faktum att det var lika grym system som nazismen. Att det är fler människor blev utrotade och mördade än Hitler ha hunnit med. Att man har gått på idealiseringen, och insåg för sent vad det handlar om.
  USA har äldat upp mitt hemland för att göra uppror 56 mot ryssen, och när de väl gjorde det så tag de genast ett steg tillbaka, och struntade i att hjälpa till vilket de har lovat. då. Det pratas inte heller om idag.
  Men det är mycket som tigs ihjäl och aldrig blir utredd. Det är bekvämare, sen får man fundera om 1000 år vad det gick egentligen fel.

  Gilla

 2. Earthling1RaoulPETEJoacimparfalkEldRödVNejlikaJEDIKommunistHjärtad skriver:

  jamen VARFÖR Hyllar DU mfl carl Bildt MEST av allt de VÄRSTA STALINISTERNA som fanns hela 90talet ju som NUMERA är Kristnade Kommunisthatare som vill massmörda i kapitalismens Namn som Geogriska kasavilis Berija o Stalin släkter o alla Verkligt skyldiga till BERLIN Muren har Flyttat som ÄCKLIGT Rika till Väst mest som Berisjinovskij o alla Israels oligark miljardärer o starta BerlinMurs GHETTO Die Maur på palestinsk Mark ju så roade mig att du TROLIGAST Övervakar Helena Lindberg visst Kör Microsoft tja DU vad Kör du INTE

  Gilla

 3. Helena Palena skriver:

  Pete: Va´bra du skriver! Det är sååååååå lättfattligt…

  Gilla

 4. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – HelEna – För mig är MaktPyramid-MaktElitNissarnas/Selmornas Ismer och Dogmer = religion, politik, ekonomi osv – som att hela tiden tvingas till att välja mellan pest och kolera – punkt.

  Dock – Allt är möjligt ! – så det finns hela tiden andra alternativ än MaktPyramid-MaktElitNissarnas/Selmornas ”stendöda” Ismer och Dogmer – Taaack och Löv ! 🙂

  Gilla

 5. bestofmankind skriver:

  Helena,

  Är du Sarah Palins tvillingsyster??

  Beautiful!!

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  Tack! Lägger snart ut en bild på mig i helfigur i Järvsödräkt. Nu är dom anonyma dagarna över…

  Gilla

 7. Helena Palena skriver:

  Best of: Jag skrev i en kommentar hos Bildt tror jag det var att Palin liknade mig. När jag bodde i Amerika hette jag Miss Palen – uttalas Pejlen over there…

  Gilla

 8. bestofmankind skriver:

  Pejlen….hahaha…kul att veta!

  Jag kollar in igen här för helfigurs bilden. 🙂

  (Vad lullaren blev tyst i Ians blogg. 🙂

  Gilla

 9. ohlundonline skriver:

  Jag har en morbror som brukar säga att Sverige är ett land som saknar socialister, för alla svenskar är enligt honom kommunister…

  Men det är sant att han har lite säregna ideer. 🙂

  Gilla

 10. Gunnar skriver:

  Hej
  en skurk är en skurk är en skurk…så spelar det ingen roll om han heter Hitler, Stalin eller nåt annat.
  Ofattbart vad dikatorer kan göra mot sina medmänniskor i sin maktberusning.

  Gilla

 11. Helena Palena skriver:

  ohlund: Jag har en väninna som återvänt efter 33 år i Florens. Hon säger samma sak.

  För er som vill läsa fler kommentarer i detta ämne hänvisar jag till min sida på Newsmill:

  http://www.newsmill.se/userpage/417

  Gilla

 12. menuette skriver:

  Hinner knappt med min vanliga blogg nuförtiden och skulle definitivt inte hinna med några debatter eller annat MEN det är ju kul att du hittar nya saker som är roliga.

  Och man skall inte sopa saker under mattan, det tenderar alltid till att synas förr eller senare. Framför allt inte som stat..

  Gilla

 13. Helena Palena skriver:

  menuette: Det tar tid att blogga – det är nog därför jag vill skriva om sånt som intresserar mig. Väder, vind och skönhet och hälsa är ju en sak men det är ganska ytligt ändå.

  Gilla

 14. Krastavac skriver:

  Suck. De seriösa historikerna protesterade mot att man skulle tvingas att likställa kommunismen, det vill både benämningen på det klasslösa samhället och den rörelse som vill skapa densamma, medmed statskapitalistiska diktaturer i det gamla östblocket.

