Vispa grädde på bästa sätt! Whip! Whip!

En klick grädde förgyller tillvaron.

Vad skulle man göra om inte kossan fanns? Uppfinna henne. Allt jag kan har jag lärt mig av en ko. Har ni sett det vykortet? Dagen är förstörd om jag inte får mjök i kaffet. Hotell som har varm mjölk i en bringare får fem extra stjärnor i boken. Creme fraiche har jag alltid hemma. Mycket gott att ha i såser bland annat. Men det ska vara den fetaste varianten.

Första gången jag skulle vispa grädde hemma hos min blivande svärmor blev det smör. Inte så kul. Sen dess har jag lärt mig hur man gör smör och har gjort ett flertal guldklimpar. Men först måste man separera. Nu för tiden vispar jag grädden för hand. Det går hur fort som helst om grädden fått stå framme och är rumsvarm. Har alltid i lite socker även om det förlänger visptiden något. Grädde är gott till allt. Förgyller alla rätter. Riktiga kockar har alltid smör och grädde i sina recept. Smakhöjare av guds nåd.

…….

Detta inlägg publicerades i Tips! och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Vispa grädde på bästa sätt! Whip! Whip!

 1. Mmm….. Nyvispad grädde och lite av skogens blåa guld, finns det något bättre?

  Läs här om de nyttiga bären:

  http://www.nyfikenvital.org/?q=node/152

  Kanske lite drottningsylt med vipsad grädde på en varm våffla? Smarrigt värre!

  Gilla

 2. Torbjörn skriver:

  Fan, jag sitter här och har nyss ätit en hemlagad semla med handvispad grädde, och så ser man ditt inlägg. Handvispad ska den vara. Vet inte varför, men den blir bättre. Inga lightprodukter för min del heller. Bara riktigt smör och riktig grädde. Har man problem men det, diciplinera sig och ät mindre då istället. Men ät riktiga grejer. Det blir inte alls samma sak att baka på margarin som på smör. Men jag är ingen renlevnadskonsument av naturprodukter. Min kropp behöver sin dagliga dos av konserveringsmedel…jag avskyr att åldras. Får man säga det, och finns det botemedel mot sån´t? 🙂

  Gilla

 3. Torbjörn skriver:

  PS. Det är läbbigt gott att riva ner några hasselnötter i grädden innan man vispar. Perfekt till en päronpaj t.ex. DS.

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  Alexander: Drottningsylt – hallon och blåbär. Gott! Måste plocka lite mer blåbär i sommar. Det är bra för ögonen.

  Torbjörn: Gjorde också egna semlor häromdagen. Mycket godare för jag vill mycket mandelmassa i. I köpta är det bara en liten skitbit. Margarin och lättmjölk till barnen i skolorna. Rena skandalen. Rena fascimen faktiskt. Styrt och bestämt av idioter. Ungarna gör protestlistor och vill ha bregott – ingen bryr sig.
  Klart man får skriva att man är rädd för att bli gammal. Jag brukar trösta mig med att döden drabbar alla lika – både fattiga och rika.
  Nötter är nyttigt så riv på.

  Gilla

 5. Torbjörn skriver:

  Såg på TV i morse att man för första gången hittat räv med dvärgbandmask. Så nu är det fara att plocka blåbär och svamp i skogarna. Undrar hur dvärgbandmasken kommit hit? Det kan väl inte vara så att en del av våra kära nysvenskar smugglar in hundar med dvärgbandmask från östra europa, som säljs till naiva svenskar? Vi får väl koka allting numera då. För det är väldans vad ohyra och sjukdomar som kommit in i landet. Som vi svenskar släpar med oss hem från semestrarna (OBS! Ironi). Tack Olof Palme! Tack Ingvar Carlsson! Tack Carl Bildt! Tack Göran Persson! Tack Fredrik Reinfeldt! Tack för att ni åsidosatt svenskarnas enligt FN lagstadgade mänskliga rättigheter, till förmån för alla andra folks rättigheter! Tack för att ni har förstört Sverige! Tack också till Miljöpartiet och företrädare för miljörörelsen och djur- och naturskyddsföreningarna för att ni håller tyst om invandringens skadeverkningar, som bara blir fler och värre för var dag.

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  Torbjörn: Nej, så tråkigt. Jag som nästan bor i skogen också. Såg en räv sent en kväll för att vi har lampor som går på när man rör. Kan gå på om det blåser också. I lampans sken smög räven rakt över gården. Det är nog slut på allemansrätten nu. Läs vad Conucopia skriver.

  http://cornucopia.cornubot.se/2011/02/en-svart-dag-for-allemansratten.html

  Gilla

 7. Josef Boberg skriver:

  Jag använder en bra dos vispgrädde i mitt kaffe – och dricker mitt kaffe utan socker, naturligtvis…

  Hade ej kossan funnits – så hade jag nog varit död sedan många är tillbaka. Kossan ger ju sin mjölk till oss – som kan förädlas till feta ostar, vispgrädde, A-fil osv. Sen att etablissemangets kostdårar har lyckats med att få till lättmjölk, mellanmjölk, supermager ost osv osv – som populära konsumentprodukter – det är ju en helt annan sak – som Wi ej alls skall beskylla wåra fina kossor för.

  När sen kossan blir för sliten för att förse oss med mera mjölk – så slaktar Wi dem och får smakligt kött på wåra tallrikar av det också.

  Kossan är Intelligent – så den vet att det bara är en tiotusendel av vad den är (i volym sett enligt kvantfysiken) som slaktas = ”försvinner”. Så det är också helt OK för kossorna – ifall det sker på ett vettigt sätt.

  Kossor är hääärliga – och ej minst – SuperIntelligenta. Det syns i deras ögon… 💡

  Gilla

 8. Donnan skriver:

  Instämmer Josef! Kor har så underbara ögon.

  Gilla

 9. Antonia skriver:

  Vispgrädde är gott till kakor och tårtor. Man ska inte vara rädd för fett.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.