Pär Ström kan inte föda barn. Men han kan skriva felaktiga rubriker: Mammor besvikna när pojke föds. Det handlar inte alls om det. Det är nedstämdhet som följer i hormornernas spel. Förmodligen testosterondipp. Även i fosterlivet letar Ström något som kan bli till nackdel för män så elden kan få nytt syre under brasan GenusNytt.
Nyförlösta mammor blir oftare nedstämda efter att ha fått en pojke. Det visar en studie på 2 000 nyblivna mödrar i Uppsala län. Risken för nedstämdhet den första tiden är hela 40 procent högre för mammor till pojkar. Den svenska studien visar dock att nedstämdheten helt försvunnit vid uppföljningar några månader senare. I exempelvis Indien och Kina där kvinnor har låg status är situationen den omvända. Självklart är det så. I dessa länder aborteras flickfoster i parti och minut för en flicka är inget värd. Klart man blir glad i sin nedstämdhet över en pojke då som står så högt i kurs.
Naturen kan. Det är skillnad på att vänta en flicka eller en pojke. Magen får olika form t ex. Putar ut mer när man väntar en pojke och blir rundare om det är en flicka. Skulle kunna skriva en längre drapa om detta men nöjer mig med att konstatera att när jag fick min son blev jag mycket svartsynt på tredje dygnet. Det brukar man bli oavsett kön för det är då mjölken på allvar rinner till och man får ett dekolletage som snudd på sitter under hakan. Då dansar hormonerna verkligen hambo. Något som Pär Ström aldrig någonsin kommer att få uppleva.
Hade du läst nyheten också så står det svart på vitt på SvD länken i ditt inlägg.
Kan även läsa här: http://www.unt.se/uppsala/pojkar-gor-mammor-dystrare-1248346.aspx
Att fenomenet förklaras med biologi i Sverige och med ”patriarkatet” i Kina är väldigt talande för en icke-vetenskaplig grundsyn.
GillaGilla
Andreas: Ta och läs mitt inlägg en gång till. Skriver om Indien och Kina. och ger min förklaring. Vad menar du? Vad är en vetenskaplig grundsyn? Förresten är det inget som förklaras i artikeln. Det bara konstateras utifrån en studie.
GillaGilla
Jösses, feminister kan bara inte ta in nån som helst kritik. Otroligt!
GillaGilla
leifer: Ja, det har du alldeles rätt i! Kritik och kritik. Gissar att du kommer från Ströms hejarklack. Återkom när du fött barn och vet vad det hela handlar om. Vi måste nämligen lyfta diskussionen ett snäpp. Men då kanske du inte hänger med. Då är det lättare att kasta invektiv omkring sig.
GillaGilla
Har inga barn. Har ingen erfarenheter heller. 🙂
GillaGilla
Är inte poängen att pojkar står så lågt i kurs hos kvinnor i Sverige att de blir deppade om de får en son.
Ytterligare en sak i dagens Sverige som gör mig deppig.
GillaGilla
Antonia: Om man inte gått i någon annans skor kan man inte veta hur det är. Men som kvinna kan du nog föreställa dig hur det är att vänta barn i alla fall.
Ola: Din kommentar är så dum så jag vill nästan inte svara. Du måste vara ung. Du vet inget om vårt gamla bondesamhälle där det var högsta status att få en son. Det sitter kvar än vad än hejarklacken på GenusNytt skriver och tycker. Du har tydligen inte heller läst Bibeln. Gör det så får du se vad som gäller. Det är söner som räknas sida upp och sida ner. Det kan du väl tipsa Pär Ström att skriva ett inlägg om.
GillaGilla
Om jag är dum och du är klok så kan du väl förklara för mig varför mammorna blir deppade av att få en son. Det slår mig just att jag talade med en ung kvinna för några år sedan och hon sa just detta att om hon skulle få en son så skulle hon inte veta vad hon skulle göra. Hon hade då nyss berättat om allt hon skulle göra med en dotter. Klä upp henne och ha henne som en docka osv.
GillaGilla
Ola: Läs mitt inlägg en gång till! Noga. Rad för rad.
GillaGilla
OK,du kanske har rätt i att jag är dum i huvudet och då är det därför jag inte förstår något nytt trots att jag läser både dig och Pär Ström om igen. Det jag läser är att mammorna i Indien blir gladare än mammorna i Sverige av att få en son och att det ska bero på att pojkar har högre status i Indien. Dvs pojkar har lägre status för svenska kvinnor. Rätt eller fel?
GillaGilla
Ola: Du kanske inte är så dum när det kommer till kritan. Du verkar rätt trevlig och vill lära. När man får en pojke i Indien är trycket sånt att kvinnan måste vara glada. Hem samhället bygger på en son. Eftersom kvinnan i Indien också är människa är hon hormonstyrd och nedstämd men kan inte visa det. Man blir nedstämd när man får en flicka också. Det är mycket som händer i kroppen efter en förlossning. Nya hormoner som går i gång.
Som jag skrev tar det ungefär tre dagar innan mjölken rinner till ordentligt och då blir man svartsynt. Man är trött, nya hormoner tar över. Man vill dra täcket över huvudet och gråta. Den känslan är starkare när man får en pojke. Det tror jag nog stämmer. Men sen när amningen kommer igång och man lär känna den nya ungen blir man så lycklig, så lycklig.
GillaGilla
Du menar alltså att din upplevelse av nedstämdhet även gäller de andra mammorna. Visst har jag hört talas om fenomenet, men enligt mig är det inte allmängiltigt. Jag har själv två barn och vi märkte inte den reaktionen och studien visar ju inte heller att detta drabbar alla.
Vidare menar du att undersökningen är felaktig angående indiskorna. De blir alla deppade men om det är en son så tvingas de att ta på en god min pga omgivningens tryck om jag förstår dig rätt. Jag för min del ser ingen grund för att betvivla undersökningen.
Sen menar du att alla kvinnor blir mer nedstämda, både i Indien och Sverige, av att få en son och att det beror på hormoner. Om det stämmer så är det ju lite tråkigt, men förhoppningsvis ligger det till som undersökningen visar och att det alltså går att påverka med samhälleliga åtgärder.
Om jag har förstått dig rätt så kan vi vara ense om att vi är oense i den här frågan, men trösten är att vi är ense i så mycket annat.
Får jag bara tillägga att ögonblicket med min förstfödda, när hon bara var några timmar gammal, nog var mitt livs höjdpunkt.
Trevlig helg!
GillaGilla
Ola: Inget att gasa upp sig över. En löjlig undersökning är vad det är. Att få barn innebär en stor omställning och nedstämdheten varar inte länge. Men att dra till med att kvinnor blir besvikna bara för att dom får en son är ju inte sant. Det är skillnad på nedstämdhet och besvikelse. Lycka till med dina barn.
GillaGilla
Helena: Vad har du för grund att säga att deppigheten skulle bero på hormoner när kvinnor föder pojkar? Mig veterligen finns det inga studier som visar detta.
GillaGilla