  Gilla

 15. Pingback: På Kuba delar man sättpotatisen! Kommunismen är en fasansfull lära « Palena Inn

 16. Pingback: Lenin! Kulturelitens liebling! Peter Englund häcklar dock det ohemula med bravur! « Palena Inn

 17. gotiskaklubben skriver:

  Eftersom kritik av ryska revolutionen även skulle medföra kritik av diverse judar så har man kanske valt att lägga locket på för att inte främja antisemitismen. Ett farligt spel i så fall. På Internet finns alla uppgifter.

  När jag läste den dokumenterade antinazisten och judevännen Winston Churchills kritik av judiska intellektuella under revolutionen i Ryssland, började jag inse att det fanns ett samband:

  http://conswede.blogspot.com/2010/05/zionism-versus-bolshevism-struggle-for.html

  Gilla

 18. Helena Palena skriver:

  Gotiska klubben: En sak är säker: Någonstans måste skon klämma. När skärvorna blivit ihopsatta och och vasen hel lyser den röd och har guldgravyr. Och vänder man på vasen så står det nog inte Rörstrand i botten.

  Frågan är hur vissa politiker kan se sig själva i spegeln. Ofattbart.

  Gilla

 19. Josefina Bergfast skriver:

  Mycket bra ämne att ta upp och skriva om Helena Palena. Det är verkligen märkligt att det har kunnat förtigas så pass länge egentligen. Tänk ändå vad propagandans makt är stor……. men också (för)-trycket…… och vikten av att kunna behålla sin (tjänst)- inkomst och försörjning…? ”Håll med oss, eller stick”….?…..Kommunismen är/var en fruktansvärd mördarideologi av absolut värsta sort….

  Gilla

 20. Helena Palena skriver:

  Bergfast: Ja, verkligen. Jag undrar var alla intellektuella är ? Hur tänker dom? Finns dom inte?

  Gilla

 21. Linda skriver:

  Hmm blir förvirrad, är detta en uppdatering, tycker mig se kommentarer sedan 2008.

  Sanning är aldrig fel, vi behöver hela sanningen för förändring.

  Kul förresten att du var på twitter lite häromdagen 😉

  Gilla

 22. Varg i Veum skriver:

  Tack för att du påminde om denna historia. Den gick mig helt förbi när den var i hetluften av någon anledning. Läste lite länkar du har och följde länkar vidare. Det är stor humor att se kommunistiska bloggar gå i taket med ånga sprutande ur öronen när deras egen ideologibas får förstoringsglaset på sig på samma sätt som de själva ”granskar” väst.

  Gilla

 23. Victor K skriver:

  Säga vad man vill om kommunismen, men det är / var skillnad på den statsbärande ideologin i Sovjetunionen, Kina och sådana ställen och marxismen.

  Att dra likhetstecken mellan Karl Marx = Sovjet kan enbart bygga på okunskap alternativt ett försök att plocka billiga politiska poänger.

  Själv är jag kritisk till marxismen, men snarare utifrån att den sätter kollektivet över individen. Jag känner inget behov att spotta ur mig att alla socialister är mördare, vilket är tonen på debatten idag – mer eller mindre.

  Dom verkliga socialisterna och kommunisterna i Sovjetunionen som ville ha en mer demokratisk utveckling där deporterades till arbetsläger eller sköts efter skenrättegångar.

  Och nej, folk som skrev att fler dödades i Sovjet än av nazisterna vet inte ett skit om historia och vad dom nazistiska koncentrationslägren byggde på.

  Robert Conquest kunde komma upp med sådana siffror. Saken är dock att han var anställd av USAs underrättelsetjänst, CIA, och hade ett tydligt politiskt syfte med sin ”historieskrivning”.

  När dom ryska arkiven öppnades på 90 talet och undersöktes av oberoende amerikanska universitet kom man fram till att dödssiffrorna i sovjetunionen var MYCKET lägre än vad man hade räknat med.

  Fantasisiffror på 30 miljoner döda och liknande hade upprepats så många gånger att dessa ”historiker” trodde på dem själva, men de är nu utdaterade. Vissa sprider de dock FORTFARANDE ur rent propagandasyfte.

  700-800 tusen avrättade + 1-2 miljoner döda i arbetsläger under hela sovjettiden är en betydligt mer realistisk siffra. Sen kan man även räkna in svälten i Ukraina under Stalin, men frågan är ju då hur den ska räknas.

  USA stod för fler mördade människor i Vietnam än vad Stalin gjorde under hela sitt terrorvälde.

  Över hela Sydamerika existerade i den yttre majoriteten av länder högermilitärdiktaturer under 80-talet, som understöddes av USA. Militärkuppen i Chile som stöddes av CIA och den demokratiska högern i landet, efter att en vänsterregering som inte passade högern i smaken hade valts demokratiskt, är bara ett exempel.

  Under 1800-talet bröt en brutal svältkatastrof ut i kolonierna och i Västeuropa. Detta samtidigt som matförråden var fyllda och mat skickades till Europa. Miljontals barn låg döda i drivor längs dom koloniala järnvägarna. Totalt 50 miljoner människor dog.

  Sen kan vi såklart räkna hur miljontals människor dör idag ÅRLIGEN av sjukdomar det finns vaccin mot, av undernäring med mera samtidigt som andra människor blir miljardärer (och nej, ingen kan jobba ihop till ett kapital som motsvarar flera länders BNP, common sense, men de kan bli rika på billig arbetskraft i fattiga länder som inte ens har tillgång till rent vatten).

  Dock, detta kan ju såklart klassas som kapitalismens brott – men det är inte så jävla bekvämt att prata om. Vinklad historieskrivning tycks vara mycket bättre, för vissa människor, än att lyfta fram olika aspekter. Står man till vänster om Göran Persson ska man helst betraktas som att man äter barn levande, är budskapet.

  Hursomhelst, alla som hävdar att fler dödades av Stalin än nazisterna är definitivt okunniga eller medvetna historierevisionister. Jag menar, självklart bedrevs utrensningar av obekvämt folk i sovjetunionen, politiska fiender m.m. och självklart dog många i arbetsläger pga. missförhållanden, hårt slit m.m. Men att jämföra detta med nazisternas systematiska UTROTNING av en folkgrupp (och andra människor) är vansinnigt.

  I Hitlers läger gasades 95 % som sattes där ihjäl. I Stalins arbetsläger överlevde den absoluta majoriteten av dom som sattes där (90 %? Jag minns inte de exakta sifforna, tyvärr. My bad, men det rör sig om den absoluta majoriteten.). Det är knappast den bilden som presenteras i media idag dock.

  Nej, öststatsregimerna ska minsann betraktas som VÄRRE än Nazisterna. Man kan ju fråga sig om människor som hävdar detta, hade föredragit att Nazisterna hade vunnit Andra Världskriget? Hade de föredragit att Titos Partisanarmé inte hade kastat ut Nazisterna ur Jugoslavien? How about Stalingrad, nazistisk seger lika illa?

  Gulag-arkipelagen var det sovjetiska fångvårdssystemet, och man kunde placeras där av en mängd anledningar. Vissa blev skickade till Sibirien för omplacering av ett arbete i 1.5 års tid. Det var knappast som att folk gasades ihjäl i drivor som i Tyskland.

  Den ryska befolkningen ökade med 75 % mellan 1914 till 1984, detta trots att över 20 miljoner dog i andra världskriget. Så det är bara att räkna på att det är fullt orealistiskt att 146 eller 30 miljoner eller andra fantasisiffror ska vara realistiska.

  Dock, DET ÄR tragiskt att så många människor fick lida i dessa förtryckande regimer i öst som hade bristande yttrandefrihet, övervakning och massiv demokratibrist. Men att;

  1. Koppla detta som den naturliga konsekvensen av Marx och Engels samlade verk, är att plocka billiga politiska poänger och oseriöst.

  2. Framlyfta detta, och tona ned det mänskliga lidande kapitalismen och dess regimer stått för (Går ju att ta vilket som helst som exempel, hur Engelsmännen betett sej i Irland. Slakten av miljontals människor i första världskriget m.m. – samtidigt som kommunisterna under Lenin var den enda politiska riktningen i princip som verkade mot slaktarkriget. Sossar och Liberaler stödde som bekant slakten av miljontals människor.) stått för är väldigt oseriöst och vinklad historieskrivning.

  Människor som annars hade lidit av svält hade trots allt i flera av dessa planekonomiska ”kommunistregimer” mat på bordet och rätten till ett arbete. Det kan man inte säga om många fattiga länder idag.

  Idag när kapitalismen återupprättats i Sovjetunionen har en slags nyfattigdom som inte existerade tidigare brutit ut. Människor som tidigare hade fri tillgång till sjukvård och mediciner far illa. Arbetslösheten är mycket högre. Brottslighet och prostitution frodas osv. Även om folk slipper KGBs övervakning, så har många saker blivit sämre. Levnadsstandarden har rasat för många mot under Sovjettiden, även om vissa gjort sig rika.

  Saker o ting är knappast svart / vitt. Ska östblocket belysas tycker jag även det system vi har idag och dess konsekvenser i nutid och historiskt skall belysas.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.